FACEBOOK

A LEN a klubokat hibáztatja

A LEN a klubokat hibáztatja
hozzászólás, 2012.09.28.

Hallgattassék meg a másik fél is. E bölcs mondás jegyében örömmel adjuk közre Tim Hartog interjúját Marco Birrivel, a LEN vízilabdáért felelős vezető tisztségviselőjével.

A zsúfolt nyarat követően egy új évad kezdődik az európai vízilabda klubok számára. Semmi nem lesz a régi, hiszen jónéhányan kényszerültek különböző okokból visszalépni (például a tavalyi Bajnokok Ligájának négyes döntőjének valamennyi résztvevője), így az idei év legrangosabb klubszintű európai versenye egy egészen új arcát mutathatja meg. A változások fő oka? A pénz. Az Európa-szerte, sőt világszinten megfigyelhető gazdasági nehézségek a vízilabda világát sem hagyták érintetlenül. Még egy újonnan alakult “Szuperliga” sorozat is szerveződött, de az Európai Úszószövetség (LEN) nem engedi útjára ezt az új sorozatot a most kezdődő szezonban. Pénzügyi problémák és boldogtalanság uralta ezen a nyáron a klubok környezetét és ezeket a hangokat a mai napig halljuk. Ugyanakkor a színfalak mögött a Bajnokok Ligáját szervező LEN kemények dolgozott, hogy valamennyi feltételnek megfeleljen, anélkül, hogy az általuk szervezett versenyekkel összefüggő technikai és pénzügyi kérdésekre reagáltak volna. Waterpoloworld a LEN vízilabdáért felelős vezetőjével, Marco Birrivel beszélgetett és kérte: ossza meg olvasóival gondolatait és tapasztalatait.

- Az Európa-szerte jelenlévő gazdasági nehézségek otthagyták nyomukat a vízilabda sport életén. Néhány csapat pénzügyi okokból kénytelen volt visszavonni a nevezését a Bajnokok Ligája, az Eurokupa vagy a LEN Kupa versenysorozatától. Mint szervező, mit érzett ezekkel a visszavonásokkal kapcsolatban és bár az idő nem volt sok, nem lett volna lehetőség megoldást találni?

- Először is: csalódottak voltunk. Természetesen érthető volt ezen csapatok döntése, de mindig szomorú, ha olyan tapasztalt klubok nevezésének visszavonását kapod kézhez, mint az orosz Sturm 2002 Ruza vagy a budapesti Vasas, hogy csak a legutóbbi két példát említsem. Ugyanakkor tisztában voltunk azokkal a nehézségekkel, amelyekkel ezek a csapatok szembenéznek. Ezek nem újkeletű, idei problémák, már a tavalyi évben körvonalazódtak a nehézségek. Az egész helyzet nem meglepő, várható volt. Az elmúlt néhány évben növeltük a kisegítő szolgáltatásainkat: tanácsokat nyújtottunk a kluboknak, irányelveket küldtünk a vezetőbarát és ami még fontosabb, a sporthoz kapcsolódó kereskedelmi fejlesztési lehetőségekről. Mert ez a fejlődés kulcsa. Közönségkapcsolatok, közvetítési jogok és jegyek értékesítése – ezeket mind látványosan fejleszteni kell annak érdekében, hogy a magas színvonalú versenyek gazdaságilag eredményesek legyenek. Vagyis a LEN nem csak ezen a nyáron, de már régebb óta keresi a megoldásokat és próbáltunk segíteni.

