FACEBOOK

„Vb-döntősök leszünk”

„Vb-döntősök leszünk”
hozzászólás, 2011.07.01.

Dr. Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke örül a Vodafone Kupa sikerének és bizakodik abban, hogy a férfi csapat újra régi fényében fog tündökölni, vagyis az első három között végez július közepén kezdődő sanghaji a vb-n. A szövetség első embere Vodafone Kupa előtt nyilatkozott Gáspár Gergelynek. A SportKlub online interjúját az alábbiakban ismertetjük.

− A Vodafone Kupa és elődje is rendre garantálta az elmúlt évek során a magas színvonalat, így látta ezt játékos, szurkoló és szponzor egyaránt. Mi a siker titka?

− Ez egy tradicionális nyári kupa, amelyen mindig nagyszerű a hangulat. A meghívott ellenfelek mindig elégedetten távoznak tőlünk az ilyen eseményekről, és szinte sorban állnak azért, hogy invitálást kapjanak a következő évi kupára. A közönség kiváló atmoszférát teremt a nyitott uszoda lelátóin, valamint szembesülhet azzal is, milyen a válogatott pillanatnyi formája. Ne feledjük, ebben a sorozatban már általában az a végső játékoskeret szerepel, amely az adott világeseményre is utazik. Ez így lesz a mostani esetben is.

− Az elmúlt két évben nagy tornán nem sikerült dobogós helyezést elérniük a fiúknak. A szövetségnek mi a célkitűzése a júliusi sanghaji vb-re?

− Az elsődleges elvárás az olimpiai részvétel kiharcolása. Szerencsétlen esetben a legjobb háromban kell végezni, szerencsés esetben remélem, döntőznek a mieink. Ha azt vesszük figyelembe, hogy olimpia előtt mindig jól szerepelünk a vb-ken (a 2004-es athéni játékok előtt például megnyertük), akkor bizakodhatunk. Én hiszek benne, hogy meglesz a finálé.

− Mennyire szoros a viszony Ön és a játékosok, valamint a szakmai stáb között? Tudna nekünk egy hangulatjelentést adni?

− A srácok elszántak, nagyon akarnak bizonyítani. A kedélyállapot kiváló, állandóak a zrikálások is, de ez nem megy a teljesítmény rovására. Régen baj lenne, ha külön motiválni kellene a „Kemény-legényeket”. Régóta jó a viszonyom a szövetségi kapitánnyal és a játékosokkal is. Dénessel dolgoztunk is együtt még anno, innen datálható a mindig nagyszerű és az átlagosnál is közvetlenebb kapcsolat.

− Szépen lassan bekövetkezik a teljes generációváltás a felnőtt válogatottnál. Milyennek ítéli meg a szövetség az utánpótlás jelenlegi helyzetét?

− A helyzetünk relatív. A fiatalokat tekintve van egy kisebb lemaradásunk a szerbekhez képest, de a többi ország válogatottjával szemben bármikor versenyképesek vagyunk. Augusztusban először Universiade lesz Kínában, majd ugyanebben a hónapban U20-as vb Görögországban, tehát feladat adódik bőven. Azt mondom, az infrastrukturális helyzetet figyelembe véve erőn felül teljesít a honi vízilabda.

− A BVSC uszodája körül adódó problémák is az utóbbi megjegyzését erősítik. A körülmények silányak, vonzó maradhat így is a sportág a fiatalok számára?

− A budapesti helyzet kriminális. Elszomorító az, hogy a BVSC uszodája például esőzések idején beázik. A fővárosban máshol sem sokkal ideálisabbak a körülmények. Az nonszensz, hogy azokban az uszodákban, ahol korábban 10-20 gyerekkel foglalkozott egy-egy szakvezető, ott most 50-60 csemete jut egy edzőre. Szinte lehetetlen újabb gyerekek bekerülése a rendszerbe. Önerőből nem tudunk előrébb lépni ebben a tekintetben támogatókra van szükségünk, de azok nem jelentkeznek. Egyetlen magyar törzsszponzorunk segít bennünket, a többiek külföldiek. Vidéken még létezik a lokálpatriotizmus és bőven találunk példát áldozatkészségre is. Ez Budapesten hiányzik. Nem véletlen az sem, hogy az elmúlt bajnoki idényben már két vidéki csapat is be tudott kerülni a legjobb négybe.

− Mit jósol a Vodafone Kupára?

− Három győzelmet. Bízom benne, hogy ezek a mérkőzések még megmutatják azokat a pontatlanságokat, amelyeket a vb-n már nem szabad majd elkövetni. Szerintem szurkoló és játékos egyaránt jól fogja érezni magát.