FACEBOOK

Volpi kiszállt a vízilabdából - ne örüljünk, gyásznap ez

Volpi kiszállt a vízilabdából - ne örüljünk, gyásznap ez
hozzászólás, 2012.07.16.

Vasárnap azonnali hatállyal és "visszavonhatatlanul" lemondott a Pro Reccónál viselt összes tisztségéről Gabriele Volpi és két fia. Most - szimbolikusan persze - sokfelé örömtüzek gyúlnak, de hogy ez a hír mit jelent a vízilabdasportág szempontjából, az csak később derül ki.

A Volpi család a Pro Recco honlapján tett közzé szűkszavú kommünikét. Fájdalmasnak nevezett döntésüket azzal indokolják, hogy csalódást okozott számukra - különösen az utóbbi években - az olasz szövetség és a LEN "tartósan negatív" hozzáállása.

Gabriele Volpi sajtóinformációk szerint több területen tevékenykedő, sikeres üzletember.

Volpi 2005-ben lépett be a sportbizniszbe, s a viszonylag kis tőkével gyors eredménnyel kecsegtető vízilabdát választotta, amiben nyilván szerepet játszott, hogy ő is pólózott, s reccói. (Beszállt egyébként a fociba is, megvette a La Spezia nevű klubot, amely idén feljutott a másodosztályba.)

2005 óta a Pro Recco tiszteletbeli elnöke, s azóta biztosítja a klub költségvetésének legnagyobb részét. Eredeti terve az volt, hogy a Pro Recco 2013-ra, a klub századik születésnapjára egyeduralkodó legyen Európában, méghozzá a férfi és (az érkezése idején még nem létező) női szakágban egyaránt. A cél elérése érdekében pólós berkeken belül mesésnek számító jövedelmet és élsportolókhoz méltó életkörülményeket biztosított a Pro Recco játékosainak. A klub Európa számos országából vásárolt klasszisokat, s Volpi első összetűzései a sportág olasz vezetésével nyilván akkorra datálhatók, amikor Itáliában szigorítani kezdték az idegenlégiósok szerepeltetésének feltételeit, de még a honosítás szabályait is.


A PRO RECCO 2011-12-ES
("ÖSSZESÍTETT") KERETE


BENEDEK TIBOR,
KÁSÁS TAMÁS,
MADARAS NORBERT

Luigi Di Costanzo,
Andrea Fondelli,
Massimo Giacoppo,
Federico Lapenna,
Borisz Zlokovics,
Dario Gennaro,
Damir Burics,
Maurizio Felugo,
Niccolo Figari,
Dusko Pijetlovics,
Andrija Prlainovics,
Aleksandar Ivovics,
Sandro Sukno,
Pietro Figlioli,
Filip Filipovics,
Deni Fiorentini,
Alex Giorgetti,
Niccolo Gitto,
Guillermo Molina,
Giacomo Pastorino,
Felipe Perrone,
Stefano Tempesti
A vezetőedző és helyettese:
Giuseppe Porzio és
Jonathan Del Galdo

