FACEBOOK

A Marseille megvédte bajnoki címét

A Marseille megvédte bajnoki címét
hozzászólás, 2011.06.20.

Két magyar nézett farkasszemet egymással a francia bajnoki finálé utolsó, mindent eldöntő meccsén. A feltörekvő, meglepetésre alapszakasz-győztes Montpellier megráncigálta a hetedik éve első Marseille bajszát, de a bravúr nem sikerült. Jászberényi Gábor és Tromler Miklós a vlv-nek.

Francia bajnokság, döntő

1, mérkőzés, június 11.

CN Marseille-Montpellier WP 9:7 (4:1, 3:2, 1:1, 1:3)
Marseille, v.: P. Bouchez, P. Planchon
Marseille: R. Garsau - P. Tomasevics, I. Kovacsevics 1, A. Mennucci, Tromler M., T. Simon 1, U. Crousillat 4, M. Marzouki, Y. Vernoux, Is. Moutaabbid, D. Basics 2, A. Camarasa 1, Q. Vander Meulen. Edzők: P. Kovacsevics, A. Mikaelian
Montpellier: Jászberényi - A. Aguilar-Ramirez, T. Pastry, EM. Hansen, V. Jarnet 1, G. Laux, M. Peisson 3, N. Popovics 1, R. Pirat, B. Boust 1, F. Vasseur, Y. Vergeade, Q. Chipotel 1. Edzők: F. Vasseur, K. Ait-Mehdi.
Gól - emberelőnyből: 2/7, ill. 2/6
Gól - ötméteresből: 2/3, ill. 2/2
A mérkőzés alakulása: 3:0, 3:1, 5:1, 5:2, 6:2, 6:3, 7:3, 7:4, 8:4, 8:7, 9:7

2. mérkőzés, június 18.

Montpellier WP-CN Marseille 8:7 (2:2, 2:1, 3:1, 1:3)
Montpellier, v.: A. David, P. Bonnay
Montpellier: Jászberényi - A. Aguilar-Ramirez 1, T. Pastry, EM. Hansen, V. Jarnet, G. Laux, M. Peisson 1, N. Popovics 4, R. Pirat 1, B. Boust, F. Vasseur, Y. Vergeade, Q. Chipotel 1. Edzők: F. Vasseur, K. Ait-Mehdi
Marseille : R. Garsau - P. Tomasevics, I. Kovacsevics, A. Mennucci 2, Tromler M. 1, T. Simon 2, U. Crousillat, M. Marzouki 1, Y. Vernoux, Is. Moutaabbid, D. Basics, A. Camarasa 1, N. Simon. Edzők: P. Kovacsevics, A. Mikaelian
Gól - emberelőnyből: 2/7, ill. 4/8
Gól - ötméteresből: 3/3, ill. -

A mérkőzés alakulása: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 6:3, 6:4, 8:4, 8:7

3. mérkőzés, június 19.

Montpellier WP-CN Marseille 5:10 (2:2, 1:1, 2:3, 0:4)

Montpellier, v.: A. David, P. Bonnay
Montpellier: Jászberényi - A. Aguilar-Ramirez, T. Pastry, EM. Hansen, V. Jarnet, G. Laux, M. Peisson 1, N. Popovics 2, R. Pirat, B. Boust, F. Vasseur, Y. Vergeade 1, Q. Chipotel 1. Edző: F. Vasseur
Marseille: R. Garsau - P. Tomasevics, I. Kovacsevics, A. Mennucci, Tromler M., T. Simon, U. Crousillat 3, M. Marzouki, Y. Vernoux, Is. Moutaabbid 1, D. Basics 2, A. Camarasa 3, Q. Vander Meulen 1. Edzők: P. Kovacsevics,  A. Mikaelian
Gól - emberelőnyből: 2/12, ill. 5/9
Gól - ötméteresből: 2/2, ill. -

A mérkőzés alakulása: 0:1, 2:1, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5, 4:5, 4:6, 5:6, 5:10

A harmadik helyért:

CN Aix-les-Bains-Olympic Nice 4:9 (0:3, 0:4, 2:0, 2:2)
Olympic Nice-CN Aix-les-Bains 13:5 (5:0, 2:2, 1:1, 5:2)

A francia bajnokság végeredménye:

1. Marseille,
2. Montpellier
3. Nice,
4. Aix-les-Bains

A Bajnokok Ligája (Euroliga) 2011-12-es küzdelemsorozatban a Marseille és a Montpellier képviselheti Franciaországot.

A bajnokság legjobb kapusa Jászberényi Gábor lett.


