FACEBOOK

Uszodát keres a Vasas?

Uszodát keres a Vasas?
hozzászólás, 2012.03.16.

Mostantól nem lehet 500 embernél több a Vasas Komjádi uszodába szervezett vízilabda-mérkőzésein, mert a létesítmény nem tudja teljesíteni a katasztrófavédelmi előírásokat. A piros-kékek bajban vannak, hiszen csak a Dubrovnik elleni BL-negyeddöntő-visszavágóra legalább kétezren lesznek kíváncsiak.

"Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 28/2011.(IX.6) BM rendelet XXVIII. fejezete alapján, a Császár-Komjádi Uszoda nézőterén, kiemelt sportrendezvény esetén - ilyen pl. vízilabda mérkőzés - a létesítmény megváltozott menekülési útvonalát figyelembe véve max. 500 fő helyezhető el" - írja március 14-én keltezett levelében Markovits Lászlónak, a Vasas SC elnökélnek Vígh László kormánybiztos. (A szakembert a kormany.hu oldalon található információ szerint a kormány a magyar sportingatlan-infrastruktúra fejlesztése, és így a verseny-, utánpótlás- és szabadidősport számára magasabb színvonalú sportszolgáltatások nyújtása, valamint az olimpiai felkészülés sportszakmai feltételeinek megfelelő biztosítása érdekében, 2011. május 1-től 2013. április 30-ig szólóan nevezte ki a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztossá.)

MÉHES JENŐ szakosztályigazgató (TEVA-Vasas-UNIQA) a vlv-nek:

- Igazából váratlanul ért minket ez a döntés, mert úgy gondoltuk, hogy ha minden előírást teljesít az uszoda, akkor a régi befogadóképességet engedélyezik. Ez 1700 fő. A bajnoki rájátszás és a Dubrovnik elleni BL-visszavágó előtt a most engedélyezett 500 fő nagyon kevés. Ráadásul ebbe ebbe beletartoznak a csapatok, a stábok, a versenybírók, a tévészemélyzet és a média más képviselői, ez eleve körülbelül 100 fő. Marad 400 hely a nézőknek, az meg elég kevés ilyen mérkőzésen. Ha ez a döntés nem változik meg, lehetséges - és erről már beszéltem Földi László vezetőedzővel - hogy megnézzük, milyen uszoda jöhet még szóba. Elképzelhető, hogy elmegyünk a százhalombattai versenyuszodába, amely mérkőzések lejátszására, rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Március 14-én, a dubrovniki meccsünk napján kaptuk ezt az értesíítést, s vasárnapig, a Szolnok elleni tévés meccsünkig nagyon sokat már nem tudunk csinálni. Utána viszont gyorsan fel kell mérni a lehetőségeket és meg kell hozni a döntést.
 
- A Komjádi befogadó-képességének növelése nem jöhet szóba? Mit kellene ahhoz csinálni?

- A Komjádit 1976-ban adták át. Az az uszoda megfelelt az akkori előírásoknak. Azóta eltelt pár év, új katasztrófavédelmi és tűzvédelmi előírások vannak és ezeket a Komjádi nem tudja teljesíteni. Na most az egészben az az érdekes, hogy ép egy éve újították fel több száz millió forintért, és akkor erre nem gondolt senki. Akkor lehetett volna tenni valamit, hogy a nézők menekülési útvonala megfeleljen az előírásoknak, s legalább az a bizonyos 1700 fő jelen lehessen a rendezvényeken. Mert azért láthatjuk, hogy egy jobb vízilabda-mérkőzésen számolnunk kell akár 2000-2500 emberrel is. Meg kell még kérdeznünk a létesítményekért felelős szervezet vezetőit, lehetséges-e valamilyen megoldás, mert az engedélyezett 500-as keretszámmal nem sokra megyünk.

- Mi a konkrét probléma a menekülési útvonalakkal?

- Arról van szó, hogy nem elég szélesek a meneküléshez rendelkezésre álló kapuk, néhány centiméter hiányzik. de a kiszélesítés nem lehetséges, mert ugye a pilléreket, áthidalókat megbontani nem lehet. Ez műszakilag sem lehetséges. Régen jó volt, most nem. Azt a megoldást találták ki, hogy akkor kevesebb néző jöhet be.

- Az közismert, hogy nem a ti uszodátok a Komjádi. Bérlők vagytok, fizettek a használatért.
 
- Bérlők vagyunk, rendesen fizetünk a használatért, úgy tudom elmaradásunk sincs. A tulajdonosnak és az üzemeltetőnek kellene megoldani, hogy kiemelt sport rendezvényekre is alkalmas legyen az uszoda, mert így még az is megkérdőjelezhető, hogy lehet-e a Komjádiban korosztályos utánpótlás-úszóversenyt rendezni, hiszen ott az indulók és a szülők, hozzátartozók száma alkalmanként jóval meghaladja az 500 főt.

- Mi lehet a megoldás?

- Mindent elkövetünk, hogy kulturált körülmények között tudjuk lejátszani a mérkőzéseinket, ezért vetődött fel, hogy ha nem játszhatunk a Komjádiban, akkor megnézzük, hogy milyen lehetőségek vannak például nyitottban játszani a sportuszodában. Persze azért az érdekes, hogy ha ez az uszoda 500 főt képes befogadni, akkor a sátortetős uszodákba  hány ember férhet be? Vagy lehet, hogy Budapesten szigorúbbak a katasztrófavédelmi előírások?

- A LEN-nek meddig kell jelezni, hogy hol akarjátok tartani a visszavágót?
 