Volpi konokul ment a maga útján, nem engedte befolyásolni magát, inkább vállalta annak terheit, hogy szinte két csapatra való világklasszis közül nyolc nem játszhat az olasz bajnokságban, csak a Pro Recco nemzetközi meccsein. Fellépése óta más csapat nem nyert olasz bajnoki címet a férfiaknál, az európai klubelsőség azonban többször kicsúszott a toronymagas esélyes sztáregyüttes markából: 2006-ban a Dubrovnik nyert, hazai pályán, majd két reccós győzelem után, 2009-ben, Rijekában a már súlyos anyagi gondokkal küszködő Dávid (Primorac Kotor) legyőzte az ekkor már kizárólag nemzetközi sztárokkal felálló Pro Reccót (Góliát). Egy évvel később, Nápolyban sikerült visszaszerezni az elsőséget, de, 2011-ben súlyos pofont kapott a Pro Recco: Rómában vesztette el a BL-döntőt a csőd szélén álló Partizan Belgráddal szemben. Már akkor tudni lehetett, hogy a váratlan eredménynek komoly következményei lesznek. Volpi azonban meglepőt húzott, ahelyett, hogy fegyelmezett volna (értsd: fizetést vont volna el), további erőfeszítéseket tett a csapat megerősítésére. Újabb sztárokat igazolt - köztük az említett római döntőben ellenük szerepelt Prlainovicsot és Pijetlovicsot, valamint napjaink egyik legnagyobb játékosát, Sandro Suknót. Visszahozta a korábban már reccós olasz válogatott Giacoppót, megszerezte a szintén világbajnok Deni Fiorentinit - nem mellesleg utóbbi két játékos a már egyetlen bajnoki riválistól, a Savonától érkezett a legutóbbi szezon előtt... Létrehozta a női csapatot, amely idén tavasszal (Drávucz Ritával és Kisteleki Dórával) nem csak az olasz bajnoki címet szerezte meg, hanem elérte a 2013-ra kitűzött célt is, a Bajnokok Ligája-győzelmet.

Úgy tudjuk, hogy Volpi nem vett részt közvetlenül a klub irányításában, főként nem szólt bele a szakmai munkába. Azt irányításának szinte teljes időszaka alatt Giuseppe Porzio végezte, információink szerint minden kérdésben, még a legapróbb ügyben is ő döntött. Ezért volt váratlan, hogy Porzio idén június elején váratlanul bejelentette távozását, azonnali hatállyal lemondott minden reccós tisztségéről. E döntés oka máig tisztázatlan, még a reccós játékosok is csak találgatnak az ügyben.

Hogy Volpi most bedobta a törülközőt, abban nyilvánvalóan szerepe lehetett annak, hogy a formálódó új nemzetközi klub-bajnokság szervezése kudarcba fulladt. A szuperbajnokság költségeit jórészt Volpi finanszírozta volna, a részvevő kluboknak adott költségtérítés formájában. Az első verzió szerint a Szuper 10 Liga elnevezésű tornán három-három klub képviselte volna Horvátországot és Magyarországot, kettő az olaszokat (az első évben a Pro Recco és a Savona), egy-egy Szerbiát és Montenegrót (a Partizan Belgrád és a Budva). A tárgyalások gőzerővel haladtak, sőt, később a részvevők köre 14-re bővült, azonban a LEN keményen fellépett a kezdeményezés ellen, előbb megfenyegette a szervezésben vezető szerepet vállaló horvát szövetségi elnököt, majd fegyelmi eljárást is indított ellene. Ezzel párhuzamosan figyelembe vette az európai klubok néhány észrevételét a LEN kupasorozataival kapcsolatban, s ez a kilátásba helyezett - esetleg az oimpiai részvételt is érintő - szankciókkal együtt elegendő volt ahhoz, hogy a már idén indítani tervezett nemzetközi bajnokság meghiúsuljon.


Az Il Mondo címlapján Gabriele Volpi, az "olasz
Abramovics"

