FACEBOOK

Jól sikerült premier Nagyváradon

Jól sikerült premier Nagyváradon
hozzászólás, 2012.10.31.

Magabiztos győzelemmel mutatkozott be a Benedek Tibor által irányított új magyar válogatott Nagyváradon, az első Világliga-selejtezőn. Újoncot is avattunk Decker Ádám személyében. A csapatkapitányi tisztet Varga Dániel látta el. Gólok, fotók, nyilatkozatok a helyszínről, valamint további Világliga-eredmények (Montenegró Zágrábban győzte le a horvátok olimpiai bajnok válogatottját!).

Világliga, európai csoportselejtezők, 1. forduló.

C csoport



Az új magyar válogatott első
gólját Vámos Márton lőtte

Románia-Magyarország  9:12 (0:2, 1:3, 3:2, 5:5)
Nagyvárad, v.: Golijanin (szerb), Colomina (spanyol) - FINA-delegátus: Martin György
Románia:  Stoenescu, Popescu, Negrean 2, Diaconu 1, Iosep, Busila, Matei, Chioveanu 2, Goanta 1, Georgescu 2, Ghiban 1, Radu Gospodinov, Dragusin. Szövetségi kapitány: Vlad Hagiu
Magyarország: Baksa, Bundschuh, Salamon, Katonás, Vámos 1, Hosnyánszky 1, Decker Á., Szivós 2, Varga Dániel 1, Varga Dénes 3, Kis G. 2, Hárai 2. A kispadon Benedek Tibor dirigálta a csapatot, Kemény Dénes szövetségi kapitány a partról nézte játékosait.
Gól - emberelőnyből: 6/14, ill. 8/12
Gól - ötméteresből: 0/1, ill. -

(Az e hétre meghívott 17 játékos közül Nagy Viktort, Gór-Nagyot, Bátorit és Jansikot nem nevezték erre a meccsre.)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A MÉRKŐZÉSRŐL

A találkozó előtt a nagyváradiak dübörgő vastapsa közepette köszöntötték a román válogatott eddigi szövetségi kapitányát, Kovács Istvánt, aki kijuttatta a londoni olimpiára a román válogatottat.

A magyar csapat jól kezdett és gyorsan magabiztos előnyt szerzett. Figyelemre méltó, hogy az első két negyed alatt mindössze egy gólt kaptunk. Fordulás után itt-ott hiba csúszott a játékba, de a győzelem egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A lefújás pillanatában Kemény Dénes azonnal Benedek Tiborhoz ment és elsőként gratulált a győztes bemutatkozáshoz.


vlv-képek



Horgos Zsolt-képek

VLV-VIDEÓK (DIGI Sport és vlv): 

0:1 - Vámos gólja

0:2 - Varga Dénes első gólja

0:3 - Kis Gábor első gólja

0:4 - Szivós első gólja

1:4 - Ghiban gólja

1:5 - Hárai első gólja

2:5 - Diaconu gólja

3:5 - Goanta gólja

3:6 - Varga Dániel gólja

3:7 - Kis Gábor második gólja

4:7 - Chioveanu első gólja

4:8 - Szivós második gólja

5:8 - Chioveanu második gólja

5:9 - Varga Dénes második gólja

6:9 - Negrean első gólja

6:10 - Hosnyánszky gólja

7:10 - Georgescu első gólja

7:11 - Hárai második gólja

8:11 - Negrean második gólja

8:12 - Varga Dénes harmadik gólja

9:12 - Georgescu második gólja



Kemény Dénes nyilatkozata


- Dénes, furcsa helyzetben vagyunk! Hogy tetszett a meccs?


- Azért tetszett nagyon, mert hamar megnyugodtam, nagyon magabiztosan kezdtünk, jól megjátszották a centerekez, Lacihoz ragadt a labda a kapuban. Bocsánat - ez már nem is az én dolgom, ezt majd elmondja az edző kolléga. A lényeg, hogy kiválóan játszott a csapat az elejétől a végéig. A legfontosabb posztokon felülmúltuk a románokat, tehát kapus és centerposzton mindenképpen.

- Ért téged bármilyen meglepetés szakmai szempontból, a játékosok egyéni teljesítménye szempontjából vagy erre számítottál?


- Nézd, azért a gólok jó részét azok lőtték, akik az olimpiát megjárták, őket elég jól ismerem. Végignéztem azt a munkát, amit Tibi csinált két és fél napon keresztül, úgyhogy meglepetés nem ért. Nagyon izgultam miatta, mert ez volt az első meccse. "Erősen kezdett", rögtön idegenben egy jó csapat ellen. Az ember elképzeli a dolgokat, hogy hogyan lesznek aztán nem mindig úgy alakul. Tibornak ez az első mérkőzése volt, nyílván kezdő edző, nagyon drukkoltam neki, hogy úgy alakuljon, ahogyan elképzelte. Ne rögtön az első meccsen kelljen azzal szembenézzen, hogy egész más történik, mint amit az ember szeretne.

