FACEBOOK

Mi a baj a vízilabda-utánpótlással?

Mi a baj a vízilabda-utánpótlással?
hozzászólás, 2011.09.18.

Megvártuk az ifi EB végét, hogy visszatérjünk a magyar utánpótláscsapatok nyári szereplésére. A problémák összegzését Kakas Péternek az [origo]-ban megjelent cikke sokoldalúan tartalmazza. Ugyancsak megosztjuk olvasóinkkal Faragó Tamás további gondolatait, amelyek a Nemzeti Sportban láttak napvilágot.

A felnőtt férfivízilabda-válogatott a világ élvonalába tartozik, a korosztályos magyar válogatottak nagy része azonban az utóbbi években rendre érem nélkül tér haza a világeseményekről. Az [origo] által megkérdezett pólós szakemberek szerint minden fiatal korosztályból kikerülhet egy-egy tehetséges játékos, akik később a válogatott alapemberei lehetnek. Ugyanakkor úgy vélik, nem szabad elmenni a nyilvánvaló gondok mellett, hiszen az edzők és a gyerekek elkényelmesedtek, az uszodahelyzet pedig kritikussá vált.

A 2008-as junior Európa-bajnokságon a nyolcadik, a 2009-es junior világbajnokságon a kilencedik, a 2010-es U17-es Európa-bajnokságon a hatodik, a múlt héten véget ért U20-as világbajnokságon pedig csupán a nyolcadik helyen végzett a korosztályos magyar férfivízilabda-válogatott.

"Nem titkoltan azért dolgoztunk egész nyáron, hogy világbajnokok legyünk, ezért nagyon csalódott vagyok" - mondta az [origo]-nak Székely Bulcsú, az U20-as válogatott edzője a vb-nyolcadik hely után. "Tudom, hogy nehéz elhinni egy-egy többgólos vereség után, de nüanszokon múlott a siker, az egész vébé alatt nem volt szerencsénk. Úgy utaztunk ki, hogy szinte egyik ellenfelet sem láttam játszani előtte, ennek ellenére az aranyérem volt a cél. Rengeteg tanulsága volt ennek a nyárnak, le kell vonni a konzekvenciákat, és tanulni kell a hibákból" - tette hozzá a korábbi olimpiai bajnok pólós.

Székelynek a saját feje után kell mennie

Kemény Ferenc utánpótlás-igazgató szerint Székely Bulcsú ott hibázott, hogy túl sokat adott mások véleményére. "Szép dolog Bulcsútól az, hogy meghallgat minden olyan edzőt, aki régebb óta van a szakmában, és hogy tisztelete jeléül ad is a véleményükre. Meg kell hallgatni a kabinost is, nincs azzal gond, de egy válogatott élén fel kell vállalni a döntéseket, egyedül kell meghozni őket, Bulcsúnak a saját feje után kell mennie. Én továbbra is bízom benne" - mondta kérdésünkre Kemény Dénes szövetségi kapitány apja.

"Tudom, hogy ez az a poszt, ahol egyedül kell döntenem, ez is az egyik legnagyobb tanulsága ennek a nyárnak. Valóban sokak véleményét meghallgattam, ennek ellenére egy személyben vállalom a felelősséget a vb-kudarcért" - reagált főnöke szavaira Székely Bulcsú, aki szerint bár vannak problémák,  nincs menthetetlen helyzetben a magyar utánpótlás. "Változásokra van szükség, ugyanakkor egy korosztályos csapatnak két feladata van, az egyik, hogy minél jobb eredményt érjen el a világversenyeken, a másik pedig, hogy olyan játékosokat neveljen ki, akik később a felnőttválogatott tagjai lesznek. Ez utóbbival nem állunk rosszul, elég csak Vámos Márton vagy Bátori Bence nevét említenem" - utalta Székely arra, hogy a legutóbbi U20-as vébén Vámos Mártont választották a legértékesebb játékosnak, Bátori Bence pedig gólkirály lett, akárcsak 2009-ben, a juniorvébén.

Kemény Ferenc egyetértett Székellyel abban, hogy nem feltétlenül olyan sötét a helyzet, mint amilyennek elsőre látszik, hiszen vannak tehetséges magyar fiatalok, ez pedig szerinte többet ér, mint ha csapatként szerepelnének jobban az utánpótlás-válogatottak.