Volpi Pro Reccója nem váltott ki osztatlan szimpátiát a vízilabda-társadalomban. Sokan nézték rossz szemmel a módszert: összevásárolni a sztárokat, akikből aztán nem nagy kunszt világverő csapatot csinálni. Ráadásul úgy, hogy a "bevásárlások" egy része nem is annyira a Recco erősítését, mint inkább a riválisok gyengítését szolgálta. Olasz bajnokikon és a klub nemzetközi meccsein is észlelhető volt egyfajta erős ellenszenv, amivel a klub játékosai nehezen tudtak/tudnak mit kezdeni, elfogadják, hogy az a számukra nagyon előnyös szerződés árához tartozik. Ugyanakkor ha egy nagyszabású kísérletnek tekintjük Volpi működését, azt mondhatjuk: alakulhatott volna ez másként is. Hiszen mindenki panaszkodik, hogy kevés a pénz a sportban, különösen a vízilabdában. Éppen az olyan elszánt pénzemberek (pénzes emberek) hiányoznak mindenhol, akik segítik a minél jobb eredmény elérését. Volpi nem verte fel az árakat, kialakult egy kettősség, van a Volpi-féle Recco, amellyel úgysem lehet konkurálni és van az összes többi európai klub. Az üzletember talán utolsó próbálkozásnak szánta a nemzetközi bajnokság finanszírozását, hogy (horribile dictu) segítse a sportág fennmaradását. Nem sikerült. Mint ahogy a sportág legnagyobbjainak gyülekezetére sem úgy emlékeznek majd vissza kortársaink, mint a vízilabda globetrotters-eire, pedig amit működésük során a medencében produkáltak (no persze az ellendrukkerek számára többnyire unalmas meccseken), az a klubvízilabdában páratlan, soha nem látott és valószínűleg soha többet nem látható teljesítmény volt. Rendkívül kemény munka állt mögötte és a semleges vízilabdakedvelők számára esztétikai élményt adott.

Közvetlenül néhány száz ember egzisztenciája kerül most veszélybe ("apróság": köztük Kásás Tamásé, Madaras Norberté és talán az edzői pályafutását Camogliban most kezdő Benedek Tiboré), kiderülhet azonban, hogy közvetve a sportág gyásznapját jelenti Volpi távozása.

(Az ügy magyar érintettjeinek reagálására visszatérünk.)


Gabriele Volpi (balra, szemüveggel) Nagyváradon, a Recco-táborban ünnepel
(Horgos Zsolt felvétele)

6 régi hozzászólás

ikuvihar hozzászólása
2012.07.16. 23:53

Itthon a Szolnok, Szeged, Debrecen az esélyes indulók. Minimális az esélye az Eger Vasas párosnak. A szabálymódosítástól meg eddig is elzárkózott a szöv., ezután még inkább nyeregben lesznek. Gondoljunk csak a kísérleti világ válogatott meccsre, asszem a Tommler szervezte? A vízilabda olimpiai programból való törléséhez megint egy lépéssel közelebb. Úgy hallottam, a Vasasnál, de gondolom más kluboknál is jelentkeztek be szép számmal külhoniak, mert otthon nem lettek kifizetve. A fizetések jelentős eséséhez fog vezetni, meg még több ki nem fizetett játékos lesz. Viszont megszűnik az egypólusú EL.

Gábor hozzászólása
Gábor36327
2012.07.16. 23:22

Ikuviharnak is igaza van ,de azért szerintem a szupersztárok többsége leszerződik majd erre az egy évre számukra igen gyenge fizetésért ez még mindig jobb ,mint kihagyni egy szezont nem? Itthon egy kis plusz pénz a szponzortól? Én a Szolnokra tippelek...

