FACEBOOK

London előtt - beszélgetés Martin Györggyel

London előtt - beszélgetés Martin Györggyel
hozzászólás, 2012.07.19.

Ha a csapat a néhányszor már megismert arcát mutatja, akkor jó esély van a londoni aranyéremre. Az esetleges siker nem hoz "automatikusan" új budapesti versenyuszodát, de az olimpia fejleményei természetesen alapvetően befolyásolhatják a sportág magyarországi helyzetét. Immár szokásos, világverseny előtti beszélgetésünk a szövetség elnökével, Martin Györggyel.

- Vágjunk a közepébe, nyakunkon az olimpia. Mi az elvárás?

- Szeretném, hogyha mind a két csapatunk négyben lenne. Meg ennél többet is szeretnék, csak azt nem mondom meg. :-)

- Mindenki tudja, hogy mit szeretnél, mert mindenki ugyanazt szeretné. Mi rá az esély? Hogy látod?

- Van rá esély. Jelentős esély van rá.

- Eltelt ez a négy év a pekingi győzelem óta, s bár igazából nem sokat nyert a csapat, mégis valahogy mindenki úgy érzi, hogy majd az olimpián. Hogy látod az elnöki székből, mi az, ami alapot adhat a reménykedésre?

- A csapat egyes mérkőzéseken úgy játszott, ahogy talán eddigi együttléte alatt még soha - szenzációsan. Egyes meccseken pedig borzasztó dolgokat csináltak, tehát attól függ, hogy melyik arcukat tudják mutatni. Hogyha azt az arcukat, amit mondjuk Sanghajban, a szerbek ellen három negyeden keresztül mutattak, annak nincs ellenszere, azt a csapatot nem lehet megverni. Viszont ha a "másikat", amely ugyanezen meccs hosszabbításában látszott, azt már igen.

- A sportág felelős vezetői mennyire érzik a közvélemény elvárását?

- Igazából már megszoktuk, hogy a magyar vízilabdától majdnem mindenki azt várja, hogy aranyérmet nyer. A müncheni olimpián mondta Rajki Béla bácsi, hogy az ezüstérem kudarc. Ez a helyzet ma is, ezt igazolja vissza a közvélemény.

- Mit jelent a sportágnak a londoni eredményesség vagy eredménytelenség? Tehát mivel jár, ha nem lesz meg az újabb arany, és mit jelent, ha sikerül a történelmi bravúr?

- Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján azt kell, hogy mondjam, nincs egyenes összefüggés az eredményesség és a szponzori bevételek között. Évtizedes probléma például, hogy Budapesten nincs egy normális fedett uszoda. Ezt mindenképpen meg kellene oldani. Én úgy vélem, hogy ha a sportág Londonban aranyérmes lesz, akkor sem számíthatunk "automatikusan" megoldásra, hiszen Sydney és Athén után az aktuális miniszterelnök odajött hozzánk, és megígérte, "építünk nektek egy 50-es fedett uszodát, ami világverseny rendezésére is alkalmas". Nem épült meg ez az uszoda, és a pekingi olimpiai győzelem után már nem is jött oda az aktuális miniszterelnök...

- Hogy értékelhető a magyar válogatott felkészülése? Mindent megkaptak-e, amire szükségük volt?

- Ezt a kérdést inkább a kapitányoknak kellene feltenni, de a visszajelzések egyértelműen azt mutatják, hogy mindenki mindent megkapott, amit kért, és még talán azt is megkapta, ami nem lett volna annyira fontos. Minden adva volt. Ez egyébként évek óta bejáratott módon zajlik, egy jól működő rendszer szerint és azért kicsit ez is visszatükröződik a sikerekben.

- Mit lehet tudni a londoni körülményekről? Rémültem olvastuk, hogy az olimpiai faluban, a szálláshelyeken 173 cm hosszú az ágy. Ha gond van, tudtok segítséget kérni, változtatni valamin?

- Én azt hiszem, hogy a MOB vezetői mindent megtesznek a csapatok kényelme érdekében, tehát hogyha valami ilyenfajta gond lesz, akkor ezt meg fogják oldani, gondolom, rövid időn belül. Nekünk személyes tapasztalatunk nincs, mert nem voltunk még az olimpia helyszínén. A női csapat részt vett egy előolimpiai tornán, amit a versenyuszodában rendeztek, de szállodában laktak, nem az olimpiai faluban. Arról számoltak be, hogy rendkívül nagy a szigorúság, nem lehet összevissza mászkálni, az egyik vezető kiment egy ajtón, miközben a táskája bent maradt az akkreditációjával és "soha többé" nem tudott visszamenni, úgy kellett telefonon intézni, hogy vigyék ki neki a táskát.

- Dénes elmondásából tudjuk, hogy a versenyuszodában leér majd a magasabb játékosok lába, gondolom, ezen majd a MOB sem tud segíteni...

- Igen, ezzel sajnos számolni kell, nem értem, hogy építhettek kétméteres vízmélységű versenyuszodát, amikor mindenki tudja, hogy a magas játékosok miatt legalább 210-220 centiméteres mélységre volna szükség. Ez van, ilyen körülmények között kell helytállni.

- Ilyenkor, amikor nagyon szigorúak a szabályok a játékok alatt, tudtok-e valamit nyújtani a szponzoroknak?

- Az olimpián abszolút szponzorcsend van. A Vodafone Kupát is azért rendeztük, vasárnap-hétfő-kedden, mert hogyha a hétvégén lett volna, akkor már sértenénk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályait, tehát a megnyitó ünnepség előtt meghatározott idővel már nem lehet hirdetési tevékenységet végezni. A szabályok nagyon szigorúak, az öltözéken, a sapkán sem lehet más, csak a gyártó neve és a magyar színek, természetesen adott esetben magának a játékosnak a neve, például a fürdőköpenyen.

- Ha jól tudom, az elnökség mandátuma az év végéig szól. Mennyire hathat ki ebből a szempontból a jövőre ez az olimpia?

- Nyilvánvaló, hogy alapvető mértékben befolyásolhatja a hazai viszonyokat. Azt nem tudom, hogy milyen eredmény, vagy esetleg milyen kudarc az, ami jelentős kihatással lehet a jövőre, ez az olimpia után kiderül.

- Köszönöm a beszélgetést!

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)

1 régi hozzászólás

aurel hozzászólása
aurel36354
2012.07.19. 23:09

Egy megemlékezés Pekingről - remélem segíteni fog! :-))) Hajrá, fiúk! http://www.youtube.com/watch?v=lMfy6ODrE_g