FACEBOOK

Világliga Szuperdöntő - a nehezebb csoportban

Világliga Szuperdöntő - a nehezebb csoportban
hozzászólás, 2013.04.01.

Magyarország az európai csapatok közül Montenegróval lesz egy csoportban a Világliga június 11-16-i cseljabinszki szuperdöntőjében. A nyolcas torna mezőnye csak május végére alakul ki. Minden, amit már most tudni lehet a Benedek-csapat első komoly nemzetközi megmérettetéséről.

Mint ismeretes, a három európai csoportgyőztes, Montenegró, Szerbia és Magyarország mellett a házigazda oroszok is részt vehetnek a Világliga nyolcas szuperdöntőjében. A mezőny további része a májusi kontinenstornákon alakul ki, az alábbiak szerint:

Ázsia és és Óceánia (Auckland, május 9-14.) – az első kettő jut tovább

Ausztrália
Kína
Japán
Új-Zéland

Amerika (május 24-27., a helyszínt még nem jelölték ki) – az első kettő jut tovább

Brazília
Kanada
Amerikai Egyesült Államok


A cseljabinszki torna két négyes csoportja a versenykiírás szerint:

A csoport


Az amerikai selejtezőtorna 1. helyezettje
Az európai A selejtezőcsoport győztese - Montenegró
Az ázsiai-óceániai selejtezőtorna 2. helyezettje
Az európai C selejtezőcsoport győztese - MAGYARORSZÁG

B csoport

Az amerikai selejtezőtorna 2. helyezettje
Az európai B selejtezőcsoport győztese - Szerbia
Az ázsiai-óceániai selejtezőtorna 1. helyezettje
Oroszország (a torna házigazdája)

A folytatásról egyelőre nincs hivatalos információ, de valószínű, hogy a lebonyolítási rend tavalyhoz képest nem változik, ami azt jelenti, hogy a csoportelsők csoportnegyedikkel, a csoportmásodikok csoportharmadikkal vívnak negyeddöntőt, s a két csoportelső csak a döntőben találkozhat egymással.

A vlv kérdésére a kecskeméti magyar-orosz meccset követő sajtótájékoztatón Vlagyimir Karabutov orosz szövetségi kapitány és Marat Zakirov másodedző elmondta, hogy jelenleg tárgyalások folynak és valószínűleg lesz televíziós közvetítés a cseljabinszki torna mérkőzéseiről.


Tudnivalók a Világliga-versenysorozatról:

Ahogy a csoportselejtezőkben, a szuperdöntőben sem ér véget döntetlenül mérkőzés. Amennyiben egyenlő az állás egy meccs lefújásakor, azonnal (tehát hosszabbítás nélkül) ötméteresekkel döntik el a győztes kilétét. Ez esetben viszont a meccs nyertese nem három, hanem csak két pontot kap és a vesztes is gazdagodik egy ponttal. (A tavalyi döntőben a horvátok úgy győzték le a spanyolokat, hogy 8:8-at követően húsz ötméteres kellett az első hibához.)

A szuperdöntőbe bejutott csapatok mindegyike pénzdíjat kap - a helyezések sorrendjében a következő összeget (dollárban): 100.000.-/70.000.-/50.000.-/35.000.-/30.000.-/25.000.-/20.000.-/15.00.- (A kiírás szerint a selejtezőkben kiesett csapatok is visszakapnak 15 ezer dollárt az általuk befizetett nevezési díjból.)

Magyarország az eddigi 11 Világliga-torna közül ötön vett részt. A mérlegünk: két győzelem, két második és egy harmadik hely. A legutóbbi szuperdöntőbeli meccsünk a 2007-es berlini végső finálé volt, amelyen 9:6-ra kikaptunk a szerbektől.

A torna ezt követően egyre veszített jelentőségéből (2011-ben már Szerbia és Montenegró sem indult), amit a FINA vezetői nem néztek jó szemmel.

Tavaly januárban az EB helyszínén, Eindhovenben folytattak informális megbeszélést a Világligával kapcsolatos szándékaikról az európai élcsapatok. Ennek eredményeként tértek vissza a 2012-13-as szezonra a kontinens legjobbjai, szakmai szempontból is teljes értékűvé téve a versenysorozatot.

Jól jelzi a küzdelem élesebbé válását, a színvonal emelkedését, hogy a tavalyi szuperdöntő három dobogósa most nem tudta magát kvalifikálni a végső tornára - köztük a regnáló világbajnok és az olimpiai bajnok...