Ismételten szeretném kiemelni, hogy ebben a történetben a közvetítési jogokon és a szponzorkapcsolatokon van a legnagyobb hangsúly, ezek a legfontosabbak. Tisztában kell lennünk azzal, hogy kritikus helyzetben vagyunk és bármilyen nehéz is, arra kell összpontosítanunk, hogy eladjuk ezt a sportágat. Ennek elsőszámú csatornája a tévéközvetítés, bár tudjuk, hogy valamennyi média számára az internet jelenti a jövőt. Ez azonban jelentős idő- és pénzbefektetést igényel a kluboktól. Igen, manapság a pénzkérdés kényes téma, de ez egyúttal vezetési, menedzselési kérdés is. Szeretett sportunk megfelelő vonatkozásaira kell összpontosítanunk. A LEN és a következő évadban szerepet vállaló csapatok számos alkalommal egyeztettek erről a témáról. A tévéközvetítések értékesítési jogát a klubok ingyenes megkapták! Csak el kell adniuk és a LEN felé semmilyen díjat nem kell fizetniük. Ugyanakkor ezek a jogok nem adják el magukat és ez az a probléma amivel jelenleg szembe kell néznünk. A LEN folyamatosan tanácsokkal látja el a klubokat, igyekszünk tudatosítani bennük a kereskedelmi lehetőségek fejlesztésének szükségességét, egyeztetünk a versenyek technikai szempontjairól, készek vagyunk együttműködni annak érdekében, hogy ezt a területet közösen fejlesszük, de ehhez az kell, hogy mindkét oldal hatékony szerepet vállaljon a feladatban. Készek vagyunk bármilyen megközelítési szempontból tárgyalni, ahogy azt nyilvánvalóan megtettük a Szuperliga kezdeményezőivel is, a korai egyeztetések során tisztázva, hogy nem engedjük egy független liga indítását, inkább figyelembe vesszük és beépítjük javaslataikat a Bajnokok Ligája versenysorozatba. Ez nem igazán azzal az eredménnyel zárult, ahogy mindenki várta.

Természetesen csalódott vagyok a helyzet miatt és teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy a LEN sem volt tökéletes és most sem az. Azt viszont egyértelműen tudatosítani kell, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a klubok partnerei legyünk, ezért szervezünk találkozókat is például. De még ezek a megmozdulások sem igazán sikeresek. A LEN által vagy a LEN megbízásából szervezett találkozókat és egyéb eseményeket a kluboknak mintegy 50-60 százaléka látogatja, ami a mai napig megdöbbentő számomra. Miért nem akarnak eljönni és mindent megbeszélni, ha egyszer meghívjuk őket és ez nem kerül nekik pénzbe?

- Az európai gazdasági helyzet az elkövetkező néhány hónapban valószínűleg nem fog változni. A LEN-nek milyen lehetőségei vannak ebben a helyzetben, különös tekintettel az olyan európai klubszintű versenysorozatokra, mint a Bajnokok Ligája, az Eurokupa vagy a LEN Kupa?

- Igen, a jelenlegi európai helyzetben csak magunkra számíthatunk ha a változtatásokról van szó. És változnunk kell, minél előbb, annál jobb. Ha nem lépünk most, akkor jó néhány remek versenysorozatot elveszíthetünk, és ezt tudatosítanunk kell mindenkiben. Milyen változásokról beszélek? A legfontosabb dolgokat már említettem korábban. Azok az idők, amikor leszerződtünk egy remek játékossal ahelyett, hogy hosszabb távra készítettünk volna költségvetést, elmúltak. A környezet egész egyszerűen nem kedvez az ilyen döntéseknek. A megfelelő szempontokra kell összpontosítanunk, be kell fektetni a sportba és biztos vagyok benne, hogy akkor új magasságokba emelkedhetünk, nemcsak a Bajnokok Ligájával, hanem úgy általánosságban a vízilabdasport európai helyzetét tekintve.

- A különböző versenysorozatokból történt visszalépések milyen hatással lesznek a már eladott közvetítési jogokra? Például csökkent az érdeklődés?

- Igen, a jelen helyzetben egyértelműen csökkent a média érdeklődése. Például nem tudtunk megállapodni az Eurosporttal, a Bajnokok Ligájának fő európai közvetítőjével – hozzá kell tennem, hogy egyelőre. Úgy tűnik, hogy ennek az üzletnek a jövője két nagyobb szponzorszerződéstől függ. Amennyiben azokat megnyerjük, úgy meglesz az Eurosport-közvetítés is erre az évre, ellenkező esetben azonban nem. És az utóbbi esetben többé-kevésbé drámai helyzetről beszélhetünk, hiszen akkor a következő évadban nem lesz nagy tévés lefedettsége ennek a versenysorozatnak. De optimista vagyok és bízom benne, hogy a helyzet megoldódik.