JÁSZBERÉNYI GÁBOR a vlv-nek:
 
- Az első két meccs koreográfiája ugyanaz volt: Marseille-ben ők mentek el és a végén már kiengedtek, így jöttünk fel, most szombaton pedig mi vezettünk már 8:4-re, úgyhogy az edző ekkortól pihentette a legjobb játékosokat. Ezután az történt, amitől tartottam: a mindent eldöntő meccset már nem bírták a többiek. Szombat este 10-kor ért véget az a mérkőzés, amellyel egyenlítettünk, majd vasárnap 12.30-kor kezdődött a harmadik, ez sok volt nekünk. A meccs nagy részében még bírtuk, az utolsó negyed előtt még csak 6:5 volt oda. A végére elfáradtunk.

- Nagy a csalódottság?

- Nem, mert az ezüst is szép eredmény, ráadásul a Marseille-t is megvertük, de jó lett volna, ha sikerül az arany. Biztos volt, hogy elfáradunk, azért nekünk egy viszonylag erős kezdő sorunk van, de a cserék nem olyan jók, mint a Marseille-nél. De legalább jövőre van mit előrelépni. Szombaton egyébként teljes telt ház volt, vasárnap is sokan voltak, de nem telt meg az uszoda a déli időpont miatt. Nagy felhajtás volt, úgy vonultak be a játékosok egyenként, mint a profi ökölvívó meccseken... Örülök, hogy kijöttem, nagyon jól érzem itt magam!


TROMLER MIKLÓS a vlv-nek:

- Az elmúlt hét évben a Marseille zsinórban nyerte a bajnokságot. A legelső 2005-ben és ez az utolsó, 2011-ben volt a legnehezebb és egyben a legszebb számomra. Sajnos az alapszakaszban elvesztettük a hazai pálya előnyét, mivel másodikok lettünk. A Montpellier jó csapat, az alapszakasz alatt nyújtott teljesítményük alapján megérdemelték a vezető pozíciót. Belőlünk sok erőt kivett a LEN Kupa, mert egészen az elődöntőig meneteltünk, ahol a későbbi győztestől, a Savonától kaptunk ki. Így nem igazán pörögtünk fel a bajnoki mérkőzésekre. Áprilistól azonban cask a bajnokságra koncentráltunk és bebizonyítottuk, hogy nem volt véletlen a LEN-kupás szereplésünk és hogy egyelőre a mi csapatunk a legjobb Franciaországban!

- Hogy értékeled a három meccses döntőt?

- Úgy érzem, viszonylag simán nyertük az első meccset Marseille-ben, mint ahogy simán kaptunk ki a másodikon Montpellier-ben. Talán nekünk a két egymásutáni meccs (szombat-vasarnap) jobban feküdt, úgy éreztem, hogy fizikálisan sokkal jobban bírtuk. A Montpellier elfáradt és a nyomást is kevésbé bírták, mint mi. Nem titok, Franciaországban mindenki azt remélte és akarta, hogy idén kapjon ki a Marseille.

Azt hiszem, amikor kikap egy csapat, nem illik a bíráskodással foglalkozni, de mivel mi lettünk a bajnokok úgy érzem, elmondhatom, hogy a bírók mindent megtettek azért, hogy a Montpellier nyerjen. A 17:10-es kiállítási arány jól tükrözi ezt. Ennek ellenére 10:5-re mi nyertünk az utolsó meccsen idegenben, Montpellier-ben. Nagyon jól védekeztünk emberhátrányos helyzetekben. A harmadik negyed után (5:6 volt ide) 4:0-as utolsó negyeddel hoztuk a mérkőzést. A hangulat és a feszültség óriási volt, le a kalappal a szervezés előtt, a Montpellier klub tökéletes hétvégét varázsolt a vízilabdának. Még annyit, hogy gratulálok Jasunak, nagyon jó szezont zárt, még ha nem is nyertek.

- A mindent eldöntő meccsen az edzőtöket kiállították, s az ütés miatt a hazaiak még óvást is fontolgattak...

- Sok helyről hallom vissza, hogy felpofozta, megütötte az egyik bírót egy megkérdőjelezhető bírói döntés után, de ez az állítás téves! A sokadik rossz ítélet utan, a harmadik negyed végén valóban nekifutott a bírónak, de nem ütötte meg, csak a labdát akarta kiütni a kezéből. Ebben a mozdulatban tévesztette el a labdát és az alkarja a bíró testét érte a labda helyett. Ekkor kapott piros lapot.

- Lassan tíz éve játszol Franciaországban. Hogy ítéled meg a sportág ottani helyzetét, van-e fejlődés, milyen a jövője a vízilabdának?

