FACEBOOK

Faragó: A póló is a birkózás sorsára juthat

Faragó: A póló is a birkózás sorsára juthat
hozzászólás, 2013.03.13.

Húsz éve mondja, de nem unja: változtatni kell a vízilabdázás szabályain, hogy a sportág versenyképes maradjon. Faragó Tamás a Digi Sport Reggeli Start című műsorában válaszolt Szombathy Pál kérdéseire.

Szabályváltozatási lépéseket kell hozni a vízilabdában, nehogy a sportág a birkózáshoz hasonló bajba kerüljön - véli Faragó Tamás olimpiai bajnok, aki szerint a sportág nemzetközi vezetői vacsorázgatni, utazni szeretnek, s nem a játék népszerűsítésében, hanem áttekinthetetlenségében érdekeltek - a pólólegenda a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában a különleges szabályokat bevezető hazai főiskolás bajnokság kapcsán beszélt a sürgős változtatási kényszerről.

„Húsz éve ismétlem magamat, de nem unom. A pólóban is meg kell húzni a lépéseket a játék élvezhetősége érdekében, mielőtt a birkózáshoz hasonlóan mások döntenének rólunk, helyettünk. Ez a főiskolai bajnokság is ilyen kísérlet új szabályokkal. Millió ötlet van, mert mindenki azon töri a fejét, hogy megváltoztassa a jelenlegi unalmas, érthetetlen pólót” - mondta Faragó Tamás.

„Beszélünk a változás szükségességéről, mégsem történik semmi. A nemzetközi szövetség vezetői ugyanis féltik a pozícióikat. Igazából megértem őket: tehetségtelen emberek, akik pozícióban vannak és nagyon szeretnek vacsorázni, utazni. Nekik a vízilabda harmadlagos, így minden újdonságtól félnek, hisz egy nézettebb, érdekesebb pólóban rájuk már nem lenne szükség” - tette hozzá.

„A nemzetközi tisztviselők volt játékvezetők: tedd minél bonyolultabbá a játékot, annál inkább szükség lesz rád, a játékvezetőre, a hatalomra. Úgy, amint a politikában is: minél átláthatatlanabbak a törvények, annál inkább szükség van az elnyomó hatalomra. Ezért nem lehetnek kisebbek a medencék például, hisz azzal uszodák tömege kapcsolódhatna be a póló vérkeringésébe - magyarázta a hátteret.

„Ma a média, a közvetíthetőség, az élvezhetőség dönt. Minden ötlet jó, ami kamerában működik. Ma a nézők közt sorsolással döntik el a helyes megfejtést egy bírói ítélet után. Ugyanakkor a vízilabda lényege: nyári sportág, esztétikus játék. Egy tollvonással a nemzetközi szövetségnek minden világversenyt októberre-novemberre kellene tenni, hogy nyáron üzemeljenek a bajnokságok” - szögezte le az olimpiai bajnok.

ISMERTETŐNK A JÖVŐ HÉT VÉGÉRE TERVEZETT EGYETEMI-FŐISKOLAI BAJNOKSÁGRÓL, A KÍSÉRLETI SZABÁLYOKRÓL

A teljes beszélgetés:







8 régi hozzászólás

Török Szultán hozzászólása
2013.03.15. 19:25

qrumplivirag! Több dolog is eszembe jutott újabb remekművedet olvasva. 1. Egy hasonlat: \"mint gyöngytyúk a meleg takonyra...\" 2. Megint sikerült elkapnod a lényeget. 3. Szokás szerint te és mondanivalód maga az IGAZSÁG (tisztára, mint a kommunisták). 4. Természetesen te soha nem hazudsz. A fiad nem pólózik, te egy munkatársad fia miatt mentél ki egy ifi mérkőzésre kb. 1-1,5 éve, akkor ismerted meg és háborodtál fel a bűnös viszonyokon, terkepesz néven nem te írtál, mvlsz.sportszeru neven nem te kommenteltél a 2010-es ifi EB-ről (miért is??), ... 5. Gratulálok a rokonságodhoz. Igazi szociopataként viselkedsz itt a vlv-n, és nem vagyok normális, hogy egyáltalán válaszolok. Csak javasolni tudom, hogy olvasd el többször amit előzőleg írtam, próbáld meg felfogni, és aztán arra válaszolj. Személyeskedni ismeretlenül is könnyű.