Gábor hozzászólása
Gábor36326
2012.07.16. 23:16

Én ezzel a \"gyásznap\" kifejezéssel egyáltalán nem értek egyet. Az kétségtelelen, hogy a LEN vezetése MÁR RÉGÓTA ALKALMATLAN arra, hogy ezt a sportágat menedzselje, \"megmentse\" ( nem megfelelő időpontok és helyszínek bizonyos nemzetközi rendezvényeknek, szabálymódosítások elodázása stb...), de az sem volt normális dolog, hogy a \"világválogatott\" már hosszú évek óta egy klub színeiben játszott. Volpi \"szuperligája\" jó ötlet volt, de ez lényegében egy még \"nemzetközibb\" Jadranska Ligát jelentett volna, amit a világválogatottjukkal 90 %, hogy ők nyertek volna meg...Már bocsánat de mi volt az érdekes abban, hogy egy csapat egy szezonban a 40-50 mérkőzéséből (olasz bajnokik, Jadranska Liga, BL) mindet vagy \"egy kivétellel mindet\" megnyeri ( és többnyire 5-6-7 góllal ) ? A Recco hazai meccseinek döntő többségén pár száz néző volt jelene beleértve a Jadranska Liga mérkőzéseket is. A KLUBVÍZILABDA SZEMPONTJÁBÓL SOKKAL JOBB LESZ HA EZ A KB. 20 NAGYSZERŰ JÁTÉKOS SZÉTSZÓRÓDIK EURÓPA ELITKLUBJAIBAN. Az olimpia után jöjjenek a MEGFELELŐ szabálymódosítások (kisebb labda, rövidebb pálya és az egyéb - IGAZI SZAKEMBEREK ÁLTAL JAVASOLT finomítások...

ikuvihar hozzászólása
2012.07.16. 22:59

Nem mondom, hogy krokodil könnyeket fogok hullatni, de vannak hátulütői is a dolognak. Egyrészt a szuper bajnokságot hatalmas hiba volt nem végigvinni. Másrészt nem így kellett volna befejeznie. Gondolok itt arra, hogy a legtöbb csapat már elköltötte a jövő évi büdzséje nagy részét és ott maradt egy csomó jó játékos klub nélkül. Már ha ez a bejelentés azt jelenti, hogy mától vége a dalnak. (Ebből a cikkből arra következtetek, hogy igen). Korrekt lett volna, ha 2 hónappal ezelőtt jelenti be. Nagy kérdés, mely klubok tudnak kisírni egy kis plusz pénzt a szponzoruktól (itthon erre meg van a tippem), illetve kik lesznek azok, akik bevállalják, hogy ígérnek fűt-fát, aztán majd legfeljebb tartozásuk lesz. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján a tartozásoknak úgy sincs komoly következménye.

ladorjan hozzászólása
2012.07.16. 16:31

Ugyan távolról sem ismerem ilyen mélységekig a helyzetet, de logikusnak tűnik az alábbi fejtegetés. Sajnos a húsosfazék körül állók kizárólag a saját - rövidtávú - érdekeikre vannak tekintettel, a sportágra nagy ívben tesznek, és ez a szemlélet kezd általánossá válni.

MS hozzászólása
MS36310
2012.07.16. 14:31

Ha különböző módon is, de minden labdajátékban egyre több a néző és a pénz, köszönhetően a tv társaságok és hirdetői, befektetői érdekek figyelembevételének. A vízilabda sajnos kivétel. Ha nincs is akkora potenciál, mint a kosár vagy a kézilabdában (a foci más dimenzió) de jelenleg ott tartunk, hogy még a BL meccsek élvezhető színvonalú közvetítése sem minden esetben megoldott, e nélkül meg nincs is miről beszélni. A bent lévők nyilván pontosan tudják, hogy milyen érdekek mentén fúrják meg a Volpi féle elképzeléseket. Világosan szeretném látni, hogy milyen lépéseket tett a konkrét ügyben a magyar szövetség. A horvátokat ki akarták zárni, mi hol voltunk? Az időnként megszólaló magyar illetékesek mondandójából valahogy az jön át, hogy néhány olasz kövület akadályoz meg mindent a LEN-ben, és aki velük szembe fordul, az halál fia..... Én pontosan tudom milyen nehéz ellenfél az akinek a teljes pénzügyi és szakmai egzisztenciája a rendszer fennállásán múlik. Node valamiféle demokratikus minimum a LEN-ben is kell legyen, lejáró mandátumok, tisztújítás stb. Olyan nincs hosszútávon, hogy a szakma és a pénz egyet akar, néhány apartcsik meg betart. Ha csak nem gyenge és megosztott a szakma. A pénzügyi támogatás sajnos ritkás, ezért kellene (kellett volna) mögötte összezárni!