"Ha átlagos játékosok alkotnak egy fiatal válogatottat, amely azonban csapatként jól funkcionál, és megnyer minden korosztályos vébét és Eb-t, még nem biztos, hogy elégedett lennék a munkámmal. Ha viszont kikerül minden korosztályból két-három olyan játékos, akik később klasszisok lesznek, akkor már úgy érzem, hogy teljesítettem a feladatomat, ugyanis az a fontos, hogy olyan pólósokat neveljünk ki, akik később a válogatottban is bizonyíthatnak majd" - mondta kérdésünkre Kemény Ferenc, majd hozzátette, hogy a minél eredményesebb fejlődés érdekében korábbi tanítványait szokta felkérni, hogy segítsenek képezni a fiatalokat. "Kósz Zoltán például a kapusokat tanítja védeni, Molnár Tamás rendszeresen utazik fel Szegedről Budapestre, hogy segítsen a fiatal centereknek, Vári Attila pedig a védekezés alapjait mutatja meg a gyerekeknek."

Faragó: Elkényelmesedtek az edzők, a gyerekek a csillogásért pólóznak

FARAGÓ TAMÁS:

Nem az a baj, hogy eredménytelenek vagyunk, hanem az, hogy buták és eredménytelenek. De erről nem egyvalaki tehet, mindannyiunk közös felelőssége, hogy ide jutottunk, így az enyém is.

Korábban Magyarország jelentette a korszerű vízilabdázást, ami itthon meghatározta a sportág fejlődését. Mi mindent jobban, okosabban csináltunk, mint akik hozzánk jöttek tanulni. Mosolyogtunk is eleget rajtunk, hogy milyen energiákat fektetnek a pólóba, de mégis milyen ostobaságokat művelnek. Ez az idő elmúlt, manapság már az ellenfelek okosabbak, míg mi elméleti hibákat követünk el, rosszul felmért játékszituációkban nem az optimális döntéseket hozzuk, amelyeknek ez az eredménye.

Ráadásul, míg a szerbeknél kihullik a rostán, aki mentálisan nem felel meg, nálunk a legjobb játékosok nem akarnak és nem is tudnak védekezni. És ezt elnézik nekik.

Hogy mi lesz? Hogy lesz-e változás? Jó lenne. Momentán mindenki a három olimpiai bajnoki cím mögé bújik, pedig lassan ki kéne venni a molyirtót a zsebekből.
(Nemzeti Sport, 2011.9.6.)

Faragó Tamás alapvetően egyetért Kemény Ferenccel abban, hogy fontosabb, hogy egy-egy klasszist kineveljenek minden korosztályból, ugyanakkor szerinte elkényelmesedtek az utánpótlásedzők.

"Kár lenne tagadni, kritikus a magyar pólóutánpótlás helyzete, ez minden utánpótlásedző felelőssége, beleértve saját magamat is" - mondta az [origo]-nak az olimpiai, világ- és Európa-bajnok egykori vízilabdázó. "Úgy érzem, Kemény Dénes sikerével és a felnőtt férficsapat folyamatos győzelmeivel elkényelmesedtünk, és a szakmában lemaradtunk egy kicsit. Az edzőkollégák azt gondolják, hogy ők is 'kis Kemény Dénesek'. Sok edző önkifejezésnek használja a karrierjét, úgy gondolja, hogy csak akkor tudja megvalósítani magát, ha minél jobb eredményt ér el a csapattal, holott nem muszáj egy klubnak például a 12 évesek közötti bajnokságot megnyernie, elég, ha kinevel egy-két olyan játékost, akiből később ob I-es, majd válogatott klasszis lehet."

Faragó Tamás szerint ugyanakkor nemcsak az edzőké a felelősség, úgy véli, megváltozott a vízilabda, és a mai gyerekek sem a játék szeretetéért űzik már ezt a sportot. "Sajnos az átalakult szezon miatt őszi, téli, tavaszi sport lett a vízilabda, elveszítette azt az előnyét, amikor még nyári sport volt. Ma már nem vízilabdáznak, hanem gördeszkáznak és nyaralnak a gyerekek nyáron. Akik pedig pólóznak, azok a hírnévért, a pénzért és a csajozásért pólóznak, nem azért, mert imádják ezt a játékot. Sokan elhitetik magukkal, hogy ők már 'Kásás Tamások', és az edzőkhöz hasonlóan elkényelmesednek."

