FACEBOOK

Nagy meccsen győztük le a világbajnokot

Nagy meccsen győztük le a világbajnokot
hozzászólás, 2012.07.01.

Méghozzá az ő hazai pályájukon, úgy, hogy végig vezettünk. Vasárnap 18.30-kor a torna döntőjében Montenegróval találkozunk. (A cosenzai programot a labdarúgó EB-döntő miatt megváltoztatták.) Helyszíni riportunk sok fotóval és videóval a szombati nagy győzelemről.


Nyolc nemzet tornája, Cosenza, Olaszország, negyedik nap.


Helyosztók:

Kazahsztán-Ausztrália  6:10 (1:2, 2:3, 0:2, 3:3)

Kanada-Görögország 10:9 (0:2, 3:3, 6:1, 1:3)

Elődöntők:

Montenegró-Szerbia 12:8 (4:1, 3:2, 3:2, 2:3)


MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 10:7 (2:1, 2:2, 3:3, 3:1)
Cosenza, v.: Alexandrescu (román), Koganov (azeri)
Magyarország: Nagy, Varga T., Madaras 1, Varga Dénes, Kásás, Hosnyánszky, Kiss G. 4, Szivós, Varga Dániel, Biros 3, Steinmetz Á. 1, Kis G. 1. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Olaszország: Tempesti, Perez, Gitto 1, Figlioli 2, Giorgetti 2, Felugo 1, Figari, Gallo, Presciutti 1, Fiorentini, Premus, Deserti, Märcz. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből: 5/9, ill. 6/13
Gól - ötméteresből: -, ill. -
Kipontozódott: Hosnyánszky a 26. percben, Szivós a 30. percben.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A MÉRKŐZÉSRŐL

Az uszoda körül megrendezett igazi tűzijáték vezette fel - a himnuszok után - a mérkőzést. A lelátó megtelt, több száz lufit mozgattak folyamatosan a győzelemben bízó olaszok.

A magyar csapat jól kezdett, a meccs első szakaszában Biros emelkedett ki a mezőnyből, de az öszes magyar játékos nagyon motiváltan, okosan, jól játszott. Az egész meccsen óriási bírói nyomás nehezedett ránk, ami nem csak a kiállításokban nyilvánult meg, hanem - főleg - a kontrákban. (Kemény Dénes többször szóvá tette az egyoldalú bíráskodást.)

Az olaszok végig a nyakunkban lihegtek, de egyrészt ismét nagyon jól védekezett a csapat, (Nagy Viktor kiváló teljesítményt nyújtott), másrészt mindig volt valaki, aki kritikus helyzetben különleges megoldással (vagy csak nemes egyszerűséggel) eloszlatta az azzurrik éledő reményeit.

Kiss Gergő elképesztően nagy gólokat dobott, valósággal demoralizálta a világ legjobb kapusának tartott Tempestit, aki érezhetően elbizonytalanodott.

A meccs végén egy kis összetűzés volt a vízben Alex Giorgetti és a magyar játékosok között, Alexet a játékvezető is kihívta a part szélére és higgadtságra intette.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy az olasz csapatban szerepelt Märcz Tamás, aki Sydneyben a magyar válogatott színeiben szerzett olimpiai aranyérmet. Őt is a vlv kamerája elé kértük.


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:

Biros első gólja


Steinmetz Ádám gólja


Kiss Gergely első gólja


Madaras gólja


Biros második gólja


Biros harmadik gólja


Kiss Gergely ejtésgólja


Kiss Gergely harmadik gólja


Kiss Gergely negyedik gólja


Kis Gábor gólja



Kemény Dénes nyilatkozata


- Gratulálok a győzelemhez. Azt hiszem, hogy ilyen meccsek kellenek...

- Izgalmas mérkőzés volt. Szerintem sok szituációban naggyá tettük őket. Sokszor viszont olyan bravúrokat is tudtunk csinálni akár hátul, akár elöl, ami a mi játékunknak a része. Összességében azt tudom mondani, hogy jól játszottunk - mindig lehet találni hajszálat a levesben...

