FACEBOOK

Uszodahelyzet - megmozdult az állóvíz

Uszodahelyzet - megmozdult az állóvíz
hozzászólás, 2012.03.27.

Valami mintha megmozdult volna uszodaberuházás-ügyben. A legújabb fejlemények biztatóak.

Mint ismeretes, a Magyar Vízilabda Szövetség nagyléptékű uszodaberuházást szeretne előkészíteni és megvalósítani. A társasági adókedvezmény igénybe vételére beadott pályázat körül egy kis félreértés történt, formai hibákra hivatkozva első körben visszadobták az igénylést, de akkoriban ennél a döntésnél súlyosabb következményekkel járó információ is napvilágot látott. Bánki Erik, napjaink egyik legbefolyásosabb sportpolitikusa (fideszes országgyűlési képviselő, a törvényhozás sportbizottságának elnöke) kritizálta a szövetségi célt, mondván, hogy nincs szükség ekkora monstrumra, 14 milliárd forintból inkább 10-12 uszodát kellene építeni országszerte. Hiába jelezte akkor Martin György MVLSZ-elnök, hogy a két célt nem szabad egymással szembeállítani, az uszodaberuházással kapcsolatban hónapok óta nagy csend volt.

A téma most ismét előkerült, annak kapcsán, hogy a kormány szerdai ülésén dönt a Puskás Ferenc Stadion (Népstadion) mellé tervezett nemzeti sportcentrum tervéről. Az eddigi információk szerint a Népstadiont nem bontják le, hanem atlétikai stadionná alakítják át. A mostani szoborpark helyére egy új, 65 ezres labdarúgóstadion épül, lesz külön létesítmény a kerékpárosok számára és egy csarnok a vívóknak, birkózóknak, ökölvívóknak. Hogy ebben a centrumban lesz uszoda is, azt először Orbán Viktor miniszterelnök utalásszerű megjegyzéséből tudhattuk meg. Később Bánki Erik jelentette be, hogy a szövetség által a Megyeri-híd közelébe elképzelt pólóközpontot a kormány - új úszó- és vízilabdacentrumként - a stadionoknál akarja megvalósítani. Döntés ez ügyben tehát szerdán várható.

Szegeden is megmozdult az állóvíz. Mint ismeretes, a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutásra is esélyes csapat eddig sátortető alatt rendezte téli mérkőzéseit. Ezekre mindössze 150-160 ember mehetett volna szurkolni (természetesen jóval többen voltak mindig), így most már a LEN sem enged itt nemzetközi meccset rendezni. Ennek következtében a Szeged Hódmezővásárhelyen rendezi meg a Mladost Zágráb elleni április 18-i BL-negyeddöntő-visszavágót, s hogy szokja a hazai pályát, addigi bajnoki meccseit is ott játssza.

A Hírtelevízió Stopper című műsora a napokban hosszabb riportot sugárzott a szegedi uszodahelyzetről.

Megtudtuk, hogy komoly tervek készültek egy két és fél milliárd forintos uszodakomplexum felépítésére. A helyszín is megvan: egy volt katonai terület egykori harckocsi-hangárját kell lebontani. A beruházást nem egyedül a klub valósítaná meg, a város és az egyetem is beszállna, s az anyagi források nagy részét jelen esetben is az adókedvezmény segítségével tervezik előteremteni. Mivel még egy kapavágás sem történt, a szegedi pólósok egyelőre átmeneti megoldás után néznek: egy újfajta, korszerű, könnyűszerkezetes sátortetős megoldást terveznek a jelenlegi uszodára, olyat, amely lehetővé teszi  nemzetközi mérkőzések megrendezését is.

Bővebbet a Hírtv riportjából:







1 régi hozzászólás

r hozzászólása
r35353
2012.03.27. 20:23

800 férőhelyes lesz a szegedi?:D