FACEBOOK

Nyert a világválogatott

Nyert a világválogatott
hozzászólás, 2011.09.11.

A Kemény Dénes által irányított világválogatott 10:7-re győzött a francia válogatott ellen a CN Marseille 90. születésnapja alkalmából rendezett szombat esti gálameccsen.

Mint korábban többször megírtuk, a mérkőzést módosított szabályokkal tervezték lebonyolítani, de a játékvezetőket és a delegátust biztosító európai szövetség ehhez nem járult hozzá. Ezt egy nappal a rendezvény előtt közölték a szervezőkkel, akik egy éve dolgoznak a sportág népszerűsítésére "kitalált" rendezvény előkészítésén. A szombat kora délutántól éjszakáig tartó program több mint 100 ezer euróba került.

Tromler Miklós, a CN Marseille magyar játékosa, a fő szervező azt találta ki, hogy a franciák által nagyon kedvelt úszáshoz "csapják" a maga nemében szintén páratlan, új, talán élvezetesebb játékot eredményező szabályok szerint rendezett meccset. Hatalmas szervezőmunka után a tévé is vevő volt az ötletre, itt tért vissza a franciák közszeretetnek örvendő, már visszavonult sztárja, Laure Manadou, s tényleg nagy sztárok jöttek el a pólógálára is.

Telt ház és óriási érdeklődés mellett zajlottak az úszóversenyek. Varga Dániel sajnos nem indulhatott 50 pillangón, mert egy edzésen kificamodott a hüvelykujja, a gálameccsen is csak perceket töltött vízben. (Saját bevallása szerint az úszók még nincsenek csúcsformában, így lett volna esélye, ha másra nem, arra, hogy hat méter helyett csak négyet verjenek rá 50 méteren.)


vlv-képek


A show-elemeket sem nélkülöző bemutatás után négyszer hat percet jászottak a csapatok - a mindenható LEN akarata előtt meghajolva a jelenlegi szabályok alkalmazásával. A franciák néha meglepő dolgokat produkáltak, de azért a tudáskülönbség az összeszokatlanság ellenére megmutatkozott. Kemény Dénes folyamatosan cserélt és játszatta a helyiektől kölcsönvett két fiút, Audont és Vernouxot, valamint a török Okmant.

Meccs után aláírásgyűjtési hullámon kellett átesniük a sztároknak. Sokan el akarták kérni a főszereplőktől a külön ez alkalomra terveztetett pólós sapkát (volt, aki meg is kapta), de például Varga Dénes csapattársának, Samir Baracsnak  ígérte oda, cserébe az ő sapijáért...

Franciaország-Világválogatott 7:10 (3:2, 3:1, 3:1, 1:3)
A világválogatott gólszerzői: Varga Dénes, Radu, X. Garcia 2-2, Jokics, Vujasinovics, Angelini, Fiorentini

Az all star-csapat összetétele:

Alberto Angelini, Samir Baracs, Xavier Garcia, Predrag Jokics, Slobodan Soro, Alexander Tchigir, Varga Dániel, Varga Dénes, Vladimir Vujasinovics, Cosmin Radu, Oytun Okman, Fred Audon; Yann Vernoux

Vezetőedző: Kemény Dénes

VLV-VIDEÓK:


Bemutatás


Meccsjelenetek 1.


Meccsjelenetek 2.


Meccsjelenetek 3.


Meccsjelenetek 4.


Meccsjelenetek 5.


Meccsjelenetek 6.


Varga Dénes nyilatkozata

- Gratulálok Dumi, a győzelemhez is, és magához a szerepléshez is, mert ugye ez sem kis dolog, úgy gondolom. Milyen volt?

- Köszönöm szépen, nagyon-nagyon jó érzés volt. Először is köszönöm Tromler Miklósnak, hogy gondolt rám, és hogy egyáltalán létrejött ez az egész, mert sok munkája volt benne! Ez egy nagy élmény, tehát ez nekem egy örök emlék marad. Kérték a srácok, kis francia gyerekek a meccs után a sapkát, mondtam, hogy nem adom, mert ez nekem is emlék. Illetve Samir Baracs mondta, hogy szeretné velem elcserélni, mert az neki szintén jó emlék, hogy ha majd elmondhatja, hogy velem sapkát cserélt, úgyhogy ez egy szép nap.

 - És el is cserélted vele?

 - Persze, elcseréltük a végén.

 - Szakmailag milyen meccs volt? Lehet ezt értékelni?