- Láttam, hogy elsőnek mentél oda gratulálni. Vigyáztál, hogy egy ilyen meccs után te legyél az első?


- Úgy gondolom, ahhoz hogy Tibor ezen a mérkőzésen most itt a padon egy szép magabiztos győzelemmel debütált, azért ahhoz a 16 év közös munkának elég sok köze van. Nem gondolom, hogy ezen bárki megbántódna, hogy én voltam az első aki gratulált.

- Ez természetes.


- Nem is az, amit erről a két meccsről átadtam neki, hanem egyáltalán: a közös 16 év alatt szerintem elég sok mindent éltünk át együtt ahhoz, hogy ezt most így meg tudta csinálni.

- Dénes, köszönöm szépen és találkozunk Székesfehérváron.

 

- Én is köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)


 
Benedek Tibor nyilatkozata


- Tibor, gratulálok! Itt már nincs vita, ez történelmi pillanat! Hogy élted meg, milyen érzés volt, és tudsz-e szakmai szempontokból értékelni most?

- Mielőtt szakmailag értékelném, azt mondom, hogy érdemes megnézni a videót. Fölösleges elhamarkodottan ítélkezni, de nekem nagyon tetszett a játékunk. Azt csinálták a fiúk, amit megbeszéltünk. Természetesen az, hogy a játék menete a megbeszélt taktikához képest hogy alakul, az nagyon függ az eredménytől. Tehát az 5:1 után egyik oldalon várható volt, hogy lesznek nehézségek majd, a másik oldalon meg az a játék, amit addig játszottunk, nagyon sikeres volt – utána már kevésbé. Míg 5:1-ig tudtunk szerelni szoros emberfogásban, kaptunk kontrafaultokat bekkben, addig ezek azért a mérkőzés második felében inkább kiállítások voltak. Ehhez is jobban kell alkalmazkodnunk – nyilván ezt tanuljuk –, de a játék képe nekem nagyon tetszett. Magabiztosak voltunk, és azokban a pillanatokban, amikor a mérkőzés veszélybe került – mondjuk 5:3-nál –, akkor nagyon magabiztosan tudtuk megtartani az előnyünket, és aztán még növelni is.

- Milyen érzés volt vezényelni a csapatot?

- Fú, nagyon jó!

- Na, de most komolyan!

- Tényleg, tényleg nagyon jó! Nagyon élveztem. Megmondom, nagyon izgultam az első nap, úgy az egésznek a kezdetén, izgultam most is, de mind a kettő nagyon-nagyon jó érzés volt. Nagyon jó érzés volt elkezdeni edzeni a fiúkkal, jó érzés volt most nyerni. Természetesen nagyok az elvárások, de hát tudtuk, hogy nagyok lesznek, úgyhogy most innentől kezdve ezt el kell felejteni. Jó volt, tanulunk a hibákból, elkezdjük elemezni, és készülünk a szombati mérkőzésre, ami teljesen más lesz: otthoni környezetben, még nagyobb figyelem központjában, és egy teljesen más játékerőt képviselő csapat ellen. Nem mondom, hogy gyengébb vagy erősebb, hanem más típusú a játékuk, taktikailag képzett, előrébb járó olasz csapat ellen játszunk, akik az olimpiai ezüstérem után – gondolom – még a "vízen járnak".

- Tibor, jó munkát kívánok a hétre, és még nagyon sok válogatott meccset a kispadon!

- Köszönjük szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)

Varga Dániel csapatkapitány nyilatkozata

- Gratulálok a győzelemhez! Gratulálok ahhoz, hogy életedben először a magyar válogatott csapatkapitánya voltál. Először erről mesélj egy kicsit, ez hogy történt? Hogy tudtad meg?

- Köszönöm a csapat nevében a gratulációt, illetve a magam nevében a gratulációt! Nagyon örülök, hogy én lehettem ezen a meccsen, illetve ezen a héten én vagyok a magyar válogatott csapatkapitánya. Régi vágyam és félelmem egyben egyébként, mert ez egy nagyon nagy kihívás, de inkább vágyam természetesen. Szóval próbálok megfelelni neki, remélem a többiek is kapnak tőlem valamit és így tudom segíteni ily módon is most már a magyar válogatottat.