qrumplivirag hozzászólása
2013.03.14. 16:55

Török Szultán, alias muzulmán! . Gizi nagyon aljas volt? - idézet Hofitól . hazudni, lopni, csúnya dolog! . te most itt csúnya dolgot tettél. . hazudtál. . lehet, hogy tudatlanságból, lehet, hogy előre megfontolt szándékkal, magad igazát igazolandó, . DE . mindkét esetben csúnya dolog. ha valamihez nem értesz, lövésed sincs róla, akkor arról ne nyilváníts véleményt! annyira ritkán, kivételes esetekben használják a videót az általam említett sportágban, hogy az idei Super Bowl elődöntőiben, s magán a döntőn is számos alkalommal éltek vele. pedig, mint mondottam volt, ott valódi profi, jól felkészült, a csapatoktól minden tekintetben független sasszemű játékvezetők működnek közre. ez a magyar bírói karról távolról sem mondható el. javaslom, mivel bennfentesnek tartod magad a vízilabda tekintetében, számold össze, hány olyan aktív, sokat foglalkoztatott bíró van ma, aki érintett a fia(i), testvére, annak fiai, stb. által, s ebből következően TILOS lenne számára azokban a bajnokságokban bármilyen közreműködés, melyben érintett! ha megszámoltad őket, írd ide, bátran! a neveket most hagyjuk, arról majd beszélhetünk később! számolgass csak, s ha kell a cipődet is leveheted! alias, és aljas pedig ne legyél, az olyan zsenánt, egy magamagát kommentelő véleményformáló vátesznek. . ui.: az amerikai kosárlabdát csak személyes érintettség okán nem említettem. rokonom ugyanis JÁTÉKVEZETŐ volt az NBA-ben. több szerénységet javaslok számodra.

Török Szultán hozzászólása
2013.03.14. 09:21

A póló legnagyobb problémája, hogy vízben játszák. Ezáltal soha nem olyan gyors, látványos játék, mint a kosár, az amerikai és az európai foci, ... Kell a medence és a víz hozzá, ez pedig erős gátja tömegsporttá válásának (vö. grundfoci, streetball). Továbbá mindig is lehetőséget fog adni a színészkedésre és csibészkedésre, amivel mindenki élni fog. Ember legyen a talpán, aki egy bekk-center csatában, habzó vízben, másodperc alatt meg tudja állapítani pontosan (!!), hogy mi történik. A videót visszanézve sem lennének sokkal okosabbak. Az emlegetett sportágakban is csak ritkán és jól meghatározott feltételek mellett nézik vissza, hogy mi történt - és ott látható az amire kíváncsiak. A magyar bírók szerintem se nem rosszabbak, se nem jobbak, mint a nemzetközi átlag (lásd: junior VB döntő, Perth). Persze vannak, akiket a medence környékéről is el kellene zavarni, de ez szerintem nagyon minimális. Az esetleges pártoskodást pedig nincs olyan rendszer, amellyel ki lehetne szűrni. Az egyik fő probléma, ahogy Rolling is írta, a 2 mp-enkénti sípszó, amely megöli a folyamatos játékot - ezzel kellene kezdeni valamit.

r hozzászólása
r38842
2013.03.14. 01:48

Tonó a mostani orosz döntésnél vajon hallatta a hangját? nehezen tudom elképzelni, hogy ne lehetne fellázadni egy bizonyos kisebbség ellen, de valahogy mindenkinek csak beszélni könnyű. ha a folyamatos lobbikat mindig lesöprik az asztalról, akkor mea culpa, de szerintem arról hallanánk. szóval hogy is állunk?

Rolling hozzászólása
Rolling38838
2013.03.13. 19:30

Én abból indulok ki, hogy a bírók korrektek. Nem vagyok természetesen naív, tudom, hogy ez nem mindig így, sok meccset tudnék felhozni erre. Pont ezért gondolom, hogy a bírók, ha akarnak, akkor a mostani szabályok mellett is el tudják dönteni a meccseket, de ez így van minden olyan sportágban, ahol bírók vannak, és nincs videobíráskodás. Aztán nem egyszer még akkor is. Szóval kell a változtatás, és induljunk abból ki, hogy a változást mindenki akarja, és ezzel mindenki a vízilabda érdekét akarja szolgálni.

