FACEBOOK

Két másodperc - nem óv a Honvéd

Két másodperc - nem óv a Honvéd
hozzászólás, 2012.03.08.

Nem óvja meg a keddi Szeged-Honvéd meccset a vendég csapat, noha megítélésük szerint jogtalanul semmisítették meg góljukat. A vlv-t Novák Ferenc szakosztály-igazgató tájékoztatta.

A rangadó drámai végkifejlete során, kevesebb mint két perccel a befejezés előtt, 5:5-ös állásnál a Honvéd előbb előnyhöz jutott, majd kettős fór lett a dologból. Az akció végén Hárai szép tempókivárás után talált a kapuba, s a gólt először meg is adták a játékvezetők. A hazaiak azonban valóban már akció közben elkezdtek reklamálni, mert észlelték, hogy az első kiállított játékos büntetése már lejárt, s a zsűriasztaltól elmaradt a szabad visszautat biztosító jelzés.

(Úgy tudjuk, hogy meccs előtt a sípmesterek kifejezetten felhívták a játékosok figyelmét arra, hogy kizárólag a zsűri jelzésére térhet vissza a kiállított játékos.)

Az adott szituációban percekig elhúzódó tanakodás lett a dologból, s miután nyilvánvaló lett, hogy bizony hiba történt, ezt úgy igyekeztek orvosolni, hogy a gólt megsemmisítették, és a Honvéd támadásából az első kiállított visszatérése utáni időt újrajátszották. Ebből az akcióból nem lett gól, az eredmény már nem változott, s így mindkét csapat elégedetlenül/rossz szájízzel távozott az uszodából.

Ez történt Szegeden (SportKlub):



Első, még a helyszínen adott nyilatkozatában Novák Ferenc kategorikusan bejelentette óvási szándékukat, kicsit később, a vlv-nek már úgy nyilatkozott, hogy mivel 72 órájuk van, előbb higgadtan visszanézik a történteket, konzultálnak szakemberekkel, a szövetség képviselőivel, s csak ezt követően döntik el, tesznek-e jogi lépést.

Novák Ferenc csütörtök délután arról tájékoztatta a vlv-t, hogy megszületett a döntés: nem óvnak, ugyanakkor kérik a  történtek kivizsgálását.

NOVÁK FERENC a vlv-nek:

- Meggyőződésünk, hogy az óvásunknak helyt adnának, hiszen komoly hiba történt a zsűri részéről. Ettől függetlenül figyelembe vettük, hogy a hátralévő versenyprogram rendkívül zsúfolt és a mérkőzés újrajátszását nagyon nehéz lenne programba iktatni. Tudjuk, hogy a Szeged milyen feladat előtt áll és az egész magyar vízilabda érdekének tartjuk, hogy sikeresen szerepeljen a Bajnokok Ligájában. A válogatott szempontjait is figyelembe vesszük, hiszen Kemény Dénes meghatározott időre szeretné megkapni játékosait. Egyeztetve a vezetőségünkkel, a csapattagokkal, úgy döntöttünk, hogy a találkozót nem óvjuk meg. Olyan levelet írunk a Versenybírói Bizottságnak, amelyben kérjük ennek az ügynek a megfelelő kivizsgálását és azt, hogy szűrjék le a tanulságokat, beleértve annak tisztázását is, hogy az ellenőrnek mihez van joga - ugyanis az ügy kapcsán ebben megoszlottak a vélemények. A tévéfelvételből látszik, hogy igazából két másodpercről van szó, nem ötről, nem nyolcról, ennyivel jött be a lehetségesnél később a játékos. 

A szövetség honlapján olvasható tájékoztatás szerint a beadvány alapján a VB úgy döntött, hogy megindítja a vizsgálatot.


Itt számolunk be olvasóinknak arról, hogy a szintén döntetlenül végződött február 29-i Eger-Szolnok meccsnek is hasonló utóélete lett.

Egy ötmétereskor történt szabálytalan csere váltott ki indulatokat, s késztette jogi lépések megfontolására a két csapatot. Óvás végül ebben az esetben sem történt, de tanulságos elolvasni az ügy "irodalmát".