A Világliga-tornák eddigi dobogósai


2002 - Patrasz (Görögország)
1. Oroszország, 2. Spanyolország, 3. Magyarország

2003 - New York (USA)
1. Magyarország, 2. Olaszország , 3. USA

2004 - Long Beach (USA)
1. Magyarország, 2. Szerbia-Montenegró, 3. Görögország

2005 - Belgrád (Szerbia-Montenegró)
1. Szerbia-Montenegró, 2. Magyarország, 3. Németország

2006 - Athén (Görögország) - Magyarország nem indult
1. Szerbia-Montenegró, 2. Spanyolország, 3. Görögország

2007 - Berlin (Németország)
1. Szerbia, 2. Magyarország, 3. Ausztrália

2008 - Genova (Olaszország) - Magyarország nem indult
1. Szerbia, 2. USA, 3. Ausztrália

2009 - Podgorica (Montenegró) - Magyarország nem indult
1. Montenegró, 2. Horvátország, 3. Szerbia

2010 - Nis (Szerbia) - Magyarország nem indult
1. Szerbia, 2. Montenegró, 3. Horvátország

2011 - Firenze (Olaszország) - Magyarország nem indult
1. Szerbia, 2. Olaszország, 3. Horvátország

2012 - Almati (Kazahsztán) - Magyarország nem indult
1. Horvátország, 2. Spanyolország, 3. Olaszország

Budapest - Cseljabinszk

3 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs38970
2013.04.02. 10:45

Chavez, elhiszem hogy bivalyerős a montenegrói válogatott, de a szerbeknél nem hiszem hogy erősebbek (eddig sem voltak azok), de valószínűleg majd ez is kiderül... Ami még érdekes - bár remélhetőleg minket nem fog érinteni, hogy aki 8. a szuperdöntőben, 10-ed akkora pénzdíjat kap, mint amennyit a selejtezőben kiesettek visszakaptak?

Chavez hozzászólása
Chavez38969
2013.04.02. 01:54

A montenegrói válogatott játékosok nem az idén igencsak gyenge, hazai klubcsapatokban játszanak. A játékosok zöme a szerb bajnokságban játszik, mint Sefik, Radic, Zlokovic, Jokic, Radovic, ketten horvátországban a JUG-ban: Nikola Janovic és Ivovic.. illetve van még egy Vasas légiós Brguljan, valamint egy Mladan Janovic a Savona-ból... bivalyerős csapat.. USA viszont már messze van a 2004es csapattól, bár akkor sem voltak a magyar válogatott szintjén, most főleg nincsenek, ha Kanada indul, szerintem beelőzik őket Grahamék. 3 esélyes a világliga, szurkolok a magyaroknak, de itt most nem ők lesznek a legnagyobb esélyesek. Viszont jót fog tenni az új fiúknak a játék a szerb-montenegróiak ellen.

balzs hozzászólása
balzs38968
2013.04.01. 22:27

Szerintem ezt hogy nehezebb csoportban vagyunk, csak akkor jelenthetnénk ki ha ahhoz hasonlítjuk hogy a szerbek helyére kerültünk volna a másik csoportba, mert annak - az Eger-Zvezda párharc után inkább örülhetünk hogy a szerbekkel nem vagyunk egy csoportban, bár a montenegróiakról ilyen összehasonlítási alapunk nem lehet, mivel nem indult egyik csapatuk sem a BL-ben, de az Adria Liga eredményeket elnézve ott eléggé kínlódnak, az lehet \"csak\" ami az erősségüket mutatja hogy oda-vissza verték az olimpiai bajnokot, de hát mi meg a világbajnok, olimpiai ezüstérmest... A csoport többi szereplőit nézve pedig, ha igaz hogy Kanada nem indul az amerikai csoportban akkor gyakorlatilag az USA kerül hozzánk, a brazilok pedig a másik csoportba, itt valóban az USA a lehetséges nehezebb ellenfél, de ők meg az olimpia alapján, illetve hogy a VB-selejtezőn kétszer kikaptak a kanadaiaktól, hasonló erősségűek vagy még gyengébbek lehetnek mint az ausztrálok, akik valószínűleg ázsiai-óceániai győztesként a másik csoportban lesznek majd, a mi csoportunkban pedig Japán, Kína, Új-Zéland valamelyike, akik közül pedig egyik sem feltétlenül erősebb mint a másik csoportban Brazília, de majd kiderül... Hajrá magyarok!