Kritikus az uszodakérdés

Pedig több gyerek vízilabdázik, mint az elmúlt néhány évtizedekben, de Kemény Ferenc szerint az alapok hiányoznak. "Egymás után edzenek az utánpótláscsapatok, ma már nem tudnak úgy beugrani a medencébe a gyerekek, hogy ne egy másik pólós fejére érkezzenek, úgy tele van a medence. Ugyanakkor sokan úgy akarnak vízilabdázni, hogy közben nem tudnak úszni. Kis túlzással több a vizes haláleset Magyarországon, mint az Egyesült Államokban, lehet, hogy nyaranta Kásás Tamások fulladnak vízbe. Persze ez azért is lehet, mert kevés a létesítmény. Amíg Miskolcon és Debrecenben gyönyörű uszoda van, addig Budapesten másfélmillió embernek van egy Komjádija, Budán például több uszoda sincs."

Székely Bulcsú szerint is hátrányban vannak a magyar gyerekek a többi nemzethez képest a kevés uszoda miatt. "Mindenki a túlélésért küzd, elképesztően nehéz vízfelülethez jutni, a legtöbb utánpótláscsapat legfeljebb napi egy-másfél órát tud kiharcolni magának az uszodában, miközben például a francia válogatott keretben szereplő gyerekekről tudom, hogy naponta kétszer is edzenek, összesen négy-öt órát. Nem egyszerű így felvenni a versenyt a világgal. Ezek olyan dolgok, amiket most még talán lehet azzal kompenzálni, ha kitermelünk egy-egy tehetséges, világklasszisjelölt pólóst, de meg kell barátkozni a gondolattal, hogy ha nem lépünk, lehet, hogy lassan a magyaroknak is kell tanulniuk más nemzetektől."

A 2012-es londoni olimpián sorozatban negyedik aranyérmére hajt a magyar férfiválogatott, kérdés, hogy rendelkezik-e Magyarország olyan utánpótlással, amelynek eredményeként 2016-ban, majd 2020-ban is ugyanilyen éremeséllyel utazik majd az olimpiára. Faragó Tamás úgy véli, hogy vannak tartalékok a magyar vízilabdában, de ahhoz, hogy a világ élvonalában maradjon, szerinte is el kell kezdeni más nemzetektől tanulni.

"Az a legfeltűnőbb, hogy a játékosok, akiket kinevelünk, nem annyira tehetségesek, vagy legalábbis sok rossz döntést hoznak a vízben" - mondta a montreali olimpiai bajnok csapat vezére. "Nem elég képzettek a gyerekek a vízilabda elméleti részét tekintve, de előbbre tudunk lépni, ha tanulunk másoktól. Korábban a magyarok szabták meg a vízilabda irányvonalát, de átvették tőlünk ezt a szerepet, rajtunk pedig áll a por. Nagy tartalékokkal rendelkezik a magyar vízilabda, csak rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e kiaknázni ezt."

[origo] - Kakas Péter


Varga Dániel felvétele a rijekai ifi EB-n készült

 

23 régi hozzászólás

qqcska hozzászólása
qqcska34274
2011.09.26. 14:26

Tréner, öröm az ürömben, hogy az egykori újpesti utánpótlás már kb. 2-3 éve külön létezik ÚVSE néven (www.ujpestpolo.hu), így adták a kötelező utánpótlást az Újpestnek. felépítettek egy olyan modellt, ami döcögve, de működik és vannak eredményeik is többé-kevésbe

Tréner hozzászólása
Tréner34271
2011.09.25. 23:09

Emberek! Ma esti hir megszünt az UJPEST ! Mit csináltok Ti ott az elefántcsont váratokban? Ültök a romhalmazon és imádkoztok,hogy Londonban jól szerepelünk? ELÉG vOLT !!!

