FACEBOOK

Kazahsztán is olimpiai részvevő

Kazahsztán is olimpiai részvevő
hozzászólás, 2012.02.01.

Kazahsztán győzelmével ért véget a tokiói Ázsia bajnokság, amely egyben olimpiai selejtező volt. Kína és Japán Kanadán keresztül juthat Londonba. A tornán bíráskodó Juhász Györgytől érdeklődtünk a részletekről.

Ázsia Bajnokság, Tokió, eredmények:

Kína-Kazahsztán 7:8 (2:3, 0:2, 1:1, 4:2)

Japán-Kuvait 22:2 (4:0, 3:1, 7:0, 8:1)

Kína-Kuvait 23:4 (6:1, 7:0, 8:2, 2:1)

Japán-Kazahsztán 4:6 (1:1, 2:2, 1:2, 0:1)

Kuvait-Kazahsztán 5:10 (1:3, 0:3, 1:3, 3:1)

Japán-Kína 6:7 (1:3, 0:1, 2:1, 3:2)

A torna végeredménye:

1. Kazahsztán 9,
2. Kína 6,
3. Japán 3,
4. Kuvait 0 pont

Kazahsztán a 12 csapatos olimpiai torna nyolcadik részvevője (a rendező Nagy-Britannia, a világbajnok Olaszország, a Világliga-győztes Szerbia, a vb 3. és 4. helyezett Horvátország és Magyarország, a Pánamerikai Játékokon első USA és az Óceánia színeiben bekerült Ausztrália után). Kína és Japán indulhat a tavaszi edmontoni olimpiai selejtezőn.


JUHÁSZ GYÖRGY a vlv-nek:

- Január 23. és 27. között rendezték a tornát Tokióban. Az ázsiai körzet országai vehettek részt - már akik állni tudták a horribilis költségeket. Tokió nagyon drága, négy-ötcsillagos szállodában laktak a csapatok, egy héten keresztül 20 főre étkezés..., jellemző, hogy még a kuvaitiak is sokallták a költségeket.

- Szakmailag milyen súlyúak voltak a csapatok?

- Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy a kínaiak és a japánok előtte Ausztráliában, a Tom Hoad Kupán vettek részt, ahol a japánok megverték a végül tornagyőztes Partizan Belgrádot. A tokiói versenyen a kazahok legyőzték mindkét csapatot és az elsőséggel kijutottak a londoni olimpiára. Kőkemény harc volt a még olimpiai selejtezőt érő második-harmadik helyért is.

- Hogy ment a bíráskodás?

- Az ausztrál Flahive és én voltunk párban, s a kuvaitiak meccsein kívül mindent mi vezettünk, volt úgy, hogy egy nap két mérkőzést is. Egyszer megkértek, hogy üljek be gólbírónak, mert japán nem vállalhatta ezt a feladatot, így ez volt aznap a harmadik mérkőzésem. Sokat kellett vezetni, de jó volt, nagyon felelősségteljes feladatokat kaptunk.

- Szakmai tapasztalatok?

- Érdekes, hogy a legtöbb új információt nem is a meccseken kaptuk, hanem az eindhoveni EB első hete után Tokióba átruccant Gianni Lonzitól. Beszámolt arról, hogy az EB-n mi zajlik, elmondta, hogy a csoportkörben meccsenként 38-39 kiállítás is volt, s ez neki nagyon nem tetszett. Úgy fogalmazott, hogy ha egy mérkőzésen ilyen sok a büntetés, akkor az azt jelenti, hogy kiengedték a kezükből a bírók a meccset. Szerinte az elején kell megfogni szigorú ítéletekkel a dolgot és akkor nem durvul el ennyire a játék, nem lesz annyi brutalitás sem, mint Eindhovenben.

- Tokióban ez hogy alakult?

- Nem volt sok kiállítás, 7-8 meccsenként, mondta is Lonzi, hogy nagyjából fele az eindhoveninek. Egyébként mi is alkalmaztuk már a két új szabályt, amit bevezettek. Az egyik a színészkedésért járó sárga lap, amit első esetben a csapatnak mutatunk fel, utána pedig, ha közülük bárki ismét elköveti, cserés, végleges kiállítást kap. A másik pedig az időhúzás, amikor a játékos láthatóan nem akarja megjátszani a labdát, ilyenkor el kell venni.

- Milyen volt a torna hangulata? Adta-e a tévé a meccseket?

- A japánok mérkőzéseit mind közvetítették. A szervezés hasonló volt, mint Sanghajban, minden rendkívül precízen volt megkomponálva, nem volt olyan feladat, amire ne lett volna három ember. Bemutatáskor egy várakozó szobából egyenként szólították a játékosokat, úgy jöttek be az elsötétített uszodába, mint a kosárlabdázók, reflektorok világították meg őket és a kivetítőn is megjelentek.

- Kaptál visszajelzést a teljesítményedről?

- A japán szövetség elnöke személyesen és levélben is megköszönte a munkámat, úgy tűnik, májusra visszahívnak egy helyi tornára. Ugyancsak felkértek az áprilisi kínai bajnoki mérkőzéseken való részvételre, ez Sanghajban lesz, ugyanabban az uszodában, ahol tavaly a világbajnokság.

- Köszönöm a tájékoztatást!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)

2 régi hozzászólás

B (régi) hozzászólása
2012.02.03. 10:51

Nagy harc lesz majd Edmontonban. A négy kiadó helyre ott lesz Mnegró, a spanyolok, a németek, a görögök, a románok, és a házigazda Kanada is.

balzs hozzászólása
balzs35050
2012.02.02. 13:57

\"Egyébként mi is alkalmaztuk már a két új szabályt, amit bevezettek. Az egyik a színészkedésért járó sárga lap, amit első esetben a csapatnak mutatunk fel, utána pedig, ha közülük bárki ismét elköveti, cserés, végleges kiállítást kap.\" - Juhász úr ezt úgy érti hogy az EB-n is alkalmazták, mert akkor kb. az egész olasz csapatot kiállíthatták volna, nem? A másik kérdés hogy ha a montenegróiak nyerik az EB-t, ők is kijutottak volna az olimpiára selejtezés nélkül?