FACEBOOK

Létay Krisztián: nincs nagy baj

Létay Krisztián: nincs nagy baj
hozzászólás, 2011.09.05.

A röntgenvizsgálatok szerint nem sérült meg súlyosan Létay Krisztián lépe, a Debrecen játékosa otthonában lábadozik.

Mint megírtuk, Krisztián a Debrecen nemzetközi tornáján, szombaton sérült meg. Mentő szállította kórházba, ahol éjszakára az intenzív osztályon helyezték el, mert bordazúzódása mellett felvetődött a lépsérülés gyanúja.

Létay Krisztián hogylétéről hétfőn érdeklődtünk.

- Most már itt vagyok Pesten, hazaengedtek tegnap a saját felelősségemre. A különböző vizsgálatoknál az volt a fő kérdés, hogy a lépem megrepedt-e, ugyanis folyadékot találtak alatta. Kiderült, hogy hematómáról van szó, vagyis vérömleny keletkezett, de a repedés nincs.

- Hogyan tovább?

- Most igazából arra van szükség, hogy sokat pihenjek, ne nagyon mozogjak. Folyamatosan kell majd kontrollra járnom, hogy hasi ultrahanggal és laborvizsgálatokkal ellenőrizzék a gyógyulás folyamatát. Úgy tűnik, a legrosszabbat megúsztam és a bordám se tört el, csak zúzódást szenvedett. Pihenésen kívül nem nagyon van más gyógymód.

- Hogy érzed magad, vannak-e fájdalmaid?

- Mozogni nem nagyon tudok, gondot okoz a fordulás, a leülés, a felállás. A zúzódásnál a borda megnyomta a hasfalat, így ott is vérömleny keletkezhet, meg duzzanat. Ez olyan - a sporttolók tudják -, mint amikor az ember nagyon kemény hasizom-edzés másnapján lejön a lépcsőn és minden lépésnél fájdalmat érez. Nem is gondolná az ember, hogy használja a hasizmát, de aztán rájön, hogy mégis. Minden mozdulathoz kell hasizom, ez most így kiderült, bármit csinálok. Ez kellemetlen, de az állapotom stabil, olyan óriási probléma valószínűleg már nem fog történni.

- Eddig nem volt mód megkérdezni, de hogy történt ez a sérülés?

- Kaptam egy rúgást. Fájt, de nem is foglalkoztam vele, csak úgy felszisszentem, aztán elkezdtem háton úszni visszafelé. Akkor éreztem, hogy ez egy kicsit erősebb annál, mint amikor az ember kap egy "sima rúgást" a meccs hevében. Konkrétan nem kaptam levegőt, és nem is tudtam megmozdulni. Fél kézzel próbáltam kievickélni a kötélhez - nem tudom, mennyire látszott ez -, aztán megpróbáltam kimászni, de nem sikerült, mert már annyira fájt. Az orvos próbált kihúzni, lefektettek, megnézték, miről is van szó, aztán valahogy eljuttattak a mentőautóhoz. Egy nem várt rúgás volt, nem számítottam rá, ráadásul olyan rosszul talált el, hogy majdnem kihozta a legrosszabbat, ami lehetséges egy ilyen rúgás esetén.

- Anélkül, hogy nevesítenénk a rúgás "gazdáját", keresett azóta?

- Persze, keresett! Elég jóban vagyunk, első körben a feleségemet hívta, mert engem nem mert :-). Mondjuk az is igaz, hogy elég feldúlt állapotban voltam. Mondta, hogy nagyon sajnálja, nyilván nem akart sérülést okozni. Ennyiben maradtunk.

- Sokan kerestek a hír hallatán?

- Igen, persze, nagyon sokan hívtak. Szerintem a vlv-cikket sokan olvasták, folyamatosan érdeklődtek még olyanok is, akik nem voltak ott a tornán. A Facebookon pedig, miután becsekkoltam a Kenézy kórházba, online tudósítást adtam, mindig írogattam, hogy mi van velem. Nagyon sokan érdeklődtek ott is. Rengeteg „Jobbulást!”-sms-t, -emailt, hívást kaptam, úgyhogy ennek nagyon örültem. Köszönöm a vlv-n keresztül is azoknak, akik érdeklődtek az egészségi állapotom felől!

- Krisztián, örülök a jó híreknek, jobbulást kívánok, és köszönöm szépen az információkat!

(Lejegyezte: Varga Bogi)