FACEBOOK

Kásásnak hiányoznak a meccsek, de az edzés nem

Kásásnak hiányoznak a meccsek, de az edzés nem
hozzászólás, 2013.04.07.

Kásás Tamás több hónapos Amerikában tartózkodás után a napokban hazatért. A róla szóló könyvet Debrecenben dedikálta, s ez alkalomból nyilatkozott a haon.hu-nak. A Hajdú Online portál cikkét ismertetjük.


November végén jelent meg Kásás Tamás M. Kiss Csabával közösen jegyzett önéletrajzi könyve, a Kása, melyben a világklasszis beszámolt kételyeiről, érzéseiről, valamint megosztotta a nyilvánossággal nőügyeit. A háromszoros olimpiai bajnok ex-pólós – akit 2010-ben az évtized vízilabdázójának választottak – Debrecenbe érkezett a könyvét dedikálni – ekkor „csapott le” rá a Napló, és érdeklődött, mivel telnek napjai visszavonulása óta. A kiválóság elmondta, az elmúlt hónapokban Amerikában gyerekeknek oktatta a pólózást, de pontos tervei még nincsenek a jövőjét illetően, jelenleg azt élvezi, hogy megkötöttségek nélkül él, mindig azt teheti, amihez éppen kedve szottyan. Könyvét illetően Kásás pozitív visszajelzéseket kapott, így nem bánta meg, hogy megalkották az életét boncolgató művet.

Már több, mint fél év telt el az olimpia, vagyis a visszavonulása óta, mivel tölti azóta a napjait?

Kásás Tamás: Először Sydney-ben töltöttem el egy kis időt, onnan mentem át Los Angelesbe, ahol három hónapot voltam, pár napja érkeztem haza Magyarországra. Egy egykori amerikai válogatott pólós barátom meghívására látogattam el Amerikába, ő egy egyetemi csapat edzője, ott indítottak egy új klubot, amely gyerekekkel foglalkozik, és náluk segédkeztem. Ez nem egy megterhelő munka, így nagyon sok szabadidőm akadt, megismertem új embereket, kapcsolatokat építettem.

Már korábban is tervbe volt véve, hogy aktív pályafutása után edzőnek áll?

Kásás Tamás: Nem vonz az edzősködés, kint is kiderült számomra, hogy nem akarok tréner lenni. Ennek ellenére vissza fogok menni, mert fiatalokkal foglalkozni egészen más, bemenni a vízbe, mutogatni nekik, mit hogyan kell csinálni, látni az arcukon, hogy élvezik, ez mind jó, de komolyabban nem foglalkoztat az edzősködés.

Könyvében említette, hogy világot szeretne látni. Ez a terve megvalósult?

Kásás Tamás: Az elmúlt pár hónapban mondhatjuk úgy is, hogy utazgattam, de nyilván nem konkrétan erre irányult az a megjegyzésem. Tervbe van véve jó néhány úticél, de konkrétan még nem tudom mikor, és hova szándékozom ellátogatni.

A visszajelzések alapján hogy látja, az olvasók megértették a könyve mondanivalóját?

Kásás Tamás: Rengeteg levelet kaptam, mióta a boltok polcaira került a könyvem, és mind pozitív töltettel bírt. Nagyon jól esett olvasni ezeket a reakciókat, így utólag azt érzem, érdemes volt megalkotni ezt az önéletrajzi írást.

Milyen érzés, hogy tulajdonképpen kiteregette az életét? A pozitív visszajelzések ellenére sem bánta meg, hogy megszületett ez a könyv?

Kásás Tamás: Nem gondolom, hogy kiteregettem az életem, természetesen nem mondtam el mindent, hisz ezt nem is tehettem. Úgy próbáltuk M. Kiss Csabával összehozni ezt a művet, hogy ne legyen túl bulváros, a kényes témákat is olyan köntösbe bújtattuk, ami elfogadható, és úgy tűnik, ez sikerült is.

Hiányzik önnek a játék, a társak, a napjait jellemző rendszeresség?

Kásás Tamás: Igen, a csapattársaim főként, eddig tulajdonképpen egy családhoz tartoztam, és ez már nincs. A játék is, meccseken részt venni és harcolni nagyon szerettem, de amikor Los Angelesbe magamtól lementem edzeni, akkor éreztem, az, hogy nap, mint nap órákon át bent legyek a vízben, az már nem nekem való.

Azóta figyelemmel kíséri a hazai és nemzetközi vízilabdás eseményeket?

Kásás Tamás: Próbálok részben elszakadni a pólózástól, hisz ez volt a terv. Az eredményeket azért meg szoktam nézni, de tényleg csak annyi, hogy az interneten rákattintok a meccsre, és átfutom.

Az újjáalakuló magyar válogatottról mi a véleménye?

Kásás Tamás: Nagyon pozitívan vélekedek a nemzeti együttesünkről, Benedek Tibor nagyon jó választás volt a szövetségi kapitányi posztra. Általában a nagy váltások új lendületet hoznak, ez érezhető most is, ehhez hozzá jön Tibi (Benedek Tibor – a szerk.) szakértelme, elképzelései, plusz egy jó „játékos anyag”, úgyhogy szerintem sokkal jobb eredményekre is képes lehet ez a csapat, mint amire a közvélemény esetleg számít. Bár az igaz, hogy időt kell nekik adni. Amikor Tibivel együtt játszottunk a Pro Recco-ban, nagyon sokat beszéltünk arról, mit hogy szeretne majd csinálni, eddig úgy látom, jó úton halad.

A hosszú távú terveiről lehet valamit tudni?

Kásás Tamás: Az biztos, hogy a dedikálás után visszamegyek Budapestre, de hogy aztán mibe fogok, azt egyelőre nem tudom. Ez jelenleg egy olyan időszak, amikor azt csinálom, amihez kedvem van, és ezt élvezem.

haon.hu

Címkék:
Kásás Tamás HAON

5 régi hozzászólás

Pedró hozzászólása
Pedró39000
2013.04.08. 16:21

Daret, és meg lehet tudni, hogy mire?

Daret hozzászólása
Daret38998
2013.04.08. 12:36

Pedró! Igen. :)

Pedró hozzászólása
Pedró38997
2013.04.08. 10:51

Az kiderült már, hogy milyen jótékonysági célra fordítja a könyvből befolyt bevételt?

balzs hozzászólása
balzs38996
2013.04.07. 22:42

Hát ha tegnap beugrott volna a Honvédhoz lehet máshogy alakul az eredmény, de egyébként ott néha játszhatna egy-két meccsen komolyabb edzések nélkül is, ha már le van igazolva, gondolom a 3 ott lévő olimpiai bajnok sem napi 2 edzéssel játszik már.

DS hozzászólása
DS38995
2013.04.07. 22:21

Örülök, hogy kellemesen telnek a napjaid drága Kása, de a játékod mindig hiányozni fog.