FACEBOOK

Helyzetkép Dublinból

Helyzetkép Dublinból
hozzászólás, 2012.07.07.

A cosenzai felkészülési torna döntőjének visszavágója lesz ma este Írországban. Helyzetkép Dublinból, interjú a furcsa eredményeket produkáló román válogatott szövetségi kapitányával, Kovács Istvánnal.

Mivel öt csapat vesz részt a Dublin Cup közdelmeiben, szokatlan a lebonyolítási rend, ezért nehéz nyomon követni a torna állását. Egy biztos: a szombati meccsek előtt csak Horvátország és Magyarország nem veszített pontot - két-két mérkőzés után. Kettőjük egymás elleni összecsapása a torna utolsó meccse lesz, vasárnap délután. (Erről egyébként várható videóstream.)

A magyar csapat péntek délután még egy kicsit kondizott, aztán kimenőt kaptak a játékosok, a szállodai vacsorát is lemondta a kapitány, ugyanis a fiúk beutaztak Dublinba kicsit körülnézni. Tanúsíthatom, hogy "emberi időpontban" tértek vissza, előbb, mint ahogy más válogatott játékosai egyenként vagy párosával elkezdtek "kiszivárogni" a szállodából, hogy levegőzzenek kicsit...

A National Aquatic Centre egyébként a fővárostól mintegy 10 kilométerre van, a csapat egy kastélyszállóban lakik, egy tipikus ír falu szélén. (Képek mellékelve.)


vlv-képek


Ami a tornát illeti, a horvátok magabiztosak, jól játszanak, de azért a románokat kicsit nehezebben verték, mint mi. Montenegró egy rejtély, hiszen egy hete erőtől duzzadó, nagyon magabiztos játékkal nyerték meg a cosenzai felkészülési tornát - sajnos éppen ellenünk, most pedig mintha botladoznának. Hallani híreket arról, hogy egy-két játékos vírusos fertőzésen esett át még Olaszországban, s hogy most is ugyanilyen baj sújtja őket, de nem ugyanazokat a játékosaikat. Mindenesetre például Zlokovics, ha itt is van, még nem játszott a dublini tornán. Ma este (magyar idő szerint) 21.30-tól játszunk velük és motivációs problémái biztosan nem lesznek a magyar játékosoknak...

A románok teljesítménye megfejthetetlen - és ez azért okot ad némi aggodalomra, hiszen Londonban egy csoportban leszünk. A tőlünk elszenvedett sima vereség után úgy verték meg Montenegrót ötméteresekkel, hogy a rendes játékidőben is nekik volt nagyobb esélyük a győzelemre. Ha nem is nagyon, de megszorították a horvátokat is, mindezt úgy, hogy a sajátos lebonyolítási rend szerint az olimpiai aranyéremre esélyes három válogatottal egy napon belül kellett meccselniük!

Szövetségi kapitányuktól kértünk is egy kis magyarázatot a furcsa eredményekre.

VLV-VIDEÓ:


Kovács István nyilatkozata

- Kedves Pista! Itt vagyunk Dublinban, három meccset játszott már a román válogatott és elég furcsák ezek az eredmények, azt hiszem, egy kis magyarázatot megér. Volt pozitív meglepetés, negatív meglepetés, papírforma is. Szerintem menjünk, végig először talán a magyar meccsről mondj néhány mondatot, hogy az, hogy sikerült?
 
- Nézd, a magyar meccs, ugye az egy 10 gólos vereség volt, ami igazából, én azt gondolom, hogy túlzott a jelen állás szerint is, ennek nyilván vannak okai. A magyarok nagyon-nagyon jól kezdtek, 4:0-ra vagy 5:0-ra elmentek, sokkal jobbak, de igazából föladták a románok, tehát a játékosok nem küzdöttek. Volt egy megbeszélés a meccs után, egy elég kemény hangú megbeszélés. Azt gondolom, hogy ha nem is csak ennek hatására, de Montenegró ellen jól, sokkal jobban játszottunk. Nyilván onnan is hiányoztak emberek, nem volt center (Zlokovics).

