FACEBOOK

Ausztrálokkal, a szigeten

Ausztrálokkal, a szigeten
hozzászólás, 2011.06.15.

Az ausztrál válogatottal közös gyakorlás szerepelt a Margitszigeten készülő magyar válogatott szerdai programjában. Nyilatkozatok: Kemény Dénes, Benedek Tibor, Varga Dénes, Steinmetz Ádám, Madaras Norbert.

A vb-re készülő kerethez csatlakozott a két reccói, Benedek Tibor és Madaras Norbert. Előbbi a parton vezényelte a gyakorlatokat - hiszen immár másodedző -, utóbbi megszokott helyén, a jobbszélen emelkedett ki rendszeresen a vízből, lóbált - hihetően -, majd passzolt. Esetleg lőtt.

A két kapunál az emberelőny és az emberhátrány gyakorlása folyt - az ausztrál válogatott tagjaival, akik már túl vannak egy komoly tornán: Pescarában lettek utolsók pont nélkül a horvátok, az olaszok és a németek mögött. Ennek ellenére a mieink azt mondják, hogy fiatalokból álló, "harapós" csapatról van szó. Tagja egyébként az auszik keretének a Szegeden játszó Aaron Younger is.

A két csapat hivatalos mérkőzést is játszik egymással: péntek este 18 órakor, Kaposváron. A találkozót a SportKlub televízió közvetíti.


vlv-képek 1.



vlv-képek 2.


VLV-VIDEÓK (Duna TV, M1 Telesport, vlv):


Tudósítás az edzésről (Duna TV)


Tudósítás az edzésről (M1 Telesport)


Kemény Dénes nyilatkozata

-Kapitány úr, ismét eltelt egy hét, hogy állunk a felkészülésben?

-
Ilyenkor az a klisé, hogy "időarányosan elvégeztük". Én nem látom, hogy rosszul állnánk. Az a jó, hogy mondjuk a montenegrói edzőmeccsek, meg a közös gyakorlás után visszatérő szisztematikus pozitívumok, és ugyanígy visszatérő szisztematikus javítani valók jöttek ki. Tehát ha az ember egymás között edz, vagy egyszer van lehetőség tapasztalatot gyűjteni, akkor lehet, hogy ez véletlen amit ott lát. De más, ha játszunk velük 12 negyedet és a hibáink egymáshoz hasonlóak, vagy amikor hiba nélkül csináljuk ugyanazt a szituációt, akkor van mire támaszkodni. Most én úgy gondolom, abban az időszakban vagyunk, amikor baj lenne, ha nem jönnének információk hétről hétre, hogy ebben meg abban tovább kell javulnunk. Fizikailag én úgy látom, hogy a nagy munka ellenére, azért a csapat már meccset tud játszani, edzőmeccset mindenképpen. Majd meglátjuk pénteken, ez az ausztrál csapat láthatóan kirobbanó erőben van. Fiatalok, gondolom mernek már bátran és nagyon jól játszani egy hónappal a VB előtt is. Nekünk azért gazdálkodnunk kell az erőnkkel, bízom benne, hogy a péntekhez képest, a VB kezdetére a csapat jelentőset fog javulni és most nem a játékrészekre, az automatizmusokra gondolok, hanem elsősorban magára a fittségre.

(Lejegyezte: P. K. T.)



Benedek Tibor nyilatkozata

- Szervusz Tibor, köszöntelek újra itthon, a Margitszigeten. Tudtál egy kicsit pihenni?

- Nem, de nem is probléma. Majd augusztusban lesz időm rá.

- Milyen érzéseid vannak? Kezdődik egy új szezon, nem játszol, más a munka. Hogy érzed magad?

- Nagyon jól. Nem, nem is hiányzik, hogy játsszak, az hiányzik, hogy eddzem. Azt kell megoldani, mindig találni magamnak valami kis időt, hogy tudjak edzeni, de elég volt. Hosszú volt ez az év, rengeteget edzettünk, örülök, hogy most egy kicsit mást csinálhatok, és a parton állhatok.

- A fiúkkal milyen a viszony? Érzel valami változást a régi időkhöz képest, vagy ez még korai?

- Nem, hát ez már tavaly felvetődött kérdésekben, hogy mennyivel lesz nehezebb így, hogy korábban velük játszottam, de semmivel nem nehezebb, ez kiderült a tavalyi évben is. Úgy érzem, nem volt probléma soha, úgyhogy szerintem ezen már túl is léptünk.

- Maga a feladat, amit végezned kell az edzéseken, az edzések előtti felkészülésen, az milyen jellegű?

- Hát a feladatom ugyanaz, mint tavaly. Részfeladataim vannak. Az úszást legnagyobb részben Dénes vezeti le, és aztán a különböző csoportokból valamelyiket én kapom meg, különböző gyakorlatokat végzünk, meg Dénes megmondja, hogy milyen típusúak legyenek, és akkor én vezénylem le.

