FACEBOOK

Harlem Shake from Eger

Harlem Shake from Eger
hozzászólás, 2013.02.25.

Mint a vírus, úgy terjedt az elmúlt napokban az interneten egy 61 másodperces videó, amelyben az egri vízilabdázók egy 1981-es hiphop-slágerre mindenféle őrültséget csinálnak az öltözőben és a medenceparton. A meghökkentő kisfilm "producerét", Gór-Nagy Miklóst kérdeztük, hogy történt ez a "baleset", mi rejlik a koncepcióban és hogy értékeli a fogadtatást.

GÓR-NAGY MIKLÓS a vlv-nek:

- Gergely Pistivel interneteztünk Kecskeméten, a Volvo Kupa időszakában, akkor láttuk meg ezt az új internetes őrületet, az úgynevezett mémet. Ez egy speciális tánc, meghatározott koreográfia alapján, erre a fantasztikus zenére. Ott rögtön óriási kedvet kaptunk ahhoz, hogy azonnal csináljunk egy ilyet, de hát ugye, este 11 óra volt, úgyhogy "nem voltak alkalmasak a körülmények" filmforgatásra. Elhatároztam viszont, hogy amint hazaérek, megszervezem a forgatást a csapatnál. Jól jött ez minden szempontból, ugyanis kemény héten voltunk túl, további nehéz hetekre számított mindenki, merthogy könnyebb ellenfeleink vannak, ezért Gyuri bá azt találta ki, hogy kicsit alapozunk... Úgyhogy a szürke úszogatást és konditermi edzéseket feldobtuk ezzel a produkcióval.

- Ugye ennek a produkciónak vannak szabályai, mostanában világszerte, sőt Magyarországon is nagy számban születnek ehhez hasonló filmek, amiket nézhetünk. Mi ez a szabályrendszer, egyáltalán, milyen koncepciónak, milyen kritériumoknak kellett megfelelni a forgatáskor?

- Valóban, nagyon szabadnak, rögtönzésnek látszik az egész, de igazából ez egy kötött tánc és a film története" is meghatározott, "kötelező" forgatókönyv szerint zajlik. Úgy kell indulnia, hogy van egy hétköznapi közeg, egy szoba, egy iroda, vagy akár egy vízilabda-öltöző, ahol éppen megjelenik egy bolond, esetünkben Mezei Tamás, válogatott vízilabdázó, s valami egészen őrült módon elkezd táncolni egy maszkban. A többiek erről jó darabig nem vesznek tudomást.Ám amikor a zenében megtörténik egy váltás, és beindul a basszus, abban a pillanatban hirtelen mindenki, megbolondul és egy egészen őrületes dolog alakul ki. Mindenki táncol, bár a tánc kifejezés nem biztos, hogy helyénvaló, inkább rángatózásról beszélhetünk :-). Tehát egy körülbelül 15 másodperces őrület kezdődik, ez a 31 másodperces videó fő része. Nagyon fontos, hogy van a filmben egy lassítás, amikor ugye könnyebben követhető, hogy a szereplők mit művelnek.

- Honnan vetted a "receptet"? Tehát, hogy mit, hogy és mikor kell csinálni.

- Megnéztem egy korábbi ausztrál videót, ahol ülnek egy szobában, ott van egy figura bukósisakban, 16 másodpercig egyedül táncol, majd a következő 15 másodpercben a többiek is beszállnak, aztán 22 másodpercnél van a lassítás. Odafigyeltem, hogy stimmeljen a zene, a vágás, illetve a másodpercre pontos elrendezés, ezeknek a szabályoknak a videónk abszolút megfelel.


- Mit szóltak a többiek, amikor előálltál ezzel a dologgal?

- Nagyon érdekes volt a reakció: teljesen természetesnek vették, azt mondták, hogy persze, megcsináljuk, abszolút normális dolog, hogy felvesszük a gumicsizmát, illetve a cowboykalapot, illetve fogjuk a plüssmacikat és elkezdünk velük „táncolni”. Úgyhogy mindenki nagyon örült ennek a lehetőségnek, mintha már régóta vártak volna erre a pillanatra. :)

- Hogy oldottátok meg technikailag? Ki volt az operatőr?