Előbb Puskás Ferenc, a szövetség szabályértelmezésekért felelős szakembere fejtette ki véleményét, arra pedig Gerendás György, a ZF-Eger vezetőedzője reagált.

CSURKA GERGELY BLOGBEJEGYZÉSE

SZABÓ ZOLTÁN ÉRTÉKELÉSE

3 régi hozzászólás

oszlej hozzászólása
oszlej35245
2012.03.10. 18:13

- A Zsűri figyelmetlenségéért, ne a játékosok \"bűnhődjenek\": - Ugyan azt a szituációt már nem lehet visszahozni, az óra visszaállítása nem megoldás. Minden azon múlik, hogy a góllövés pillanatában megszólalt-e a duda vagy a síp. Későbbi megszólalás esetén, a gólt meg kell adni, mert egyébként szabályos körülmények között született. Természetesen a hibázót \"felelősségre\" kell vonni és megbüntetni. Nem nézőnek, hanem a meccs közreműködőjének kell tekinteni, minden hivatalos személyt. Az utólagos szabálymagyarázgatással meg mint néző nem tudok egyetérteni, osztom Gerendás György véleményét.

balzs hozzászólása
balzs35242
2012.03.09. 11:22

Érdekes hogy az egri esetről nincs videó, valószínűleg ezen a videón az látható 1:56-tól: http://www.sportklub.tv/article/vizilabda/1203/hu_70127 A problémám annyi hogy nem látom a brutalitást, amiért Seman a 4 percet, a büntetőt és a 3 meccses eltiltást kapta! Az \"értelmezés\" téma meg még viccnek is rossz, azt hiszem Gerendás György a válaszában mindent leírt.

apurimax hozzászólása
2012.03.08. 22:53

Tisztelt Vizilabdás Társadalom! Az eset kapcsán szeretnék felidézni egy pár évvel ezelőtti mérkőzést. Természetesen a helyzet nem ugyanaz, de akad hasonlóság: Történt 2 évvel ezelőtt a Ferencváros-Vasas serdülő mérkőzésen a Népligetbenán. A mérkőzés 2. negyedében az egyik fradi játékos begyűjtötte a harmadik kiállítását. Ezt akkor senki nem vette észre! Sem a zsűri, sem az ellenőr, sem az edzők, sőt még az ellenfél sem! Talán még a játékos maga sem. Az állás ekkor 3:1 volt a Vasas javára. A mérkőzés ment tovább, és a csapatok lövöldözték a gólokat. A Vasas fiúk többet, a Fradisok kevesebbet. A harmadik negyed végén a már hárommal rendelkező játékos begyűjtötte a a következő - negyedik - kiállítását is. A zsűri ekkor megállította a játékot és tanakodni kezdett, úgy 5 percen keresztül. Majd az a döntés született, hogy visszavonták a 3:1 után született gólokat és a játék ismét a 2. negyed azon idejétől folytatódik, mikor is a nevezett játékos begyűjtötte a harmadikat. Ugyanakkor a Vasas 5 méterest lőhetett. Így az a mérkőzés hivatalosan is 5 negyedesre sikerült, persze a jegyzőkönyvben 4 negyed szerepelt. Hangsúlyozom, a vezetők, edzők, játékosok nem reklamáltak, a döntést szó nélkül elfogadták. Gondolom ők már akkor is tudták, hogy max. szépek lehetnek... Az az érzésem, hogy az esetet a feledés jótékony homálya borítja. Megjegyzem, talán ezt is meg kellett volna beszélni, ha máskor nem, egy játékvezetői összejövetelen, vagy az ellenőröknek egymás között, akár név nélkül. Esetleg még útmutató, vagy még tanulságos is lehetne a későbbiekre. Javasolnám az adott mérkőzés szereplőit a jkv. alapján megkérdezni a történtekről, persze a játékvezetőkre, ellenőrre, zsűrire gondolok. Tudom ez csak 1 utánpótlás mérkőzés volt, de ekkor még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa. Azt nem remélem, hogy segítséget adott a fenti történet a Szeged-Honvéd mérkőzés kapcsán, de talán azok akik véleményt formálnak bármilyen módon átgondolják, összehasonlítják a két esetet, mielőtt állást foglalnak. Köszönöm, ha végig olvastátok. A