FACEBOOK

Horkai György és Kemény Ferenc Perthről

Horkai György és Kemény Ferenc Perthről
hozzászólás, 2012.12.09.

Ezüstérmes lett U18-as válogatottunk az ausztráliai vb-n. A torna legjobb játékosa Német Toni. Minden okunk meglenne a felhőtlen örömre. És mégis...

Amikor a 10:9-es olasz győzelemmel végződött döntő után felhívtam Horkai Györgyöt - ezúttal jóval később, mint a korábbi meccsek után szoktam, a gratuláció után arra kértem, mondja el, mi történt, mert nem teljesen tiszta számomra még ez sem.

- Neked se? - kérdezett vissza nevetve, jelezve rögtön, hogy ő sincs tisztában teljesen a bekövetkezett fejlemények "hogyanjával és mikéntjével".

Innen kezdve gyakorlatilag minimális változtatással közöljük monológját, meghagyva fésületlenségeket, ismétléseket is, hogy ezzel "műfajilag" érzékeltessük, milyen lelkiállapotban nyilatkozott órákkal a meccs után a vb-döntőről.

HORKAI GYÖRGY utánpótlás szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Nagyon sajnálom, hogy ezt így tönkretették a "nagy vezetők". Nem azért, mert kikaptunk, félreértés ne essék, mert természetesen kikaphatunk. Hanem azért, mert nem a vízben dőlt el! Ezt a parton döntötték el és ez nagyon nem tetszik. Ez olyan aljas dolog volt, hogy utána Lonzinak sem tudtam mást mondani: sajnálom, hogy tönkretettétek, mit mondjak ezek után a gyerekeknek? Hiszen ezek gyerekek, még hisznek a sport tisztaságában! Mit mondjak nekik, hogy mit kell csinálni? Hát ilyet nem lehet, hogy egyik napról a másikra így megváltoztatni a játékvezetés stílusát. És hogy az egyik oldalon csak kontrafault és kiállítás... Mit mondjak? A végére elfogytak a játékosaink. És hogy hogy? Egy példa: az olaszok állandóan felugráltak a kispadon. Egyszer csak a mi oldalunkon megnézte a bíró, hogy ki ül a kispadon, ott volt Varga Zsolt, a tartalékkapus, Jansik, akit azért kellett lecserélni, mert a bíró egyszerűen nem engedte, hogy a vízben vegye fel a tartaléksapkát - na egyébként ilyet se hallottam még! Kint ült a padon, semmit nem csinált, onnan állította ki piros lappal... Nem Varga Zsoltot, nem a tartalékkapust, nem bárki mást, hanem őt, akiről tudta, hogy jó játékos, már gólt is dobott a meccsen. Nem is értettem.

Gyárfás szombaton megbetegedett 39 fokos láza lett. Délután lement kicsit a láza, nem akartam egyáltalán játszatni, a végén mégis be kellett mennie, mert már nem volt ember. De ez sem volt elég, még a cserekapust is be kellett vinni mezőnybe. Nem tudom, mit lehetett volna még csinálni. Az volt az érzésem, hogy ennek a mérkőzésnek a sorsát eleve eldöntötték.

Az elmúlt tíz év során nekem az volt a tapasztalatom a nemzetközi vízilabdaélet fejleményeit, eseményeit figyelve, belértve az olimpiákat is, hogy korrekt játékvezetés jellemzi ezt a sportágat. Hozzáteszem: ezért is tudtunk nyerni. És most? Én nem is tudom, mi volt ez.

Azt tudom mondani: rendkívül büszke vagyok, hogy egy CSAPAT volt a vízben, s hogy ezt a csapatot sikerült egy év alatt összerakni. Büszke vagyok arra, hogy Német Toni lett a torna legjobb játékosa, abszolút megérdemelten. Büszke vagyok arra, hogy a csapat nem szerencsével, nem bírói közreműködéssel lett második, hanem abszolút megérdemelten. Ezek olyan momentumok, amelyek erőt adnak, arra ösztönöznek, hogy folytatni kell, azt bizonyítják, hogy jó úton járunk. Ezekre mind büszke vagyok.