 - Komolyan vettük, hogy hát ugye az aranygála első félideje óta tudjuk, hogy a gálákat érdemes komolyan venni, mert úgy van értelme. Úgyhogy szerintem jó volt, kihoztuk a maximumot belőle annak ellenére, hogy a francia válogatott volt, hogy parádés megoldásokat alkalmazott, azért mi próbáltuk megállítani őket. De tényleg, volt hogy csavar a széléről teljesen váratlanul, nagyon szép gól volt.

 - Sajnálod, hogy nem az új szabályok szerint, vagy a kísérleti szabályok szerint zajlott?

- Kicsit csalódott voltam, ugyanakkor megértem és a vízben már nem számított. Tehát nem is tudom, hogy tudtunk-e volna ilyen gyorsan alkalmazkodni hozzá. Lehet, hogy túl szép lett volna. Amikor, mondom, beugrottam, már nem is emlékeztem arra, hogy itt új szabályokról is volt szó.

- Köszönöm szépen, Dumi, gratulálok!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)


Varga Dániel nyilatkozata

 - Dani, ha jól számoltam kétszer értél labdához a meccsen és azt is nagyon óvatosan. Mi történt?

 - Rosszul számoltad, mert szerintem négyszer értem labdához, igazából kettő egyértelműen pozitív volt: egy gól passz és egy blokk. Szarkasztikusak biztos kihoznák, hogy a meccs legjobbja voltam, mert ennyi idő alatt ennyi minden jót csinálni ritkán jön össze. Egyébként annak az oka, hogy keveset játszottam az, hogy a múlt hét szerdai edzésen kificamodott a nagy ujjam a jobb kezemen, így ezt a hetet úszással, lábtempóval, tehát teljes labdaérintés nélkül töltöttem. Mivel szombat van és az ehhez a héthez tartozik, így tartottam magam, tehát ma sem értem jobb kézzel labdához, ballal passzolgattam csak.

 - Milyen volt a meccs hangulata bent?

 - Mindenekelőtt köszöntet mondanék Tromler Miklósnak és a szervezőknek és gratulálnék nekik! Hiszen azért Franciaországban vízilabdáról beszélni, telt házzal induló, aztán persze kicsit fogyatkozó közönséggel, ilyen szervezéssel, még mindig itt vannak több százan, persze elég jó az étel is, szóval valószínűleg ez is vonzza az embereket. De nem elviccelve Miklósék munkáját, tényleg nagyszerű volt a szervezés. Nekem pedig nagy megtiszteltetés, hogy ilyen csapatban játszhattam. Sajnálom, hogy nem tudtam 50 pillangót úszni, mert egyrészt, mint már nektek korábban említettem, ez gyerekkori vágyam volt, hogy kipróbáljam magam, másrészt meg úgy láttam, hogy lett volna esélyem, ugyanis korán sincsen szezonja az úszóknak és kicsit levoltak eresztve. Az esély alatt azt értem, hogy nem 10 hanem csak 6 méterrel vertek volna meg valószínűleg, persze nem győzelmi esélyekre gondolok.

 - Hogyan tovább, mennyire hátráltat a sérülés és mik a következő feladatok?

 - Sérülés előbb-utóbb elmúlik, hétfőn-kedden, már tudok passzolni rendesen. Sajnos a jövő hét péntekre tervezett Partizan Belgrád meccsünk elmarad, ugyanis a Jadranska Ligában nem tudnak elindulni, megvétózták a montenegróiak vagy valami ilyesmi – ezt tényleg nagyon sajnálom. Már úgy eladták a jegyet, elvileg az összeset, hogy még nem is volt jegy, tehát borzasztó nagy volt az érdeklődés. Így most a jövő hét is meccs nélkül telik el. Azt hiszem vasárnappal lezárul a felkészülési időszak és azutáni héten lesz az Euroliga, azaz a Bajnokok ligája csoportkörének második fordulója, remélhetőleg Rijekában. Ha nem, akkor szívesen jönnék a Komjádiba is, vagy akár Szegedre. Azután indul a bajnokság rá egy hétre, kezdésnek könnyű meccsel, de utána 4 vagy 5 egymás után következő nehéz meccsünk lesz. Szóval a szezon elindult és ugyanolyan jó minden Rijekában, mint tavaly, sőt most még jobb, mivel nagyon szép idő van, majd aztán jön a november amikor sok eső lesz – nem szeretem. Utána decemberben korán hazajövünk a januári EB miatt.

 - Köszönöm szépen Dani, jó szezont kívánok!

 - Köszönöm.

 (Lejegyezte: Tina)


Kemény Dénes nyilatkozata

- Dénes, gratulálok az újabb győztes meccshez. Mesélj először is arról, hogy az előadás, hogy sikerült, hogy érzed?

