FACEBOOK

Francia alapszakasz: 1. Montpellier, Jasu az év kapusa

Francia alapszakasz: 1. Montpellier, Jasu az év kapusa
hozzászólás, 2012.06.03.

Montpellier városa sporttörténelmet írna. Ehhez az kell, hogy a labdarúgók és a kézilabdázók után a vízilabdacsapat is bajnok legyen. Az esély jó, Jászberényiék megnyerték az alapszakaszt, s ismét Jasu lett az év kapusa.

JÁSZBERÉNYI GÁBOR a vlv-nek:

- Szerintem a tavalyinál kicsit gyengébb a csapatunk és elég rosszul is indult a szezon, Douai-ben kikaptunk az elején, talán a harmadik fordulóban. Aztán valahogy összeszedtük magunkat, Marseille-ben is sikerült győznünk és minden meccsünket megnyertünk egészen addig, amíg a bajnok nem jött a visszavágóra. A Marseille ellen megtelt az uszodánk lelátója, 2500 ember szurkolt nekünk, óriási hangulat volt. Megnyert meccset engedtünk ki a kezünkből, ötmétereseket hagytuk ki, de így is döntetlen lett, ami azt jelentette, hogy a Marseille-jel azonos pontszámmal végeztünk, de az egymás elleni jobb mérleggel megnyertük az alapszakaszt.

- Milyen a bajnokság színvonala, javult vagy romlott tavalyhoz képest?

- Szerintem javult, erősebb lett a bajnokság. A Nizza megtartotta az eddigi szintjét és a Marseille valamint a Montpellier mellé a Douai is felzárkózott, négy erős csapat van.

- Hogy alakul a rájátszás programja?

- Az első a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik, két nyert meccs kell a továbbjutáshoz és ugyanolyan a rendszer, mint Horvátországban, vagyis az első meccs van a rosszabb helyen végzett csapat otthonában van, majd a visszavágó és az esetleges harmadik meccs az alapszakaszban előrébb végzettnél. Számunkra ez azért is előnyös, mert a Douai végzett a negyedik helyen, de a rájátszást nem vihetik a saját uszodájukba, az ugyanis túl kicsi. 23 méter hosszú és 12 méter széles a medencéjük, tulajdonképpen ez a legerősebb fegyverük, viszont most nem vethetik be, így Lille-ben kell lejátszaniuk a hazai meccsüket.

- Milyen a várakozás a városban, gondolom, nagy büszkeség lehet most arrafelé, hiszen a francia bajnokságot is a Montpellier nyerte nagy meglepetésre...

- Valóságos őrület van! Csak itt nem úgy mennek a dolgok, mint otthon, hogy a foci NB1-es lett és 25 százalékkal csökkentik a csapat költségvetését. Éppen fordítva: még többet tesznek bele. A városvezetés kifejezetten a sportra koncentrál, úgy gondolják, hogy ez a terület fogja a legjobban reklámozni a Montpellier nevet. Ráadásul idén sporttörténelmet szeretnének írni, ugyanis Franciaországban nem volt még olyan város, amely egyazon évben három csapatsportban is elsőosztályú bajnok címet szerzett. Ez most már csak rajtunk múlik, ugyanis a labdarúgócsapat mellett a férfi kézilabdázók is bajnokok lettek, s ha nekünk is sikerül, akkor meglesz a triplázás.

- Hogy értékeled röviden csapatod teljesítményét és a saját szezonodat?

- Kellemes meglepetés volt, nem vártam volna, hogy megnyerjük az alapszakaszt. Tavaly után most is én lettem a szezon legjobb kapusa, úgyhogy azt hiszem, az én teljesítményemre nem lehetett panasz.


A francia bajnokság alapszakaszának végeredménye:

1. Montpellier 49,
2. Marseille 49,
3. Nice 39,
4. Douai 30
5. Sete 22,
6. Strasbourg 18,
7. Taverny 17,
8. Aix-en-Provence 17,
9. Aix-les-Bains 6 pont

A szezon legjobb kapusává (akárcsak egy évvel korábban) Jászberényi Gábort választották, mégpedig úgy, hogy 62 pontot kapott a szakemberektől, s mögötte a Marseille kapusa, Garsau 36 ponttal lett második.

A góllövőlista élén Mathiu Peisson, a Montpellier játékosa végzett, 77 találattal. A legeredményesebb magyar a Sete csapatát erősítő Heinrich Dávid lett: 46 góllal holtversenyben a lista negyedik helyén végzett.


Képek a marseille-i közegről


A hétvégén megkezdődtek az elődöntők. Az első meccs eredménye alapján a Montpellier begyalogolhat a döntőbe, a Marseille viszont meg fog szenvedni azért, hogy egyáltalán lehetősége legyen megvédeni bajnoki címét.

Eredmények:

Douai-Montpellier 5:11

Nice-Marseille 9:6


A klub honlapja büszkén hirdeti, hogy a gólkirály és a mezőny legjobb kapusa is montpellier-i

1 régi hozzászólás

B (régi) hozzászólása
2012.06.04. 16:07

Jasuéknak gratula! Amúgy jó kis káosz az utolsó kép: Peisson lő Jasunak meccs közben egy 6-os méretű labdával?... brrr