FACEBOOK

Visszalép a Vasas - nincs más jelentkező

Visszalép a Vasas - nincs más jelentkező
hozzászólás, 2012.09.06.

Az anyagi gondokkal küszködő Vasas nem indul a Bajnokok Ligájában. Az így felszabaduló magyar BL-helyet a vlv csütörtök este szerzett információi szerint sem a Debrecen, sem pedig a Szolnok nem veszi igénybe. Mindkét jogosult csapat az Eurokupa küzdelemsorozatában vesz részt. Így a BL-ben csak az Eger és a Szeged képviseli a magyar színeket.

Mint többször megírtuk, a Vasas gondjait az a váratlan bejelentés okozta, hogy a csapat egyik névszponzora, az Uniqa biztosító - a már létrejött megállapodás ellenére - elállt a piros-kékek támogatásától, mert anyacége az egész magyarországi sort-szponzorációt leállította.

A vlv úgy tudja, hogy ezzel egyik napról a másikra 50 millió forintos hiány keletkezett a szakosztály költségvetésében, ami az éves büdzsének mintegy egyharmadát jelenti.

A 2012-13-as szezonra már megállapodtak a játékosokkal, a kialakult helyzet azonban természetesen az ő szerződésüket is érintheti.

Úgy tudjuk, hogy a klubvezetés csütörtök este tárta részletesen a kerethez tartozó vízilabdázók elé a helyzetet. A vezetők rohamtempóban próbálnak támogatót, támogatókat keresni, vannak is ígéreteik, de a dolgok nagyon lassan haladnak. A vezetés egyértelművé tette, hogy csak közös tehervállalással lehet megoldani a klub "önhibáján kívül" kialakult helyzetet, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy a már megkötött szerződések ellenére mindenkinek kevesebb pénzzel kell beérnie. Legközelebb hétfőn ülnek össze a felek, addig részben csoda is történhet, másrészt pedig mindenki végiggondolhatja, hogy miként dönt saját szerződése ügyében.

A költségvetés megváltozott helyzetére való tekintettel már most egy fájó döntést is meg kellett hozni. Mivel pénteken BL-sorsolás lesz, s rövid időn belül 10 ezer eurót kellene átutalni a LEN-nek, ez a részvétel feltétele, a Vasas vezetése úgy döntött, hogy megszerzett indulási jogával nem él, visszalép a Bajnokok Ligája 2012-13-as versenysorozatától.

Markovits László klubelnök erről a következő nyilatkozatot tette a Vasas SC honlapján:

- A költségvetés racionalizálásának első lépéseként kellett meghoznunk ezt a cseppet sem könnyű döntést. Nem dughatjuk a fejünket a homokba, jelenleg nem állnak rendelkezésünkre azok a források, amelyek biztosítanák számunkra a nemzetközi porondra történő kilépést. Úgy tartjuk tisztességesnek, hogy ezt még a sorsolás előtt nyilvánosságra hozzuk, és így lehetőséget biztosítunk másik magyar csapatnak, hogy esetleg a helyünkre lépjen.

Információink szerint a részvétel költsége legkevesebb 12 millió forintot jelent, de az idei lebonyolítási szisztéma több utazással jár, így szerencsétlen esetben a 20 millió forintot is elérheti a BL-részvétel "ára". Emellett rendkívül érzékenyen érinti a klubokat, hogy a LEN a korábbi évek gyakorlatátával ellentétben az idén nem kötelezi az induló csapatokat arra, hogy hazai meccseik tévéközvetítésének jelét ingyenesen átadják partnereiknek. Ez pedig azt jelenti, hogy a tévétársaságok érdekeltsége jelentősen csökken, ami maga után vonja, hogy a klubok elesnek az eddig megkapott tévéközvetítési bevételtől. (Áttételes következmény természetesen, hogy a szponzorok is kevesebb megjelenést kapnak a pénzükért...)

A Vasas visszalépésével megüresedett BL-helyet a bajnoki sorrend alapján első helyen a Debrecen vehetné át, majd a Szolnok következne.

Mindkét klub illetékeseivel beszéltünk a Vasas bejelentését követően.

GYÖNGYÖSI ANDRÁS (Debrecen) a vlv-nek:

- Megkerestek minket ezzel a lehetőséggel, de az az igazság, hogy mi minden szempontból az Eurokupára készültünk. A sokkal több utazás gazdaságilag sem teszi lehetővé, hogy már most "feljebb lépjünk". Szakmailag és minden más szempontból is a fokozatosság alapján haladunk, ennek megfelelően terveztük meg idei évünket. Sajnálom nagyon a Vasast, reméljük, hogy megoldódnak a problémáik, mert mindig is vallottam, hogy szükség van erős fővárosi csapatra, hiszen Budapest a vízilabda magyarországi "szülővárosa".

