FACEBOOK

FINA-fejlemények - Martin György a vlv-nek

FINA-fejlemények - Martin György a vlv-nek
hozzászólás, 2012.08.06.

Ahogy világversenyek időszakában lenni szokott, Londonban is zajlik a sportdiplomáciai élet, de a háttérben folyó megbeszélésekről kevés információ szivárog ki. A FINA vízilabda-bizottságának ülésein történtekről kérdeztük a testület magyar tagját, Martin Györgyöt.

MARTIN GYÖRGY a vlv-nek:

- Megtárgyaltunk néhány technikai kérdést, például hogy bizonyos létszámú tornákon hány delegátusnak és játékvezetőnek kell részt vennie. Beszéltünk a 2013-as Világligáról is. E tornának még nem történt meg a sorsolása, mert a részvevők köre egyelőre bizonytalan. Azt tudjuk, hogy a férfiaknál magyar válogatott és valószínűleg a szerb is visszatér a versenysorozathoz. A nőknél minden változatlan, a férfiaknál egyelőre csak a lebonyolítási rendszerbiztos, csoportokon belül oda-vissza játszanak majd egymással a válogatottak. A csoportbeosztás még nem készült el, mert néhány részvevő indulása bizonytalan.

Ami még a közvéleményt érdekelheti az a testületnek az a javaslata, hogy a játékvezetői korhatárt az eddigi 55 évről emeljék fel 60 évre.

- Mikortól lesz ez érvényes?

- Itt most javaslatot fogalmaztunk meg, e kérdésben a FINA vezető testülete, a Büro dönt majd.

- A módosítás lehetővé teszi, hogy már visszavonult játékvezetők visszatérjenek?

- Így van. Valószínűleg a magyar medencepartra is visszatér néhány jól ismert játékvezető, akik az 55 éves korhatár miatt már befejezték a bíráskodást. Egyébként a magyar szövetség már a FINA-tól függetlenül foglalkozott ezzel a gondolattal, a Játékvezetői Bizottság elnökének, Császár Györgynek volt ilyen javaslata. Ő már többször felvetette, hogy Magyarországon emeljük fel a korhatárt. Ha a FINA Büro most jóváhagyja az indítványt, akkor ez meg is történik.

- Most Londonban kaptak-e valamilyen eligazítást a játékvezetők, lehet-e erről tudni valamit?

- Igen és ennek volt egy érdekes apropója. Egy brit lapban megjelent egy írás arról, hogy mennyire erőszakos sport a női vízilabda, az ökölvívást ehhez képest el lehet felejteni. Az ausztrál női vezetőedző azt mondta, hogy a vízilabdában vannak szabályok, és ha azokat a játékvezetők nem tartatják be, akkor ne csodálkozzon senki, ha a játékosok veszik a kezükbe az irányítást. A bírók számára összehívott értekezleten felhívták a játékvezetők figyelmét arra, hogy tartassák be a szabályokat, egyúttal megkérték azokat a játékvezetőket, akik nem szoktak rendszeresen női meccset vezetni, hogy jelezzék, ha inkább nem vállalnának ilyen feladatot.

- Ez miért csak a női vízilabdát érinti?

- Mert a nagyobb fürdőruha-felület sokkal nagyobb lehetőséget ad a szabálytalanságra, fogásra, ráncigálásra. És bár alapvető szabály, hogy ha valaki megfogja a ruhát, ki kell állítani, tíz esetből ez csak egyszer történik meg. A férfiak játékáról az a vélemény, hogy már sokkal kulturáltabb, kevésbé brutális, nincs vele semmi gond.

- És a férfi torna kapcsán nem is kaptak "irányelveket" a játékvezetők?


- Nem, szó sincs ilyenről. Vannak írott szabályok, amiket be kell tartatni.

- Hogy látod az eddigi olimpiai szereplését?

- Nagy a fejlődés, lépésről lépésre megyünk előre, de rengeteg gólt kapunk. Egy román meccsen 14 kapott gól borzalmasan sok, 6-8 lenne a reális. Ha feljavul a védekezés és jobbak lesznek a kapusteljesítmények, akkor ez az eredményekben is tükröződni fog.

- Milyen folytatást prognosztizálsz a fiúk számára?

- Egyértelmű, hogy az amerikaiakat meg kell vernünk, hogy elkerüljük a horvátokat a keresztbejátszásnál, a döntetlen nekünk már nem jó. Úgy gondolom, hogy ez sikerülni fog, így harmadikok leszünk a csoportban. Ezután szerintem az olaszokkal játszunk majd az elődöntőbe jutásért. Most jönnek egyébként azok a meccsek, amiket meg kell nyerni. Eddig olyanokat játszottunk, amelyeknek az eredménye majdnem mindegy volt, le kellett tudni őket, be kellett kerülni a legjobb négybe a csoportban. Az igazi izgalmak csak most következnek...

- Köszönöm a beszélgetést!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)

5 régi hozzászólás

qqcska hozzászólása
qqcska36764
2012.08.07. 19:22

hátha ezek fejlemények, akkor ez a sport halálra van ítélve... azt megértem, hogy a fociban a 90 éves szabálymódosítók (+FIFA, + UEFA) nem akarnak változtatni, de azt legalább tízmilliók nézik TV-n és a helyszínen - de a vízilabdát?! el vagyok keseredve.

Gorcsev hozzászólása
Gorcsev36704
2012.08.06. 15:24

Kedves oroszlán, a 15 kapott gólt eltaláltad, a többit nem. Az ameriakiak után a 4 közé kerülésért játszunk valakivel, vagyis az ELŐDÖNTŐBE JUTÁSÉRT.

balzs hozzászólása
balzs36703
2012.08.06. 13:18

oroszlán, az olasz-spanyol győztesével játszhatunk ha remélhetőleg megverjük az amcsikat és az negyeddöntő lesz, tehát az elődöntőbe jutásért. Az idei kiírásban még a csoportelsőnek (gondolom a szerbeknek) is kell negyeddöntőt játszani, senki nem jut rögtön az elődöntőbe. Hajrá magyarok!

balzs hozzászólása
balzs36702
2012.08.06. 13:16

Azért ez már nagy előrelépés ha Martin is úgy látja, hogy: \"Vannak írott szabályok, amiket be kell tartatni.\" Remélem ez valóban így lesz, és majd a bajnokságban is...

oroszlán hozzászólása
2012.08.06. 13:05

A románoktól nem 14, hanem 15 gólt kaptunk, az olaszokkal pedig nem az elődöntőbe jutásért játszunk majd, hiszen az lesz az elődöntő... Persze csak ha eljutunk odáig.