- A meccset hogy értékeled? Elég sima lett.

- Sima lett, sima lett, de teljesen elégedettek azért nem lehetünk. Persze az egészet olyan szempontból kell nézni, hogy hétfőn és kedden volt négy edzésünk, ahol videóztunk, taktikáról beszéltünk és taktikát gyakoroltunk, és nagyon sok mindenről beszéltünk. Tehát el is hangzott a meccs előtt, hogy nem probléma ha hibázunk, egyértelműen benne van a pakliban, mert nagyon sok újdonság van. Eleve az újdonság, hogy ilyen összeállításban játszunk. A hibával nincsen gond, persze nagyon sajnálom, hogy kaptunk nyolc gólt a második félidőben, de hát mondjuk az elsőben legalább egyet kaptunk. Én azt hiszem, hogy olyan hiba nincsen, ami pesszimizmusra adna okot. Mindenki borzasztóan hajtott, óriási gólörömök voltak, nagyon akart mindenki. Persze mondhatom, hogy ez természetes, azért ezt jó látni, hát..., jó látni újra. Szóval csak tudunk előrelépni és fogunk is.

- Szombaton van egy ennél nehezebb ellenfél, nyilván az ő játékuk is egy kicsit meghatározza majd azt, hogy mit fogtok tudni nyújtani. Van bennetek javulás?

- Van, van. Azért merem mondani, hogy van, mert olyan hibákat követtünk el, amiket persze megbeszéltünk, de hát száz dologról beszéltünk, abból néhányat nem jól csináltunk meg és ezeket ki tudjuk javítani. Ugye, ha tudjuk, hogy ki a hibás, akkor könnyebben kijavítjuk, mintha nem tudjuk, mert akkor előbb egy hibást is kell keresni. Itt most mindenki tudja, hogy amiért gólt kaptunk, vagy amiért éppen elöl nem sikerült, az miért volt, ezt átbeszéljük, aztán gyakoroljuk csütörtökön és pénteken, és az olaszok ellen látványos javulást fog ez eredményezni.

Még mielőtt elköszönnék, szeretnék itt gratulálni Decker Ádámnak az első válogatott mérkőzéséhez. Remélem sok szép győzelemben lesz még része!

- Köszönöm a nevében és jó munkát kívánok a hétre!

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Danna)


Szivós Márton nyilatkozata

- Marci, parádéztál, az új csapat első győzelmén túl vagytok. Mesélj, milyen érzés?

- Köszöntöm a nézőket! Jó érzés, nyerni mindig jó érzés! Ezzel az új csapattal egyből itt, Nagyváradon a román válogatott ellen játszottunk, ami azért nem egy könnyű mérkőzés, bárki bármit is gondol. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy magabiztos játékkal hoztuk ezt a mérkőzést, mindig tudtunk válaszolni az ő góljaikra. Az elején a védekezés is nagyon jól ment, szerintem ott el is dőlt.

- Úgy tűnt kívülről, hogy megnyugtatott benneteket a jó kezdés, tehát nagyon fontos volt, hogy ne kelljen szenvedni, kínlódni. Direkt úgy mentetek be, hogy az elején megnyomjátok?

- Így van! Nem gondolom, hogy megnyugtatott minket, de nagyon fontos a jó kezdés egy román csapat ellen, de tulajdonképpen bárki más ellen is. Tapasztaltuk az olimpián, hogy ha belelkesednek, akkor borzasztó nehéz mérkőzést játszottunk volna velük. Így azt gondolom, hogy megérdemelten győztünk, koncentráltan játszottunk.

- Mi lesz szombaton?

- Győzni megyünk!

- Elég ez a játék?


- Nem, természetesen jobban kell játszanunk, az olasz válogatott lesz az ellenfelünk, amely egy összeszokott, az utóbbi években nagy sikereket elért csapat, de nekünk nem lehet más célunk Székesfehérváron, mint győzni ellenük. Az már más kérdés, hogy ez sikerül-e vagy sem.

- Köszönöm szépen, jó pihenést!


- Köszönöm!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)


Decker Ádám nyilatkozata

- Szia Ádám, gratulálok! Mióta vársz erre a napra?
 
- Majdnem azt mondhatom, hogy amióta vízilabdázom, de tíz éve biztosan, úgyhogy nagyon boldog vagyok ma.
 
- Mikor tudtad meg, hogy játszol ma?
 