- Mindezek ellenére a Bajnokok Ligája sorozat még mindig az egyik legerősebb nemzetközi versenysorozat a világon és nem csak Európán belül kísérik figyelemmel, de a kontinensen kívül is. Ez a LEN számára egy megnyíló üzleti lehetőségetjelent? A magas színvonalú vízilabdáért rajongóknak Európán kívül milyen lehetőségeik vannak arra, hogy kövessék a Bajnokok Ligája-sorozat eseményeit?

- Ez valós és érdekes lehetőség. Nagy az érdeklődés, elsősorban az USA-ban és vannak olyan piaci részvevők, akik nyitottak és készek csatlakozni hozzánk annak érdekében, hogy a Bajnokok Ligájának közvetítését ezen a területen lefedjék. Olyan szempontokat kell figyelembe vennünk, mint a földrajzi helyzetünk, tudunk-e egyáltalán megfelelő minőségű internetkapcsolatot biztosítani az élő közvetítéshez vagy olyan tévéjelet, amelyet a saját közvetítésükhöz felhasználhatnak. Amennyiben ezeket a technikai feltételeket valamennyi beütemezett meccsen biztosítani tudjuk, a Bajnokok Ligájának közvetítési jogait biztosan el tudjuk adni. Nagyon bízom benne, hogy ezt a megállapodást a közeljövőben ki tudjuk dolgozni, mert ezzel sok Európán kívüli vízilabdarajongó otthonába tudnánk eljuttatni a meccseket. Sajnos manapság rendkívül nehéz amerikai közvetítési lehetőséghez jutni, többnyire csak a riportokat követően vagy hébe-hóba a korábban is elérhető webfelületen történő közvetítések révén.

TIM HARTOG - waterpoloworld.com

Címkék:
LEN Marco Birri

3 régi hozzászólás

qqcska hozzászólása
qqcska37539
2012.09.28. 20:22

nesze semmi, fogd meg jól... szép magas szintű mellébeszélés. az az érzésem, hogy sok fogalmuk nincs a jövőről.

B (régi) hozzászólása
2012.09.28. 14:25

Érdekes a közvetítési jogok kérdése, és érthető is a LEN részéről. Ha ugyanis a klubok kedvezőbb feltételekkel tudnak megállapodni a közvetítésről, mint a LEN, akkor az jó nekik, ha nem, akkor meg kiderül, hogy nem is volt olyan rossz a LEN tevékenysége. Egy biztos, jobb feltételeket talán csak Horvátországban fognak tudni elérni a klubok az olimpiai győzlem miatt. Nálunk lehet még talán valami pozitívum azáltal, hogy majd valahonnan valaki odaszól bizonyos kereskedelmi tévéknek vagy a közszolgálatinak, hogy a vízilabda BL meccseket közvetíteni kell, és sok pénzt kell érte a klubok részére fizetni.

balzs hozzászólása
balzs37531
2012.09.28. 14:00

\"A tévéközvetítések értékesítési jogát a klubok ingyenes megkapták! Csak el kell adniuk és a LEN felé semmilyen díjat nem kell fizetniük.\" - még szép hogy nem a kluboknak kell fizetni a saját meccseik közvetítéséért, hol él ez az ember, hogy vetődhet fel egyáltalán ilyen??? A klubok nevezési díjat fizetnek hogy indulhassanak, akkor nem inkább a Len-nek kellene jogdíjat fizetnie a kluboknak a meccsek közvetítéséért? \"Készek vagyunk bármilyen megközelítési szempontból tárgyalni, ahogy azt nyilvánvalóan megtettük a Szuperliga kezdeményezőivel is, a korai egyeztetések során tisztázva, hogy nem engedjük egy független liga indítását\" - amit ennek érdekében tettek a szervezőkkel, az nem volt más mint zsarolás, nem pedig tárgyalás. \"be kell fektetni a sportba és biztos vagyok benne, hogy akkor új magasságokba emelkedhetünk, nemcsak a Bajnokok Ligájával, hanem úgy általánosságban a vízilabdasport európai helyzetét tekintve.\" - Volpit pont ebben akadályozták meg...