- Higgadt volt a csapat végig, vagy majdnem végig, pedig borzasztó nagy volt a bírói nyomás. Láttam, hogy te talán nehezebben viselted, mint a játékosok.

- Nem csak az volt, hanem ez volt a szereposztás. Én nagyon-nagyon megkértem őket, hogy itt ennyi néző előtt ne csináljunk cirkuszt, vendégek vagyunk, a közönség nem tehet arról, hogy hogy bíráskodnak. Előre tudtuk, hogy nem lesz jó. Rosszabb lett, mint amit vártunk, de a csapat higgadt volt és én meg próbáltam csökkenteni a károkat egy-két kedves megjegyzéssel a játékvezetők felé. Könnyebb dolgom volt a román bíróval, mert ő tud magyarul, de az azeri bíróval meg jóban vagyok, mondjuk a románnal is jóban vagyok, kezet is fogtunk a meccs után, de gondolom hogy szükség volt a megjegyzéseimre. Nem is igazából látszik különben a kiállítási arányon, mondjuk az se pite. Hát az, amit ugye nem jegyez semmilyen statisztika, a támadófaultok, tehát valami 11:2, vagy valami ilyesmi volt, így elég nehéz pólózni.

- Holnap Montenegró...

- Szerintem méltó ellenfél, kétesélyes a meccs. Azért nem mondom, hogy háromesélyes, mert ugye holnap eldöntendő meccs lesz.

- Köszönöm szépen, jó pihenést kívánok!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Danna)



Märcz Tamás nyilatkozata


- Szervusz, Tomi. Nem lehet más az első kérdés, mint az, hogy milyen érzés volt?


- Megmondom őszintén – köszöntöm a nézőket, a VLV nézőit –, lelkileg azért fel kell készülni egy ilyen mérkőzésre, amikor a régi társak ellen játszik az ember, de ezt korábbi időszakban már végiggondoltam, úgyhogy most nem küzdöttem ezzel a gonddal, viszont egy nagyon jó mérkőzést játszottunk. Azt hiszem, hogy a legfontosabb az, hogy egy jó felkészülés az olimpiára, ez a torna azt megoldotta mindenképpen. Én úgy gondolom, hogy ma a jobb csapat nyert, mert jobban kihasználták a lehetőségeket, nyugodtabbak is voltak, valószínűleg egy kicsit előrébb is tartanak a felkészülésben, mint ahogy mi, az olaszok most pillanatnyilag állunk. De nem vagyunk elégedetlenek, mert én például láttam, hogy hol hibáztunk, mi az, amit nem tartottunk be, taktikai dolgokat, amiket a mérkőzés előtt megbeszéltünk, és sajnos ezért ez a vereség. De hát ez benne van, a magyar válogatott ellen sosem szégyen egyébként sem veszíteni.

- Kicsit kemény lett a vége. Van ellentét a játékosok között? Vagy ez csak ilyen meccs közbeni dolog volt?

- Nem, nem hiszem, hogy van. A végén itt Giorgettire egy kicsit ráugrottak Biros Petiék, valószínűleg Alex Giorgettinek egy kissé kellemetlen játékstílusa van…

- …kicsit provokatív.

- Kicsit provokatív, vagy talán nem is szándékosan akarja, de elég agilis játékos. Igen, egy kicsit fura volt, hogy itt összeugrottak, de egyébként az egész mérkőzés nem adott volna okot, hogy egy ilyen kis agresszív pillanat kialakuljon a végére, különösebben az eredmény sem mutatta már akkor… tehát nem azon múlott.

- Hogy látod az esélyeidet, bekerülni az olimpiai csapatba?

