FACEBOOK

Tempesti Az év vízilabdázója Európában

Tempesti Az év vízilabdázója Európában
hozzászólás, 2011.11.04.

A világbajnok olasz válogatott és a Pro Recco lassan már pályafutása során legendává váló kapusa lett a 2011. év legjobb vízilabdázója Európában, a szövetségek szavazatai alapján.

A november közepén megjelenő LEN Magazine közli a vizes sportok szakembereinek, nemzeti szövetségeinek szavazatai alapján kialakított listát az év legjobbjairól. A férfi vízilabdázók között ezúttal Stefano Tempesti érdemelte ki az év játékosa címet. Magyar játékos nem volt a jelöltek között.

Az európai szövetség 120 oldalas, nívós kivitelű hivatalos magazinja - amelyet egyébként Magyarországon készítenek, Gyárfás Tamás irányításával - 2007-ben kérte először szavazásra a tagszövetségeket a különböző kategóriájú LEN Award elismerések odaítéléséhez. A férfi vízilabdázóknál akkor a horvát Miho Boskovics végzett az élen (Kásás Tamás harmadik lett).

2008-ban elsöprő fölénnyel Biros Péter diadalmaskodott, megelőzve Vujasinovicsot és Janovicsot. (Biros a szavazatoknak mintegy háromnegyedét söpörte be.)

Tavalyelőtt a világbajnok szerb csapat balkezese, az akkor 22 éves Filip Filipovics érdemelte ki a címet, amiben nyilvánvalóan nagy szerepet játszott, hogy 20 találattal ő lett a római világbajnokság gólkirálya.

2010-ben Vanja Udovicsics a szavazatok 59 százalékát szerezte meg, megelőzve ezzel Damir Buricsot (29 százalék) és Stefano Tempestit (12 százalék).

Az idei szavazás végeredménye:

1. Stefano Tempesti (olasz) 32,3 százalék
2. Filip Filipovics (szerb) 29 százalék
3. Maurizio Felugo 29 százalék

STEFANO TEMPESTI

A 32 éves kapus a Pro Recco nemzetközi tornákon szereplő gárdájának és az olasz válogatottnak a csapatkapitánya. Hatalmas rutinját bizonyítja, hogy 330 válogatott mérkőzésen szerepelt. Hatszor nyert olasz bajnokságot és Olasz Kupát, az Euroliga Final Four végén háromszor emelhette magasba a győztesnek járó serleget, ötször nyert szuperkupát. A válogatottban ezüstérmet ezüstéremre halmozott (Mediterrán Játékok, VB, EB, Világliga), majd idén eljutott a csúcsra: Sanghajban Itália válogatottja aranyérmet szerzett. A döntőben a szerbeket győzték le hosszabbításban úgy, hogy Tempesti két ötméterest is hárított.


Tempesti-képek a vlv archívumából


A díjra jelöltek között az idén nem volt magyar játékos, a nemzeti szövetségek az alábbi "előrostált" listából választhattak:

Miho Boskovics (horvát)
Filip Filipovics (szerb)
Maurizio Felugo (olasz)
Slobodan Soro (szerb)
Stefano Tempesti (olasz)

(Megjegyezzük, hogy a vizes sportágak összesen - férfi és női - kilenc kategóriájában egyetlen magyar szerepelt a jelöltek között, a 200 méteres mellúszásban Sanghajban világbajnoki címet szerzett Gyurta Dániel, de a végső voksolásnál ő sem került a legjobb három közé.)

2 régi hozzászólás

iistvan hozzászólása
iistvan34416
2011.11.06. 10:10

Rollan képességei Kósz Zoli higgadtságával.Megérdemli.Szükség van egy erős olasz válogatottra ( oroszra, amerikaira, spanyolra ).

oroszlán hozzászólása
2011.11.04. 14:33

Gyuta Dániel? Nem Gyurta?