FACEBOOK

Gergely István Máltán tölti a nyarat

Gergely István Máltán tölti a nyarat
hozzászólás, 2012.02.29.

Gergely István, a Groupama-Honvéd kapusa arról tájékoztatta a vlv-t, hogy idén nyáron a máltai bajnokságban szerepel, a Sliema játékosaként. Ez egyben azt jelenti, hogy Athén és Peking olimpiai bajnoka biztosan nem lesz a magyar válogatott tagja a londoni olimpián.

- Már régebben is kerestek. Adtam magamnak egy jó hosszú gondolkodási időt, ez több mint egy hónapja tart. Átgondoltam a helyzetet, a lehetőségeimet, s arra jutottam, hogy ha figyelembe veszem a legutóbbi három világversenyt – a zágrábi EB-re, a sanghaji vb-re és az eindhoveni EB-re gondolok -, nem lenne esélyem bekerülni idén sem a válogatott keretbe.

- Dénessel beszéltél?

- Azóta nem beszéltünk, hogy tavaly a bajnoki szezon végén, amikor a legjobb kapusnak választottak, felhívott, s elmondta, hogy ő a fiataloknak szavaz bizalmat. És ezt teljesen meg is értem, elfogadom. Én vagyok a legidősebb az elmúlt két évben keretbe került kapusok közül, 35 vagyok, Szecska 34, és utána így lefele, Viktor 28, ugye Lacika még fiatalabb, Decker Attila még nála is fiatalabb…, tehát ezt el is fogadom. És ez alatt a két év alatt nem lettem fiatalabb, nem előztek meg a többiek az életkor szempontjából, sajnos... Egyébként jól érzem magam, jó formában is vagyok, nagyon hosszú nyár lesz ez, amit szeretnék hasznosan eltölteni. Sportszakmai szempontból már nagyon sokat hallottam Máltáról, sok a néző, érdekes a bajnokság sport-üzleti szemszögből is – nekem már ilyesmiket is fontos vizsgálni –, plusz adódott egy lehetőség, hogy "angolozhatok" is, tehát a jövőm szempontjából nagyon-nagyon fontos nyár lehet ez.

- Mit jelent az, hogy "angolozol"?

- Egy angol nyelviskolába fogok járni. Emellett kijönnek a gyerekeim is, végre hosszabb időt tudok velük tölteni, még akkor is, ha idegen környezetben. Régóta vagyok a Honvédnál, ilyen szempontból is jó, hogy egy kicsit megszakítom a folyamatot, más csapatnál is eltöltök egy kis időt. Más lesz a környezet, jót fog tenni nekem.

- Ahogy utaltál is rá: régóta nem vagy a magyar válogatott csapat tagja, ez alatt nyilván sokat változtak az érzéseid. Hogy élted meg ezt a folyamatot miközben nézted a tévében a versenyeket?

- Én mindig úgy állok hozzá a vízilabdához – a magyar vízilabdához főként –, hogy szurkolok a csapatnak. Jó ideje rájöttem arra, hogy ha a csapat jól játszik, akkor az jó a magyar vízilabdának. És ha valami jó a magyar vízilabdának, az jó a vízilabda-játékosoknak is. Ha csak azt vesszük, hogy a három egymást követő olimpiai bajnoki cím mennyire növelte a sportág iránti érdeklődést, a vízilabda nézettségét, imázsát Magyarországon, ennek egyenes következménye, hogy azok a játékosok is jobban keresnek, akik mondjuk soha nem értek a válogatott közelébe. Egyértelmű, hogy ha a válogatott csapat jól játszik, vagy a klubok jól szerepelnek nemzetközi szinten, az mindenkinek jó, minden csapatnak és minden játékosnak – függetlenül attól, hogy ő válogatott, olimpiai bajnok, vagy nem. Teljesen normális, hogy a nagy tornákon mindenki szurkol a válogatottnak én is így vagyok ezzel, sőt, a kapusokért is szorítok. Mert ha a kapus jól véd, akkor nagy valószínűséggel nyerni tud a csapat. Azoknak a kapusoknak, akik kiszorítottak engem, vagy bekerültek elém a válogatottba, mindig is drukkoltam. Nekem is jó, ha ők jól szerepelnek, és jó a magyar vízilabda. Tehát abszolút semmi féltékenység nincs bennem.

Most úgy érzem, az elmúlt évekhez képest kisebb az esély, hogy bekerüljek. Tavaly Viktor lett az elsőszámú kapus, ami nagyon-nagyon fontos egy kapus számára, mert bizalmat jelent. Amikor megsérült, picit számítottam arra, hogy bekerülök a keretbe, de nem sikerült. Ez számomra egyértelmű helyzetet teremtett: fiatalítás, más emberek, más kapusok kipróbálása következik. És ezt el is fogadom, tényleg semmilyen rossz érzés nincs bennem. Nekem tovább kell lépnem, meg kellett tehát hoznom egy olyan döntést, ami nagyon-nagyon nehéz volt: fejben letenni arról, hogy válogatott lehessek még. De be kell, hogy lássam, ebbe az irányba mutat minden.