- Én állítottam be a kamerát, illetve utána igyekeztem elrendezni a társaságot, hogy mindenki látszódjon a felvételen.

- Ez egy fixált kamera, és nem is állt mögötte ember?

- Igen. Elindítottuk, ugye volt az egyéni tánc, amikor még nem is vagyunk sokan, aztán mindenki megőrül. Igazából nagyon vicces volt, mert magán a videón szól a zene és mindenki táncol, őrjöng, de amikor a felvétel készült, az öltözőben, a magányunkban, akkor teljes csönd volt, el kellett képzelni a bemutatott jelenethez a zenét.

Nagyon vicces volt, ahogy ott a nyitott ajtónál számoltuk a másodperceket, hogy még 10, 9, 8..., és jön a nagy őrjöngés. Eszlári Gergely, a masszőrünk pont akkor jött le megnézni, hogy kit kell aznap masszíroznia. Úgy, ahogy volt, ki is köpte az összes joghurtot, ami éppen a szájában volt, mert ilyet még nem látott, hogy benéz egy öltözőbe, és Varga Zsolt egy delfint lovagol,  Erik egy medvével „táncol”, Lukas pedig a poroltót rázza...


- Tehát ezt megcsináltátok zene nélkül, és utána jött a vágás…

- Igen, ami összejött, azt hazavittem, de még ugyanezt megcsináltuk a medencetérben is, ugye ez a második videó. Ott vártunk a parton, és volt még negyedóra az edzésig. Azt mondtam, nehogy már, gyerekek, van még negyed óra, hát akkor valami történjen. :). És gyorsan megcsináltuk a másikat is, ami annyiból érdekesebb lehetett, hogy ugye ott úsztak az emberek a medencében, kisgyerekek éppen tanultak úszni… hát, szerintem jó példaképeket találtak. :)

- Megcsináltad, és levetítetted egyenként, vagy szétküldted? Vagy hogy nézték meg a többiek?

- Összevágtam, feltettem youtube-ra, először ugye nem volt nyilvános a videó. Aznap megnézte mindenki, meg felhívtam Barit, az elnököt, Bárány Attilát, hogy szeretné-e ebben a formában látni a bajnoki döntőre pályázó ZF-Egert, mire ő azt mondta, hogy hát ne vicceljünk, természetesen. Aztán fel is hívott, hogy gratuláljon. Úgyhogy áldást kaptunk a felső vezetéstől is. Kitettük a facebookra, és hipp-hopp tízezer ember megnézte, de azóta már tizenhatezernél tart a számláló, úgyhogy nagy sikere van.


- Gázsiosztás mikor lesz…?

- Gázsiosztás… Azt mondtam a fiúknak, hogy ha elérjük a százezer nézőt, akkor viszek süteményt. :) Biros erre úgy reagált, hogy ne süteményt vigyek, hanem paraszttálat, tehát lehet, hogy mind a kettőt viszek…

- Csináltál már ilyen videókat vagy ez volt az első?

- A Honvédnál is volt már ilyesféle videó, de Harlem shake-ben ez az első.

- És hogyan tovább?

- Ha kapok felkéréseket, szívesen megrendezek bármit. Egyelőre várom az érdeklődőket.

- Valami pályázatra, fesztiválra benevezitek? Az Oscarról ugye sajnos lekéstetek...

- Igen, talán majd jövőre, a legjobb külföldi film kategóriájában számításba veszik. Úgysem készül mostanában sok magyar film, tehát azt hiszem, megállja a helyét a magyar mezőnyben.

- Köszönöm, Miki. Sok sikert a filmes pályafutáshoz!

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)


A MŰ (Harlem Shake of the Eger Waterpolo Club):


2 régi hozzászólás

vgisti hozzászólása
vgisti38730
2013.02.27. 17:12

Ez nagyon gáz!

AlonSolya hozzászólása
2013.02.26. 21:28

Annyira cukik!!! :D Grat a produkcióhoz! :D