FACEBOOK

Juhász György fújhat Londonban

Juhász György fújhat Londonban
hozzászólás, 2011.10.25.

A FINA közzétette a londoni olimpia vízilabdatornáján szereplő játékvezetők tervezett listáját. Azon bírók helye biztos, akik már kvótával rendelkező országból érkeznek. Így végleges, hogy hazánkat Juhász György képviseli a vízilabdatorna bírói karában.

JUHÁSZ GYÖRGY a vlv-nek:

- Minden olimpiára azokból az országokból mennek bírók, amelyek csapata is kijut, plusz néhány nem kvalifikált  országból is hívnak "semleges" játékvezetőt. Úgy tudom, Sanghajban, a világbajnokság vége felé állítottak össze egy listát a FINA illetékesei, s annak rendje és módja szerint intézték a továbbiakat, tájékoztatták a magyar szövetséget, amely áldását adta a választásra. Nyilvánvaló, hogy ez nagyon nagy megtiszteltetés, mert a legutóbbi 40 évben hét magyar játékvezetőnél több nem volt olimpián ebben a sportágban. Nagyon kevés bírónak adatik meg tehát, hogy ilyen feladatot kapjon, hiszen olimpia csak négyévente van, emellett a magyar válogatott jó szereplése külön is felértékeli, ha valaki ebből az országból mehet ki világversenyre. Nem volt egyébként teljesen váratlan a számomra, hiszen megkaptam a lehetőséget világversenyeken és igyekeztem azzal élni.

- Lehet-e tudni, hogy Londonban női vagy férfi mérkőzéseken bíráskodsz majd?

- Elvileg mindkét lehetőség benne van. Nyilvánvaló, hogy minél tovább jut egy ország válogatottja, az onnan érkező játékvezető úgy szorul folyamatosan háttérbe.

A FINA által közzétett információk szerint a sípmesterek közül már szintén biztos  az ausztrál Flahive, a horvát Stampalija, az olasz Caputi, az orosz Naumov, a szerb Csirics és a rendező jogán részvevő britek képviseletében Brian Littlejohn (sic!) helye.

A kiválasztottak között van, de sorsa részben azon múlik, hogy országának női vagy férfi csapata kvalifikációt szerez-e (ha nem, akkor "neutrális" bíróként vehetik számításba) többek között Borrell (spanyol), Stavridisz (görög), Brguljan (montenegrói).

Természetesen nagyon szeretném, hogy mondjuk a férfi torna döntőjét illetően már szóba se kerülhessen a nevem. Sanghajban egyébként kaptam férfi meccset is, de ahogy a válogatottunk haladt előre, egyre komolyabb női mérkőzésekkel bíztak meg - gondolom, így akartak tesztelni, hogy alkalmas vagyok-e nehezebb feladatok ellátására.

- Kevés szó esik nálunk a bírók világáról, ott is nagy versenyfutás van az élmezőnybe jutásért nemzetközi téren?

- Hihetetlenül erős a mezőny. Talán elég annyit mondanom, hogy kiváló bírók, akik mögött komoly múlt van, például a szlovén Margeta vagy az orosz Naumov, a sanghaji vb vége felé semmilyen feladatot nem kaptak, se női, se férfi meccset.

- Milyen technikai teendőkkel jár számodra, hogy már most megvan a "kvótád"?

- Mindent intéznek a repülőjegytől a szállásig. Kaptam egy internetes címet, ahol regisztráció után meg kellett adnom a méreteimet, s azok alapján készítik el a Londonban használatos hivatalos játékvezetői öltözék ruhadarabjait.

- Gratulálok a sikerhez és a szurkolók nevében "nagyon szürke", mindenképpen döntő nélküli londoni szereplést kívánok!

1 régi hozzászólás

qqcska hozzászólása
qqcska34392
2011.10.26. 21:02

volt (van??) egy sípmester, aki egy időben itthon szinte minden fontosabb meccsen fújt, Pekingben is kint volt... Helmeczy?? ki tud róla, miért hagyta abba a bíráskodást? (én legalább is nem találkoztam vele 1-2 éve)