FACEBOOK

Bátori Bence meggyógyult!

Bátori Bence meggyógyult!
hozzászólás, 2011.10.24.

Nagyon jó hírt kaptunk: Bátori Bence, a ZF-Eger játékosa a rendkívül intenzív kezelés hatására gyakorlatilag teljesen kigyógyult súlyosnak indult szemfertőzéséből. Mától edzhet, jövő szerdától játszhat!

A magyar válogatott egyik reménységének számító fiatal játékos néhány hete, klubcsapata floridai útjáról tért haza betegen. Szemfertőzése rendkívül súlyosnak tűnt, ezért hat napon át kórházban kezelték, intenzív antibiotikum-kúrán esett át. A hétfő délelőtti felülvizsgálat után örömmel újságolta a vlv munkatársának, hogy gyógyultnak nyilvánították, így a korábban feltételezett több hónapos vízilabda-szünet veszélye már nem fenyegeti.

- Kezdjük azzal, hogy mi történt veled?


- Miamiban, az utolsó napon elkezdett szúrni a szemem, erős irritáló érzés volt, de még nem olyan vészes. Aztán felültünk a repülőre, és ott vettem észre, hogy valami komolyabb baj lehet. Erik ült mellettem ő szólt, hogy vérvörös a szemem. Utána elkezdett szépen lassan bedagadni, aztán könnyezni, folyamatosan váladékozni, és a fényre hihetetlenül érzékeny lett. Nagy kínszenvedés volt így a repülőút. Először azt hittük, hogy ez egy erős kötőhártya-gyulladás, de azért hazaérkezés után már nem mentem a többiekkel az összetartásra, hanem egyből be az egri kórházba. Ott megnézték, és mondták, hogy azonnal intézkedni kell, súlyosnak értékelték a helyzetet. Mint kiderült, a fertőzés a szaruhártyán okozott egy fekélyt, ami gyűrűzött egyre lejjebb, a szemembe.

- Van feltételezésed arról, hogy ezt hol kaptad el? Vízben, vagy hogy lehet ezt elkapni?

- Azt mondták, hogy ezt bárhol el lehet kapni, de nagy valószínűség szerint a kontaktlencse „segítségével” kaptam el, mert ugye én kontaktlencsében játszom már jó pár éve. Igazából eleve nagy a fertőzésveszélye ennek, ezért nem is nagyon ajánlják.

- És van valami összefüggés a betegség és a floridai út között?

- Nem, azt mondták, hogy ennek nincs az útnak nincs köze a dologhoz, bárhol, bármikor megtörténhetett volna.

- Na, akkor térjünk vissza. Tehát megállapították a diagnózist…

- Igen, s már akkor bent akartak tartani, de aztán úgy döntöttek, hogy még egy éjszakát Egerben aludhatok, másnap reggel kellett visszamennem. Akkorra már annyira súlyos lett a helyzet, mondták, hogy ők ilyet itt még nem nagyon láttak Egerben, Budapestre menjek fel, mutassam meg. Tóni bácsi (dr. Gábor Antal, a válogatott orvosa – a szerk) nagyon aranyos volt, segített, és a szemklinikán azonnal meg is nézték. Közölték, hogy igen, ez egy nagyon komoly fertőzés, és innen már nem is mehetek haza, csak fel a hetedikre. Befeküdtem, és hat napot voltam kórházban. Az elején nagyon-nagyon intenzív kezelést kaptam, úgy indult, hogy ötpercenként csepegtették az antibiotikumot a szemembe, éjszaka félóránként. És ez így ment az első két-három nap. Az éjszakák kemények voltak, nem nagyon tudtam aludni, mert folyamatosan jöttek be, és csöpögtettek, kezelték a szememet. Két-három nap után látták, hogy a szemem reagál az antibiotikumra, és nem romlik tovább a helyzet, szép lassan csökkentették az adagot. Most napi öt antibiotikumnál járok már. Naponta ötször egy csepp.

Bence betegen is hasznos munkát végzett a
szombati
Eger-Vasas BL-meccsen

- Te adod be magadnak?

- Nem, megkérek valakit, mert az úgy jobb. Eddig mindig volt, aki segített, de ha otthon vagyok egyedül, magamnak is be tudom csöpögtetni. Eddig nem kaphattam gyulladáscsökkentőt, de most már azt is használhatok, úgyhogy folyamatosan javul a helyzet. Annyira gyorsan gyógyult, annyira jól reagált a szemem az antibiotikumra, hogy még az orvosok is csodálkoztak, igaz, azt is mondták, hogy ilyen betegség sem szokott ennyire gyorsan kialakulni, nekem szinte pikk-pakk, a repülőúton kijött. Először még azt mondták, hogy egy hónapig biztosan nem mehetek vízbe, aztán ebből lett három hét, majd két hét. Most úgy áll a dolog, hogy jövő szerdán még vissza kell mennem egy utolsó kontrollra, és ha ott mindent rendben találnak, akkor már játszhatok is onnantól bármikor.

- Azt mondd meg, hogy mit érzel? Volt-e fájdalmad? Tehát mivel járt ez neked, mennyire volt kényelmetlen? Látni azért láttál, gondolom…

- Nagyon fájt. Ahol a gyulladás, meg ez a fekély volt, ott borzalmasan. Szúró érzés volt. De ez mondjuk négy nap után elmúlt. Kaptam pupillatágítót is – amikor valami probléma van a szemmel, ezt szokták a szemészeten adni –, és most attól még egy kicsit homályosan látok. Meg ez az egész fertőzés is olyan, hogy be van gyulladva a szaruhártya, és ettől egy kicsit homályosan lát az embert. De ez is nagyon szépen javul, most már gyakorlatilag ugyanúgy látok mindkét szememmel.

- Jól van, ezek jó hírek. És hogy tartod magad karban? Tudsz azért valamit edzeni?

- Edzeni nem is edzhettem semmit, ugye nem szabadott erőltetnem a szememet. Ma, hétfőtől már bármit csinálhatok. Vízben még nagyon óvatosnak kell lennem, mert egy csepp víz sem érhet hozzá, most megyek valamilyen búvárszemüveget venni. A szárazföldi edzést teljes erőbedobással elkezdem ma.

- Hát, ahogy ismerem a csapattársaidat, fognak zrikálni rendesen, főleg hogy ha most már gyógyultnak vagy tekinthető…

- Igen-igen. Nagyot néztek már most a Vasas elleni meccsen is – ugye lent voltam –, amikor megláttak, és akkora pupillám volt, hogy mindenki megcsodálta. Biztos, hogy fognak zrikálni, főleg, hogyha felveszem a nagy búvárszemüveget :-)

- Mit mondtak az orvosok érte a szemedet maradandó károsodás?

- Azt mondták – ez a szerencse a szerencsétlenségben –, hogy ha a szaruhártyán pont középen lett volna ez a gyulladás, akkor hagyott volna valami nyomot a látásomban, de nem középen volt, hanem lejjebb helyezkedett el, ezért semmilyen nyoma nem marad.

- Remek hírek voltak, ezek, köszönjük Bence!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)

1 régi hozzászólás

Tomute hozzászólása
Tomute34390
2011.10.24. 16:36

Éljen-éljen! Hajrá Bence! Hajrá Eger!