MOHI ZOLTÁN (Szolnok) a vlv-nek:

- Nagyon sokat gondolkodtunk, hiszen beszélgetések zajlottak a háttérben, készültünk arra a lehetőségre, ha felajánlják nekünk a BL-indulás jogát. Rengeteget őrlődtünk, tépelődtünk, de végül amellett döntöttünk, hogy nem élünk a lehetőséggel. Összetett a helyzetünk, a csapatunk csak a héten kezdett edzeni, sok az új játékos, idő kell a szakmai munka kiforrásához, az összeéréshez. Tehát a döntésnek egyrészt szakmai oka volt, másrészt természetesen gazdasági szempontokat is figyelembe kellett venni. Az Euroliga-indulás többe kerülne és mi nagyon feszített költségvetéssel dolgozunk, emellett egy nehéz, de kellemes feladat is vár ránk: megpróbáljuk befedni a medencénket. Ezt a TAO segítségével tervezzük, amihez azonban 30 százalékos önrészre van szükség, ami éppen most ró nagy terhet az egyesületre. Ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk azt, amit ígértünk, nem szabad, hogy "túlvállaljuk" magunkat. A szívünk azt diktálta volna, hogy induljunk, mert ez egy nagy lehetőség, még hogyha tudjuk, jobb lett volna, hogyha mi vívjuk ki a jogot a tavalyi bajnokságban, végül azonban a racionalitás döntött. Nagyon bízunk abban, hogy jövőre saját jogon indulhatunk és akkor tudatos tervezéssel fel tudunk készülni a BL-re.


- Az utolsó pillanatig bizakodtunk, de el kell fogadnunk, hogy csak két csapatunk indul a Bajnokok Ligájában - mondta a vlv-nek Nemcsik Balázs, az MVLSZ főtitkára, aki kérdésünkre egyértelműsítette, hogy a visszalépés miatt sem a szövetséget, sem a Vasast nem fenyegeti szankció.


Mint ismeretes, a LEN megakadályozta, hogy vezető klubcsapatok európai szuperligát hozzanak létre. A kezdeményezés élén álló horvát szövetségi elnök (és a Primorje Rijeka elnöke) ellen fegyelmi eljárás indult. Az egész sportág haldoklásának látványos jele, hogy a BL idei küzdelemsorozatában nem indul a tavaszi nagyváradi Final Four egyetlen részvevője sem! (Pro Recco, Primorje Rijeka, Mladost Zágráb és Vasas).


Sokak szerint ők a sportág sírásói

8 régi hozzászólás

B (régi) hozzászólása
2012.09.07. 14:04

pedig már készültem a Vasas-Kreuzlingen (svájci) BL szuperrangadóra...

qrumplivirag hozzászólása
2012.09.07. 13:45

te Daret! . az említett hölgyet van szerencsém, természetesen idézőjelben értem a szerencsét, ismerni személyesen, s ebből kifolyólag a kvalitásaival is teljes mértékben tisztában vagyok. próbáltam egy viccel elütni a dolog tragikus voltát, avagy ha így jobban tetszik a tragikomikus oldalát kerestem az esetnek. ércsük egymást? DDDDDD

qqcska hozzászólása
qqcska37202
2012.09.07. 12:08

sirkaan, és az uraknak mi a \"beosztásuk\"? bocs, de nemzetközileg 1-2 névvel vagyok csak tisztában, és a képaláírás azért elég \"határozott\".

Daret hozzászólása
Daret37200
2012.09.07. 10:57

qrumplivirag, Ásólapáttal? Te nem túl sok dolgot tudhatsz az említett hölgyről. Kicsit tájékozódj, nézz utána a dolgoknak mielőtt ásólapátot emlegetsz.

szamóca hozzászólása
2012.09.07. 10:08

szégyen

qrumplivirag hozzászólása
2012.09.07. 09:16

ez a Birri akkor a Birri Gabriella, alias Csucsu, Csucsu tényleg aljas volt, papikája? mert ha így van, akkor már értek sok mindent. értem, hogy miért rohangál egy ásólapáttal a kezében eme hölgy a magyar vízilabda berkein belül. a Kemény klán nincs nemzetközi segítség nélkül! DDD...

sirkaan hozzászólása
sirkaan37195
2012.09.07. 08:00

Balról jobbra. M. Birri, H. Toygarli, L. Szakadáti

qqcska hozzászólása
qqcska37194
2012.09.07. 01:15

kik láthatók a képen?