FACEBOOK

Kivizsgálták a válogatott tagjait

Kivizsgálták a válogatott tagjait
hozzászólás, 2011.11.16.

A teljes magyar válogatott átfogó orvosi kivizsgáláson vett részt Kaposváron, az Egészségügyi Diagnosztikai Központban. A részletekről kérdeztük Kemény Dénes szövetségi kapitányt.

- Hogy jött az ötlet és miért éppen Kaposvár?

- Egy éve zsűritag voltam ott egy versenyen (sajnos nem szépségverseny volt, hanem vad- és halfőző verseny...), akkor került szóba, hogy a megyeszékhely diagnosztikai központja sokoldalú vizsgálódásra alkalmas, így mindazt, amit egyenként kellene megcsináltatni, itt "egy füst alatt" el tudják végezni a szakemberek a játékosokon. Megszerveztük hát és nagyon örülök, jó döntés volt. Ezúton is nagyon köszönöm Repa Imrének és stábjának, főként Tóth Leventének ezt a lehetőséget.

- Hányan mentek vizsgálatra és hát ugye, ha tudnánk a pontos névsort, akkor abból esetleg következtethetnénk a még nem kihirdetett EB-keretet összetételére...

- Elmondom a névsort szívesen: Baksa László, Bátori Bence, Biros Péter, Bundschuh Erik, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely, Nagy Viktor, Steinmetz Ádám, Szécsi Zoltán, Szivós Márton, Török Béla, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga II. Zsolt, Vámos Márton. Egy ember még hátravan, Madaras Norbert később keresi fel Kaposvárt. Vissza lehet nézni, ez a névsor szinte teljesen megegyezik a májusban kihirdetett vb-kerettel. Az Európa-bajnokságra még nem kezdődött el a felkészülés, így egyelőre keret sincs.

- Hogy zajlottak a vizsgálatok, s miként oldották meg az elfoglalt játékosok ezt a kirándulást?

- A Diagnosztikai Központban azt kérték, hogy két hétvégén bonyolítsuk le a dolgot, ebből aztán "vízilabdás megoldás" lett, vagyis aki valamikor arra járt, előtte jelezte, hogy szeretne túlesni a vizsgálatokon. Külön köszönet jár azért, hogy bár alaposan felforgattuk a vendéglátók eredeti elképzeléseit, az együttműködőkészség, a csapat iránti szeretet segített megoldani az időegyeztetési gondokat is.

A vizsgálatsorozatnak természetesen volt egy protokollja, amit előtte egyeztettek velünk is. Emellett mindenkinek lehetősége volt arra, hogy jelezze, ha valamit szeretett volna külön is ellenőriztetni. Labor, vérnyomás, CT-vizsgálatok, amelyek az egész testre kiterjedtek, a nemes szervek mellett az ízületekre is.

- Kiértékeltétek-e már az eredményeket és megtudhatunk-e néhány részletet anélkül, hogy személyiségi jogokat sértenénk?

- Komoly dráma nem történt, tehát olyan problémát nem találtak, ami egy játékos szereplését vagy akár hosszabb távú pályafutását veszélyeztetné. Ugyanakkor gyakorlatilag nem volt olyan ember, akinél ne lett volna valamilyen gond. Nagyobbrészt csupán jelzésekről, figyelemfelhívásról van szó, kezelhető és kezelendő, nyomon követhető és nyomon is követendő problémákról. Volt, akinél a laboreredmény szerint vashiány veszélyezteti a hemoglobinszintet, azaz az oxigénszállítást, ami ugye az állóképesség szempontjából lényeges, volt, akinél meglepő módon magasvérnyomás-problémával kell foglalkozni, s azt is megmutatták az adatok, hogy már ismert elváltozások szerencsére rendbejövő fázisban vannak.

Alaposan átbeszéltük az eredményeket Tóni bácsival, aki természetesen az adatok birtokában mindent kézbe vesz, a további lépéseket ő intézi. Néhány játékosnál egy-egy vizsgálatot meg kell ismételni, hogy kiderüljön, véletlen volt-e a "produkció". Biztos, hogy a táplálkozásra "rá kell pillantani", mert láthatóan elég magas a fehérjebevitel a fiúknál, egy picit magas némelyeknél a koleszterinszint. Ez abszolút kezelhető, együtt élünk az ilyen problémákkal. Olyan eredményeket is kaptunk, amelyek alapján a tornatermi munkában még jobban kell vigyáznunk, mint eddig tettük. Hogy ne legyen senkivel se baj, bizonyos gyakorlatoknál tehermentesíteni kell egyes ízületeket. Ha pedig már 6-7 játékos esetében van ilyen "igény", akkor őket leválasztjuk és egyéni programot végeznek biznyos gyakorlatok helyett. Nagyon érdekes információkat kaptunk tehát egyénileg és generálisan is. Nem titok, hogy a csigolyák állapota alapján a játékosok "idősebbek" a saját korukbeli embereknél az erős igénybevétel miatt, s ugyanez vonatkozik a végtagok ízületeire is. Amennyire jó hatással van az élsport a nemes szervekre, annyira gyorsan öregíti meg az ízületeket.

Összességében azt kell mondjam, hogy nagyon-nagyon hasznos volt ez a kaposvári vizit. Lehet, hogy egy-egy területen, egy-egy kórházban van felkészültebb részleg, de hogy ennyiféle eredményt össze tudjunk szedni egy vizsgálatsorozat alkalmával, ilyen diagnosztikai felkészültség alapján - erre nem nagyon van példa másutt az országban.

- Köszönöm a tájékoztatást!

(Lejegyezte : P. K. T.)


A Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézete

 

1 régi hozzászólás

oroszlán hozzászólása
2011.11.17. 14:59

Mindenesetre az borítékolható, hogy nem akarja majd a szövetség, hogy a Kaposvár essen ki a bajnokságból, még ha a leggyengébb csapat, akkor sem... Több dolog (köztük ezen cikk) is erre enged következtetni.