FACEBOOK

Kemény-interjú az [origo] hírportálon

Kemény-interjú az [origo] hírportálon
hozzászólás, 2013.04.22.

Eddig nem tapasztalt részletességgel beszélt elképzeléseiről, január eleje óta végzett munkájáról Kemény Dénes MVLSZ-elnök az [origo]-nak adott interjúban, Ujlaky Istvánnak.

A szövetségi kapitányi tisztségtől 16 év után elköszönt Kemény Dénes a játékos-edző-sportvezető hármas egyes elemei közül az elsőt nevezte a legkellemesebbnek, a középsőt a legstresszesebbnek, s szerinte talán a harmadik gyakorolhatja a legerősebb hatást a sportágra: egy vezetőnek stratégiai döntéseket kell hoznia, könnyen el tudja rontani a dolgokat, mint ahogyan karakán döntésekkel sokat is segíthet.

Gergely István legutóbbi origós nyilatkozatára reagálva elmondta: valóban nem kellemes rossz hírt közölni. "Most is vannak mondataim, amelyeket nem szívesen mondok ki, de a koromnál fogva már van tapasztalatom ebben, noha ehhez soha nem lehet hozzászokni. Nyilván sajnálom, akinek rossz hírt kell mondanom, de ezt vállaltam. Ha valaki szeretné a keze nyomát rátenni egy időszakra - ahogy nekem kapitányként sikerült -, akkor vannak ilyen pillanatok, ez hozzá tartozik" - fogalmazott.


A pénzügyi gondok súlyosságát firtató kérdésre így válaszolt:

"Nem beszélnék pénztelenségről, csak racionalizálni kell a dolgokat. Függetlenül a helyzettől az ember csak indokolt esetben nyúl a zsebébe, akár egy családról, akár egy szövetségről van szó. Azt kell néznünk, mi kell egy cél eléréséhez, és akkor sem kell mindent elkölteni, ha történetesen nagyobb az anyagi keret, mint amire épp szükség van. Ugyanakkor egyetlen döntésemnél sem hivatkoztam a kasszára, csak arra, hogy mit tartok helyesnek. Ha a kasszára hivatkoznék, később, jobb időszakban mindenki rohanna hozzám mindenféle igénnyel. Pénzszűkéről pedig azért sem beszélhetünk, mert a szövetségen belül éppen szerdán tisztáztuk, hogy bárki jóváírhat extra költségeket is egy adott időszakra, ha máshonnan cserébe elvesz, ahogy egy háziasszony is tálalhat lazacvacsorát, de cserébe másnap rántottát kell sütnie."

Az elnök elárulta, hogy Benedek Tiborral kiváló a kapcsolata. Gyakran beszélnek, de szakmai kérdéseket nem hoz szóba, mert "edzői szabadság mindennél fontosabb". Viszont minden kérdésre válaszol.


Az új válogatott eddigi hét meccse közül ötöt látott - magas volt a pulzusa közben.

A Világliga-sorozatot fontosnak tartja, s szerinte a megkezdődött generációváltás folyamata csak 2015-re vagy Rióra fog befejeződni.

Arra a kérdésre, hogy nem túl szigorú feltétel-e felmentés terhe mellett már a barcelonai vb-n a legjobb négy közé várni a csapatot, így válaszolt:

"Az a helyzet, hogy ez a feltétel a pólóválogatottak kapitányai esetében az elmúlt olimpiai ciklusokban automatikus volt, nőknél, férfiaknál egyaránt. Ez sok csapatnál talán merész dolog, de nem a magyar pólóválogatottnál, ahol ez alapvetés. Egyébként nem emlékszem arra, hogy bármikor élt volna az elnökség a szerződésbontással, nálam egyszer lehetett volna, de nem élt vele. Ha Tibinek remegett volna a keze, amikor ezt aláírta, akkor nem is akart volna kapitány lenni."

A vízilabda reformjával kapcsolatban károsnak nevezte az ötletelést, mert ez azt sugallja, hogy ami most van, az nem jó. "Az volna ideális, ha csak egyszer beszélnénk erről a kérdésről, akkor viszont jó hangosan: amikor megváltoztatjuk a szabályokat, és pont."


Eddigi sportvezetői munkájával, legfontosabb döntéseivel kapcsolatban így foglalta össze motivációit:

"Az operatív döntéseimnek - a szövetségen keresztül - el kell adnia a sportágat, ehhez partnereket keres, miközben sok ember dolgozik valamilyen formában e célért. El kell érni, hogy a leghatékonyabb rendszerben dolgozhassanak, és az elvégzett munka alapján részesüljön mindenki a befolyó anyagiakból. Ezt szép lassan elkezdte mindenki megérteni. Ha ez működik, a sors elkezd majd jutalmazni a klasszikus kapufaéllel, amikor nem kifelé, hanem befelé pattan a labda ugyebár. A mostani sporttámogatási rendszer kétélű, mert a taóval papíron a sportra is áldozhatnak a cégek, ugyanakkor ezzel visszaesett a direkt szponzorációs kedv, mert nem egyértelmű a vállalkozásoknak, hogy a taóra irányított pénz kötött felhasználású, tehát eltér a hagyományos szponzorációtól. Az utóbbi időben már tudtam olyan szerződéseket kötni, amelyek megfelelnek a hagyományos modellnek."

A klubok vonatkozásában pedig:

"Elnökként el kell érnem, hogy a klubok maximális segítséget kapjanak, remekül szervezett, magas szintű bajnokságot rendezzünk, egy jó playoffal, szurkolókkal, erős médiaháttérrel, melynek révén anyagi problémák sincsenek. Ha ez így lesz, és társul ehhez a létesítményfejlesztés, az új uszodák építése, a meglévők felújítása, a tréninglehetőségek javítása, ha a jogos igényeket a kormányzat támogatni fogja, akkor én megtettem mindent, a többi már a klubok játékosain, edzőin, elnökein múlik."

A TELJES INTERJÚ

(Fotók: Szabó Balázs, [origo])