FACEBOOK

Varga Tamás a Debrecen kinevezett vezetőedzője

Varga Tamás a Debrecen kinevezett vezetőedzője
hozzászólás, 2013.02.07.

Immár nem ideiglenesen, megbízottként, hanem kinevezett vezetőedzőként irányítja a debreceni vízilabdacsapat szakmai munkáját Varga Tamás. Ő maga is játszik még, de már nem minden meccsen. Megbízatása egyelőre a bajnoki szezon végéig szól, segítője Michele Garalti Giorgetti (Alex Giorgetti testvére). Interjúnk Varga Tamással.

Gyorsan peregnek az események Debrecenben, s a főszereplő egyre inkább a kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás, aki az edzések és a meccsek "abszolválása" mellett a DVSE elnökeként irányítja az utánpótlás-nevelést, próbálja rendbe rakni a vízilabdacsapat kicsit szétzilált helyzetét, s mindemellett fel-felbukkan továbbra is egy-egy fotó a facebookon arról, hogy éppen mely iskolában tart tájékoztatót csillogó szemű gyerekeknek a vízilabdasport szépségeiről.

Csapata szerdán kiesett az Eurokupából, s az addigi edző megbízatását már a találkozó előtt felfüggesztették. A történtekről közleményt adott ki a a klub elnöksége. Természetesen az első kérdésünk Gyöngyösi András helyzetével volt kapcsolatos. (Az eddigi vezetőedző nem kívánt élni a nyilatkozat lehetőségével.)

VARGA TAMÁS a vlv-nek:

- Gyöngyösi Andrással kapcsolatban egyetlen mondatot sem kívánok hozzáfűzni ahhoz, ami a klub által kiadott közlemény tartalmaz. Ami az én munkámat illeti: a mai naptól én vagyok a DVSE vezetőedzője, játékos-edzőként. Megbízatásom erre a szezonra szól, a továbbiakat illetően majd újra tárgyalunk. Az edzősködés mellett vállaltam a játékot is, de nem minden mérkőzésen.

- Az elmúlt időszak viharai után mi lehet az elvárás a Debrecen idei szereplését illetően?

- A célok természetesen megváltoztak, az eredményességet illetően az 5. hely elérése a legfőbb feladat, hogy ezzel nemzetközi szereplési lehetőséghez jussunk. Szakmai szempontból minél több fiatal beépítése a cél ezen időszak alatt, s vélhetően ugyanez lesz a lényeg akkor, ha a szezon végeztével meg tudunk állapodni a folytatásról. Az a klub célja, hogy egy, az 5-6. hely környékén végző, fiatalokból álló gárda alakuljon ki, megtűzdelve két-három rutinos, jó, akár válogatott szintű játékossal. Ilyen követelményeknek igyekszünk megfelelni a csapat "összegyúrásakor", s igyekszünk minél hamarabb beépíteni a debreceni fiatalokat az OB1-es csapatba. Én már most  azon leszek, hogy négy ifistánkat, akik tulajdonképpen már utazgattak velünk felnőtt mérkőzésre, de még nem nagyon szerepeltek - 16 éves gyerekekről beszélünk - megpróbáljam hozzászoktatni az első osztály légköréhez, hogy az elkövetkezendőkben esetleg több szerepet kaphassanak. Nekem természetesen ez egy plusz feladat, plusz teher, amit viszont szívesen vállalok, mert ez egy új kihívás is. Játékosként már elértem szinte mindent, amit egy elérhet játékos. Ez a feladat új motivációt ad nekem, ezért nagyon nagy örömmel vettem a felkérést. Kicsit hamarabb jött, mint amit én terveztem a játékos-pályafutásommal összefüggésben, de szívesen vállalom, mert tulajdonképpen előbb utóbb ezt szerettem volna csinálni. Megtiszteltetésnek érzem, hogy felkértek erre. Hangsúlyozom még egyszer, hogy a DVSE utánpótlásának vagyok az elnöke, míg a Vízisport Üzemeltető Kft.-nek, ahol nekem is van főnököm, edző vagyok, akit az elnöksége bármikor felelősségre vonhat és leválthat.

- Konkrétan kitől kaptad a kinevezést?


- Ezt a megbízást a DVSE elnökségétől kaptam, amely tulajdonképpen száz százalékos tulajdonosa lett a Vízisport Üzemeltető Kft-nek. Így a Kft. ügyvezető igazgatója bízott meg engem, aki jelen pillanatban Zubora Sándor. Az elnökségi döntés után Zubora Sándorral kötök szerződést, játékos-edzői feladat ellátására, a szezon végéig szólóan.

- Hogy áll a klub anyagilag, mi a helyzet a játékoskerettel?