Tréner hozzászólása
Tréner34270
2011.09.25. 22:42

Örülök a sok hozzászólásnak,remélem változások is lesznek nem csak az edzők szintjén.Gyarmati Dezsőnek és Faragó Tamásnak sok mindenben igaza van.De az arany generáció is ilyen uszoda viszonyok között, termelődőtt ki.,viszont az utánpótlás edzőikara abban az időben csodálatos,nagyszerú emberekből állt,akik térdigérő hóban is megtanitották a gyerekeket a sportág csinjára-binjára fillérekért,imádott sportágukért.Sajnos kiöregedtek,eltávoztak közüllünk,néhány név pl. Dömötör,Lemhényi,Gyarmati,Pék Könighstb. Hol a KSI például aki a krémjét adta a sportágnak,miért hagyta a szővetség elsorvadni a legnagyobb gyárat ahonnan őmlesztve jöttek a jó,kész játékosok.Sajnos sokan érdemtelenül felkapaszkodtak a felszálló repülőre és jól megéltek ebből a 15 extra klasszisból. Mert azért az akkori kapitány választás sem volt tiszta,de legalább jól sült el,de a mostani utánpótlás választás minden képzeletett alulmúlt.Csináltak egy kamú pályázatot mikor rég elvolt dőntve ki lesz az uj utánpótlás kapitány.Most mindenki mossa kezeit,tiz éve kézivezérlés folyik,a pályázók komolyan vették,komoly emberek edzői sikerekkel a hátuk mögött hülyére lettek véve.A konzekvenciákat mások is levonhatnák,de nem hiszem,hogy eználunk előfordulna. Visszatérve a vizfelületre sajnos a vizilabda is a gazdagok sportja lett,mert aki nem tudja befizetni a klubjában a tagdijjat.a bérletet nem tud edzésre járni tehát nem derül ki,hogy tehetséges vagy esetleg jobb vizilabdás lehetett volna mint aki csak úri passzióból,divatból vizilabdázik.Vagy azértnem jön,edzésre,mert sielni megy acsalád vagy mert pont bulizni van kedve.Remélem sok nagy kő repül még ebbe a nagy álló vizbe és előtérbe kerülnek azok akik tényleg szivügyüknek érzik a magyar vizilabdát és kinevelnek mindannyiunk örömére egy hasonlóan sikeres generációt akik nem csak a fényben akarnak sütkérezni és jól megélni. Üdvözlettel minden vizilabda rajongónak!

qqcska hozzászólása
qqcska34259
2011.09.23. 18:40

víztükör! honnan veszed, hogy Csucsut leváltották és Petlyánszkit nem? A szövegből ki lehet olvasni, hogy Horkai dönti el kik lesznek a válogatottak edzői, de egyebet nem... tudomásom szerint nem teljesen tiszta még ez a szerepkőr. az, hogy valaki ismeri-e az utánpótlást, eddig sem volt feltétel a kinevezéskor (lásd Csucsu)...

viztükör hozzászólása
2011.09.22. 22:53

Szégyen gyalázat ahogy Székely Bulcsúval a mai elnökségin elbántak.Az utánpotlás azért tart itt mert ezt igy meg lehet tenni.Nem az a gond hogy leváltották hanem AHOGY!! /LEHET HOGY 6.HELY ELÉG LETT VOLNA MERT AZ IFI KAPITÁNY MARADT!!/Tudja valaki hogy a Horkai mikor volt utoljára uszodában?ISMERI-E AZ UTÁNPOTLÁST????Mi lesz igy a magyar poloval?????

qqcska hozzászólása
qqcska34246
2011.09.22. 20:09

labda! ez a mentalitás jellemző Petlyánszkira, saját csapatában a bajnokságban is a főleg a kezdők játszanak, a többiek csak perceket. ez a mentalitás Rijekaban is látható volt: a néhány kedvenc szinte ki sem jött a vízből, a többieknek percek. egyébként 2 \"tartalék\" volt ott, akiket egyszer sem írtak be... a csapat javára kell írni, hogy szoros mérkőzéseket játszottak a nagycsapatokkal, általában a meccsek végére \"fogytak el\" (a kulcsemberek keveset tudtak pihenni??)