- Nem változtak, úgy gondolom, a bekerülési esélyeim. Az én posztom valószínűleg egy-két játékossal versenyezhetek, s továbbra is előnyöm az, hogy több poszton vagyok bevethető, amilyen játékosokkal nem igazán rendelkezik az olasz válogatott. Nagyon keményen dolgoztam az elmúlt hónapban, és talán majd most fog ezekben a napokban, hetekben visszaköszönni az, amilyen munkát elvégeztem. Egy kicsit nehézkes is voltam itt az elmúlt hetekben, de bizakodó vagyok. Úgy gondolom, hogy mindent megteszek azért, hogy bekerüljek, és majd meglátjuk, hogy milyen döntést hoz Campagna.

- Köszönöm szépen, Tomi. Gratulálok, és sok sikert!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Steinmetz Ádám nyilatkozata


- Ádám gratulálok és azt kell, hogy mondjam, folyamatosan rakjátok a terhet magatokra, mert minden ilyen győzelem, ilyen hatalmas nagy győzelem növeli a reményünket, az elvárásunkat egy későbbi torna előtt.

- Azt hiszem, az elvárás amúgy is nagy, a lécet mi tettünk magasra. Szerintem tőlünk az egész ország olimpiai bajnoki címvédést vár, illetőleg címvédőhöz méltó játékot. Nagyon fontos állomás ez a torna, nem véletlenül kötöttük le. Messzemenő következtetéseket nem szeretnék levonni, bár az aktuális világbajnok, kompletten felálló olasz válogatottat hazai környezetben tudtuk végig vezetve megverni és jó játékkal. Külön gratulálok Nagy Viktornak, szenzációsan védett, nagyon szeretem, amikor ilyen extázisban látom meccs alatt :-). A másik egy személyes dolog. Hosszú idő után játszottam Märcz Tomi ellen, aki nem titok, példaképem volt annak idején a KSI-ben. Kiváló játékos, sajnálom, hogy nem a magyar, hanem az olasz válogatottat erősíti, de jó volt együtt játszani és őt fogni, úgyhogy ez egy nagyon kellemes emlék.

- Ádi, ha holnap ha benne leszel a csapatban, akkor szintén lesz néhány ismerősöd attól tartok. Mire számíthatunk a holnapi meccsen?

- Hát tornagyőzelemre mindenekelőtt. Való igaz, Montenegró egyre stabilabb játékot nyújt, jönnek föl, összeszokott, érett csapat. Bár ott is korábbi edzőm, Perovics szövetségi kapitány azért próbálgatja a játékosokat. Nagyon kemény küzdelemre számítok, és bízom benne, még egyszer mondom, hogy megnyerjük ezt a tornát. De hát nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy összeálljon a csapatjátékunk és a dublini torna utolsó meccse után letisztuljon a kép, és úgy menjünk neki az olimpiának.

- Köszönöm szépen Ádám, gratulálok.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Danna)



Nagy Viktor nyilatkozata


- Viktor, gratulálok, hatalmas teljesítményt nyújtottál te is, a csapat is. Ez egy olyan meccs volt, ami már egy csúcsformában lévő magyar válogatottat is jelenthet. Kérlek, értékeld.

- Hát, ha ötösig kellene értékelnem, akkor ötös, csillagos ötös volt. Nagyon jó, nagyon jó volt játszani, telt ház előtt játszottunk itt Olaszországban, tűzijáték, meg tényleg minden, görögtűz minden meccs előtt. Nagyon jó hangulat volt. Én szívem szerint játszottam volna még, kár hogy négy negyedből állt.

- Azért nem baj, hogy lefújták ott a végén...

- Hát igen, a végén már elszakadt a cérna néhány játékosunknál, mert bíráskodás..., meg az olasz játékosok eléggé bicskanyitogatók voltak, de összegezve: nagyon jól játszottunk, jól támadtunk, jól védekeztünk, egészen odáig bírtuk, tűrtük ezt az állapotot, alkalmazkodtunk. Mondom, nagyon jól játszottunk, jó volt a vízben lenni. Örülök, hogy győztünk, holnap döntőt játszunk Montenegró ellen.

- Mi volt a legnehezebb a mai meccsen neked?