Sajnos az a baj, hogy ami történt, azt nagyon nehéz a gyerekeknek megmagyarázni. Mit mondjak arra, hogy ki lehet adni a bíróknak, hogy hogy fütyüljenek? Hogy ki lehet szórni egy fél csapatot, hogy a végén már nincs kinek bemenni a vízbe?

Már az első negyedben úgy kezdődött, hogy kiállítottak mindenkit állandóan. Nem lehetett vízilabdázni! Döntőt vezet egy izraeli játékvezető, aki még életében nem látott meccset?

A gyerekeket sajnálom, félreértés ne essék, az eredményre büszkék vagyunk, mindenki örül. A harmadik negyedben volt egy időszak, amikor az ment, hogy elöl kontrafault, hátul kiállítás. Kontrafault - kiállítás. Így ment folyamatosan. Nem értem, hogy hogy lehet ez. Lehet persze, ha olyan dolgok vannak a vízben. De nem voltak!

Ami a legérdekesebb: telt ház volt az uszodában és a végén már mindenki a magyar csapatnak drukkolt, mert látták ezt az aljas játékvezetést. Röhögtek az emberek a játékvezetői ítéleteknél! Amire még nagyon büszkék a fiúk (és tényleg lehetnek is), hogy odajöttek a szerb válogatott játékosai (hozzám is egyébként), akik harmadikok lettek és mindenki azt mondta, hogy a magyar csapat volt a legjobb a tornán és gratulálnak. Ez komoly elismerés.

Mindezzel nem az olaszok érdemeit akarom kisebbíteni, mert ők valóban nagyon jók. De miért így kell eldönteni? Miért kell elvenni a gyerekektől az illúziót, hogy a sport tiszta dolog. Minden sportágban a sportolók döntik el, hogy ki a jobb. Ebben a sportágban meg a bírók? És ezen a szinten? Nem azt mondom, hogy az olaszok nem nyerhették volna meg tisztán. Lehet, hogy úgy is megnyerik. És akkor megemeljük a kalapunkat.

Ami minket illet: jól játszottunk. Persze követtünk el hibát, kaptunk emberfórokat, azokat be lehetett volna lőni, de nehéz elviselni, hogy a semmiért állították ki tőlünk az embereket úgy, hogy a végén már nem volt kit beküldeni.

Amire nagyon büszke vagyok - és tudom, hogy ez egy-két kommentelőnek nem fog tetszeni -, hogy olyan CSAPAT volt a vízben, ezek úgy küzdöttek, úgy hajtottak, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Becsülettel, emelt fővel jöhettek ki a vízből, mert ők mindent megtettek. Még akkor is, amikor már alig voltak, a kapussal kellett játszaniuk - beledöglöttek a vízbe. Mi, a stáb tagjai megemeltük előttük a kalapunkat, gratuláltunk a fiúknak és most sem tudok mást mondani: fantasztikus, amit teljesítettek!


KEMÉNY FERENC utánpótlás-igazgató a vlv-nek:

- Óriási esemény volt a világbajnokság, nagyszerű torna, de úgy ítélem meg, hogy nem reális végeredmény született. Olyan jellegű dolgok történtek, amik méltatlanok a vízilabdázáshoz egyfelől, másfelől ilyen gyerekszinten, ebben a korosztályban nem lenne szabad ilyen élménnyel távozni egy tornáról. Óriási dolog, hogy másodikok lettünk, de lehet, hogy egy életen át benne marad a gyerekben, hogy elvették tőlük az aranyérmet.  Nagyon nehéz ezt kiheverni. Botrány volt. Botrányosan bíráskodtak.

