FACEBOOK

Fontos győzelem Szerbia ellen

Fontos győzelem Szerbia ellen
hozzászólás, 2012.06.28.

A cosenzai felkészülési torna második napján a magyar válogatott jó játékkal 7:5-re legyőzte Szerbiát. A csapat továbbra is nagyon jól védekezik, támadásban pedig kreatív/könyörtelen - tetszés szerint. Biztató a helyzet egy hónappal az olimpia előtt. Helyszíni jelentésünk sok videóval és fotóval.

Nyolc nemzet tornája, Cosenza, Olaszország, második nap.

SZERBIA-MAGYARORSZÁG 5:7 (1:1, 0:4, 3:1, 1:1)
Cosenza, v.: Caputi (olasz), Margeta (szlovén)
Szerbia: Soro, A. Saponics, Gocics 1, Eskert, Cuk, Mandics, Nikics 1, Alekszics, Radjen, F. Filipovics 2, Prlainovics, Mitrovics, L. Saponjics (kapus). Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Magyarország: Baksa, Varga T., Madaras 1, Varga Dénes 2, Kásás 1, Hosnyánszky 2, Kiss G., Szivós, Varga Dániel, Biros, Hárai, Kis G. 1. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Gól - emberelőnyből: 0/12, ill. 0/4
Gól - ötméteresből: -, ill. 0/2

(A hivatalos jegyzőkönyv szerint a meccsen nem született gól emberelőnyből. Nyilvánvaló, hogy a már lejárt kiállítási idő után esett találatot akciógólként könyvelték el, azonban a kiállítások száma minden kétséget kizáróan pontos! A szerb szövetség honlapján egyébként 2/12 és 1/4-es aránypárt tüntetnek fel.)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A MÉRKŐZÉSRŐL


vlv-képek


VLV-VIDEÓK

  (Figyelem! A meccsjelenetek kommentálása nem közvetítési célt szolgál, hanem a magyar válogatott felkészülését! Az anyagot a stábtól kaptuk.)


Nikics gólja


Kis Gábor gólja


Varga Dénes ejtésgólja


Hosnyánszky első gólja


Madaras gólja


Varga Dénes második gólja


Kásás gólja


Hosnyánszky csavargólja



Kemény Dénes nyilatkozata


- Gratulálok Dénes! Nemrég ért véget a meccs, gondolom, hogy még azért nehéz higgadtan értékelni az egészet. Ez nagyon nagy mérkőzés volt!

- Hát, nem tudom hogy hogy látszott kívülről, én inkább azt éreztem, hogy ez a hirtelen fölmelegedett víz mindkét csapatnak ártott, eléggé visszaesett ritmus volt, inkább birkózás, kevesebb úszás és egyik csapat sem volt elegendően dinamikus a helyzetek kihasználásánál. De hát mi foglalkozzunk saját magunkkal, rengeteg gól bennünk maradt támadásban, sok tiszta helyzetet rontottunk el, nem is beszélve a "pontdobásokról"... Úgyhogy úgy gondolom, hogy tanulságos volt, de hát azt azért mindenkinek tudni kell, hogy aki csak így hall egy eredményt, hogy ez egy felkészülési torna és a meccs közben mindenki komolyan veszi a meccset, de délelőtt együtt edzettünk a szerb csapattal és mindkét csapat nagyon erősen dolgozott a tornateremben is, a medencében is. Tehát nyilván egész más, mint ami majd lesz a jövőben.

- Lehet-e bármilyen következtetést levonni abból, hogy ma kik maradtak ki, hisz ez egy fontos meccs volt. Akiket ma játszattál, azoknak nagyobb esélyük van?

