FACEBOOK

Német Toni a Vasas új süteménybeszállítója

Német Toni a Vasas új süteménybeszállítója
hozzászólás, 2013.01.14.

Az éppen ma 19 éves Német Toni szombaton két góllal mutatkozott be a bajnoki címvédő Vasas felnőtt csapatában. vlv-interjú.

A decemberi Perth-i korosztályos vb-n ezüstérmes junior-válogatott centerét a vb legjobb játékosának választották, így első kérdésünk - a szombati szereplés miatti gratuláció után - az volt, hogy a sikeres vb-szereplés óta mi történt vele. Mi fogadta itthon, amikor hazaérkezett a parádés vb-szereplés helyszínéről.


- Amikor leszálltunk a gépről és kijöttünk, olyan élményben volt részem, amilyenben még soha. Tévések, újságírók fogadtak és rengeteg ismerős! Nekem nagyon meglepő volt ez az érzés és hogy ilyen sokan kértek föl interjúra. Miután hazaértem, egyfolytában csörgött a telefonom, rokonok, barátok gratuláltak. Még azon a héten lementem az uszodába, s az egész csapat ujjongva fogadott. Amúgy pedig megpróbáltam minél több időt a családommal és a barátnőmmel tölteni.

- Hogy kezdtél el vízilabdázni? Kik voltak az eddigi edzőid? Hogy alakult a pályafutásod, miként lettél center?


Német Toni


Születési idő: 1994.01.14.
Magasság: 205 cm
Testsúly: 108 kg
Posztja: center
Klubja: KSI és TEVA-Vasas (kettős igazolással)
Eddigi legnagyobb sikere: junior vb-ezüst és MVP-cím (2012, Perth)

- Az általános iskola első osztályában kezdtem vízilabdázni, mégpedig csak azért, hogy legyen valami mozgás az életemben. Az iskolában az Újpest éppen fiatalokat keresett és kapva kaptam az alkalmon. Az Újpestben Korényi Istvánnál kezdtem a vízilabdát, őt csak Mackó bácsinak hívtuk. Utána, amikor feljebb kerültem, Kiss József volt az edzőm, vele játszottam az első bajnokságomat. 2007-ben eligazoltam a KSI-be, ott Zsoldos Peti volt az edzőm, neki nagyon sok mindent köszönhetek, többek között az állampolgárságomat is segített megsürgetni, ez tette lehetővé, hogy játszhassak a válogatottban! Ahogy idősebb lettem, Szabó Zoltánhoz kerültem, majd Horváth Jánoshoz, aki a jelenlegi edzőm is a klubban. Most ő egyengeti az utamat és mindent megtesz, hogy a legjobb helyre kerüljek! Edzőim a válogatottnál: Petlyánszki Péter, Vogel Zsolt, Váradi Ákos, Zsoldos Péter, Keszthelyi Tibor, Dodog Szabolcs, Horváth János, Székely Bulcsú és most Varga Zsolt és Horkai György. Kicsi korom óta nagyobb vagyok, mint a többiek, ezért bekkeltem és mellette centereztem, majd utána egyre többet centereztem és ez szerencsére bevált!:)

- Honnan származik a család?

- A szüleim Szerbiából származnak, egész pontosan Szabadkáról. Én itt születtem, majd pár év múlva visszaköltöztünk a rokonok unszolására. Az öcsém kint született, de 1999-ben, az első bomba ledobása után rögtön visszaköltöztünk.

- Van-e példaképed?

- Nincs ilyen, nagyon sok vízilabdázónak tetszik a játéka és a hozzáállása a sporthoz, az élethez, ezért mindenkitől szeretnék tanulni.

- A vb után a KSI várt vissza. Mik a terveid, a kilátásaid, onnan ugye kiöregszik az ember...

- A terveim között szerepel, hogy ott legyek a nyári szombathelyi korosztályos világbajnokságon, minél jobb helyezést szeretnék elérni a válogatottal az OB1-ben, a KSI-vel jó lenne bajnokságot nyerni és most, hogy bekerültem a Vasas felnőttbe, szeretnék ott is minél jobb teljesítményt nyújtani. Bízom abban, hogy mivel a junior-válogatott az OB1-ben szerepel, megtetszik a játékom valamelyik csapatnak és szükség lesz rám!