- A nyári program ismeretében milyennek látod a csapat fejlődési ívét? Körülbelül mire számíthatunk a görög tornán, mire a Vodafone-kupán és mire a világbajnokságon?

- Nagyon kevés idő van ahhoz képest, hogy tavaly mondjuk volt két és fél hónapunk a felkészülésre. A játékosoknak már eleve kellett, hogy hozzanak magukkal egy jó fizikai állapotot, illetve technikai képzettséget. Ez nyilván megvan, a válogatottról beszélünk, de nincs sok idő formába hozásra, minden fel van gyorsítva. Rengeteg mérkőzés lesz. Múlt héten Montenegróval, ezen a héten Ausztráliával, aztán jönnek a kupák. A játékosok szerintem szeretnek többet edzeni, kevesebbet játszani, hát erre ezen a nyáron nincs mód. Sokat kell játszani, hogy érezzük a játékot, mire odakerülünk a világbajnokságra.

- Szerinted a Vodafone-kupára kialakul a csapat játéka is, amit a VB-n mutat majd?

- Nem. Az azt követő két-három hét még óriási változásokat hoz, reméljük jó értelemben. A Vodafone-kupa valószínűleg a csapathirdetést követő első olyan torna lesz, amelyen a csapat olyan összetételben fog játszani, ahogy a világbajnokságon. Egy állomás, ahol le lehet szűrni már pár dolgot. De hát az ellenfelekből adódóan azért túl sokat nem.

- Azért a görög torna után, amikor a csapat kialakult, beszélgessünk majd, hogy hogy látod a VB-esélyt, most még talán korai lenne...

- Rendben...

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Varga Dénes nyilatkozata

- Szervusz Dumi. Hogy telnek a napok itt a szigeten? Hogy érzed magad?

- Nagyon jól érzem magam, az egész csapat jól érzi magát, komoly munka folyik, folyamatosan kemény edzéseink vannak. Jó ez csak az első hét volt, talán enyhülni fog egy kicsit.

- Mennyire fáradsz el az edzés végére?

- Szerencsére nagyon jól bírom, ugye vannak nagyon kemény úszások, meg eleve hosszúak az edzések, de azután is jól érzem magam.

- Nem tudom, hogy halottad-e, amit Dénes nyilatkozott rólatok,rólad és Daniról. Mi a véleményedet? Nem is arra gondolok, hogy "két zseniről van szó", hanem hogy amiben nagyot fejlődtetek Rijekában, az már most látszik: egyenletes és folyamatosan megbízható lett a játékotok. Hogy látod ezt?

- Köszönjük szépen a bókot ezúton is. Ezt be kellett váltanunk már, én is úgy érzem, hogy ez sikerült és hozzá kell tennem, hogy ez volt a legfőbb oka annak, hogy szakmai okokból Rijekát választottuk és a Jadranska Ligát. Mert nagyon sok jó meccs volt és eleve a légióséletnek van egy olyan vonzata, hogy konstans számítanak a jó teljesítményünkre, arra, hogy megnyerjük a meccseket. Még ha volt is olyan, hogy esetleg ez nem sikerült, akkor ott volt Dani vagy Xavi, akire szintén ilyen formában számítottak.

- Most az ausztrálokkal játszottatok, emberelőny-emberhátrány gyakorlás volt. Milyen  ez a csapat? Mire lehet számítani Kaposváron pénteken este?

- Most még nem kétkapuztunk velük, de az ausztrálokról egy nagyon jó emlékem van a  junior EB-ről 2007-ből. Az volt ott a legkeményebb meccsünk, hosszabbítással, ötméteresekkel. A magját ennek az ausztrál válogatottnak az a junior csapat adja. Hogyha van egy jó edzőjük (ami nem biztos, hogy van), akkor szerintem nagyon-nagyon jók lehetnek, mert jól úsznak, jól lőnek, egész jó kezük van és tök jó megoldásokat alkalmaznak a vízben.

- A felkészülésben egy kicsit előrébb tartanak mint ti. Pénteken mit vársz?

- Azt várom, hogy átgázolunk rajtuk, de nem lesz könnyű, mert most is azt tapasztaltuk, hogy nem úgy csinálnak taktikai elemeket ahogy arra számítunk, más az elképzelésük a sportágról és ez okozhat gondokat.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: P. K. T.)



Steinmetz Ádám nyilatkozata

(Kánya Dávid [vlv] - Steinmetz Ádám kamerája előtt:

- Végignapoztam az egész edzést, viszont egy dolgot láttam: Steinmetz Ádám félpályáról már eltalálja a kaput! Jó volt?

- Miért eddig még nem találtam el...?)

- Szia, Ádám! Üdvözöllek ezen a szép, napsütéses délelőttön, vagy déli órán! Hogy vagy? Hogy teltek az elmúlt hetek? Utoljára Cegléden találkoztunk!