popey hozzászólása
popey34242
2011.09.22. 14:10

mi a baj az utánpotlással,hát az ahogy csucsu nyilatkozik,nyolcadik helyezet csapatbol lesz a vb legjobbja?az uszodában sem volt annyira várta a dijat.martin ur vette át,nekünk adták szánalombol.bátori bence golkirály lett.leszögezhetjük,tényleg tehetséges,csak amig a nagyok egymással csatáztak kevésgólos meccseken az érmekért bence lappföldnek,sri lankának lőtte a golokat.nem beszélve arrol hogy a mi csoportunkban volt a vb két leggolérzékenyebb csapata irán és kuwait.ugyhogy e két dij mögé bujni szakmai felelötlenség,és délibábkergetés

popey hozzászólása
popey34240
2011.09.22. 12:20

igazmondó megirja,moderátor leveszi.igazmondó megint megirja moderator megint leveszi,,sajtoszabadság NEM magyarország a neved...tiszta hatvanas évek

halacska hozzászólása
2011.09.21. 15:38

Érdemes lenne megnézni a statisztikát is:(mennyiből/mennyi).

Krisz hozzászólása
Krisz34231
2011.09.21. 15:28

qqcska: Köszönöm a választ.

halacska hozzászólása
2011.09.21. 14:52

Fejétől bűzlik a hal? Milyen vezetői hozzáállás az, ha valaki az utánpótlás eredményességét alárendeli az esetlegesen egy-két tehetség kinevelésének? Hogyan váljon sikeres nagyválogatottá egy akár tehetséges sportoló korábbi sikerek nélkül? Milyen vezetői hozzáállás az, ha a leszerepelt csapatot azzal büntetjük, hogy nem nézheti meg a világverseny döntőjét? Az ilyen vezető milyen vezető edzőket nevez ki a korosztályos válogatottak élére? Hányan beszélnek minimum alapfokon idegen nyelveket? Hánynak van említésre méltó edzői eredménye? Melyik korosztályos válogatottnál szokás elemezni a soron következő ellenfél játékát a mérkőzés előtt? Miért visznek el olyan (egyébként válogatott szintű) játékosokat, akik másodperceket (sem) kapnak a bizonyításra? Miért kell meccseket 8-9 játékossal, csere nélkül végig játszatni sorozatban? Természetesen tisztelet az igen ritka kivételnek. A világ elment mellettünk. Talán még nem késő váltani.

labda hozzászólása
labda34222
2011.09.20. 23:49

Szerintem gond van az utánpotlással,azért is mert nem mindig a legjobb játékosok játszanak.pl rijekában az fif eb-n.a napokban tudtam meg hogy szilvasán kint volt ugyan de nem játszott,salamon másodperceket kapott!de a balkezes ujpesti gyárfást sem eröltették, ugyhallottam 1-2 perc meccsenként.ilyen kaliberü játékosokat kivisznek a padra az eb.-re, azért ez elég nagy luxus a magyar vizilabdának.de hát a vezetöség biztos jobban tudja ezt!

anya hozzászólása
anya34218
2011.09.20. 15:39

Nem megbantva senkit, de azert ha jol tudom kevesebb mint 20 aktiv olimpiai bajnok vizilabdazo van, ennek ellenere amint az elozo hozzaszolasomban is irtam nagyon sokan ugy viselkednek mintha ok is minimum egy olimpiat nyertek volna. Szamomra ez olyan mintha egy magyar focista ugy adna elo magat mintha o is az arany csapat tagja volna - hiszen ois magyar , o is valogatott, igaz a VBre meg ki sem jutott soha. Nem vitatom a tehetseget, de kellene beszelgetni ezeknek a tehetsegeknek Benedek Tibor 5szoros olimpikonnal aki el tudna mondani, hogy a tehetseggel meddig lehet eljutni es azt is hogy a szorgalommal meddig lehet eljutni. Meg talan azt is el tudna mondani nekik, hogy mi volt anno akkor amikor o volt minden torna golkiralya de a csapat csak elvetve jatszott eremert es mennyire mas lett a helyzet foleg Athen utan. En azert bizom benne, hogy meg nincs keso es helyes utra lehet terelni a sracokat. Ehhaz viszont mar komoly osszefogasra es hatalmas a sportag iranti alazatra van szukseg, nem a meglevo valos problemak eltusolasara. Ha Londonban aranyat nyerunk ujra - es higgyek el en ezt szeretnem - attol meg a junior VB 8adikok nem lesznek jobb jatekosok...