- Megmondom őszintén nem vártam, hogy ilyen tömeg lesz. Nem gondolom, hogy nagyon különlegesek lettek volna témák. Végül is érdekesek voltak. De az tény, hogy az előre tervezett komplett két órához képest, beleértve a felénél a szünettel, olyan jó két és fél óra lett belőle. Nem én vagyok hivatott beszámolni a sikerességről vagy a hasznosságról. Én megmondom őszintén, hogy jó néhány edző arcán azt láttam, hogy érdekli. Nem mindenkién, lehet, hogy voltak olyanok, akik már mindent tudnak. Én biztos, hogy még nem tudok mindent. Mindenesetre ez benne volt a csomagban, tehát tudtam amikor elindultam otthonról, hogy nem csak ez a meccs lesz, hanem lesz ez az előadás is. Az tény, hogy nagyon-nagyon meleg volt, de túl vagyok rajta.

- Mennyire ért váratlanul az a hír, amivel itt fogadtak, hogy a ma esti  meccset nem a tervezett szabályoknak megfelelően játssza a világválogatott?

- Nézd, én az egészbe úgy csöppentem bele, hogy tavasszal megkerestek a szervezők. Felkértek erre a pozícióra, erre a feladatra. Nagyon-nagyon megtiszteltetés, örömmel elfogadtam, eljöttem. Az elmúlt hetekben tudtam én is meg, hogy megragadják az alkalmat a szervezők, arra, ahhoz, hogy ha már ennyi sztárjátékos itt van, akkor próbáljunk meg esetleg olyan szabályokat, ami ha 2013-ban ténylegesen lesz némi szabálymódosítás, vagy változtatás akkor derüljön ki róla, ha más nem akkor az, hogy nem jó. Az is egy hír. Vagy mi az ami úgy gondolunk, hogy jó, de a valóságban nem jó. Nyilván egy meccs nem meccs, de az egy meccs , több, mint a nulla meccs. Úgyhogy készültem is erre, némiképp megpróbáltam összeszedni a gondolataimat, hogy majd mit fogok mondani a fiúknak, hogy egy számukra idegen és nem kipróbált területen is derüljön ki, hogy őket azért  nem véletlenül hívták ide, meg hát ugye volt ebben a csapatban Olimpiai bajnok, Világbajnok, Világkupa, Világliga győztes, mindenféle játékos. Nagyszerű játékosok. Ettől függetlenül azért meg kellett volna beszélni, hogy mit csinálunk ezekkel a kísérleti szabályokkal. Ehhez képest napközben kiderült, hogy fölsőbb utasításra, úgymond megtiltották, hogy egy gálameccsen, mert ez egy gálameccs, mi a saját örömünkre  kísérletezgessünk, a sportág érdekében, a sportág jövőjéért. Nem minthogyha az aktuális szabályokkal nem lehetne szépen vízilabdázni, ez ugye kiderült, 9 és 10 óra között a mérkőzésen. De az se lett volna baj, ha kipróbáljuk az új szabályokat. Én úgy gondolom, hogy aki egy ilyen showmeccsre vagy egy gálameccsre ilyen módon reagál, az szerintem magát minősíti. Nem történt volna semmiféle tragédia, ha ezt az elképzeléseink, illetőleg a szervezők elképzelései szerint játsszuk. Így alakult, tudomásul vettük. Mi jól éreztük magunkat így is, és úgy hallottam, hogy a közönség is.

- A meccsről, egy rövid értékelést kérnék!

- Az volt a kulcsa, amit már előzőleg is beszéltünk, hogy a játékosok úgy játsszanak, hogy ez egy komoly vízilabdameccs, amikor is egy erős csapat ellen játszanak. Ez megtörtént, hogy úgy álltunk hozzá, hogy jól játsszunk. Nagyon jól érezték magukat a játékosok a vízben, mindenkinek volt sikerélménye. Megmondom őszintén nekem is a padon. Az első perctől kezdve folyamatosan cseréltem, nyilvánvalóan a helyiek  miatt volt két2 francia játékos, akik két-két negyedet játszottak., valamint egy török fiú is. Meg kell, hogy mondjam részt vettek maximálisan a játékban, semmi baj nem volt velük és hát voltak az ismert világsztárok. Nekem ez egy élmény volt, nekik is azt éreztem. Mindig mindenki mosolyogva jött ki a vízből amikor hívtam.

- Köszönöm szépen. Gratulálok!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: P. K. T.)


Tromler Miklós nyilatkozata

- Miklós, gratulálok! Először is: hogy van a család?