- Bárki bármilyen következtetést levonhat. Nekem kell majd meghoznom ezt a döntést, hát nem könnyű, azt mindenki láthatja. Más évekhez képest azt kell mondjam, hogy a csapatba kerülési feszültség és drukk, az nem veti vissza az egyéneket. Tehát sok jó teljesítmény van, amivel kapcsolatosan én már panaszkodtam elsősorban támadásban, azon belül is a helyzetek kihasználásában, mert az tud helyzetet kihasználni, aki kialakít és kihagyni is az tud, aki kialakít. Ez általános volt, tehát az egész csapatra volt jellemző, de az ellenfélre is, mert a szerb csapat nem egy rossz csapat ahhoz, hogy méghogyha van is egy-két hiányzójuk, azért öt gólt lőjenek. Úgyhogy én úgy gondolom, hogy nem lesz könnyű dolgom a 13 kijelölésekor, de hát sose volt.

- Köszönöm szépen Dénes, jó pihenést!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Danna)



Baksa László nyilatkozata


- Lacika, én azon gondolkoztam, hogy nem ez volt-e életed eddigi legnagyobb meccse?

- Ez egy jó kérdés, nem tudom. Tény és való, hogy komoly feladatot kaptam Dénestől, a szerb meccset a csoportban. Igyekeztem olyan teljesítményt nyújtani, amivel meg tudom győzni a kapitány urat. Remélem valamelyest azért sikerült hatnom rá. Örülök annak, hogy győztünk! Úgy gondolom, hogy többel is nyerhettünk volna, de ez most pont jó, hogy egy ilyen kétgólos győzelmet arattunk. Látszott, hogy mind a két csapat munkából jön, és – hogy is mondjam – a befejezéseknél pontatlanok, mert fáradtak a játékosok. Én tényleg azt mondom, még egyszer, hogy nagyon boldog vagyok, és örülök, mert úgy gondolom, hogy kevés ilyen jó csapat ellen játszottam, és az, hogy még ilyen jól is ment a védés, annak még jobban örülök.

- Nem tudom, hogy volt előtte megbeszélve, én vártam, azt hittem, félidőben jön a kapuscsere – nem a teljesítmény miatt, hanem hogy mindenki játszhasson. De nem cserélt le Dénes. Ezt te úgy értékeled, hogy a teljesítményednek köszönhető?

- Nem tudom, hogy ez most minek köszönhető. Hogy is mondjam, nem volt kimondva a megbeszélésen, hogy lesz kapuscsere. Általában ezt a mester dönti el, most így döntött. Tény és való, hogy elfáradtam a mérkőzés végére rendesen.

- Ezt nem csodálom! Nagyon nagyokat védtél, gratulálok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Kis Gábor nyilatkozata


- Kicsi gratulálok! Ez a nagyon jó kis meccs néhány dologról emlékezetes lesz, kapus teljesítményről és a centerek teljesítményéről is. Kérlek, hogy foglald össze az élményeidet.

- Köszönjük szépen a gratulációt. Én úgy gondolom, hogy mindenképp jó meccs amikor a szerbeket meg tudjuk verni. Főleg az eleje ment jól a mérkőzésnek amikor elmentünk 5:1-re és utána azért kezdtek feljönni, ahogy már sokszor a múltban megtörtént ez a forgatókönyv. Azért most hála Istennek sikerült végig megtartanunk az előnyünket és végül is magabiztosan nyertünk, holott volt benne még egy kis izgalmas rész is a végén.

- Megfordult ott a fejedben az utolsó negyedben amikor jöttek fel - kimaradt ötös - hogy baj lehet?

- Én amikor 5:1 volt, már akkor úgy gondoltam, hogy biztos fel fognak jönni, mert ilyen nem lehet, hogy négy gólt tartsunk a két csapat között, mert látszott... és nem szeretek a bírókkal foglalkozni, de azért nyilván az utolsó két negyedben alig kaptunk kiállítást és a szerbek meg folyamatosan kapták mindenre a kiállítást, amivel nincsen semmi baj, legyen minden mérkőzés ilyen, vezessünk 4:5 góllal ellenük és nyerjük meg kettővel a végét, és kapjanak sokkal több kiállítást mint mi.