viztükör hozzászólása
2011.09.20. 12:39

Anyának! olvastam hozzászólásait és utána érdeklődtem az információinak.......azóta se tudok túl lépni felette,ami valós. Mindenki örülne-és élne vele ha ennyi bizalmat kapna mint egyesek.Mindig lesznek örök tehetségek akikre csak ráragasztják a bélyeget és busás előnyőket élveznek.Itt csak az a probléma hogy nem tesz ellene senki semmit....SŐT!

anya hozzászólása
anya34213
2011.09.20. 12:09

Sajnos a mai eredmenytelen fiatalokat a klubbok ugyan ugy kezelik,mmint ha ok is tobbszoros bajnokok lennenek...A felnott valogatott keretig eljuto nemzetkozileg meg semmilyen eredmenyt el nem ero junior/univerziade valogatottak olimpiai bajnoki szintu fizetesekert szerepelnek klubjaikban a nelkul , hogy barmit letettek volna a sportag asztalara. Kerdem en, hogy pl az a harom jatekos milyen nemzetkozi eredmenyt ert el eddig akik az univerziaden szereplo junior csapatot erositettek? Valoban megdolgoztak az evi 10 millios fizetesert avagy ez meg csak elolegezett bizalom? Ugyan meddig hajlando a szponzor ilyen penzeket fizetni egy ifi/junior VB/EB 6-7-8-9-ediknek? Tobb alazattal es munkaval, kevesebb bulizassal talan meg nem keso felzarkozni, de sajnos a mai fiatalok eloszor kernek es utolag ha nem teljesitenek meg azt sem mondjak, hogy bocs en hibaztam mert nem 100% koncentraltam a feladatomra, hanem bulizgattam inkabb...

szamárhegy hozzászólása
2011.09.20. 11:40

Örülök a kritikus, önkritikus mondatoknak, bár Kemény Ferenc mondatában a két-három klasszisra való utalásban azért van egy kis ellentmondás. A Kásás generáció nemcsak pólózni, hanem nyerni is megtanult a korosztályos világversenyeken, a nyerni tudás képessége is egy pólós felkészítésének fontos része. Nem véletlen, hogy Kemény Dénes olyan gyors ütemben fiatalított, hogy 1-2 átmeneti év után, Sydney-be már az \'aranyos\' fiatalok voltak többségben, és arra is emlékszünk, hogy Peking előtt elhangzott tőle, \'reméli, hogy az idősebbek tanítják meg győzni a fiatalokat, nem a fiatalok veszíteni...\'. Vámos Marci pedig pár hete nyilatkozta, hogy szeretné megszokni a győzelmeket.... Klubszinten a képesség fejlesztés fontosabb, de a korosztályos legjobbakat olyan munkára kell fogni és úgy kell menedzselni, hogy ne 5-9. helyekkel a hátuk mögött érkezzenek a felnőtt válogatottba. Döntőt elveszíteni lehet apró finomságok, bírói belenyúlások miatt, de 5-9. helyeket szerezni sorozatban, az azt jelenti, hogy az utánpótlásban nincs benne a kellő minőségű és mennyiségű (?) munka.

szamárhegy hozzászólása
2011.09.20. 11:20

bobi, Hallottál már az iróniáról, meg a szarkazmusról..., egyébként ez a mondat a mostani kritikus írásokban is megjelenik. Az a pólós gyerek pedig, aki Faragó pályafutásában a lazaság mögött nem látja meg a részletekre is kínosan odafigyelő, a \'szakma\' legmagasabb szintű elsajátítása iránt elkötelezett profit, annak mindegy is, az menjen csak nyugodtan csajozni...