Egy nagyon jó olasz csapattól kaptunk ki, de a magyar csapat ma ugyanolyan jó volt, talán még jobb. Sajnos ez a sport. De a lényeg az, hogy nem lett volna szabad, hogy mondjam neked, a fertőnek a szelét beengedni az uszodába, amikor gyerekek vízilabdáznak. Ez a borzasztó! Hogy megcsapta most őket egy olyan dolog, amit nem lehet kiheverni. Én tudom, én végigéltem ezt, nem új keletű dolog ez a vízilabdázásban, hogy bizonyos érdekek miatt valami ilyesmi történik, de ez rettenetes élmény. Végigviszik egész életükben. Lehet, hogy erőt ad nekik, hogy ezen túllépjenek, segít, hogy még jobbnak legyenek, hogy megtanuljanak mindent. De akárhogy is, megmondom mi a nagy baj. Régen, ha öttel jobb voltál, akkor garantált volt a győzelem. Ma olyan kiegyensúlyozott a világ vízilabdázása, hogy nem tudsz senkinél öt góllal jobbnak lenni, legfeljebb kettővel és az baj, ha ez nem elég, tudod? Mindegy... Nagyszerű, nagyszerű csapat ez és úgy gondolom, kinőhet közülük két-három, sőt, esetleg több nagy játékos is. Korai még ilyen értelemben jóslatot mondani, mert az érési folyamat később következik be. Gyakorlatilag bárkiből bármi lehet még hosszú távon, de jól látható, hogy két-három-négy játékosnak nagy jövője lehet.

Még annyit, hogy az a tevékenység amit a Hores és a stáb folytat, általában amit most csinálunk a magyar utánpótlás-vízilabdában, az nagyon-nagyon kecsegető mind a közeljövőre, mind a hosszú távra. Ez a lényeg, ebből előbb-utóbb profitálni fogunk, csak rettenetesen sajnálom a gyerekeket, mert megítélésem szerint ők a világbajnokok.

(Lejegyezte: Danna)

12 régi hozzászólás

Török Szultán hozzászólása
2012.12.11. 00:31

A játékvezetők jó szokása, hogy a mérkőzések végén igyekszik kiegyenlíteni a kiállítások arányát (első ránézésre ne lehessen megvádolni semmivel). Éppen ezért az igazi statisztika, amikor az MVLSZ jegyzőkönyve alapján részletesen látod mi és mikor történt. Jó lenne látni a magyar-olasz jegyzőkönyvét. Nem elérhető az Internet-en?

tom65 hozzászólása
tom6538143
2012.12.10. 22:17

Részben én is egyet értek fóka véleményével, de mégsem. Ezek a fiúk valóban megtapasztalták ezt a fajta játékvezetést, csak többségben a másik oldalról. Egy kis vidéki klub szempontjából - ahonnan én látom - pont ők vannak itthon védett helyzetben a meccseken, így nem szokhatták meg ezt a fajta nyomást. Nehéz ehhez egyek pillanatról a másikra alkalmazkodni.

lézer hozzászólása
lézer38133
2012.12.10. 19:52

fóka véleménye,nagyon figyelemre méltó,ezek a fiúk hozzá vannak szokva az ilyen játékvezetéshez,hiszen itthon,hétről hétre találkoznak ilyesmivel,lehet hogy naiva vagyok,de őszintén remélem,hogy a választás után,itt is változás lesz. Elfogadhatatlan,hogy egy autóval utazik az ellenőr és a játékvezető,az hogy az ellenőr szerepe,jelentősége a 0-val egyenlő,nincs következménye a rossz játékvezetésnek,erre nagyon jó példa a Szentes-FTC mérkőzés,az ellenőr 100% adott a két játékvezetőnek,közben műhiba történt és újra kell játszani a mérkőzést. Azt is meg kell jegyezni,hogy a játékvezetők dijazása a vizilabdában a legalacsonyabb,17500 FT, a fociban ez több mint 70000 Ft,kosárlabdában cirka 40000FT.