- Én azt láttam a partról, hogy minthogyha nagyobb elszántság lett volna bennetek, mint a szerbekben. Tehát nagyon keményen odatettétek magatokat, lehetett a párbeszédet hallani és egyáltalán a mozgásokból is látszott, hogy nagyon komolyan vettétek ezt a meccset.

- Hát, közeledünk az olimpiához. Igazából ez a torna van, meg még lesz egy következő héten is egy másik torna, amin részt veszünk, és ez az utolsó ilyen lehetőség még a keretszűkítés előtt, hogy együtt legyen a csapat és próbálja kihozni mindenki magából a legjobbat. Most mindenki próbálta magából a legjobbat kihozni és sikerült ezt még csapatként is összegyúrnunk, úgyhogy ezért sikerült ilyen jól a játék.

- Kicsi, gratulálok még egyszer!

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Danna)



Varga Tamás nyilatkozata


- Gratulálok Csuvi! Elég rég játszottál a szerb válogatott ellen, nem tudom milyenek az emlékeid, de ez a mai meccs nagyon jó volt!


- Igen, három éve, hogy nem játszottam ellenük. Nagyon örülök, hogy nyertünk ma, pláne ahogyan nyertünk. Egyszerűen nagyon jó volt egy ilyen fantasztikus csapattal a részese lenni, ahogy ma a magyar válogatott játszott – igazi csapatként. Tényleg azt kell, hogy mondjam, hogy segítve egymást és fantasztikusan küzdöttünk hátul is, jól zártak a blokkok, jó volt a visszasegítés. Nagyon jó volt, egyszerűen látszott a szerbeken, hogy nem találták a rést a pajzson és 5:1-nél akár simán lehetett volna 6:1 is. Megmondom őszintén, talán 2008 előtt sem emlékszem, oké nyertünk, én tulajdonképpen nyeréssel búcsúztam a szerbektől, és nyeréssel köszöntem vissza, aminek nagyon örülök. Igyekeztem ma is a csapat érdekeit szolgálni azzal a feladattal, ami rám hárult. Az a legfontosabb, hogy nyertünk.

- Szerinted, meglepte a játékotok a szerbeket?


- Lehet, hogy az agresszivitásunk és a győzni akarásunk és a nagyon-nagyon jó védekezésünk, ami hátul volt, mind a visszasegítésben, mind a kapusteljesítményben, mind a védőmunkában, mind abban a sok-sok jó blokkban, amit a visszasegítés közben adtak a társak, azt gondolom, hogy ez meglephette egy kicsit őket. Én tanácstalannak is éreztem őket néha, komolyan mondom.

- Egy ILYEN győzelem és most nem az arányra gondolok, hanem a játékra, a menetére, segíthet a csapatnak még jobban összerázódni?

- Szerintem mindenképpen. Aki ma bent volt ezen a mérkőzésen..., tényleg akkora élmény volt, nagyon boldog vagyok, hogy ma játszottam, játszhattam, segíthettem, részt vehettem ebben a győzelemben. Nagyon jó érzés volt a szerbek ellen így visszatérni. Tényleg, ami bent volt az az 5:1, az a tanácstalanság, amit lehetett érezni. Filipovicsnak az a két gólja segítette őket át egy picit azon a holtponton, hogyha ott még beviszünk egy lövést, nem tudom, hogy mennyi lehetett volna a vége, de így sem volt esélyük sem. Tényleg, azt kell, hogy mondjam, esélyük nem volt arra, hogy nyerjenek itt ma.

- Ráadásul egy kis bírói nyomás is volt.


- Arról inkább nem beszélnék.

- Gratulálok még egyszer.


- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)



Kásás Tamás nyilatkozata


- Tomi, ez után a meccs után kíváncsi vagyok a szakmai értékelésedre. Ez egy olyan hihetetlen mérkőzés volt, 5:1-re elmentetek. Nagyon hasonlított olyan korábbi meccsekhez, ahol te nem játszottál, például Sanghajban, nagyon elment a csapat, és padlón voltak a szerbek. Mi történt? Hogy látod? Hogy értékeled?


- Látom, hogy nagyon eufórikus állapotba kerültél a meccs során, én azért szeretnék két lábbal a földön maradni. Valóban, egy nagyon jó meccset játszottunk, főleg ismét védekezésben nagyon koncentráltak voltunk. Azért azt hozzá kell tenni, hogy náluk két fontos játékos nem játszott, és hát azért elég lomhának tűntek nekem, tehát biztos nincsenek még tökéletes formában, mondjuk mi sem. Valahogy mi most jobban oda tudtunk figyelni és fel tudtunk pörögni a meccsre. Mondom, ami pozitív, az tényleg az, hogy ott hátul ismét azért viszonylag stabilak voltunk, és még így is elkövettünk jó pár hibát, amit majd a jövőben ki kell küszöbölnünk. Fontos győzelem, mindig jó nyerni a szerbek ellen, de a helyén kell kezelni azért ezt is.

- Jó, hát azért én úgy gondolom, hogy a szerbek nem engedhetik meg maguknak, hogy egy magyarok elleni meccsre ne szívják fel magukat, és valószínűleg akarták is, de nem hagytátok őket, gondolom.

- Persze, akarták, hogyne akarták volna. Én azt mondom, amit rajtuk éreztem a vízben, legalábbis az elején úgy éreztem, hogy egy kicsit lassabbak, aztán amikor érezték, hogy ki is kaphatnak, akkor próbálkoztak, de már késő volt, úgyhogy nagyon jól tettük, hogy nem engedtük fel őket teljesen.

- Egy ilyen meccsnek, főleg a meccs menetének marad valami hatása akár bennetek, akár a szerbekben a későbbiekre?

- Hogy bennük mi marad, azt nem tudom, nekünk nyilván egy ilyen meccset mindig jobb megnyerni, mint nem. Jobb lesz este a hangulat is, azért így könnyebb, a vacsora is jobban fog esni, de ugyanúgy haladnunk kell tovább az utunkon, és még sokat melózni, és attól függetlenül, hogy most nyertünk ellenük két góllal, azért még nagyon sok mindent kell majd a helyére rakni.

- De a fejlődést látod?

- Hát persze, de ha nem látnám, mondjuk a felkészülés első napjától mostanáig, akkor az baj lenne. Nyilván fejlődtünk, de még mindig van hova fejlődni.

- Tomi, gratulálok, köszönöm szépen.

- Köszi.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Madaras Norbert nyilatkozata


- Norbi, gratulálok! Az első kérdésem: mivel spannoltátok fel magatokat? Az első pillanattól lehetett érezni a vízben hallható párbeszédekből, hogy nagyon-nagyon komolyan veszitek.


- Nem gondolom, hogy egy szerb-magyar meccs előtt nagyon kellene spannolni magunkat! Tudjuk, hogy milyen fontos, még ha nagy tétje nincs is, egy presztízsmeccs. Tényleg így kezdtünk, lehetett érezni, hogy mi jobban odatettük magunkat mint ők.

- Hogy láttad, milyenek a szerbek?

- Azt nehéz megmondani, hogy milyenek. A jó játékosaik szerintem jól játszottak, főleg Filipovics, de nagyon érződött, hogy hiányzott az egyik centerük, Pietrovics, és Udovicsics - főleg. Ő azért összefogja őket, rájuk szól, mégiscsak ő a csapatkapitány. Így, hogy ő nem volt itt, egy-egy játékos többet megengedett magának, máshogy alakult az egész, nyilván emiatt ezt a helyén kell tudni kezelni, de ettől függetlenül ez egy szép győzelem volt.