- Köszönöm szépen, nagyon jól! Végre megszületett a kislányom, Anna, csütörtökön este, úgyhogy minden a legnagyobb rendben! Egyelőre még kórházban ugye, de hétfőn valószínű már kijönnek, és minden a legnagyobb formában, rendben van.

- A másik dologhoz is gratulálok, mert ezt a hatalmas show-t megszervezni… Mennyi ideje dolgozol rajta?

- Körülbelül tavaly októberben kezdtem el, tehát majdnem egy éve. Nagyon sok energiát és időt vett igénybe, de nagyon- nagyon tetszett, de olyan tapasztalatokat nyújtott, amiket ha az ember nem próbál ki, nem is tapasztalhatja meg. Tényleg egy csodálatos dolog volt, örülök, hogy így sikerült, lehetett volna egy ici-picit jobb, voltak apró problémák, de az minden szervezésben van. Úgyhogy összességében azért boldog vagyok!

- Mi volt ez a gond a LEN-nel, hogy itt az utolsó pillanatban megváltoztatták? Mi is megírtuk, gondolom ők is tudták, hogy itt szabálykísérlet lenne. Kicsit olyan rosszízűvé vált így, mert mindenki úgy készült, hogy itt vízilabda show lesz.

- Nagyon sajnálom, mert ahogy te is mondtad, ez volt az egyik legfontosabb szempont ebben a showban, hogy megmutassuk azt, hogy a vízilabda esetleg így is működik, vagy így nem működik. Sajnos a LEN – úgy gondolom, hogy talán egy félreértést követően – azt mondta nekem mai délelőtt folyamán, hogy nem játszhatjuk ezt a mérkőzést így, mivel LEN-bírók és LEN-delegátus segítik a szervezést meg a mérkőzés levezetését. Volt lehetőségem esetleg ettől függetlenül nélkülük megcsinálni, de végül úgy gondoltuk, hogy diplomáciai okoknál fogva jobb, ha belemegyünk abba, amiket ők szeretnének. Lehet, hogy az lett volna leginkább a megoldás, hogy abszolút LEN-en kívül megoldani ezt a rendezvényt, és akkor nem lett volna probléma. Én úgy gondolom, hogy egy gálamérkőzésen azt, hogy szabályokat módosítunk, vagy egy kicsit változtatunk, és talán ezzel látványosabb lehet a sportág, nem veszítünk, sőt, inkább többet adunk. És pont ezek azok a pillanatok, amikor ki lehetne ezeket próbálni, és nem pedig esetleg a már fontos bajnokságok, vagy nemzetközi kupameccsek alatt. Úgyhogy nagyon sajnálom, hogy igazából nem tudtam együttműködni a LEN-nel, le fogjuk vonni a konzekvenciákat, a következtetéseket a jövővel kapcsolatban, ha lesz esetleg még egy ilyen rendezvény, és remélem lesz!

- Ezt akartam épp kérdezni, hogy van ilyen ambíciód, és folytatsz ilyen szervezőmunkát a jövőben is?

- Igazság szerint abból indultunk ki, hogy ez a rendezvény jól sikerüljön, és ha jól sikerül, és van rá esetleg kereslet, akkor minden évben megszervezni. Legyen ez Marseilleben, Franciaországban,  vagy akár egy teljesen más országban. Igen, ha van rá igény, akkor természetesen ezt szeretném folytatni. Én abban bízom, és ahogy láttam a nagyközönség azért elégedett volt. Esetleg egy következő rendezvényen már új szabályokkal, nem feltétlenül azért, hogy a vízilabdát megváltoztassuk, csak a show kedvéért, hogy mást mutassunk, mint a hétköznapi vízilabda.

-  Köszönöm szépen, gratulálok!

- Én is köszönöm szépen!

 (Lejegyezte: Hohl Zsófi)

1 régi hozzászólás

B (régi) hozzászólása
2011.09.12. 09:29

Utolagos okoskodásnak tűnik, de bennem már a meccs beharangozójánál volt némi rosszérzés pont a LEN miatt, és csodálkoztam is kicsit, hogy mennyire simán adták a nevükez a gálához. Arra szerintem mindenképpen kellett volna számítani a szervezőknek, hogy lesz némi feszkó, mert itt mégiscsak a hivatalos szabályoktól eltérő szabályok szerint játszottak volna a fiúk, a LEN pedig a hivatalos európai szövetség. Nem akaron hosszúra nyújtani, szerintem kezdettől fogva LEN mentesen kellett volna kezelni a meccset. Most ugrott egy kiváló kísérleti lehetőség és némi pénz, de legalább a többi klub tanult/tanulhatott belőle, és a következő ilyen próbagálát már LEN mentesen fogja rendezni egy hasonlóan vállalkozókedvű egyesület.