LW hozzászólása
LW38132
2012.12.10. 19:14

Kedves qrumplivirag! Muszáj voltam miattad regisztrálni, aranybánya lennél egy pszichológusnak, hogy kiderítse, mi a bajod 17-18 éves kölykökkel, akik gondolom neked személyesen semmit sem ártottak. Tény, hogy van egyfajta kivagyiság a legtöbb pólós fiúban (és lányban is!), de elnézve, hogy te milyen hangnemben kritizálsz gyerekeket, az már felháborító, és semmivel sem tesz téged különbbé az általad agyonszekírozott srácoktól. Az, hogy Horkai munkáját semmire sem méltatod, az az eredmények tekintetében MOST nem helytálló. Majd akkor kezdj el károgni, ha nem jönnek az eredmények, ha a soproni vb-n nem kerülünk a 8-ba vagy valami hasonló, addig ez egyszerűen hülyén néz ki. Tudom, hogy nyilván lesz valami nagyon frappáns beszólásod nekem is, hogy hülye vagyok, dögöljek meg, csak te ismered a póló mai helyzetét - ami természetesen nem így van - szóval csak nyugodtan. Ja, és kérlek sorolj klubbokat ahonnan szerinted nem választottak be valaki arra érdemest, valószínűleg tudni fogom, hogy onnan kire gondolsz.

s67 hozzászólása
s6738129
2012.12.10. 17:25

Ja előbb a végéről lemaradt , hogy gratulálok mind a NŐI ÉS FIÚ CSAPATNAK .

s67 hozzászólása
s6738128
2012.12.10. 17:22

B(régi ) Ezt vártuk tőled . Tudod a 1/17 azt jelenti amit a szerkesztő leírt , hogy a MAGYAR CSAPAT 17-ből egy emberelőnyt értékesített , az Olaszok 21 ből hármat . Érted vagy lerajzoljuk . Igenis hazafiasságról szól a VÁLOGATOTT teérted is hajtanak , tudom a te eszméidbe ez nem fér bele mert a szemináriumon mást tanítottak neked .

szerk hozzászólása
szerk38127
2012.12.10. 14:39

B (régi) - a mi oldalunkon a 17 azt jelenti, hogy annyiszor voltunk emberelőnyben, vagyis a mi oldalunkon volt több kiállítás...

fóka hozzászólása
fóka38126
2012.12.10. 14:28

Tisztelt Kemény Ferenc úr! Ez már eléggé megszokott itthon is, gyerek, serdülő és ifi meccseken. Ezt is elég nehéz megmagyarázni a gyerekeknek. Szerintem elsőként itthon kellene jó példát mutatni a becsületes játékvezetésből. Miért van egy kivételezett egyesület, akinek fújnak a bírók? Én megvizsgálnám az Ön helyében. Ezt követően van csak alpja feltenni kérdéseket.

B (régi) hozzászólása
2012.12.10. 13:47

Oké, hogy panaszkodunk a 17 kiállításra, de akkor mit mondhatnak az olaszok az ő 21 kiállításukra? Ezt csak én vettem észre? Vagy más is, de az ilyet olyan hazafiatlan megjegyezni?

lézer hozzászólása
lézer38124
2012.12.10. 13:26

Szerintem is meg kellene kérdezni,Lonzit,hogy Ő hogyan értékel,nem isten Ő,biztos fog nyilatkozni. A kommentekről,Nyilván vannak szélsőségek,ezt mi is tudjuk,ha valaki elveti nagyon a sulykot szólunk neki,lásd krumpli akárki,de szerintem többé kevésbé épitő jelleggel folyik a kommentelés,még akkor is ,ha kritikusan látunk egy-két dolgot,de ezek viszik előre a történetet,ezek is. Szűzies apácák vagyunk mi, ahhoz képest akik és ahogy p.l. a kosárlabda oldalakon megnyilvánulnak,leirnak. Ez a VB már a múlt,előre kell nézni,ott a cél a Hűség Városában.

sch333 hozzászólása
sch33338122
2012.12.10. 08:09

Kíváncsi lennék, mit mondott Lonzi válaszul Horkai véleményére?

Vitya hozzászólása
Vitya38118
2012.12.09. 21:53

és az ilyen eseteknek sosincs semmilyen következménye. Vagy én sosem hallottam még következményről... Mondjuk a VLV megpróbálhatna utána járni, hogy a torna bíróit hogy értékelte a szövetség... Nagyon érdekelne.