FACEBOOK

Szerbia nyerte a Világliga szuperdöntőjét

Szerbia nyerte a Világliga szuperdöntőjét
hozzászólás, 2011.06.26.

Szerbia válogatottja szoros mérkőzésen legyőzte a hazai pályán játszó Olaszországot a Világliga-szuperdöntő vasárnap esti fináléjában és ezzel megvédte tavaly megszerzett címét, s biztosította helyét a jövő évi londoni olimpia mezőnyében.

Világliga szuperdöntő, Firenze, mérkőzés az első helyért:

Olaszország-Szerbia 7:8 (2:2, 1:1, 2:2, 2:3)
Firenze, v.: Margeta (szlovén), Moliner (spanyol)
Olaszország
: Tempesti, Luongo, Gitto, Figlioli 1, Perez, Felugo, Giacoppo, Gallo 1, Presciutti, Fiorentini, Aicardi 3, Deserti, Giorgetti 2. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna.
Szerbia: Soro, Cuk 1, Gocsics, Vanja Udovicsics 1, Vapenski, Dusko Pijetlovics 2, Nikics, Alekszics 1, Radjen, Filipovics 3, Prlainovics, Mitrovics, Gojko Pijetlovics. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicic
Gól - emberelőnyből: 1/8, ill. 4/9

Kemény, ütésváltásoktól sem mentes mérkőzésen nyert a szerb válogatott. A játékvezetők sok kiállítással igyekeztek megfogni az egygólos vezetések és a folyamatos egyenlítések váltakozásával hamar idegőrlővé vált összecsapást. A mérkőzést Magyarországon közvetítő DigiSport Plusz szakkommentátora a kétszeres olimpiai bajnok kapus, Gergely István volt.

A döntő első részét olasz részről Tempesti kapus bravúrjai és a magyar származású, budapesti születésű Giorgetti teljesítménye, szerb oldalon pedig Udovicsics domináns játéka határozta meg. A szerbek lőtték az első két gólt, de az első negyed végére az olaszoknak sikerült egyenlíteniük Giorgetti találatával (2:2). Az első ütés már a második percben megtörtént, később hasonló esetek miatt több kiállítást ítéltek a játékvezetők.

A második negyed ismét szerb előnnyel indult, de az olaszok megint behozták a hátrányt, a félidő 3:3-mal zárult.

A harmadik negyed elején az olaszok - a mérkőzés folyamán először - megszerezték ugyan a vezetést, de nem sokáig örülhettek (4:4). Újra olasz előny következett (Giorgetti révén  5:4). A negyed végén az olaszok két gólra növelhették volna előnyüket, de a megúszó játékos kihagyta a ziccert, míg a másik oldalon a szerbek eredményesek voltak (5:5).

A negyedik negyed szerb fölénnyel indult (5:6), de az olaszok ötméteresből újra egyenlítettek (6:6, Felugo harcolta ki). Újra szerb vezetés, újra egyenlítés (7:7), majd Filipovics vezetést szerzett Szerbiának. Ekkor megszakadt a játék időméréssel kapcsolatos probléma miatt, majd átállították az órát (másfél perc helyett így már csak 44 másodperc maradt). A folytatásban újabb pofon csattant - Gergely István megfogalmazása szerint akkora volt, hogy a játékos feje lebukott tőle a víz alá. Az olaszok időt kértek, de azután a maradék időben nem sikerült a meccset menteniük és így kivívni a büntetőpárbaj lehetőségét.

Gergely István értékelése szerint az olaszok sokkal jobb csapatjátékot mutattak az első két negyedben, mint a szerbek, így tudtak versenyben maradni ellenfelükkel,szemben, ez pedig fesztültséget okozott a szerb játékosokban. Szerbia válogatottja viszont mindent megtett a győzelemért és annak révén az olimpiai indulás jogának megszerzéséért. A magyar olimpiai bajnok kapus azt mondta: akármilyen parázs hangulatban is zajlott az összecsapás, volt némi "harakiri", a" végén mindegyik játékos megmutatta a nagyságát; nem vitték ki a feszültséget a medencéből ". Gergely István arról is beszélt, hogy számára nagy meglepetés volt Giorgetti játéka, szerinte kifejezetten jól játszott a fiatal pólós a mérkőzésen.

A győztes - az olimpiai kvalifikáció mellé - 100 ezer dollár pénzdíjat kap; összesen 600 ezer dollárt osztanak szét a részt vevő 19 csapat között.


A harmadik helyet a horvátok szerezték meg, miután 11:5-re lelépték az USA csapatát.

Az ötöfik helyért:

Montenegró-Ausztrália 8:7

A hetedik helyért:

Kanada-Kína 9:10

A Világliga szuperdöntőjének végeredménye:

1. Szerbia
2. Olaszország
3. Horvátország
4. USA
5. Montenegró
6. Ausztrália
7. Kína
8. Kanada