A magyarok nagyon jól játszanak, megmondom őszintén, hogy az a három vagy pontosabban négy mérkőzés, mert volt egy nem hivatalos edzőmérkőzés is, nekünk nagyon jót tett, annak ellenére, hogy nagyarányú vereségeket szenvedtünk, legalább erős ellenféllel játszhattunk. Ha sorba megyünk az itteni meccseken, Montenegró azért egy egész más történet volt ma délelőtt. Sokkal, de sokkal jobban készültek a játékosok is, nyílván sokkal jobb volt az összpontosítás a meccs elején. Végig vezettünk, még három góllal is, igazából a végére elfáradtunk. Az utolsó 20 másodpercben lett volna lehetőségünk a rendes játékidőben megnyerni a mérkőzést, emberelőnyben voltunk, ami kimaradt, Sefik kivédte. Utána - ez már a szerencse - a kapusunk megfogott két ötméterest, ugye az történt, ami Zágrábban a horvát meccsünkön – ott is ötméteresekkel nyertünk. Nagyon boldog vagyok, mert a négy év alatt mióta itt vagyok, döntetlen már játszottunk, de soha nem tudtuk még megverni Montenegrót! Egy kis önbizalmat, gondolom, adott ez. Nekünk azért sok volt, este már a horvátokkal játszottunk, igazából ez egy sorozat. Egy nap alatt három meccs, tegnap este a magyarokkal játszottunk, ma délelőtt a montenegróiakkal, este pedig a horvátokkal. Három ilyen nagyon kemény csapattal, mindegyik olimpiai esélyes, azt gondolom, hogy nagyon jól helytálltunk. Az utolsón is, azt hiszem öt gól különbség lett a vége, 12:7, ez sokkal reálisabb eredmény. Úgy mondom, hogy 3-tól 5-ig nagyon jó eredmény ennek a csapatnak. Hogyha rosszul játszik az ellenfél, akkor természetesen a román csapat elcsíphet pontokat vagy meccseket is nyerhet. Nyilván akkor, ha minden összejön egy ilyen szintű csapatnak, mert azért a horvátok is jobban a legfontosabb posztokon, mint a románok.
 
- Azért az látszik, hogy egy-egy meccsen most már tudtok meglepetést okozni. Szerinted van esély arra, hogy Londonban a csoportban beleszóltok a "nagyok dolgába", akár azzal, hogy elvesztek pontot-pontokat valakitől?
 
- Nyílván azért ha már kijutottunk az olimpiára, akkor keményen edzünk azért, hogy megpróbáljuk ezt, amit mondasz. Tehát igazából jobb lett volna egy másik csoportba kerülni, de ha már ebbe a nagyon-nagyon nehéz csoportba kerültünk, akkor természetesen nem szeretnénk úgy kimenni oda, hogy csak kint vagyunk Londonban az olimpián. Ez óriási dolog a románoknak meg nekem is, de ennek ellenére, ha már eljutottunk ide, nyílván megpróbálunk pontokat szerezni. Nagyon nehéz ott a nyolcba kerülni, de nem lehet más a célunk. Ha minden összejön, és addig azért még van idő, mi már nem nagyon megyünk tornára,egy kicsit fizikailag le vagyunk maradva. Tehát keményen edzettünk, amikor megérkeztünk, szerdán este is volt egy komolyabb úszó- és lábtempó-edzésünk, még nem teljesen kész ez a csapat fizikailag. Van mit élesíteni a gyorsaságon is. Az a célunk, hogy Londonban ne kapjunk tízgólos vereségeket, ne kelljen szégyenkezni. Meg fogunk próbálni mindent annak érdekében, hogy bekerüljünk a legjobb nyolcba.
 
- Köszönöm szépen.
 
(Lejegyezte: Tina)

A Dublin Cup szombati programja (magyar idő szerint):

20.00 Horvátország-Nagy-Britannia

21.30 Magyarország-Montenegró (élőben a vlv-n és a vodapolón)

1 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs36229
2012.07.07. 17:10

Gondolom a srácok nem azon a kapun mentek be, ahol az 1,9-es magasságkorlátozás van. :)