- Rég volt már ilyen meccsem. Eltelt már jó néhány hét hogy nem védtem tétmeccsen, és a válogatottban meg ugye jó néhány hónap. Nagyon vártam ezt a meccset egész nap. Mi volt a legnehezebb? Igazából a koncentrálás. Jó teljesítményt akartam nyújtani és igazából ez volt a nehézség, hogy rég volt ilyen tétmeccsem. Meg vagyok elégedve magammal, úgyhogy jó nap volt ez a mai!

- Köszönöm szépen, jó pihenést kívánok és gratulálok!

- Köszi.

(Lejegyezte: Danna)



Madaras Norbert nyilatkozata


- Gratulálok Norbi. Gondolom, hogy neked, meg Kásának az olaszok ellen nyerni, az mindig egy nagyon nagy dolog, nagy élmény, és sokáig tart a hatása.

- Nemhogy az olaszok, hanem lényegében a csapattársaim ellen, akikkel egész évben vagyok, meg edzek. Igen, főleg itt, tehát nyilván ez nem az olimpia, vagy nem is ahhoz hasonló, de mégiscsak ennek azért van egy ilyen pikantériája mindig.

- Milyen meccs volt ez? Foglald össze. Vezettetek végig.

- Nehéz, de azt mondom, hogy jól jöttünk ki ebből, hogy tényleg ellenünk fújtak. Nagyon kellemetlenül játszottak, színészkedtek végig, és ez annyira feltüzelt minket, hát mit mondjak, bárcsak mindig így lenne! A másik dolog az, hogy a kapusukat, aki azért nagyon jó, azt mondom, hogy ki tudtuk félig-meddig "lyukasztani", tehát elbizonytalanodtak. Nem csak a kapus, hanem azért a védelem is, ahogy látják, hogy át-átlőjük őket, úgy azért mindig nehezebb neki. Tehát a kis magabiztosságuk azért most, hogy is mondjam, elillant, vagy elszállt...

- Volt köztetek valami kommunikáció meccs közben a reccósokkal?

- Van mindig…

- Kellemetlen?

- Van, amikor…

- Tűri a nyomdafestéket?

- Hol igen, hol nem. Mondom, nehéz ez, nyilván nekik sem könnyű mondjuk ellenem, meg nekem sem ellenük, de hát ez ilyen.

- Norbi, gratulálok, jó pihenést!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Kásás Tamás nyilatkozata


- Tomi, gratulálok a mai győzelemhez. Milyen volt a csapattársak ellen játszani?

- Örülök, hogy nyertünk, tudtuk, hogy a körülmények nem fognak annyira kedvezni nekünk, de tettük a dolgunkat, így is beszéltük meg, hogy ne nagyon tudja semmi elvenni a figyelmünket a játékról, és szerencsére ezt sikerült betartani. Úgyhogy nagyon fegyelmezetten, jól játszottunk. Igazából talán egyszer tudtak feljönni egy gólra, egyébként pedig azért viszonylag távol tudtuk őket tartani. Megint jól védekeztünk, elöl pedig pár emberünk nagyon jó napot, lövőnapot, fogott ki, Viktor is jól védett, úgyhogy úgy gondolom, hogy egy nagyon jó kis győzelem ez, főleg itt, Olaszországban az olaszok ellen. Ugye a közönség is nagyon be volt zsongva, fel volt pörögve, úgyhogy örülök, hogy ilyen simán tudtunk nyerni.

- Ez most így menet közben van, edzésből, csak úgy játszottatok egyet, vagy már kifejezetten a játéképítés eredménye ez a mai meccs?