- Meglepődtél amikor 5:1 volt már, és lehetett volna 6:1 is?

- Meglepődtem, de azért azt is tudtam, hogy ők nem azok a "feladós fajták". Az 5:1-ben volt talán szerencse is, volt egy lepattanó, talán Duminak, ami pont odapattant elé. Nem mondom, hogy nem volt reális, de a végeredmény nagyjából az, a kihagyott helyzeteink ellenére is.

- Az utolsó negyedben éreztél olyat, hogy baj lehet, amikor jöttek fel?

- Talán azt nem is, hogy baj lehet, azt igen, hogy egy kicsit magunknak tettük nehézzé 5:1-nél, 6:2-nél. De annyiból nem baj, hogy minél több ilyen szoros meccs kellene ahhoz, hogy majd a tétmeccsen is jól menjen, nyilván ez is egy olyan dolog, amit gyakorolni kell.

- Köszönöm szépen Norbi, gratulálok még egyszer!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)



Hárai Balázs nyilatkozata


- Pufi, gratulálok a mai teljesítményedhez, a csapat győzelméhez és a te játékodhoz! Nagyon komolyan hozzátettél a mai sikerhez, kérlek, hogy értékeld egy kicsit!

- Köszönjük szépen! Én nem éreztem, hogy olyan sokat tudtam volna segíteni ma a csapatot, de nyilván felkészülési időszakban vagyunk, lesz ez még sokkal jobb is mind nekem, mind a többieknek. A szerbek ellen mindig jó érzés nyerni, minden körülménytől függetlenül. Örülök, hogy nyertünk!

- Hogy láttad a szerbeket, mennyire volt kemény a védelem?

- Egy összeszedett szerb csapatot láttunk. Nem volt itt két meghatározó játékosuk, de úgy érzem, ez nem számít. Talán a szerbeken azt lehetett látni, hogy a két vezéregyéniség nélkül sokkal felszabadultabban játszottak, és azok a játékosok, akik kevesebbet szoktak vállalkozni, azok most többet tettek hozzá.

- Tehát te úgy érzed, hogy a két játékos hiánya még inkább feldobta őket esetleg?

- Úgy gondolom, igen.

- Ez érdekes megközelítés… Hogy látod a helyedet a csapatba kerülésért? Játszottál ezen a meccsen, ami nagyon fontos volt.

- Úgy gondolom, hogy abszolút nincsen semmi köze ahhoz, hogy most ki játszott és ki nem játszott. Messze van még a vége. Minden center – mint ahogy én is – úgy áll hozzá, hogy minden meccsen megpróbáljuk a maximumot hozni, és majd elválik, hogy ki az, aki utazik.

- Ez így van! Köszönöm szépen Pufi, gratulálok még egyszer!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Hosnyánszky Norbert nyilatkozata

- Hosi, neked is gratulálok, és volt itt egy különlegesség. Nem tudom, hogy eljutott-e a füledhez, hogy a közönség úgy morajlott fel mintha nem tudom, megölték volna a bikát. Bár Olaszországban vagyunk... 

- Mikor volt ez?

- Úgy a vége felé... Egy csavargólnál, annyit segítek.

- Hát, örülök hogyha örömet tudtunk szerezni, örömet tudtam szerezni egy csavargóllal a nézőknek. Inkább nekem fontosabb volt, hogy ez 6:4-nél sikerült, tehát fontos gól lett belőle. A lényeg az, hogy nyerjünk és örülök hogy nyertünk, hiába volt ez egy felkészülési meccs, hiba volna nem komolyan venni egy szerb-magyar mérkőzést, mégha csak felkészülési meccs, akkor is.

- Te is úgy láttad, hogy a szerbek is komolyan vették? Nem is engedhetik meg maguknak, hogy egy magyar meccset ne vegyenek komolyan.