- Amikor Franciaországba érkeztem, a legtöbb klub amatőr módon űzte ezt a sportágat. Akkoriban csak a Marseille és a Nizza végzett jó munkát, leginkább az idegenlégiós külföldi játékosok és edzők hatására. Akkor is és sajnos a mai napig, itt Franciaországban mindenki “érti” és tanítja a vízilabdát, sőt "ki is találja" ezt a sportágat (leginkább a francia nemzetiségűek). Ez - úgy gondolom, - francia betegség. Talán túl büszkék “lemásolni” a sportág “nagyhatalmait”, holott ez lehetne a járható út. Szerencsére mára pár klub megértette ennek fontosságát és ebbe az irányba próbál mozdulni. Nem azt mondom, hogy nincsenek tehetséges franciák, persze hogy vannak, csak nincs egy felépített bázis, közös cél, jól működő francia szövetség, hanem sokan úgy gondolkodnak, hogy “ki ha én nem” - mindenki a saját útját járja. Ahhoz, hogy itt a sportág jó működjön (és a körülmények teljes mértékben adottak ehhez) egy olyan vízilabda-közösségre lenne szükség, amelyben közösen, alázatosan egy célért, a francia vízilabda fejlődéséért kűzd mindenki.

Ettől függetlenül úgy érzem, hogy ha lassan is, de van fejlődés. A külföldi (magyar, szerb, montenegrói) edzők tudása és pár klub (Marseille, Nice, Montpellier) munkája lassan meghozza gyümölcsét. Ide sorolnám a bíráskodás miatti sztrájkot is. Sajnos egyelőre nincs jó bíró Franciaországban, de talán azért, mert a rendszer megengedi ezt. Nincs igazából kontrolljuk (delegátus), aki felügyeli őket, gyenge a képzés és ez sajnos feszültséget szül a mérkőzéseken. A bírók (sztrájk) és a klubok összefogása (mert ugye a klubok sem játszottak két hónapon keresztül, mert azt mondták, ha nincs első osztályú bíró, akkor nem játszanak ők sem a komolytalan bíráskodás és a sérülések elkerülése végett) pozitív fejlemény és arra utal, hogy mindenki a jobbat és a fejlődést akarja. Sőt, van egy, a KSI-hez hasonló sportbázis Párizs mellett, az INSEP, ahol az iskolai képzés összehangoltan folyik az edzésekkel.

Szóval tényleg úgy látom, hogy az elmúlt majdnem tíz évben volt egy lassú, de pozitív irányú fejlődés a francia vízilabdában. Montpellier, amely még csak 15 éves múlttal rendelkezik, már évek óta a legjobb klubok közé tartozik és szerencsére komoly összegeket is fektet ebbe a sportágba. Ez nagyon jó! Az, hogy idén sem ők nyerték a bajnokságot, persze nekik szomorú, de a pozitív oldalát kell nézni: évről évre jobbak és évről évre nagyobb támogatást kapnak, ami szuper ennek a sportágnak - főleg ma, amikor minden klub és a vízilabda-sportág is szenved az anyagiak hiányától. Szóval személy szerint nagyon örülök, hogy van egy olyan város, klub, ahol nagy az akarat és elszántság a sportággal kapcsolatban. Nizza újból a fiatalokra támaszkodik és jó munka folyik. Edzőjük, Nardon a válogatott élén álló Petar Kovacsevics másodedzője, aki sokat el tud lesni a szövetségi kapitánytól. Vannak kisebb klubok is, ahol kezdik átvenni a legjobbaktól az edzésmódszereket és a technikát. Mindez a fejlődésre utal. Remélem, nem torpannak meg, folytatják ezt a munkát, s arra törekednek, hogy a francia válogatott végre kijusson egy világversenyre. Ez sokat lendítene a helyi (francia) és a nemzetközi vízilabdázáson. Ahogy mindenki, én is osztom azt a véleményt, hogy a gazdaságilag nagy hatalmú országok, mint Franciaország, Olaszország, Németország, Anglia és akár néhány ázsiai ország szereplése a nemzetközi világversenyeken nagyon fontos a sportág fejlődése és népszerűsítése szempontjából. Szerencsére a francia válogatott egyre jobb és remélhetőleg a 2012-es Európa-bajnokságon már ott lesz (egyelőre első a kvalifikációs csoportjában, megelőzve Oroszországot). A fejlődés jele az is, hogy Canet en Roussillon megkapta a 2012-es ifjúsági Európa-bajnokság rendezésének jogát.

- Köszönöm a beszélgetést és gratulálok az újabb bajnoki címhez!