- Fokozatosan lépünk mindig előre, meg fejlődünk, azért edzettünk ma délelőtt is, bár nem volt annyira komoly, szerettünk volna ma este egy jó meccset játszani. Ugye azért Dénesnek még ki kell jelölnie a csapatot is, ezért is volt fontos, hogy mindenki nagyon komolyan vegye. Persze nem vagyunk még most sem csúcsformában, van még egy hónap, de vannak nagyon bíztató jelek. Fogunk még azért szerintem picit dolgozni is, bár most ugye egyből megyünk a dublini tornára, ahol ugyancsak elég sok meccsünk lesz. Mondjuk, ennyire ne menjünk előre, most még holnap van egy nagyon fontos kis meccs, szeretnénk ezt megnyerni, mégiscsak egy döntő Montenegró ellen. Azért az jó, ha mindenkiben azt a nyomot hagyjuk, hogy megvertük őket, úgyhogy holnap is szeretnénk ugyanígy teljesíteni.

- Így legyen, Tomi. Köszönöm szépen, jó pihenést, holnap találkozunk.

- Köszi.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Kiss Gergely nyilatkozata


- Gergő, gratulálok. Valami egészen káprázatos teljesítményt nyújtottál. Itt több játékos is mondta, hogy néhány embernek nagyon megvolt a lövőkedve, és ez átsegítette a gondon a csapatot. Azt hiszem, hogy elsősorban rád céloztak, meg Biros Petire. Meséld el a meccset. Hogy volt? Milyen volt? Mennyire voltatok idegesek? Főleg a végén…


- Köszöntöm a kedves nézőket. Egyrészt sajnálom őket, mert eléggé érdeklődnek a mérkőzés után, amennyire lehet hallani, csak kár, hogy nem lehet látni a torna mérkőzéseit. Paprikás lett a vége annyiból, hogy ugye telt ház előtt játszottak az olaszok, nyilván bizonyítani akarnak, nyilván ez a kakaskodós, kicsit színészkedős, kicsit provokatív stílus bennük van, főleg, hogyha az ellenfél legalább olyan jó csapat, vagy jobb, mint ők. Úgyhogy vezettünk végig, ami jó dolog, jó előjel, hogy idegenben, olasz közönség előtt, a hazai pálya előnyét élvező olaszokkal szemben végig tudunk vezetni. A végén, amikor fel akartak jönni abból az egy-két-háromgólos hátrányból, akkor lett egy kicsit paprikásabb, de nagyon nagy probléma nem volt, csak játszották ezt az olaszos – nem használok csúnya szót – játékukat. :) Mi meg nem hagytuk. Úgyhogy ennyi volt a lényeg. Hogy kinek milyen lövőkedve volt? Ez a csapat pont arról nevezetes évek óta, hogy nagyon sok játékos tudja kifogni azt a jó napot, ami átlendíti az egész csapatot. Hogy ebben ki hány meccsenként van benne, az sok mindentől függ. Nincs jelentősége, főleg nem egy felkészülési tornán.

- Jó volt a csapat ma is. Hogy látod? Rendesen fejlődtök? Meglehet a remény arra, hogy a csúcsforma Londonban lesz?

- Én mindig kritikus vagyok, most elsősorban az emberelőnyünket kell javítani, emberhátrányban sem parádés a statisztikánk, úgyhogy ezeken tovább kell javítani. Nagyon sok akciógólt lőttünk, ami jó, sok jó védekezésünk is volt. Azon kell dolgoznunk, hogy a mérhető dolgok, mint például az emberelőny, emberhátrány, az jól menjen.

- Holnap a barátaid következnek. Hogy készülsz erre? Volt-e kommunikáció? Ugyanott laktok…

- A mérkőzéssel kapcsolatban nem, egyébként beszélgettünk, nyilván érdeklődünk egymás iránt, ki hogy van. A montenegróiak nagyon rendes srácok, én ugye főleg a kotoriakat ismertem meg jobban, ők abszolút olyanok, hogy kenyérre lehet kenni őket, és nagyon jó szándékú fiúk. Ennek ellenére holnap csata lesz, bár én elég sok herceg novissal fogok találkozni, akik az én oldalamon játszanak, úgyhogy velük még mindig nagy a rivalizálás. Egy nagyon masszív, nagyon jó csapat, úgyhogy kemény mérkőzés lesz.