qrumplivirag hozzászólása
2013.03.13. 16:51

Rolling! . megfontolandó észrevételek javaslatok részedről. érződik benne a szurkolói látásmód. . DE! . ne feledkezz meg a legfontosabbról, amit sajnos a te javaslataid sem orvosolnak! történetesen a játékvezetők mérhetetlenül alacsony színvonalú, a csalásra, a bajnokságok kimenetelének befolyásolására, játékosok megalázására, tönkretételére, vélt, vagy valós egyéni sérelmek ? notabene, tehetségtelen emberek, mondja Faragó Tamás nagyon helyesen - miatti bosszúállásra gondolok. ha büntetőpontokat kapnának a játékosok, csapatok, s azok bizonyos száma után büntetőt lőhetne az ellenfél, egy újabb manipulációra alkalmas fegyverrel gazdagodna a csaló bírók amúgy sem kicsiny fegyvertára! azt hiszem, egyetlen lehetőségként a nyilvánosság jöhet szóba. gondolok ennek akár azon formájára is, mellyel az amerikai sportokban teljes természetességgel élnek. a videóra. azonnal, helyben visszanézhető. . TERMÉSZETESEN NEM ELHANYAGOLHATÓ, HANEM ALAPVETŐ FELTÉTEL A VALÓBAN PROFI, PÁRTATLAN, SEMMILYEN KÖTŐDÉSSEL A CSAPATOK IRÁNYÁBA NEM RENDELKEZŐ JÁTÉKVEZETŐ! . meglehetős érdekes átfedések vannak a bírói, edzői kar, s a játékosállomány között! a VALÓDI játékvezetőkre/ játékvezetésre egy példa, hogy nem beszéljünk mellé! az amerikai fociban a villámgyors időintervallumú rengeteg játékos által végrehajtott, a térben meglehetősen nagy területen zajló játék akcióit képesek a videokamerával szinte versenyezve követni, s helyes ítéleteket hozni. a videózást tulajdonképpen csak pontosításra használják, mivel ezek a valóban professzionális, jól felkészült pártatlan ítészek szinte hiba nélkül dolgoznak. ez a megállapítás szerinted milyen mértékben illik a mai magyar vízilabdát terrorizáló, magukat játékvezetőnek nevező alakokra? amíg közöttük nem tesz valaki rendet, addig a vízilabda perifériális sportág marad, s egyre jobban kiszorítódik a szurkolókat valóban érdeklő, magas színvonalú, s sportértékű, a csak a sportszerű versengést engedélyező tiszta sportok közül. gondolok itt Pierre de Coubertin által képviselt eszmeiségre, mellyel a jelenleg a magyar vízilabdában tevékenykedők mintegy 90 % -a nem hozható összefüggésbe. . EZ AZ EGYIK LEGNAGYOBB RÁKFENÉJE ENNEK A SPORTÁGNAK! . Faragó Tamás is erről beszél, de ő nemzetközi szintre emeli a problémát. megértem, miért teszi, s miért nem a hazai viszonyok béli rendbetételt szorgalmazza elsődlegesen, hogy példát tudjunk mutatni a világnak. gyakorló sportvezetőként, nap, mint nap szembesülni kénytelen, hogy olyan emberek ? tehetségtelen emberek ők ? akik nem vitték e sportágban semmire játékosként, képességek híján edzőként sem tudnak rész venni benne, megalázó helyzetbe hozzák őt, az olimpiai bajnokot, kinek mellszobra van a Hall Of Fame ? ben! szánalmas nézni, hogy e nagyságai a sportágnak mennyire kiszolgáltatottjai ezeknek az alakoknak. packáznak velük e senkik, uralkodnak rajtuk, s csapataikon. zárásként egy mondat: a magyar edzői kar, főképp az utánpótlásban tevékenykedők is megérnek egy misét. kultúrálatlan, képzetlen, pedagógiai képességeknek teljesen híján lévő alakok pénzszerzési, megélhetési, mondjuk ki nyíltan, üzleti alapon rombolnak benne napról napra.

pnotus hozzászólása
pnotus38834
2013.03.13. 16:48

Dr Faragó Tamás kapjon helyet a nemzetközi szövetség vezetésében! Persze csak akkor, ha Ő is akarja.Go Go Farago

Rolling hozzászólása
Rolling38832
2013.03.13. 15:45

Valóban jó lenne némi szabályváltozás, mert kezd a póló unalmas antijátékká alakulna. Soha nem pólóztam, így csak kívülálló szurkolóként gondolom, hogy a legfőbb probléma abból van, hogy ma maár fizikálisan sokan feljöttek a jók szinntjére, de tecnikailag elmaradnak, és ezért ölik a játékot. Erre a mostani szabályok lehetőséget adnak, és azt lehet látni a meccseken, hogy 2 másodpercenként szól a síp az állandó faultok miatt, és ezért nem alakulhat ki folyamataos játék, és csak az előnyre vár minden csapat, illetve ha nem jön az előny, akkor pár másodperccel a vége előtt valakl ellövi a labdát messziről. Ha gól jó, ha szöglet jó, ha egyik sem, akkor úszunk vissza, és kezdjük mi ölni a játékot. Ha sikerülne elérni azt, hogy folyamatos játék legyen, akkor előbb-utóbb kijönne a technikai nagyobb tudás, és jönnének az akciógólok. Ezt talán el lehetne azzal érni, hogy a kosárlabdához hasonlóan minden szabálytalanság számítana. lenne egyéni hiba, és lenne csapathiba. X egyéni hiba után cserés kiállítás, X csapathiba után 6 m-es büntető. Így talán megszűnne a 2 másodpercenkénti apró kinti fault, és szépen lehetne körbejáratni a labdát azonos létszám mellett is, és így előbb-utóbb lenne tiszta lövő helyzet azonos létszám mellett. Persze fontos, hogy a szankcionálandó hibapontok számát jól határozzák meg, mert annak semmi értelme nem lenne, ha a 3. negyed közepére elfogynának a csapatok. Azt is el tudom képzelni, hogy a csapathibák negyedenként 0-ról indulnának. Nem tudom, mekkor baromságnak tartják a fentieket a vízilabdában jártasok, de talán elolvassa valaki, és elgondolkodik.