FACEBOOK

Szerb-magyar a szabadkai uszodaavatón!

Szerb-magyar a szabadkai uszodaavatón!
hozzászólás, 2012.03.12.

Április végén a szerb államfő jelenlétében avatják fel a magyar határtól 10 kilométerre fekvő Szabadka új uszodáját. Az ünnepség csúcspontja a szerb és a magyar vízilabda-válogatott gálameccse lesz. A szerb és a magyar szövetségi kapitány nyilatkozata a vlv-nek.

Április 30-án avatják fel a szerbiai Szabadka (Subotica) új uszodáját. A vajdasági magyarság egyik nagy szellemi, kulturális és politikai központjának számító város megadja a módját az ünneplésnek: a szerb vízilabda-válogatottat hívták meg felavatni az új medencét. Mi sem természetesebb, hogy déli szomszédunk csapatának szövetségi kapitánya Kemény Dénest kereste meg: magyar-szerb gálameccs tegye emlékezetessé az uszodaavatót.

Dejan Udovicsics szövetségi kapitányi megbízását a napokban hosszabbították meg 2016-ig szólóan, így a beszélgetést gratulációval kezdtük.

DEJAN UDOVICSICS a vlv-nek:

- Köszönöm szépen! Természetesen örültem a hosszabbításnak, hiszen szeretem a munkámat, szeretem a kihívásokat és így most újabb évekig ezek várnak rám. Meglepő újdonsággal egyébként nem tudok szolgálni a jövőt illetően, ugyanolyan elánnal készülünk, mint eddig és egyelőre nem nézünk előrébb az olimpiai játékoknál.

- Meglepte, hogy most kérték fel a folytatásra?

- Nem lepődtem meg. A szerb válogatott jól játszott tavaly is, és idén sem panaszkodhatunk, hiszen megnyertük az Európa-bajnokságot. Az pedig, hogy nem úgy kell a nyári felkészülési tornákra, majd az olimpiai játékokra utaznunk, hogy néhányan a későbbi jövőt illetően találgatnak - mindenkinek jó, mert biztonságot ad. Nekem is, a játékosoknak is. Nyugodtan készülhetünk, mindig a következő állomásra, célra koncentrálva.

- Az egyik ilyen következő állomás lesz egy mérkőzés a magyarok ellen, április végén...

- Igen, így igaz. Április utolsó napján, egy hétfői napon szabadtéri uszodát avatnak Szabadkán. A városban hosszú-hosszú évek óta tervezték egy új uszoda megépítését. Ha jól tudom eredetileg gondoltak arra is, hogy fedett uszoda lesz, de végül nyitott uszoda terve valósult meg. Azt gondolták, hogy az átadó-ünnepségnek méltó színvonalat ad, ha a szerb vízilabda-válogatott avatja fel az uszodát.

- A magyar válogatott hogy került a képbe?

- Nagyon sok neves ember lesz jelen az ünnepségen, köztük a szerb elnök, a helyi polgármester, de sok más politikus, ismert közéleti személyiség is. Nagy "felhajtás" lesz, ami azt jelenti, hogy a vízilabdát minden bizonnyal népszerűsíti majd az esemény. Ehhez méltó ellenfelet kellett keresnünk, amit - figyelembe véve, hogy nagyon sok magyar él Szabadkán - nem volt volt nehéz kiválasztani. Emellett beszéltem Kemény Dénessel és abban maradtunk, hogy ez az alkalom kiváló felkészülési lehetőség lehet mindkét válogatott számára. Természetesen sűrű a válogatott játékosok programja, sokaknak még tart akkor a klubszezon, hátra lesz még a Bajnokok Ligája Final Four, ezért abban maradtunk, hogy a megszokottól eltérően csak két negyedes lesz a mérkőzés, hogy kíméljük a játékosainkat. A szabályok a megszokottak lesznek.

- Köszönöm a beszélgetést, találkozunk április végén!


KEMÉNY DÉNES a vlv-nek:

- Dejan szóban már Eindhovenben felvetette ennek a programnak a lehetőségét, s bár még nem volt konkrét időpont, már akkor kezet fogtunk a dologra. Úgy gondolom, ez mindenképpen nagy megtiszteltetés, az pedig külön szép gesztus a szerb válogatott és szövetségi kapitánya, Dejan Udovicsics részéről, hogy figyelembe vették a Szabadkán élő magyar ajkú lakosság nagy arányát, tehát nem csak azt nézték, hogy így az Európa-bajnok játszik az olimpiai bajnokkal, hanem azt is, hogy a két csapat "megfelel" a városi lakosság összetételének.

- A hivatalos olimpiai felkészülés később kezdődik, kik fognak részt venni ezen az eseményen a magyar válogatott színeiben?

- Az olimpiai keret kijelölésével megvárom a bajnoki döntő végét. A magyar bajnok kiléte nagyjából éppen erre az időpontra derül ki, most annyit mondhatok, hogy a szabadkai meccs kapcsán az Európa-bajnokságra kihirdetett keretet tekintem majd kiindulópontnak. És megnyugodhatnak akár a játékosok, akár a klubok, minden szempontot figyelembe fogok venni, hogy a részvevőknek ez egy szép élmény legyen, ne pedig nyűg a nyaralásuk megszakítása vagy valamilyen más ok miatt. Például nagy eséllyel nem 18 játékost fogok meghívni, hanem ennél kevesebbet.

- Mit vársz ettől a szabadkai eseménytől?

- Mindent elkövetünk majd, hogy minél jobban kiszolgáljuk a közönséget. Nagyon örülünk, hogy ilyen alkalomra, uszodaavatóra kértek fel minket, illetőleg remélem, hogy a közeli jövőben visszahívhatjuk a szerb válogatottat magyarországi uszodaavatók kapcsán. Nagy szükség lenne Szolnokon az ottani csapat színvonalához méltó uszodára - Szegedről nem is beszélve. Úgy gondolom, hogy el kellene már indulni kifizethető összegbe kerülő uszodák építésének útján, különösen, hogy most a sportot támogató új adótörvény is segítheti ezt.

2 régi hozzászólás

janous hozzászólása
janous35274
2012.03.12. 23:13

Nna igen, ha valaki azt hiszi, hogy ez csak egy \"show\" lesz egy medenceavatón, az nagyon téved :-) Tetszik/nem tetszik ez a két válogatott magánügyet csinál az egymással szembeni rivalizálásból - csalódnék a mieinkben is, ha nem így lenne, dehát persze, hogy így van! Két szuperklasszis csapat, \"tét nélkül\", sem Udovicsics, sem Dénes vérnyomása elvileg nem lesz veszélyben, de kérdezzük csak meg őket közvetlenül utána! :-) Remélem az Olimpián is ez lesz a főmeccs és győzzön a jobb, HAJRÁ MAGYAROK!!!!

balzs hozzászólása
balzs35273
2012.03.12. 21:06

Pozitív hír, remélhetőleg sportszerű lesz a szurkolók részéről is, és nem lesz hasonló balhé mint Szegeden. Szolnokon egyébként ha jól emlékszem néhány éve adtak át egy új uszodát a vízilabda-csapatnak, csak mivel nem Kemény Dénesről nevezték el (lehet nincs is neve), nem kapott akkora hírverést mint a miskolci, meg nyitott az is mint ez a szabadkai, de Szeged is megérdemelne egy normális fedett uszodát, az újpesti komplexum se lenne baj ha megvalósulna... Hajrá magyarok!