FACEBOOK

Kemény Dénes optimistább, mint Sanghaj után

Kemény Dénes optimistább, mint Sanghaj után
hozzászólás, 2012.01.30.

Úton Eindhovenből hazafelé, a szövetségi kapitányt az EB-n szerzett tapasztalatairól kérdeztük, s információkat kaptunk a londoni felkészülési terv részleteiről is.

 

Úton Eindhovenből hazafelé, a szövetségi kapitányt az EB-n szerzett tapasztalatairól kérdeztük, s információkat kaptunk a londoni felkészülési terv részleteiről is.

- Volt-e valami, ami meglepett vagy olyan EB volt, amilyenre számítottál?

- Igen, volt. Meglepett, hogy mindenki mennyire komolyan vette. Én azt hittem, hogy dominálni fog a felkészülésjelleg, ehhez képest önmagáért az EB-ért játszott minden csapat, szerintem a lehető legjobban. Ez sok jó, vibráló, küzdelmes mérkőzést hozott, de úgy érzem, hogy miután a klubszezon közepén vagyunk, az olimpiára minden csapat legalább egy fokkal jobb állapotban fog érkezni és még jobb meccsek lesznek.

- A saját csapatod fejlődése szempontjából, az olimpia előtti utolsó nagy megmérettetés ismert problémája szempontjából hogy értékeled ezt az eredményt és a mutatott játékot?

- A magyar csapat játéka eltér a legjobb csapatokétól. Ezt érdekes módon fogalmazta meg Fekete Szilveszter (az angol női válogatott szövetségi kapitánya - a szerk.), együtt néztük az egyik csoportmeccset és mi is játszottunk aznap egy nem különlegesen jó meccset, talán a görögökkel. Viszont - mint Szilveszter fogalmazott - különbség volt a két meccs között: mi pólóztunk, ők pedig dolgoztak, a teljesítményük olyan "munka-jellegű" volt. Aki ezt mondta, magyarként persze elfogult, de szakemberként semleges. Én magam is úgy érzem, azért azt az egész tornán lehetett látni, hogy a magyar csapat másképp pólózik, mint a többiek. Ugyanakkor ez nem csak előny! Előny számunkra akkor, amikor ez dominál, ha meg tudjuk csinálni, amit akarunk. Ha nem tudjuk megcsinálni, mert nem hagyják, vagy például védekezésben másfajta játékra kényszerítenek, erre az esetre nekünk is kell tudnunk a "munka-részét", méghozzá nagyon magas szinten! Akkor nyerhetünk olimpiát, ha megmarad az a plusz tudás, ami különleges, mert nem nagyon van meg másnak, de az összes egyéb megtanulható dologban megfogjuk a legnagyobb riválisainkat, azok ugyanis egyik-másik ilyen területen most jobbak, mint mi.

- A csapat összetételét tekintve a korábban kérdéses posztokat illetően gyűjtöttél-e tapasztalatot, megerősített-e vagy bizonytalanná tett-e valami?

- Jó néhány olyan játékos van, aki végig egyenletesen, jól játszott, vagy csak egy-egy "mini hullámvölgye" volt, akár egy meccsen belül, akár mondjuk egy-egy teljes meccsen át. De sajnos voltak olyan játékosok is, akik valahogy az egész EB-n nem tudták elkapni a fonalat. Most persze az egyéni teljesítményekből semmi nem következik Londonra nézve, mert azért az a 13 játékos, aki itt volt, jó eséllyel harcol a kerettagságért. És aki kerettag, a közös felkészülés során tudja kiérdemelni a helyét a csapatban. Tapasztalatokat természetesen gyűjtöttem. Az is tapasztalat, hogyha valakinek a teljesítménye megnyugtató, az is, hogyha azt lehetett látni valakin, hogy sürgősen, már a klubszezonban jelentős fejlődést kell, mutasson, különben - rizikózik...

- Hallhatnánk valamit az ellenfelekről? Láttál meccseket. Ugyanazt hozták-e, amit szoktak vagy észrevettél valami változást?