- Hogy ítéled meg, mennyire segítette a saját fejlődésedet és a junior-válogatott összekovácsolódását, hogy elindulhattatok a mostani OB1-es bajnokságban? Az elején sokan féltettetek titeket, mondván, hogy minek kitenni a fiatalokat a csúfos vereségeknek, ehhez képest...

- Nagyon hasznos a tapasztalatgyűjtés szempontjából, emellett sokat fejlődünk és erősödünk. Megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból azokon a meccseken, ami egyébként sokszor azért könnyebb, mert nem ismernek minket. Biztos vagyok abban hogy a decemberi VB-nél nagyon sokat nyomott a latban.

- Hogy jött a mostani "kettős igazolás"?

- Hárai Balázs csuklósérülése miatt Földi László megkereste a klubedzőmet hogy játszhatnék-e a Vasasban. Kettős igazolással szerepelek ott, vagyis akkor, ha szükség van rám, egyébként továbbra is a KSI-ben és a junior-válogatottban játszom a bajnokikon. Amíg Balázs nem épül fel, próbálom a legjobbat nyújtani és reménykedem, hogy a továbbiakban is számítanak majd rám.

- Steinmetz Ádám és Hárai Balázs mellett ilyen fiatalon biztos nem könnyű...

- Egyelőre nem arról van szó, hogy "kitúrnám" őket :-). A csapat jól fogadott, kedvesek voltak, gyorsan jó viszony alakult ki. Örülök, hogy Ádival és Pufival egy csapatban lehetek, sokat fogok tudni tanulni tőlük. Mégiscsak világklasszis centerekről van szó!


- Vannak-e terveid a vízilabdán kívül? Mit tanulsz, mi szeretnél lenni?

- Egyelőre még gimnáziumba járok. Utána mindenféleképpen szeretnék továbbtanulni, de még nem tudom, pontosan hol.

- Akkor vissza a mostani hétvégéhez: mikor tudtad meg, hogy játszol, milyen reményeid voltak és hogy sikerült szerinted a meccs?

- Csütörtök este hívott fel Jani bá, hogy pénteken a Komjádiban van edzésem. Lementem, bemutattak a csapatnak és ott edzettem velük, majd másnap jött a "mélyvíz'. Az elején izgultam, hogy jól teljesítsek, de Ádám elmagyarázta, mit csináljak, s hogy nem kell izgulni és onnantól kezdve teljesen tudtam összpontosítani a meccsre. Amit kértek tőlem, szerintem megcsináltam, illetve megpróbáltam, s úgy érzem, a saját elvárásaimnak is sikerült megfelelni.

- Biztos láttad/hallottad, hogy Vámos barátod, mint egy vércse, azonnal lecsapott a kínálkozó lehetőségre és nem is egy, hanem mindjárt két süteményt reklamál... A folytatás?

- Szerencsére ismerem ezt a szabályt és előre gondoltam rá, ezért Anyukám már a meccsre elkészítette a sütit. Reménykedem abban, hogy a másik adagot, a lőtt gólért járót elengedi nekem a csapat, mivelhogy ilyen gyorsan hoztam az elsőt... Igaz, a szülinapért is "jár" a sütemény, úgyhogy nem kell aggódniuk...

- Boldog születésnapot, sikeres évet kívánunk!


VLV-VIDEÓK (Digi Sport):


Német Toni első gólja a Vasasban


Német Toni második gólja a Vasasban

3 régi hozzászólás

Krisz hozzászólása
Krisz38301
2013.01.14. 20:58

Német Toni József

lézer hozzászólása
lézer38300
2013.01.14. 15:03

Gratulálok a fiatal embernek,és sikeres pályafutást kivánok. A tényszerűség kedvéért (kint voltam a meccsen),mind a két gól kontrás volt,az is igaz,hogy a gól az amit a játékvezető megad.

Rolling hozzászólása
Rolling38299
2013.01.14. 14:41

Remélem, marad a Vasasban hosszútávon is, és remélem, hogy Fülöp Bence pedig visszatér jövőre. Azt lehet tudni, hogy mi az igazi neve Toninak? Antal, Tamás?