FACEBOOK

A huszonnegyedik órában

A huszonnegyedik órában
hozzászólás, 2011.08.20.

Huszonnégy meccset játszott le 24 óra alatt csaknem ötszáz gyerek az 1 Nap Vízilabda nevű nemzetközi vízilabda-tornán Budapesten, a Margitszigeten, augusztus 19-én 16 órától 20-án 16 óráig. A szervező Újpest Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (UVSE) azért hívta életre még 2009-ben a világszerte unikumnak számító rendezvényt, mert fel akarják hívni a figyelmet az utánpótlás-nevelés lehetetlen helyzetére.

VIDEÓ:



- Rajtatok múlik, milyen lesz a magyar vízilabda pár év múlva, és én azért jöttem el ide, hogy buzdítsalak benneteket, mert rajtatok áll ennek a kivételes sportágnak a jövője - mondta Dömötör Zoltán, Tokió olimpiai bajnoka, az oroszok elleni döntőbeli győztes gól szerzője annak a majdnem félezer gyereknek, akik 24 órán át vízilabdáztak Budapesten.

Az 1 Nap Vízilabda elnevezésű rendezvényen péntek délutántól szombat délutánig folyamatosan játszottak a 6-18 éves sportolók. A világon egyedülálló sporteseményt az ország legnagyobb vízilabda-utánpótlás egyesülete, az UVSE szervezte, budapesti és vidéki klubok játékosai mellett mintegy félszáz külföldi gyereksportoló részvételével.

- A vízilabda évtizedek óta magyar sikersportág. Bár „vízilabdában mi vagyunk a császárok”, utánpótlásképzésre már olyan kevés pénz jut, hogy szinte elérhetetlennek tűnik, hogy a jövőben is el tudjunk érni hasonló sikereket – mondja az UVSE elnökhelyettese, Kis József, akinek vezetőedzői irányítása alatt a legtöbb magyar gyerek tanulja ezt a sportot. - Számunkra az „1 Nap Vízilabda” nem csak egy sportesemény, hanem ötszáz gyerek demonstrációja a sportért és az egészséges életmódért – tette hozzá az edző.

A III. 1 Nap Vízilabda nemzetközi tornát a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezték meg, nagyhírű külföldi klubok utánpótláscsapatainak részvételével. Az UVSE és a meghívott külföldi és vidéki csapatok gyermeksportolói 24 órán át egyórás etapokban játszottak egymással. Minden korosztály játéklehetőséghez jutott a hatévesektől egészen az ifi korosztályig. A nagyobbak az éjszakai órákban, a kisebbek pedig nap közben csobbantak, de a gyerekek akkor is a medence közelében maradtak szurkolni, amikor éppen nem játszottak. A részvevők 3-6 mérkőzésen is vízbe szálltak, a korosztályos meccsek mellett egy rendhagyó, udvariaskodástól mentes fiú-lány csapatpárharcnak is tanúi lehettek a nézők.

Mindenki nagy érdeklődéssel várta a lényegesen kevesebb "vízilabda-rutinnal" rendelkező színészek és újságírók gálamérkőzését, amelyet 20-án délelőtt rendeztek meg. A meccs az újságírók fölényes győzelmét hozta, még úgy is, hogy Szántó Dávidnak többször is sikerült egy méterről eltalálnia Barabás Kiss Zoltán színész-kapust.

Az esemény médiatámogatója a Magyar Televízió volt, a 24 órás torna minden programját élőben követhették az érdeklődők a neteyes.hu online közvetítésében. A gyermek vízilabda-tornát támogatta még a Nemzeti Sportközpont, a Vodafone, a TriGránit Csoport, az ING, a Salamander, a Fővárosi Gázművek, a Seiko és a Coproduction Kft.

Az 1 Nap Vízilabda tornát harmadik éve szervező UVSE azért jött létre 2008 decemberében, hogy - egyedülálló módon - kizárólag a vízilabda-utánpótlás nevelésével foglalkozzon. Azóta számtalan korosztályos bajnoki címet szereztek, de nem csak minőségben, hanem a mennyiséget tekintve is példa nélkül álló az egyesület, hiszen sehol máshol nem vízilabdázik ennyi gyerek, jelenleg több mint háromszáz fiatal sportol itt.




(Fotók: UVSE)