- Nyilvánvaló, hogy az előző három év teljesítményéhez képest nagyot ugrott előre Montenegró. Az a három plusz játékos, aki nem játszott a világbajnokságon, mind meghatározó, az ő teljesítményük nagyon látszott. És mi még naggyá is tettük ezt a csapatot, mert megvolt a lehetőségünk, hogy noha rosszul játszottunk, megverjük őket. Bár ez a lehetőség a kezünkben volt, én úgy gondolom, nem irreális az, hogy ők dobogón végeztek, arról pedig már apróságok döntöttek, hogy melyik fokon. A többi csapat nagyjából azt hozta, amit várni lehetett. Úgy érzem, hogy az az optimizmus, ami Sanghaj után megvolt bennem, most még inkább megvan. A legtöbb fejlődési lehetőséget szerencsénkre továbbra is a magyar válogatottban látom.

- Hogy alakul a felkészülés az olimpiáig? Milyen tornákon vesztek részt? A hivatalos olimpiai keret körülbelül mikorra várható?

- A jelenlegi terv szerint május 14-e az első edzésnap. Amennyiben ez nem változik, május elején lesz keret, mert nyilván úgy kellene elmennie mindenkinek pihenni, hogy tudja, utána a válogatottba tér vissza, mint olimpiai kerettag, vagy a klubjába. Ezért gondolom, hogy ha vége van a bajnoki play-offnak, rövid időn belül nyilvánosságra hozom a keretet.

Három fontos tornán veszünk részt. Egy jó közepes erősségű olaszországi nyolcas tornán - nincs még helyszíne, felmerült most már Pescara, Róma, tehát az olaszok ostiai felkészülési központja is. (Én ez utóbbinak nagyon örülnék, mert akkor a torna utolsó napján haza tudnánk jönni repülővel.) Lesz egy hatos torna Dublinban és az olimpia előtti utolsó erőfelmérésként a Vodafone Kupa.

- Köszönöm szépen!


CSURKA GERGELY KEMÉNY-INTERJÚJA BLOGJÁBAN

5 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs35046
2012.01.31. 18:30

A Len honlapján egy syracuse-i tornát írnak, amin - azt írják - mi is részt veszünk az olaszok, szerbek, kanadaiak, ausztrálok, németek mellet. Ez 06.27-07.01 között lesz, de a vodafone kupa is érdekesnek ígérkezik még az olimpia előtt egy héttel, 07.20-22-ig, ahol az olaszok, spanyolok és az ausztrálok vesznek majd részt még.

Totovok hozzászólása
Totovok35045
2012.01.31. 16:46

Valaki meg tudna mondani mikor lesz az olaszorszagi, es a dublini kupa, es esetleg hol lehet jegyet kapni majd.

B (régi) hozzászólása
2012.01.31. 15:39

Azt kellene elérni, hogy London után változzanak a szabályok, mégpedig olyan irányba, ami nekünk mindenképpen jó, és talán a sportág érdekét is szolgálja. Azért csak talán, mert hiába szép és látványos a magyar vízilabda, ha rajtunk kívül senki nem tudja/akarja ezt a fajta játékot játszani, mert abban tényleg mi vagyunk a királyok. Arról meg nem is beszélve, hogy brusztolni mindenki meg tud tanulni, csavargólt lőni meg nem. Szóval az a kérdés, hogy a nézőknek tetsző sport legyen a vízilabda, vagy olyan, amit bárki meg tud tanulni. Még a görögök is.

Oftyun hozzászólása
Oftyun35043
2012.01.31. 14:13

Ami nagyon nem jellemző a csapatra, hogy egyértelmű bírói segítség ellenére is meg tudták verni. Érzésem szerint Montenegro még ilyen körülmények között sem vért izzadva nyert... precíz játékkal könnyedén lőtték a góljaikat. Ehhez képest nekünk majdnem minden lövés kapus, fölémellé, vagy kínkeserves gól.

gyurex72 hozzászólása
2012.01.31. 08:55

Ami nagyon jellemző erre a csapatra, az az , hogy amit a Kapitány is mondott, hogy rossz játékkal is csak hosszabbításban tudnak minket vért izzadva megverni, ja és ami nagyon találó, hogy néha nem csak játszani kell, hanem keményen cipelni a terheket talán a legjobb szó erre a : brusztolni. Köszünjük Kapitányunk, köszönjük Csapatunk!