- A játékosokkal új szerződéseket kötünk, hat hónapra január 1-től júniusig szólóan, s ezek a megállapodások teljes mértékben megfelelnek minden kívánalmaknak, mind a játékosok, mind a klub szempontjából.

- Sikerült szponzort találni Alexnek vagy "ingyen dolgozik"?


- Jelen pillanatban Alex ingyen van itt, még dolgozunk azon, és azon vagyunk, hogy mielőbb, de legkésőbb áprilisra-májusra, tehát a szezon végére sikerüljön neki összeszedni valamennyi fizetést, amit visszamenőlegesen megkap. Természetesen nem kívánjuk, hogy ingyen játsszon itt, bár ő ezt vállalta, de azért mégis egy válogatott, világbajnok, olimpiai ezüstérmes játékosról van szó. Mindenképpen szeretnénk, hogy kapjon valami fizetést.

A másodedződet bemutatnád egy-két mondatban, hogy róla mit kell tudnunk? Ő is a szezon végig dolgozik a csapatnál?


- Együtt csináljuk a Pólósulit Michele Girogettivel, így őt kértem fel, hogy legyen mellettem segédedző a felnőtt csapatnál. Amikor játszom ő van a padon, amikor nem, akkor pedig együtt ülünk a kispadon. Róla annyit kell tudni, hogy van vízilabdás múltja, s a Pólósulimban edzősködik most már lassan hat hónapja. Nagyon elégedettek a munkájával a gyerekek, a szülők és én is, ezért hívtam őt magam mellé.

- Köszönöm a tájékoztatást és sikeres játékos-edzői munkát kívánok!

(Lejegyezte Tina)

5 régi hozzászólás

vgisti hozzászólása
vgisti38554
2013.02.08. 21:09

Tényleg ez az indok, hogy a szükők meg a gyerekek elégedettek vele, akkor jó lesz ob1-be is? Zuboráról pedig nem tudnék a jóízlés határain belül nyilatkozni, de érdekelne, hogy mi van a bírósági ügyeivel...

B (régi) hozzászólása
2013.02.08. 11:20

Mi a baj a pénzzel? Ott van például a Szolnok, nekik nincsenek anyagi gondjaik. Hiába, jó üzlet a tisztességes versenyben elnyert állami építőipari beruházás, na. Debrecenben végre a helyére kerül a vízilabda. Lehetőségekhez szabott célokkal és nem fordítva. Elnézést, de muszáj kimondanom, a vidéki kispolgári becsvágy megint lejáratta önmagát. Egerben is hasonló volt a helyzet a BVSC összeomlásakor, csak ott egyrészt volt szakmai alap, másrészt az egész város a vízilabdára tett fel mindent.

Török Szultán hozzászólása
2013.02.08. 11:17

Azért nem ártana önvizsgálatot tartani Debrecenben, a klubban sem. Pólós berkekben nincsenek titkok, így az edző előélete is ismert volt, az anyagi igények kontra lehetőségek vonal is. Kicsit előre kellett volna gondolkodni. Ugyanakkor csak szurkolni tudok a klubnak és tagjainak - ha már elkezdtek felépíteni valamit, vigyék is véghez. Kell egy csapat - ha nem is Csabagyöngyén, de Debrecenben mindenképpen!

szamárhegy hozzászólása
2013.02.08. 08:57

vgisti, A sportág válságban van, úgy néz ki hozzá fogunk szokni az ilyen felállásokhoz, meg a munka mellett pólózó profi játékosokhoz. A héten megjelent Dejan Szavics interjúból: \"Már az is sokat jelentene, ha a mai négy erős csapat, az európai porondon az országot nagyszerűen képviselő Radnicski, a C. zvezda, a Partizan és a Vojvodina nem állnának az egzisztenciális csőd szélén.\"

vgisti hozzászólása
vgisti38538
2013.02.07. 23:30

Most nem azért, de mégis kicsoda eza a M.G.Giorgetti?!!!!! Persze nyilván Alex maradásának ez lehetett az egyik feltétele, de akkor is...Te jó ég! Már Tojó is komikus volt, na de ez már mindenen túltesz. Ez a Csuvi, vagy idióta, vagy valaki hátulról dirigál. Azért kemény, hogy valaki egy személyben klubelnök, edző és játékos. Ilyen a világon nincs. Gondolom úgyis törlitek a hozzászólásom, de ezt már nem bírtam. Már nem is vagyok felháborodva, és már röhögni sem tudok ezen, inkább sírni kéneazon, hogy mi lesz így ezzel a sportággal. Szörnyű, ami a magyar pólóval történik az utóbbi időben. Bár inkább ez az egész ország egyre szrabb... Na megyek, erre inni kell!