FACEBOOK

Labda a vízben!

Labda a vízben!
hozzászólás, 2011.07.13.

Újabb kiadásban látott napvilágot a „kis pólósok, nagy gólvágók és kapusok kézikönyve”. A korral haladva nem csak fotók, hanem immár dvd-mellékletben lévő filmanyag segíti a vízilabda alapjainak elsajátítását. A szerzővel, Merész Andrással, a női válogatott szövetségi kapitányával beszélgettünk. (Videórészletek a könyv dvd-mellékletéből.)

- Kezdjük az előzményekkel!

- Még 2001-ben írtam egy Labda a vízben! című könyvet, elsősorban 8-12 éves kezdő vízilabdázóknak. A célom az volt, hogy a gyerekek szintjén „meséljem el” a vízilabda összes alaptechnikáját, elmagyarázva, fényképekkel illusztrálva a fontos részleteket. Az úszástechnikáktól kezdve a labdatechnikákon keresztül még alapvető taktikai ismereteket is tartalmazott, de a lényeg egy mondatban összefoglalva: magáról a sportágról próbáltam a gyerekek számára érdekesen írni.

- Röviden soroljuk fel, mire terjed ki a tartalom.

- A vízilabda történetére, így a magyar olimpiai bajnok csapatok összeállítására, a szabályok történetére, természetesen főként a jelenleg érvényes szabályokra, azok közül is kiemelve egy-két dolgot. Vannak benne példák különböző korosztályok 60 perces edzésére. Tehát egyrészt ismeretterjesztő könyv, ami, azt gondolom, segíti a nevelőedzők munkáját abból a szempontból, hogy képekben és leírva is tartalmazza ugyanazt, amit oktatnak a gyerekeknek. Illetve a most megjelent második kiadásban egy DVD-melléklet is található, ami ugyanezeket a technikai elemeket mozgóképeken is megmutatja. Ami az érdekessége a dolognak, hogy az első kiadásban a fényképeken Kósz Zoli, Székely Bulcsú, Kiss Gergő szerepelt elsősorban. A második kiadásban próbáltam frissíteni, mert az a tapasztalatom, hogy mondjuk például Kósz Zolit már legfeljebb inkább csak régebbi képekről ismerik. Ezért a mostani fényképeken Gergely Pista és Szivós Marci látható. A DVD-n pedig rajtuk kívül még szerepel Hosnyánszky Norbi, és hogy a felvételek aktuálisak legyenek majd néhány év múlva is, ezért Vámos Marci is, mint legfiatalabb. Hogy a szépség is jelen legyen, Csabai Dóra, valamint a női válogatott cserekapusa, Gangl Edina szintén szerepel a fényképeken. És hogy lássák a gyerekek, hogy ez könyv nekik szól, a Kolping Iskola 9., vízilabda osztályának tanulói is szerepelnek a DVD-n bizonyos gyakorlatok bemutatásával. (Ez az első vízilabdás osztály  Budapesten.)


Vízenjárás, taposás


- Hogy történt a kiadás?

- A saját Betéti társaságom adta ki, így volt a legegyszerűbb. A képeket Kovács Anikó készítette - ingyen és bérmentve. Ugyanígy vettek részt a munkában a férfi válogatottak, végigcsinálva a napi 3 órás filmezéssel járó procedúrát. Köszönet érte! Büszkeséggel tölt el, hogy olyan játékosok - például Szivós Marci, vagy Vámos Marci – vannak a képeken, videókon, akiknek én voltam a nevelőedzője valamikor a KSI-ben. Vámos Marci nálam kezdett, mondjuk ő csak egy-két évig volt a tanítványom, Szivós Marcinak viszont négy-öt évig az edzője voltam a KSI-ben.


Közeli lövés védése


- Nyilván nem tudsz elfogulatlanul beszélni a könyvről, fogalmazd meg tehát elfogultan, hogy miben látod a jelentőségét!

- Azt gondolom, hogy ez a kis kötet tényleg hiánypótló. Sok sportágnak régóta van hasonló jellegű könyve. Még 2000-ben szúrtam ki, hogy a kosárlabda iránt érdeklődők három-négy hasonló kiadványból is választhatnak. Akkor miért nincs ilyen a vízilabdázóknak? – tettem fel a kérdést. Igazából a sportágunk magyarországi irodalma nagyon szűkös. Gyakorlatilag ezen a köteten kívül a legutóbbi szakmai jellegű könyv Rajki Béla-Gallov Rezső: Korszerű vízilabdázás, című munkája volt, amelynek utolsó kiadása 1985-ben jelent meg. Ezzel az én munkám nem akar versenyezni, hiszen Rajkiéké szigorúan szakmai könyv, magas szinten leírva a tudnivalókat, ez pedig elsősorban gyerekeknek, illetve olyan, a vízilabdát kedvelőknek szól, akik azért szeretnék tudni, hogy mondjuk, amikor beadják a kapufához a labdát és a játékos rápöcizi, akkor húzással, pöcizéssel vagy éppen pofozással érte-e el gólt.

Igazából annak örülnék a legjobban, ha a címzetteknek a lehető leghamarabb eljutna, és a lehető legtöbben olvasnák a kezdő vízilabdázók, akik most ismerkednek a játék alapjaival. De azt gondolom, hogy haszonnal forgathatják még kezdő edzők is, és olyan műkedvelők, sportkedvelők, akik nincsenek teljesen tisztában a vízilabdázás szakszavaival. Egyébként a könyv tartalmaz még angol-magyar vízilabdás kisszótárt, és benne van – szerintem ez a legfontosabb: – Rajki Béla tízpontos kiskátéja. Büszkeséggel mondom, hogy az előszót másodszor is Kemény Fecsó bácsi írta a könyvhöz.


Svédcsavar


- Hogy lehet hozzájutni?

- A szövetségben tudják megvásárolni az érdeklődők, illetve a Komjádi uszodában, a sportboltban - egyelőre. Igazság szerint az első kiadásnak is az volt a gyengéje, ami most még a második kiadásnak is, hogy nincs terjesztés. A kluboknak nagyobb mennyiségben is tudunk küldeni, engem is megkereshetnek, s a szövetséget is.


A labdatechnika fejlesztése


- Mennyibe kerül?

- A kiskereskedelmi ára a Komjádi uszodában 2600 Ft, nagyobb mennyiségben 2000 Ft-os bruttó áron tudjuk adni. Igyekeztem a lehető legalacsonyabbra tenni az árat, szép kiadású, kemény fedeles, jó minőségű könyvről van szó. Az ilyen jellegű kötetek ennek az árnak másfél-kétszeresébe szoktak kerülni, de a cél az volt, hogy minél több gyerekhez eljuthasson.

- Kinél kell jelentkezni, hogy ha valaki vidékről akar néhány tucatot? Hogy oldhatja meg?

- Írhat nekem e-mailt, mereszandras@gmail.com, vagy pedig a vízilabda szövetségben lehet érdeklődni.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


1 régi hozzászólás

TomHanx hozzászólása
TomHanx33369
2011.07.13. 13:11

A könyvnek Facebook oldala is elérhető! https://www.facebook.com/pages/LABDA-A-V%C3%8DZBEN-Minden-amit-a-v%C3%ADzilabd%C3%A1r%C3%B3l-tudni-%C3%A9rdemes-2-kiad%C3%A1s/130835740327190