- Köszönöm szépen, Gergő, jó pihenést.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Kis Gábor nyilatkozata


- Kicsi, ez egy nagyon nagy meccs volt! Mit éreztél közben? Mesélj, mond el az élményeidet.

- Hát..., jó mérkőzés volt, az tény. Örülök, hogy nyertünk, nehéz volt megverni az olaszokat hazai pályán. Sok volt a kontra,  ezekkel számoltunk már a mérkőzés előtt, ez a megbeszélésen többször elhangzott, hogy nagyon sok kontrát fogunk kapni. Nem egy centerpárti mérkőzés volt a mi oldalunkon, mert így tényleg nehéz beállni, hogyha mindenre kontrát kapunk. De semmi baj, az a lényeg hogy nyertünk. Jó mérkőzés volt, voltak nagyon jó egyéni teljesítmények, ezek segítettek minket átlendíteni a nehezebb helyzeteken, úgyhogy jól működött a csapat. Tényleg végül is magabiztosan nyertük a mérkőzést, úgyhogy ez jó volt.

- Holnap mire számíthatunk, mert nagyon erősnek tűnik Montenegró.

- Igen, erősnek tűnik Montenegró, szerintem ők is ugyanezt gondolják rólunk, mert elég magabiztosan játszottunk eddig a tornán. De én azt kell hogy mondjam, az a legfontosabb, hogy a felkészülésbe legjobban beleépítsük ezeket a mérkőzéseket, még ha esetleg nem is úgy sikerül a vége, a számszerű végeredmény, ahogy azt szeretnénk mi is, vagy ahogy a szurkolóink elvárják tőlünk. Közeledünk az olimpiához és azért látszik, hogy már a csapat is jobb állapotban van, mint két héttel ezelőtt, de egyelőre tényleg a felkészülés a lényeg. Ettől függetlenül szeretnénk megverni Montenegrót, gondolom ők is minket, úgyhogy egy jó mérkőzésre számítok holnap.

- Köszönöm szépen Gábor, jó pihenést kívánok.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Danna)


A Nyolc nemzet tornájának vasárnapi programjában:

17.00 Szerbia-Olaszország (bronzmérkőzés)

18.30 Magyarország-Montenegró (döntő)

3 régi hozzászólás

Daret hozzászólása
Daret36124
2012.07.01. 14:42

Kedves Szerk! Szeretném megköszönni, hogy NEM készítettél riportot Alex Giorgettivel, vagy ha mégis, akkor nem tetted ki! Valahogy nem tud viselkedni a vízben, ha a magyar csapat ellen játszik. Mással szemben hogyan viselkedik, az nem érdekel. Már Eindhovenben sem bírt magával. Teljesen fölösleges keménykednie a csapattal, mert helyre fogják tenni a maguk módján a vízben! Szóval örülök, hogy nem engedtél teret a túlzottan nagy arcnak, magyar gyökerek ide, vagy oda. Pedig kezdetben nagyon szimpatikus volt ez a srác.

Koma hozzászólása
Koma36123
2012.07.01. 13:49

Nagyon tetszik ez az önbizalomtól duzzadó csapat! Én még most is , igazán egy embertől várnék többet, az pedig Varga Dani. Vajon melyik center marad ki? Hárainak fel kell kötnie a \"gatyát\", úgy gondolom! Hajrá, verjük meg Montenegrót, hisz tartozunk nekik(ne hogy már elhiggyék, hogy győzhetnek ellenünk az Olimpián!)!!

ladorjan hozzászólása
2012.07.01. 13:06

Nagyon szimpatikusak a nyilatkozatok, látszik, hogy együtt van a csapat, és ez fél siker! Csodaszép gólokat lőttek a fiúk, Kiss Gergő és Biros Peti már most bombaformában van. Azért a kapusokkal szemben igazságtalan, hogy legalább egy-két nagyobb védés nem kerül be az összefoglalóba. Örülök Viktor jó teljesítményének. Ma vajon ki kap szerepet a kapuban Szécsi?