- A LEN ebben rugalmas, ha jelezzük, hogy mi a probléma. Tudják azt is, hogy ha váltunk, akkor is csak olyan helyre megyünk, ahol a Komjádiban megszokott kulturált kiszolgálást meg tudjuk valósítani.

- Köszönöm a tájlkoztatást!
 
(Lejegyezte Romanek Brigitta)

7 régi hozzászólás

sculler hozzászólása
sculler35301
2012.03.17. 14:12

Most akkor súgjon valaki, mondjuk a Méhes Jenő !! Vasárnap (03 18) beengeditek az első 400 főt ? Vagy csak 300-at, mert a csapatok, stábok stb az 100 fő+ jönnek rokonok, kiváltságosok, szponzor rokonok ! Jogosan kérdezik a bérletesek, hogy most akkor mi van ? Jogosan kérdezik a Szolnok szurkolói, hogy akkor most mi van ? Tudom, hogy derült égből jött a rendelet, de a szurkolók ugyanolyan kellékei a meccsnek mint a sipos emberek vagy a labda. Tessék hozzánk leereszkedni és jelezni, hogy semmi gáz be lehet menni mindenkinek vagy bocs, de tényleg csak 400-500 , azok, akik előbb odaérnek. Kapunyitás ekkor és ekkor, és a biztonságiak számolják !!!! Ez a korrekt és akkor eldöntjük, hogy átutazzuk a várost vagy a Szolnokiak felvonatoznak !

sculler hozzászólása
sculler35300
2012.03.17. 14:01

Most akkor súgjon valaki, mondjuk a Méhes Jenő !! Vasárnap (03 18) beengeditek az első 400 főt ? Vagy csak 300-at, mert a csapatok, stábok stb az 100 fő+ jönnek rokonok, kiváltságosok, szponzor rokonok ! Jogosan kérdezik a bérletesek, hogy most akkor mi van ? Jogosan kérdezik a Szolnok szurkolói, hogy akkor most mi van ? Tudom, hogy derült égből jött a rendelet, de a szurkolók ugyanolyan kellékei a meccsnek mint a sipos emberek vagy a labda. Tessék hozzánk leereszkedni és jelezni, hogy semmi gáz be lehet menni mindenkinek vagy bocs, de tényleg csak 400-500 , azok, akik előbb odaérnek. Kapunyitás ekkor és ekkor, és a biztonságiak számolják !!!! Ez a korrekt és akkor eldöntjük, hogy átutazzuk a várost vagy a Szolnokiak felvonatoznak !

Gábor hozzászólása
Gábor35297
2012.03.17. 08:29

Egyetértek \"qqcska\" hozzászólásával. Itt van a \"nyakunkon\" a Szolnok és Szeged elleni bajnoki (ahol azért \"szeretnénk 500-nál többen lenni\") utána a play off közben pedig a Jug elleni visszavágó... Méhes Jenő nyilatkozata szerint: \"...nem elég szélesek a meneküléshez rendelkezésre álló kapuk, néhány centiméter hiányzik, de a kiszélesítés nem lehetséges, mert ugye a pilléreket, áthidalókat megbontani nem lehet. Ez műszakilag sem lehetséges...\"És mi lesz a jövőben? Minden olyan alkalommal, amikor 500-nál több néző várható, megyünk egy másik uszodába, mondjuk Százhalombattára? lásd:http://www.origo.hu/sport/vizilabda/20120316-szazhalombattara-koltozhet-a-vasas-polocsapata.html Nem elég, hogy Európa egyik élcsapatának nincs saját uszodája még az is lehet, hogy ki kell mennie Bp-ről? MI NAGYON SZERETNÉNK A KOMIBAN MARADNI ÉS OTT \"BELEHAJSZOLNI\" A CSAPATOT A BAJNOKI CÍMBE ÉS/VAGY A BL FINAL FOUR-BA...

qqcska hozzászólása
qqcska35296
2012.03.17. 00:00

remek, tipikus kis magyar történet! ad 1. tavaly újították fel az uszodát, akkor már ismertek voltak a tűzvédelmi rendeletek - miért is nem annak megfelelően újították fel??? ad 2. eddig mi volt? a rendelet lassan 1 éve van érvényben, eddig nem volt fontos? ha eddig nem volt fontos, akkor akkor most hirtelen miért lett az? ad 3. csak halkan jegyzem meg, hogy akkor semmilyen más eseményt nem lehet ott tartani, pl. úszóversenyeket sem - ergo Bp. legnagyobb fedett uszodáját kilőtték a versenysportból (na jó edzeni, és a Vasas - Vidám Vizilovak kupameccset majd még meg lehet tartani... Szerintem a vizilabdaszeretők táborában biztosan akad katasztrófavédelmi szakember, aki segíteni tud és akar (nekem sajnos nem ez a területem)...

buvar-kn hozzászólása
2012.03.16. 18:27

Tipikus magyar betegség!Ha netán valami jol megy akkor belé kel sza..i a saját fészkünkbe!HáNYOK

oroszlán hozzászólása
2012.03.16. 14:31

Hát ez király... Hozzátenném, talán nem kéne másra terelni a figyelmet (sátortetős uszodák), mert \"ha már nekem szar, legyen az a többinek is!\" Tipikusan magyar hozáállás. És attól a Vasasnak nem lesz jobb, ha nem mehet be több néző pl. Szolnokon, Szegeden, Szentesen!

Vitya hozzászólása
Vitya35293
2012.03.16. 10:25

ott a margit sziget, nyitott, és király. Miért nem oda mennek? Amikor a meccs lesz, akkor már nagyon jó idő lesz...