FACEBOOK

Ifi EB: hatodik helyen zártuk a tornát

Ifi EB: hatodik helyen zártuk a tornát
hozzászólás, 2011.09.18.

Egy góllal kikapott Szerbiától, így a hatodik helyen végzett a magyar ifjúsági vízilabda-válogatott a horvátországi Rijekában rendezett Európa-bajnokságon. A tornát a házigazda horvátok nyerték.

Ifjúsági Európa-bajnokság, Rijeka (Horvátország)

Az 5-6. helyért:

Szerbia-Magyarország 10:9 (3:3, 3:1, 2:2, 2:3)
G.: Lőrinc Bálint 4, Sánta Dávid , Szabó Bendegúz, Berta József, Jansik Szilárd, Urbán Márk 1.

Petlyánszki Péter vezetőedző a vlv-nek:

Sajnos nem sikerült megvernünk a nagy rivális szerb csapatot. Majdnem végig fej-fej mellett mentünk és az első negyed végén 2:1-re, illetve a második negyed felénél még 4:3-ra is vezettünk. Megint sok helyzetet dolgoztunk ki, melyeket sorra elpuskáztunk, ill. több lövésünknél még kapura sem mentek a labdák, és ami nem megy kapura, azokból "ritkán" születik gól. Pedig nagyon ráhangolódtunk a mérkőzésre. Két csalódott csapat mérkőzésén a szerbek mentálisan jobban a meccsben voltak, és fegyelmezett, mondhatni egyszerű játékukkal nyerni tudtak. Távoli kapura lövéseik rendre betaláltak. A negyedik negyed vége felé kiegyenlítettünk 9:9-re, de egy buta védekezési hiba miatt gólt kaptunk és már nem maradt idő az újbóli kiegyenlítésre...

Győzelmi reményekkel jöttünk Rijekába, de a horvátok elleni vesztes meccset a bírók érdekes vezetése miatt, valamint az olaszok elleni vereséget nem tudtuk fejben feldolgozni, és ezek is eredményezték a szokottnál gyengébb játékunkat. Több játékosunk teljesítményében is csalódtam, főleg elméleti hibákkal szembesültem. Nagyon szerettünk volna örömet okozni minden vízilabdát szeretőnek, illetve a helyszínen drukkoló szép számú magyar közönségnek. Köszönjük a biztató szurkolást, remélem még ennek a korosztálynak lesznek eredményei, mivel bennük van!

Gratulálok a Triesztben, ugyanebben az időben rendezett női U20-as világbajnokságon 2. helyezést elért csapatnak!


CSURKA GERGELY tudósítása a vlv-nek:

Mindkét gárda nagyobb reményekkel érkezett a kontinensbajnokságra, meglehetősen ritka, hogy az 5. helyért rendezzék meg egy Eb zárónapján a magyar–szerb párharcot. A csalódottság látszott is a két csapaton, egyik sem nyújtotta azt a színvonalat, amelyet a torna korábbi fázisában. Többször is akadozott a támadás-befejezés mindkét oldalon, aztán a második negyed második felében a szerbek kapták el jobban a fonalat, és 4-3-as magyar vezetés után háromszor is betaláltak – két óriási átlövés a játékrész utolsó 75 másodpercében akadt be. A harmadik részben még rosszabbra fordult a helyzet, semmi sem jött be a magyar csapatnak, míg az egykori remek játékos, Dejan Szavics által irányított vetélytárs újabb két góllal már 8-4-re vezetett.

 

Ám ekkor, a reménytelennek tetsző helyzetben kezdtek magukra találni a mieink, Lőrinc Bálint nagyszerű és Sánta János kissé szerencsés góljával 8-6-ról indult az utolsó rész. Ezt Berta József révén rögtön góllal kezdték a magyarok, s bár egy szerb ötméteresből 9-7-re módosult az állás, innen is volt visszaút, a balkezes Urbán Márk szenzációs lövésével megint csak egy gól volt a hátrány, majd egy meglehetősen érdekes szituációt követően egyenlítettünk (gyors labdaszerzést követően egyedül maradt a játékosunk a szerb kapu előtt, a kapus szándékosan az arcába fröcskölte a vizet, így bár Jansik Szilárd épp lóbált, a játékvezető ötméterest ítélt – de ezt Lőrinc higgadtan bevágta). Sikerült kivédekezni egy emberhátrányt, támadásban azonban nem tudtunk jól kombinálni, hátul pedig 1:37-tel a vége előtt egy védelmi hibából Gogov belőtte a mindent eldöntő gólt.

„Sajnálom, hogy az igazán komoly mérkőzéseinket rendre egyetlen góllal veszítettük el úgy, hogy bármelyik a mi javunkra is eldőlhetett volna – értékelt Petlyánszky Péter szövetségi kapitány. – A horvátok elleni csoportmérkőzés volt az első kulcs, ott nem kizárólag rajtunk múlt a vereség, pedig ha ott nyerünk, simán elődöntőig sétálunk. Az olaszoktól kikaptunk, erről csakis mi tehetünk, ma pedig ilyen-olyan okokból már nem tudtunk úgy játszani, ahogy tudunk, ennek lelki és fizikális okai egyaránt vannak. Tragédia persze nem történt, tizenhét éves srácokról van szó, akik életük első világversenyén szerepeltek, sokat tanultak belőle, mi is levontuk a konzekvenciákat, látjuk a csapat erős és gyenge pontjait, jövőre, az U18-as világbajnokságon bizonyosan jobban sikerül a helytállás.”


A döntőben:

Horvátország-Olaszország 8:7

 

A 3-4. helyért:

Spanyolország-Görögország 9:7

A 7-8. helyért:

Franciaország-Románia 7:11

Tudósításaink a korábbi magyar mérkőzésekről:

Győzelem a helyosztón

Az olaszok nyerték a negyeddöntőt 

Magabiztos siker a nyolcaddöntőben

Kiütéses győzelem, csoportmásodik hely

Vereség a házigazdáktól

Győztes start