- Köszönöm szépen! Hát, ma egy jó nagy adag fáradtságon túl, igazából először éreztem azt, hogy annak a háromhetes munkának, amit elvégeztünk, megvan az eredménye, tehát egy kicsit frissebbnek éreztem magam! Az alap-állóképességem jobb, mint korábban, és a sérülésem is javul szépen lassan, hétről-hétre, ha minimálisan is, de azért fejlődöm, és erősödöm!

- Láttam, hogy ma sokat gyakoroltátok a lövéseket! Téged igen messziről "lövetett" a kapitány, majdnem félpályáról kellett kapura lőnöd. Nem fáj a vállad ilyenkor, ilyen megerőltető lövőgyakorlatok után?

- Nem! Egyáltalán nem, fájdalmaim nincsenek. Kapusedzést csináltunk, ezért nem a szokványos pozíciómban, centerben játszottam, hanem kívülről lőttem. Megbirkóztam a feladattal, összességében elég eredményes voltam. Lehet, nem vette komolyan a kapus, azért! :-)

- Jönnek az éles lövőgyakorlatok, és holnapután Kaposváron van egy hivatalos meccsetek, majd elutazunk Korfura, aztán a Vodafone Kupa jön, szóval következnek a meccsek! Mire lehet számítani?  Lehet-e tudni például, hogy te holnapután játszol-e?

- Úgy gondolom, hogy azért nem véletlenül vagyok a keretben, tehát a kapitány bízik bennem. Már eddig is sok edzőmérkőzést játszottunk, hivatalos meccseket is. Ez az elkövetkezendő hetekben is így lesz, s nyilván, ahogy közeledik a világbajnokság, úgy kell összerakni a csapatot. Nagyon fontos a mutatott forma. Én is abban bízom, hogy erőnlétileg és a játékban is - ugye én az elmúlt fél évben nagyon kevés mérkőzést játszottam, úgyhogy a meccs eléggé hiányzik -, javuló tendenciát mutatok, és akkor majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég a keret kihirdetésekor!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Varga Bogi)



Madaras Norbert nyilatkozata

- Szervusz Norbi! Felveted a fonalat. Hogy érzed magad? Tudtál-e pihenni? Milyen erőben vagy?


- Néhány napot pihentem, mert múlt héten, szerdán jöttem haza. Aztán szombat-vasárnap edzettem. Hát az első két hétből kimaradtam, ami volt, két hét "jóból", azt valamennyire pótolgatom magamtól, aztán meglátjuk. Egyébként jól vagyok.

- Milyen a kedved? Ki vagy-e éhezve? Mennyire vagy a régi, olyan szempontból, hogy a csapatba kerülésért már nem nagyon kell harcolnod - valószínűleg -, de mennyire vagy lelkileg készen?

- Hát motivált vagyok, hogy ha ez a kérdés, mindenképpen, különben itt se lennék. Talán erre még rá is tesz egy lapáttal, ahogy a Reccóval szerepeltünk a végén, hiszen kikaptunk a döntőben. Bár mondjuk ez a motiváltság fakadhatna az elmúlt két év válogatott eredményeiből is, úgyhogy bízom benne, hogy az idén jobb lesz.

- Ha már a Reccót ha szóba hoztad, mi a sorsod? Beszéltetek-e már azóta a jövődről?

- Nem beszéltem azóta senkivel, hogy hazajöttem. Utána nekik még volt egy megbeszélé,s a vezetők összeültek, hogy mi lesz, hogy lesz. Még nem tudok semmit, valószínűleg ottmaradok egyébként, de hivatalosan még nem tudok semmit.

- Papíron van még szerződésed?

- Papíron még van egy év. Ez ott olyan nagyon sokat nem számít, tehát ettől még sok minden megtörténhet. Azt mondom, hogy 90 százalék, hogy ott folytatom.

- Mivel lennél elégedett ezen a nyáron?

- Kezdjük az alappal: a vb első három helye kvalifikál az olimpiára. Most azt mondom, ez a legfontosabb. Aztán ha a négybe jutunk, nyilván ott már két meccsen múlik minden. Ahogy tavaly is két meccsen múlt vagy múlott volna, de az EB nem sikerült. Egyébként a négybe jutni sem könnyű, ezt tegyük hozzá, tehát az sem egy egyszerű feladat.

- Számolgatsz? Nézted a csoport-ellenfeleket? Számoltad-e hogy mi lehet az elődöntőben?

- Még amikor a sorsolás volt, akkor  számolgattam, de fölösleges, mert számolgatunk-számolgatunk, majd az első meccsen jön Montenegró, ugye, nem is tudom egy ilyen reggel fél tízes időpontban, és ez lehet, hogy mindent megváltoztat. Úgyhogy azt mondom, fölösleges számolgatni. Játszani kell.

Jól van Norbi, sokszor fogunk találkozni a nyáron. Jó munkát!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Romanek Brigitta)