FACEBOOK

Utánpótlásképzés - elkészült a szakmai ajánlás

Utánpótlásképzés - elkészült a szakmai ajánlás
hozzászólás, 2013.04.03.

Horkai György letette az asztalra az irányításával, a hazai pólós szakembergárda krémje által kidolgozott egységes szakmai elvárásrendszert - női és férfi szakágban, korosztályonként és posztonként.

A szakmai ajánlás elkészítésére a szövetség új elnöke adott megbízást az év elején. A csaknem 80 oldalas dokumentum elkészült, várhatóan csütörtöktől juthatnak hozzá a klubok.

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- A cél az, hogy az utánpótlásképzés elinduljon az egységes módszerek alkalmazása felé. A legalapvetőbb szakmai elvárásokat összegeztük, férfi és női szakágban, korosztályonként és poszt-specifikus bontásban. Vagyis az anyag reményeink szerint alkalmas lesz arra, hogy a fizikai és a taktikai felkészítés valamennyi fontos elemét felsorolja. Annak rögzítéséről van szó, hogy egy adott poszton egy adott korosztályhoz (6 évestől a felnőtt kor kezdetéig) tartozó fiatal éppen milyen feladatoknak kell, hogy meg tudjon felelni, s ezt a képességet milyen módszerekkel lehet elérni az edzéseken. Ilyen szinten először lettek összegezve ezek a tudnivalók, s reményeink szerint a dokumentum még arra is alkalmas, hogy ha valahol az országban (ahol nincs hagyománya a pólónak) egy testnevelőtanár a fejébe veszi, hogy vízilabdát akar oktatni, az dolgozatunk alapján legalább az alapokat el tudja sajátíttatni. Várhatóan a nyáron videóanyagokkal is kiegészítjük a szakmai ajánlást. Hosszú távon azt szeretnénk elérni, hogy egységessé váljon az utánpótlás-képzés, ugyanazon a szinten ugyanazokat a dolgokat tanítsák. Az egyéni képzés ilyetén módosításától azt várjuk, hogy néhány éven belül a korosztályos válogatottba kerülő fiatalokkal könnyebb legyen dolgozni a szakembereknek, taktikai és techhnikai téren egyaránt.

A csaknem 80 oldalas szakanyaghoz valamennyi egyesület hozzáférhet, a klubok kódot kapnak, amelynek segítségével a szövetség honlapjáról letölthetik majd a dokumentumot, amely várhatóan csütörtöktől lesz elérhető.

Úgy tudjuk, szó van arról, hogy a képzés egységesítésében részt vevő klubok a TAO-pénzből esetleg anyagi támogatást is kapnak.

A szakmai ajánlás szerzői: Szedlmayer Ildikó, az UVSE előkészítő edzője; Benczur Márton, az UVSE szakmai vezetője; Derekas Szilárd, BVSC- és korosztályos szövetségi edző; Horváth János, KSI- és korosztályos szövetségi edző; Keszthelyi Tibor, KSI- és korosztályos szövetségi edző; Merész András, a női válogatott szövetségi kapitánya; dr. Katics László erőnléti edző, a pécsi tudományegyetem tanszékvezető docense; Gergely István kétszeres olimpiai bajnok kapus, a magyar férfi válogatott kapusedzője; Varga Zsolt utánpótlásválogatott-edző, olimpiai bajnok, és Dr. Horkai György utánpótlás szövetségi kapitány, olimpiai bajnok.

A munkát lektorálták: Benedek Tibor, a férfi válogatott szövetségi kapitánya, háromszoros olimpiai bajnok; Faragó Tamás, az MVLSZ szakmai testületének elnöke, olimpiai bajnok; dr. Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány; Kemény Ferenc, az MVLSZ utánpótlás-bizottságának igazgató-helyettese; Merész András, a női válogatott szövetségi kapitánya, dr. Szivós István, az utánpótlás bizottság igazgatója, olimpiai bajnok.

HORKAI GYÖRGY A SZAKMAI AJÁNLÁSRÓL A REGGELI STARTBAN