- A megbeszélésen, Tibi hirdette ki. Nagyon örültem és annak is örültem, hogy itt ez számára is fontos bemutatkozó meccsnek számít és kezdő bekknek küldött a vízbe. Nagyon örülök, hogy megbízott bennem és igyekeztem rászolgálni azzal, hogy keményen védekezem.
- Ezt akartam mondani, hogy ahhoz képest, hogy újonc vagy, nagyon sokat játszottál, tehát nem azért küldtek be, hogy felavassanak, hanem komoly teljesítményt nyújtottál. Hogyan értékeled a meccset és a te munkádat?
 
- Újonc vagyok, de gyakorlatilag úgy érzem, mintha ebben a csapatban játszottam volna már nyolc évet. Itt azért három emberen kívül már mindenkivel együtt játszottam több évet, tehát ez nem akadályozott. Nagyon boldog vagyok, hogy nagyon kevés hibával tudtam játszani és meghatározó szituációkban labdát tudtam szerezni, illetve tudtuk tartani a szoros emberfogást. Az eredmény szerintem nem tükrözi, hogy ma milyen jó volt a védekezés, kaptunk könnyen elkerülhető gólokat. Összességében elégedett vagyok, még jobb lett volna, ha két-három elkerülhető góllal kevesebb van a táblán és akkor négy-öt gólon tudtuk volna tartani a román válogatottat, de elégedett vagyok mindenképpen.
 
- Ádám, gratulálok és még nagyon sok válogatottságot kívánok a pályafutásod során.
 
- Nagyon szépen köszönöm.
 
(Lejegyezte: Tina)


Baksa László nyilatkozata

- Először is azt kérdezem, hogy egy sikeres dopping vizsgálaton vagyunk-e túl?
 
- Igen, szerencsére elég gyorsan mentek a dolgok. Mérkőzés közben tudtam inni, és azt kell mondjam, hogy ez a 15-20 perc a legesleggyorsabbnak mondható, de nem ez volt a nap fénypontja, amiért ide jöttünk. Túl kellett esni rajta, mert küldtek egy ellenőrt.
 
- Beszéljünk akkor a nap fénypontjáról! Végigjátszottad a meccset, nyertetek, jókat is védtél. Hogyan értékeled a mai meccset?
 
- Úgy gondolom, hogy első mérkőzésnek teljesen jó volt. Az elején nagyon jól zártunk hátul, elől is szépen lőttük a fórokat, türelmesek voltunk. Ebben az első két periódusban betartottuk azt, amit Tibi kért. A váltás, félidő után azért csúsztak be hibák, de ezek teljesen normálisak hiszen két napja vagyunk együtt és négy edzést csináltunk végig, egyfolytában gyakoroltunk és videóztunk. Amilyen hibákat elkövettünk, azok olyan hibák, amiket ki lehet majd javítani a sok gyakorlás alatt. Annak is örültem, hogy egy nehéznek induló mérkőzést, mivel első válogatott mérkőzése, sok új játékossal, megfiatalodott válogatottal, magabiztosan tudtunk nyerni és az eredmény is ezt mutatja.
 
- Az ötméterest meséld el légy szíves, hogy védted ki? Elhatároztad, hogy merre mész vagy mi történt?
 
- Ha most elmondom a titkot, az úgy nem jó mert… Súgtak :-)
 
- Mindig máshogy védd ki!
 
- Megfogadtam a súgó információját és sikerült kivédenem.
 
- Laci, gratulálok és köszönöm szépen.
 
- Köszönöm szépen.
 
(Lejegyezte: Tina)

A Világliga további európai eredményei:

A csoport

Athén: Görögország-Törökország 22:2 (8:0, 5:0, 3:1, 6:1) -  a mérkőzés egyik játékvezetője Kun György volt

Zágráb: Horvátország-Montenegró 10:13 (2:3, 2:3, 4:2, 2:5)

B csoport

Hamburg: Németország-Szerbia 10:12 (1:4, 4:4, 3:3, 2:1)

A csoportból Macedónia visszalépett, így a harmadik részvevő, Spanyolország szabadnapos volt

C csoport

Olaszország-Oroszország 13:6 (2:2, 3:2, 5:1, 3:1)
Savona, v.: Vlasics (horvát), Sungu (török)
Olaszország: Tempesti, Vergano, Gitto, Di Fulvio 2, Giorgetti 3, Felugo, Figari 1, Gallo 2, Ch. Presciutti 1, N. Presciutti 1, Aicardi 3, Sadovyy, Damonte. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Oroszország: Ivanov, Jankov 2, Odincov, Ryzhov-Alejnyicsev 1, Zinnatulin, Asajev, Timakov, Latipov 2, Visnyakov, Lisunov 1, Sepeljev, Rasztorgujev. Vezetőedző: Karabutov
Gól - emberelőnyből: 8/11, ill. 0/9(!)