FACEBOOK

Ne szívj tovább!

Ne szívj tovább!
hozzászólás, 2012.02.16.

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lesz a „Ne szívj tovább!”, dohányzásellenes népegészségügyi kampány következő szakaszának „arca” – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön.

Szócska Miklós bejelentette: a 2012. január 1-jén hatályba lépett nemdohányzók védelméről szóló törvényhez kapcsolódó „Ne szívj tovább!” című kampánysorozat új fázisához érkezett. Az államtitkár hangsúlyozta, a kampány nem egyszerűen csak a figyelemfelkeltésről szól, hanem a népegészségügyi intézményrendszer átfogó cselekvését is jelenti egyben.

„Nem állunk meg ott, hogy elmondjuk: naponta hetvenen vesztik életüket a dohányzásnak köszönhető betegségekben, a célunk szervezett cselekvés, hogy segítsünk a társadalomnak megszabadulni ettől a szenvedélytől” – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, eddig már két és fél millió emberhez jutott el az üzenet, és úgy tűnik, hogy a társadalom elfogadta az új szabályokat. A türelmi időszak azt szolgálja, hogy az intézkedéseket megszokják az állampolgárok, az intézmények pedig felkészülhessenek a változásokra. 


Szócska Miklós elmondta, hogy a pozitív üzenetek erősítése érdekében elindul a fellélegeztető kampány új fázisa is, amelynek Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lesz az „arca”, aki a törvényi változásokkal kapcsolatos televíziós reklámokban is szerepelni fog.

Dr. Kemény Dénes úgy nyilatkozott, eszébe sem jutott, hogy ne értsen egyet a kampány céljaival, hiszen alapvető dolognak tartja, hogy a passzív dohányzástól megóvjuk a nemdohányzókat.

"Amitől mindig frászt kaptam, és amit soha nem tűrtem, az a napi három-négy szál cigaretta elszívása. Vagy csináljuk komolyan, vagy sehogy. Aki úgy tudta beverekedni magát a válogatottba, hogy napi egy doboz cigarettát szívott el, azzal nem tudtam igazán mit kezdeni, mert ez szenvedély. Persze amikor valaki eléri a 26-28 éves kort, és rájön, hogy a terheléssel együtt már sok a napi egy doboz cigi, az magától is abbahagyja a dohányzást. Van olyan háromszoros olimpiai bajnokom, aki már második éve nem dohányzik, pedig 15 éves kora óta napi húsz szálat elszívott. De ez a kivétel, a többiek általában maguktól sem dohányoztak" - mondta a kapitány az Inforádió tudósítása szerint.A sajtótájékoztatón Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos ismertette a január 1-je óta eltelt időszak ÁNTSZ-ellenőrzéseinek eredményeit. Mint mondta, az elmúlt hat hétben több mint hétezer ellenőrzést végeztek munkatársai, ennek során azt tapasztalták, hogy többségében ismerik az új előírásokat az emberek és örömmel fogadták azokat. Azonban négyszáz körüli esetben hiányosságokat is feltártak az ellenőrök, ilyenkor a türelmi időre tekintettel figyelmeztetésben részesítették a mulasztót, illetve további ellenőrzéseket helyeztek kilátásba, amennyiben valaki következetesen szegte meg az előírásokat.

Szalayné Kotroczó Eszter, a Volánbusz Zrt. kommunikációs főmunkatársa a törvénymódosítás kapcsán elmondta, hogy január 1-től ötezer autóbusz-megállóhelyen szüntették meg a dohányzás lehetőségét, két budapesti pályaudvar teljesen füstmentes lett, a többi helyen pedig szabadtéri dohányzóhelyeket jelöltek ki.

(kormany.hu)

3 régi hozzászólás

KerbiT hozzászólása
KerbiT35127
2012.02.18. 10:49

Hewson! Ha, jól tudom, pont Biros Peti az akire Dénes célzott az interjúban, és Ő már két éve nem dohányzik! :) (Tényleg jó arca lenne ő is a kezdeményezésnek)

balzs hozzászólása
balzs35124
2012.02.16. 22:32

Passzív dohányzóként örülök, hogy sikerült egy jó arcot találni a kampányhoz, és remélem hogy sikeres lesz a kezdeményezés. Szívunk eleget a dohányosok nélkül is...

Hewson hozzászólása
Hewson35122
2012.02.16. 15:01

Javasolnám Biros Pétert is reklámarcnak...(bár háromszoros olimpiai bajnokunk dohányzik, itt a passzív dohányzók megóvása az elsődleges szempont, és ezzel biztosan ő is egyetért...)