qqcska hozzászólása
qqcska34206
2011.09.19. 23:08

szerintem kifejezetten baj van a póló környékén: az eredmények (visszatekintve pár évre) önmagukért beszélnek. a probléma azért is égető, hiszen a jelenlegi válogatottból kiöregedők (Biros, Kiss Gergő, Steinmetz, ...) helyét kellene majd átvenni - és a Vámos Bátorfi duó erre nem elegendő, ennél több kell. vitatom továbbá azt az állítást is, hogy az utánpótlás feladata 1-2 válogatott szintű \"zseni\" kinevelése. ha ez így lenne, akkor teljesen közömbös lenne minden eredmény, hiszen az senkit nem érdekel... hova lennének ekkor a támogatók?? én őszinte kíváncsisággal várom, hogy az utánpótlásért felelős vezetők letesznek valami jövőbe mutató anyagot az asztalra, hogy \"ezek azok az elvárások, amelyeket az adott korban lévő játékosoknak tudni kell\", vagy akármit - a bólogatás, hogy ti. tényleg válság van, csak a helyzetfelismerés, kell mellé még legalább egy javaslat a megoldásra. az nem megoldás, hogy a szar eredményeket firtató újságírót az utánpótlásért felelős vezető egy viccesnek gondolt megjegyzéssel \"elhajtja\" (MN cikk), az általa erősen támogatott válogatott edzőt cseszegeti (origo cikk), a csapatból (kedvenc csapatának) egyik játékosát kiemelve dícséri, a többit meg ledorongolja (Rijeka).

qqcska hozzászólása
qqcska34205
2011.09.19. 22:44

balkezesek: Gyárfás (ÚVSE), Urbán (BVSC)

Krisz hozzászólása
Krisz34204
2011.09.19. 17:54

A Horvátországban szerepelt U17-es csapatban kik a balkezesek?

mentira hozzászólása
mentira34203
2011.09.19. 17:09

megint csak a ködösités folyik. A vizfelület hiánya tényleg aggasztó, az edzők tényleg kiskirályok és nekik csak az a lényeg minél több gyerek jöjjön ezért minél több tagdijbevétel legyen. Szerintem nem csak az a lényeg, hogy egy két játékost kineveljünk a felnőtt csapatnak, hanem egy nagyon erős és stabil bajnoki hátteret is megteremtsünk az utánpótlásból, mert manapság ha valaki kiöregedik az ifiből, akkor mehet isten hirével, tehát jószerivel abbahagyja a vizilabdát. Egy két csapattól eltekintve szinte alig van olyan hely, ahol tovább tudnánka játsza ob1-ben, mert lehet, hogy az a két három év kellene még nekik és ők is felnőnének a feladathoz. Ha viszont 16 évesen nem látják bennünk az isteni szikrát, akkor le is vannak irva. Székely meg hiába próbálna a saját feje után menni, azonnal vehetné a kalapját.

bobi hozzászólása
bobi34202
2011.09.19. 16:41

Tisztelt megszólaltatott vezetők,szépen beszélnek,van benne igazság,de egy pici önvizsgálatot ha kérhetnék... -Faragó Tamás fiataloknak tartott edzésén hangzott el a mester szájából a következő mondat-\"nem baj fiúk ha nem tanultok meg pólózni,a csajozás legalább könnyebb lesz!\" -Székely Bulcsú is biztos sok mindent megtesz a sikerért,a maga módján,de lehet,hogy elég lenne kevesebb dologra koncentrálnia(Fradi,edzősködés,Max sport igazgatás) vagy átadni a feladatot olyannak,aki teljes szívével ezzel akar foglalkozni és esetleg nagyobb pályázatot nyújtott be a posztra,mint egy oldal szánalom... -Fejétől bűzlik a hal...

Rolling hozzászólása
Rolling34201
2011.09.19. 15:43

Nagy igazság: \"Hogy lesz-e változás? Jó lenne. Momentán mindenki a három olimpiai bajnoki cím mögé bújik, pedig lassan ki kéne venni a molyirtót a zsebekből.\" Erről beszélünk már jó ideje, és a három arannyal söprik el. Pár hete a Sportban volt egy nagy cikk Gyarmati Dezsővel. Minden szava igaz volt, de ő sincs sajnos meghallgatva, pedig ha valaki, akkor az ő szavára nagyon oda kellene figyelni. Csak nincs egy hullámhosszon egy-két most nagyon befolyásos emberrel.