- A Honvédnál mennyi időre szól a szerződésed?

- Még erre az évre.

- És akkor mi lesz a következő szezonban?

- Még nem tudom.
 
- De a vízilabdát még nem hagyod abba?

- Nem szeretném még abbahagyni, persze olyan is történhet, hogy ezen a szinten befejezem. De mondom, egyelőre jó formában vagyok, egyáltalán nem érzem magam  "kiöregedettnek", vagy motiválatlannak. Ha az lennék, akkor ezt a máltai nyári bajnokságot sem vállaltam volna be, azt mondtam volna, hogy inkább pihenek.

- Mennyi időt töltesz majd Máltán?

- Június elejétől szeptember elejéig tart a bajnokság, három hónap lesz folyamatosan.

- Pista, köszönöm a válogatottban nyújtott eddigi teljesítményedet, sok sikert a bajnokság hátralévő szakaszára és a máltai nyárra!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)

Címkék:
Gergely István

13 régi hozzászólás

oszlej hozzászólása
oszlej35219
2012.03.06. 18:41

A-HID Szeged Beton VE -Groupama Honvéd 5 ( 1-0, 1-2, 2-1, 1-2 ) 5 Kapusok védési statisztikái (kivédett / összes lövés) Baksa László 6/11 (55%) Akció Center Szabadd. Megúszás 3/3(100%) 0/0(0%) 0/0(0%) Büntető Előny 0/2(0%) 3/6(50%) Gergely István 10/15(67%) Akció Center Előny 6/9(67%) 3/4(75%) Hasonló képességű csapatok esetén nagyot nyom a latba, hogy a Kapusok éppen milyen formában vannak, milyen a teljesítményük. Természetesen a Bírói \"látás\" alapján a kiállítások száma is nagyon befolyásolja a mérkőzést.

oszlej hozzászólása
oszlej35203
2012.03.03. 17:49

Számomra az inkább elgondolkodtató, hogy sem a Szeged, sem a Honvéd, nem játszatja bajnoki meccsein a válogatottság elnyeréséért \"küzdő\" kapusait, így a Szövetségi kapitánynak hogyan tudnak segíteni a döntés meghozatalában a válogatást illetően?

oszlej hozzászólása
oszlej35202
2012.03.03. 17:41

Természetesen elismerésem Gergely Pista teljesítményéért, de azért ne feledjük el, hogy a CSAPATOT az olimpiára Kemény Dénes állítja össze. Az Ő felelősség vállalása az, hogy kit rak be a csapatba. Előre olyat kijelenteni, hogy azért nem lesz meg a 4. arany, mert Gergely Pista nincs a csapatba, nagyfokú felelőtlenség, s a csapat többi tagjának a lebecsülése. A \"Dekker meg egy vicc\" kijelentéssel azonosulni nem tudok, kedves ak47!

Sportrajongó hozzászólása
2012.03.01. 12:32

A legszomorúbb az egészben, hogy nem hiszem el, hogy Dénes szerint - szakmai és eredményességi szempontból - Pista nincs a két legjobb kapus között! A fiatalítás egy elfogadható érv, pláne ha egy olyan szövetségi kapitány vallja, akinek az eredményei megkérdőjelezhetetlenek. Olimpiai bajnokságot azonban várhatóan csak úgy tud nyerni a csapat, ha legalább két délszláv együttest legyőz. Ezen csapatok ellen olyan kapusra van szükség, aki a következő három fő tulajdonsággal rendelkezik: tudás, mentális erő, tekintély. Ezt a hálóőrt Gergely Istvánnak hívják! Ettől függetlenül a döntés sajnos érthető és az idő szerintem Pistát fogja igazolni. Sok sikert kívánok neki!

szamárhegy hozzászólása
2012.03.01. 07:06

Hát ez letaglózott, az EB után arra gondoltam, hogy a fontos válogatott meccseket még mindig Szécsi érzi a legjobban. Gergely Pista pedig a legjobb második kapus lenne mellette, aki tapasztalatával és habitusával a parton is nagyon jól segíthetné a többieket. Elkapkodott lépésnek érzem, de az ő élete, a legjobbakat kívánom Gergely Pistának, egy nagyon szimpatikus sportembernek!

