FACEBOOK

Kemény Dénes címzetes egyetemi docens

Kemény Dénes címzetes egyetemi docens
hozzászólás, 2011.09.03.

A Kaposvári Egyetem pénteki ünnepélyes tanévnyitóján kitüntető címeket vehettek át az arra érdemesek. Dörgő taps fogadta, amikor Kemény Dénes járult az intézmény vezetői elé, hogy átvegye címzetes egyetemi docensi kinevezését.

A somogyi megyeszékhely egyetemén idén ősszel több mint 1200 elsőéves kezdi meg tanulmányait. Az idén tízéves oktatási intézmény ünnepélyes tanévnyitóján a gólyákat egyetemi polgárokká avatták, majd sok év után ismét tiszteletbeli doktori, egyetemi tanári és egyetemi docensi címeket adtak át. Utóbbit hatan vehették át, köztük Kemény Dénes, akit nem elsősorban a sportban elért sikerei okán ismertek el, hanem gyakorló és kutató állatorvosi munkáját, valamint pedagógiai tevékenységét is méltányolták a cím odaítélésével.

KEMÉNY DÉNES a vlv-nek:

- Többen gratuláltak, hogy ekkora tapsot az egyetem falai még nem hallottak. Emiatt egy kicsit szégyelltem is magam, mert azok a díjazottak, akik előttem vagy utánam vették át címüket, olyan szintű tudományos és pedagógiai munkát produkáltak a pályafutásuk alatt, hogy egy kicsit megkérdeztem magamtól, mit keresek én itt... Nyilván ez a sport szerencsés hatása is, hiszen az itt elért sikerekről mindenki értesül. Az én munkásságom kapcsán azért lehetett hangosabb a reakció, mert ez a terület mindenkinek a szerelme. De én azt gondolom, hogy amit végighallgattam a méltatások során a többiek munkásságáról..., nem is folytatom.

Jól mutatja egyébként a helyzet furcsaságát, hogy a mellettem ülő régi barátomról, a díszdoktori címmel jutalmazott dr. Sótonyi Péterről most, a laudáció ismertetésekor tudtam meg egy sor dolgot, hiszen mi barátokként nem arról beszélgetünk, hogy ő most a Yale-en vagy máshol tartott éppen előadást.


Az elismeréseket egyébként Szávai Ferenc rektor és Repa Imre rektorhelyettes adta át. Utóbbi vezeti azt az egyetemhez tartozó Egészségügyi Centrumot, diagnosztikai központot, amely hamarosan átfogó vizsgálatokat végez a londoni olimpiára készülő magyar férfi vízilabdázók egészségi állapotáról. A vizsgálódás olyan komoly, nagy munkát igénylő tevékenység lesz, hogy a csapattagok nem is tudnak egyszerre átesni rajta, két csoportban utaznak majd Kaposvárra. A cél az, hogy ha bármilyen problémát felderítenek a speciális vizsgálatok, azt még időben lehessen orvosolni, ne kerüljön veszélybe emiatt az illető játékos és ezzel együtt a csapat londoni jó szereplése.


Lakos István felvételei