FACEBOOK

Ráúszás - Varga Dániel

Ráúszás - Varga Dániel
hozzászólás, 2011.07.14.

A magyar válogatott egy-egy játékosát veszi górcső alá a SportKlub online rovata ("Ráúszás Szabó Zolival") . Mi pedig minden alkalommal megkérdezzük az érintettet: mit szól a róla készített értékeléshez.

Ahogy Szabó Zoltán látja
(Takács Márton kérdez)

- Mi jut eszedbe először Varga Daniról?

- Az, hogy beérett. Sokáig nem lehetett tudni, hogy a művészattitűdjének milyen kicsengése lesz. Mostanra teljesen letisztult a játéka, a nem szükséges elemeket elhagyta.

- Melyek az erősségei a Rijekában légióskodó olimpiai bajnokunknak?

- A jövő vízilabdajátékos-ideálja a minél univerzálisabb, minél több poszton használható ember. Daninak ez nagy erőssége, hiszen legalább négy poszton használható: bekkpozícióban, kapásoldalon, irányítóként és átlövőként is. Régebben kevésbé volt jellemző rá, de számomra az idei szezon "felfedezése" volt vele kapcsolatban a sok fontos és pontos passz, gólpassz. Ezeken kívül kellő mértékben egyéniség és benne van a mindenkor kreatív játék. Vagyis az, amit az év eleji interjúnkban mondtam, hogy a legfontosabb teremtő képzelettel játszani, azt ő nagyon tudja, ez az egyik legnagyobb erőssége.

- Miben fejlődhet, ha valamiben lehet még egyáltalán?

- Ecsetkezelésben... A viccet félretéve, nem a technikai vagy taktikai fejlődési lehetőségeket érzem fontosnak. Az ő meglévő képessége és tudása majdnem mindenre elég. Viszont személyiségéből fakadóan neki fokozottan kell, hogy élvezze, játssza a játékot és hogy ne laposodjon el munkává, kötelességgé a vízilabda. Ezért az elsődleges feladata mindig megtalálni a kellő és helyes motivációt. Ha az megvan, az segít a legtöbbet a játékán.

Névjegy

Név: Varga Dániel
Születési idő: 1983. szeptember 25.
Születési hely: Budapest
Poszt: átlövő
Jelenlegi klubcsapata: Primorje Rijeka
Eddigi csapatai: UTE (1997-2001), Vasas (2001-2010), Primorje Rijeka (2010- )

Hazai eredményei: 4x magyar bajnok, 5x magyar bajnoki 2. helyezett, 4x Magyar Kupa-győztes, 2x Magyar Szuperkupa-győztes

Nemzetközi sikerei: olimpiai bajnok (2008), 2x világbajnoki ezüstérmes (2005, 2007), Európa-bajnoki ezüstérmes (2006), Eb-bronzérmes (2008), Világkupa-ezüstérmes (2006), 2x Világliga-ezüstérmes (2005, 2007), ifjúsági Európa-bajnok (2001), junior világbajnoki ezüstérmes (2003), junior Európa-bajnoki ezüstérmes (2002), Euroliga-bronzérmes (2008), KEK-győztes (2002), KEK-ezüstérmes (2003)

Díjak, kitüntetések: Junior Prima Díj (2008), a pekingi olimpia All Star csapatának tagja (2008), a melbourne-i világbajnokság All Star csapatának tagja (2007), Az év játékosa (2007), Az év Vasas sportolója (2006, 2007, 2009), A junior Eb legjobb játékosa (2002), az ifjúsági Eb legjobb játékosa (2001), az év utánpótlás játékosa (2000), a kultúrák közötti párbeszéd európai évének egyik magyarországi nagykövete.


VARGA DÁNIEL a vlv-nek:

- Köszönöm Zoli értékelését!

Remélem, eljön még az a jövő, amelyben kamatoztatni tudom az adottságaimat és a tudásomat, amennyiben Zoli a rövidpályás, 5-5 elleni játékra gondolt.

A gólpasszok száma azért nőtt meg a rijekai szezonban, mert főként 2-es pozícióban játszottam. Ez ott azt jelenti, hogy balra mellettem Baracs, és Dumi, jobbra pedig Garcia játszik. Nos, mindhárman szeretnek jó passzt kapni, én pedig szeretek gólpasszt adni.

Bevallom, az ecsetkezelésem valóban nem sokat fejlődött az utóbbi időben, ami köszönhető annak, hogy mostanában az exponáló gombbal többet érintkezik a kezem, mint az ecsettel.

Zoli jól látja, hogy kellő motiváció nélkül nekem nem megy a játék. Az utolsó két-három Vasas-szezonomban pont az volt a baj, hogy túl sokszor, „kötelességtudatból”, néha már gépiesen próbáltam megfelelni valaminek, ami szerepet ráadásul nem is szerettem. Túl sok mindennel foglalkoztam, így előfordult, hogy a játék igazi lényege, az élvezet elveszett számomra.

Rijekában, az első edzésen megkérdeztem az edzőmet, hogy mit vár tőlem. Elmondta, hogy milyen posztokon számít rám, és soha nem fog szólni semmiért, csak azt kéri, hogy élvezzem a játékot.

Élveztem! (-:

Ui: mivel ez a rovat a nyilvános szembedicsérésről is szól, legyen szabad megköszönnöm Zoli szakszerű kommentálását, amivel hozzáadott értéket képvisel a televíziós közvetítések során ebben a szép, de annál nehezebben értékesíthető sportágban.

2 régi hozzászólás

pappgabok hozzászólása
2011.08.04. 21:43

A lényeg a játék élvezete. Annak idején mi is imádtunk a grundra járni focizni (51 éves vagyok). A rövid pályás verzióval valószínű, hogy sokkal eladhatóbbá válna a sportág.

Hewson hozzászólása
Hewson33375
2011.07.14. 17:27

Na, ilyen egy intelligens vízilabdázó, ha nyilatkozik. Ellentétben számos nagy arcú, közönséges és bunkó játékosunkkal. Egy igazi sportember gondolkozni és nyilatkozni is tud: itt egy jó példa.