sch333 hozzászólása
sch33335188
2012.02.29. 21:58

Több mint 2 óra már eltelt első hozzászólásomtól, de még mindig a cikk hatása alatt vagyok ... Mérhetetlenül bosszant, miként közelíti meg Kemény Dénes a kapusposztot. 1. ha lett volna olyan kapusteljesítmény, ami alternatívát jelentene Pistával szemben, érthető lenne. De nem volt! 2. Szecska műtét után van, Viktor szintén, tehát mindkettő esetében figyelembe kell venni e kockázati tényezőt. 3. Lacika egyáltalán nem nyújtott olimpiaibajnok formát az EB-n, ... És ezek után az EB-ről hazajövet Kemény Dénes nem hívja fel a Gergely Pistát, hogy: Pista, készülj, mert ha úgy látom, szükség van rád, behívlak a keretbe. Egy ilyen szituációban biztos nem megy a Pista Máltára. Az EB előtt is arról írtunk néhányan, hogy az EB-n lehetőséget kap Lacika, s ha nem lesz meggyőző a teljesítménye, Tuti, hogy a Gergely Pista fog utazni az olimpiára. Hihetetlen ... an egy Szecskánk és egy Gergely Pistánk, s Kemény Dénes elszórakozza ... A kajakosoknál nincs ilyen, aki a legjobb, az utazik. Ha 2012-ben Szecska és a Pista a legjobb, nekik kell utazni az olimpiára.

balzs hozzászólása
balzs35187
2012.02.29. 21:57

Ezt a bejelentést akkor éreztem volna teljesen indokoltnak Gergely István részéről, ha már biztos lenne hogy megvan az olimpiára utazó keret és nincs benne. Így olyan érzésem van, mint ezt a videót megnézve: http://www.youtube.com/watch?v=nf5T6-jh4pQ&context=C336756dADOEgsToPDskIWjkuucy7BX1Kl7TgI_QJe Egyetértek az előttem szólókkal, és remélem hogy a döntés még nem végleges.

loloo hozzászólása
loloo35186
2012.02.29. 20:19

Sajnos ma itt mindenkinek igaza van! Az hogy eg kapus 35éves abszolut nem sok ha ilyen formaba védi a kapujat klubszinten!!Söt inkabb elöny mert a rutin mindennél fontossabb ezen a szinten!Ezt szerintem Dénes is tudja csak hát szerintem ott valami gond van a toronyban!!Egyet számításba vehetne a kapitany ez nem csak az ö csapata ez egy nemzet csapata és félre tehetné a személyes indulatait .és végre figyelembe vehetné a csapat legfontossab céljat a 4.aranyat ami így tuti nem fog összejonni sajnos!!Bízom benne hogy a döntés még nem végleges mindkét fél szempontjábol!!!!

DS hozzászólása
DS35185
2012.02.29. 20:06

Nem akarom ismételni az előttem írókat, teljesen egyetértek azzal, hogy sokat köszönhetünk Gergely Pistának. Példamutató az alázata, a hatalmas szíve, a fanatizmusa, igazi önzetlen, csupaszív csapatember. A válogatottat Kemény Dénes állítja össze, remélem, hogy akit elvisz az olimpiára, ugyanannyit tud majd hozzátenni a csapat eredményes szerepléséhez, mint Gergely Pista.

AlonSolya hozzászólása
2012.02.29. 20:02

Hát ez most meglepett ez durva. Én 100%osan odavártam az olimpiára! Egyetértek az előttem szólókkal! De azért minden jót Gergelynek is! :)

ak47 hozzászólása
ak4735183
2012.02.29. 19:48

A legszimpatikusabb magyar vízilabdajátékos! Ne felejtsük el, hogyha ő nincs, nincs 3. olimpiai aranyérem, mert Montenegró az elődöntőben bucira vert volna minket, de volt egy Gergely Pista aki a döntőbe vitt bennünket és kivédte a szemüket is. Úgyhogy ezeket ne felejtsük el! Én sajnos egyáltalán nem bízom ennyire egyik kapusunkban sem, nem azt mondom, hogy nem voltak hibái, mert mindenkinek vannak, de akkor ott volt Szecska! Ez a kapus-páros a legjobb és elbírna még egy olimpiát! Viktor nem lát szerintem, mert a legtöbb gólt messziről kapja és ha zónázunk, mert általában zónázunk, messziről ami kapura megy gól! nézzetek utána! Lacikának vannak jó napjai, meg vannak rosszak, a válogatottban túl sok jó nem volt! Dekker meg egy vicc szerintem! Ezek után én is csak a legjobbakat tudom kívánni! Köszönünk mindent amit tettél eddig a válogattotért, mert mondom, nem lett volna meg nélküled a 3. arany, a 4. meg biztos nem lesz meg sajnos, ha így haladunk...:(

buvar-kn hozzászólása
2012.02.29. 19:43

Abszolut egyet értek sh333 az utolso 3 világverseny abszolut gyenge kapus teljesítmények voltak és sokban befolyásolta a nem döntös eredményt! Sok sikert Pista!

sch333 hozzászólása
sch33335181
2012.02.29. 19:24

Húúúúúúúúúúúúúúúúúú, most olyan érzésem van, hogy a kapitány ÓRIÁSIT hibázott!!! Mondom ezt az előző világversenyeken látott kapusteljesítmények alapján. Gergelynek az olimpián még egyértelműen a kapuban kellene lennie, s utána nyugodtan elkezdhetne fiatalítani a kapitány. Kapusposzton ment el a VB, majd az EB ... Kemény Dénes hibáztál!!!! Gergely Pista, kívánom ezek után a legjobbakat Neked!