FACEBOOK

Molnár Tamás: irány a téli nyár

Molnár Tamás: irány a téli nyár
hozzászólás, 2012.12.21.

Hamarosan Ausztráliába indul Molnár Tamás, a Szeged háromszoros olimpiai bajnok játékosa. Nem kell megijedni, nem letelepedni készül, csak a hagyományos év végi Tom Hoad Kupán vesz részt - idén egyedüli magyarként. Papeszt, aki vasárnap óta az MVLSZ elnökségi tagja, sportdiplomáciai terveiről is kérdeztük.

MOLNÁR TAMÁS a vlv-nek:

- A Tom Hoad Kupa egy tradicionális vízilabdatorna karácsony és újév között. Volt már szerencsém a Szegeddel két évvel ezelőtt részt venni rajta, nagyon jó hangulatú, azt lehet mondani, hogy tökéletes helyen, tökéletes időben rendezik meg, a vízilabda szempontjából ez tényleg egy álom.

- Hogyhogy egyedüli magyarként mész most?

- Ebben Aaron Younger csapattársam "működött közre", hiszen a színhely gyakorlatilag az ő volt klubjának, nevelő egyesületének uszodája, a Fremantle Mariners uszodája, és minden évben hívnak egy vagy két külföldit, aki vendégjátékosként náluk szerepel a tornán. Tehát Aaron Youngerrel leszek egy csapatban, a Fremantle Marinersben.

- Mit lehet tudni, kik lesznek az idei tornán?


- A mezőny nagy részét minden évben ugyanazok a csapatok alkotják, Japán, a kínai válogatott – most nem tudom, hogy ez a teljes válogatottjuk-e –, két helyi csapat, a Barbarians és a Fremantle Mariners, és mindig szokott lenni Európából egy vendégcsapat. Két éve ez a Szeged volt, tavaly a Partizan, de korábban volt már a BVSC, az Eger is, idén a horvát Jadran Split.

- Nagy élmény Ausztráliában szilveszterezni?

-
Teljesen másképp zajlik, mint itthon. Amikor két évvel ezelőtt ott voltunk, éjfélkor gyakorlatilag már "dögledezett" a buli. Mi éjfélkor durrantottunk egy pezsgőt, de ha nem tesszük, akkor ki se derült volna, hogy átfordultunk az újévbe.

- Ausztráliából nem hazajössz, ha jól tudom.


- Thomas Whalan hívott, tehát valóban volt arról szó, hogy átmegyek Sydney-be egy látványos vízilabda-bemutatóra, amit a világ egyik leghíresebb strandján, a Bondi Beachen rendeznek, de végül nem jött össze. Én a családommal – a feleségemmel és a két gyerekkel – utazom Ausztráliába, ezért a költségek is másképp alakulnak, ráadásul így is január 3-án érünk haza, a gyerekeknek kezdődik az iskola, úgyhogy ezt most sajnos nem tudtam bevállalni.

- Vasárnap óta az MVLSZ elnökségének tagja vagy. Mik a terveid? Most egy új korszak jön, és nyílt titok, hogy vannak ambícióid nemzetközi téren, a sportdiplomáciában és játékvezetés terén is.

- A fiatalabb generációból velem egyetemben Gergely Pista is bekerült az elnökségbe. Mindenféleképpen el kell indítanunk valamit, ami a mi generációnkra alapozódik. Gergely Pista kidolgozott egy nagyon jó tervet, nyilván Dénesnek is megvan a maga koncepciója, én nem hiszem, hogy a kettő szöges ellentétben áll egymással. Mindenféleképpen a vízilabda érdekében kell dolgozni. Ami a személyes terveimet illeti, többször beszélgettünk már veled is erről, a játékvezetés utáni következő lépés a nemzetközi sportdiplomácia, a vízilabdaéletben szeretnék ezen a téren tevékenykedni. Jelenleg a LEN-ben és a FINA-ban is Martin György képviseli Magyarországot, tavaly a LEN-ben volt tisztújítás, és Martin úr alelnök lett a vízilabda szakbizottságban. Négy éve is szóba került már az esetleges FINA-szerepem, de akkor az aktív pályafutásom miatt abban maradtunk, hogy erre legközelebb térünk vissza. Martin úr akkor biztosított arról, hogy a szövetség támogatni fog, remélem, ez így is lesz. A négy év letelt, a 2013-as barcelonai világbajnokság előtt lesz a tisztújító FINA-közgyűlés. Remélem, nem hangzik szerénytelenül, de alkalmasnak is, ambiciózusnak is tartom magam, úgy érzem, hogy megvan a szükséges háttér is. Azt hiszem, hogy a magyar vízilabdának fontos, hogy kialakult, konkrét elképzeléseink legyenek, kipróbáljunk dolgokat, kész tervekkel álljunk elő és azokat megpróbáljuk "átvinni".


- Azokban a problémáknak az ügyében, amelyek hosszabb ideje sújtanak minket – és most nem is megyek messzebb, csak ehhez az ausztráliai ifi-világbajnoksághoz –, tud valamit tenni egy sportdiplomata?

- Én azt hiszem, hogy tud. A kilencvenes évek közepén is értek minket hasonló atrocitások, az elmúlt bő tizenöt évben viszont nem voltak ilyenek. Emlékszem, milyen jelentősége volt annak, amikor még Salamon Feri bácsi segítségét élvezhettük, hogy mely játékvezetőket kapjuk fontos világversenyeken, bizonyos mérkőzéseken. Azt hiszem, ha erős képviseletünk van, akkor ez mindenféleképpen segíthet. Aztán például tavaly volt egy kezdeményezés egy új nemzetközi klubtorna létrehozására, ami gyakorlatilag a Recco végét eredményezte. Megfigyelhető, hogy körülbelül tízévente nagyon erős igény jelentkezik ilyesmire, ez is mutatja, hogy valami nem jól megy. Nem csak a magyar vízilabda, hanem a nemzetközi vízilabda terén is változásokra van szükség. Az eddigi kísérletek elhaltak, eredménytelenek voltak, de van igény a változtatásra. Be kell persze látni, hogy konszenzusra van szükség, a nemzetközi szövetséggel együttműködve lehet véghez vinni a lényeges módosításokat. Van tehát feladat bőven.

- Köszönöm szépen, jó munkát kívánok!


(Lejegyezte: Ötvös Csilla)

1 régi hozzászólás

perovics hozzászólása
2012.12.22. 15:07

Az http://www.facebook.com/WaterPoloByTheSea2013 illetve a http://www.waterpolobythesea.com/ oldal szerint Kásás Tamás is fog játszani az All Stars csapatban, Maurizio Felugo, Joseph Kayes stb mellett. Lehet erről esetleg többet tudni?