- Nem engedhetik meg... de hogyha megengedik magunknak, ez később visszaüt. Hát gondolom nem ennyire butusok, úgyhogy szerintem komolyan vették.

- A meccs vége felé, amikor kezdtek följönni és kaptak bírói ítéleteket is szépen, nem aggódtál egy kicsit?

- Nem, mert végig stabil volt a védelmünk, úgyhogy nem aggódtam. Jól védett Laci, mindenki a helyén volt, úgyhogy találtak egy-két gólt, de hát ez benne van, ilyenkor kompenzálnak egy kicsit.

- Rengeteget blokkoltok, ez minek köszönhető? Hogy lehet ezt gyakorolni? A szerbek elleni blokkolást különösképpen?

- Szerintem gyakorolni... lehet gyakorolni, de ez inkább fejben dől el. Tehát, hogyha akar az ember blokkolni, akkor többet fog blokkolni, hogyha odafigyel erre.

- És most akartatok...

- Most akartunk, akartunk nyerni.

- Hosi, nagyon szépen köszönöm és gratulálok még egyszer!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Danna)


A nap további eredményei:

Kanada-Kazahsztán 6:10 (1:3, 1:2, 3:2, 1:3)
G.: Graham 3, Kubada, Constantine-Bicari, Conway, ill. Usakov, Manov 3-3, Panfini 2, Gubareb, Manafov

Ausztrália-Görögország 4:4 (0:1, 2:0, 1:2, 1:1)
G.: Campbell, Beadshworth, McGregor, Whalan, ill. Teodoropulosz, C. Afrudakisz, Fontulisz, Murikisz

Montenegró-Olaszország 7:7 (2:2, 1:2, 2:2, 2:1)
G.: Gojkovics 3, Ivovics 2, Radovics, M. Janovics, ill. Giorgetti 3, Figlioli, Priescutti, Fiorentini, Märcz

Az A csoport állása két forduló után:

1. Magyarország 6,
2. Szerbia 3,
3. Kazahsztán 3,
4. Kanada 0 pont

A B csoport állása két forduló után:

1. Olaszország 4 (15:10),
2. Montenegró 4 (13:11),
3. Görögország 1 (1:8),
4. Ausztrália 1 (1:7) pont


A torna pénteki programja:

17.00 Kazahsztán-Szerbia
18.20 Montenegró-Ausztrália
19.40 Magyarország-Kanada
21.00 Olaszország-Görögország


5 régi hozzászólás

Krisz hozzászólása
Krisz36091
2012.06.29. 19:00

Lehet, hogy tévedek ,de L. Saponjic nem mezőnyjátékos ? Luka Saponjics: 90-es születésű, balkezes, volt utánpótlás válogatott a szerbeknél, nem lehet ,hogy ő az ?

balzs hozzászólása
balzs36090
2012.06.29. 10:54

Szép volt fiúk! Csak így tovább! Hajrá magyarok!

B (régi) hozzászólása
2012.06.29. 09:14

Nagyon jól esik ilyen jó eredményről és ilyen jó teljesítményről olvasni, bár ahogy arra a kapitány is utalt, a szerbeknél volt egy-két komoly hiányzó (Udovicsics, Pijetlovics). A játék képéből és az eredmény alakulásából azonban úgy tűnik, hogy ezen a meccsen a velük felálló szerbeket is legyőztük volna. (Szerintem egyébként a szerb kapitány kiegészítő játékosokat tesztelt vagy egyszerűen takargatta a lapjait.) Aztán benne lehet az is, hogy mi előrébb tartunk a felkészülésben, de hát ez nem tilos. A felkészülés mostani fázisában mindenképpen nagyon jól jött ez az eredmény ilyen meggyőző játékkal.

szerk hozzászólása
szerk36088
2012.06.29. 01:25

Megtörtént.

Constans hozzászólása
2012.06.28. 23:30

Sziasztok! Meg tudnátok mondani a kiállítási arányt! Köszi