FACEBOOK

Kérdőív a vízilabda jövőjéért

Kérdőív a vízilabda jövőjéért
hozzászólás, 2011.06.13.

Átfogó közvélemény-kutatásba kezdett egy szakemberekből álló csoport. A cél annak felmérése, hogy a nagyközönség milyen vízilabdát szeretne látni. A részletekről az egyik kezdeményezőt, Gergely István kétszeres olimpiai bajnokot kérdeztük.

- A dolog úgy kezdődött, hogy a Honvéddal csináltunk egy „brain-storming csapatot”, ami azt jelenti, hogy végzős közgázos és TF-es sportmenedzser-diákokkal összeálltunk és elkezdtük vizsgálni, értékelni a vízilabdát marketing-szempontból. Jellemzően inkább külső nézőpontból vizsgálódunk, arra törekedve, hogy feltérképezzük a sportág erényeit, hátrányait. A cél az, hogy megtudjuk, miként lehetne érdekesebbé tenni a vízilabdát, segítve ezzel a sportág fejlődését is.

A most elindított kérdőíves közvélemény-kutatást első lépésnek tekintjük. Nagyon sok vélemény elhangzott már a sportág reformjának különböző irányairól. Mi úgy gondoljuk, először azt kell felmérni, hogy a közönség miként vélekedik ennek a sportnak a mai változatáról. Mi az, ami egyöntetűen tetszik, mi az, ami nem, milyen változást tartanának szükségesnek. Nyilván lesznek valóságtól elrugaszkodott ötletek is, de meggyőződésünk, hogy úgy lehet előrelépni, ha abból indulunk ki, amit a széles közvélemény szeretne, elvár. Ha azt akarjuk, hogy kijöjjenek a mérkőzésekre, meg kell tudnunk, hogy mi motiválja őket, mi az, ami tetszik nekik, s mi az, amitől még lelkesebben és még többen járnának ki. Ezért összeállítottunk egy 25 kérdésből álló kérdőívet, amelynek válaszait értékeljük majd. Amikor a kérdéseket megfogalmaztuk, semmiképpen nem az volt a cél, hogy a válaszadók szájába rágjuk, mi mit szeretnénk, valóban fel akarjuk mérni, milyen a komfortérzetük a meccseken, mit lehetne javítani. Természetesen kicsit érintik a sportág szabályait is a kérdések, de itt is csak az iránt puhatolózunk, hogy széles körben mi a vélemény, milyen változás lenne hasznos.

Szerencsére nagyon sokan segítenek, hogy a kérdőív minél szélesebb körben elérhető legyen, így várhatóan kellő mennyiségű válaszunk lesz ahhoz, hogy értékes információkat nyerjünk a további sportgazdasági és szakmai (vízilabda-szakmai) elemzéshez.

- A  kérdéseket milyen szempontok szerint állítottátok össze? A marketinget, vagy a sportág szabályait helyeztétek előtérbe?

- Nem volt ilyen meghatározva. Azt szeretnénk megtudni, hogy az embereket valójában mennyire érdekli a vízilabda ma Magyarországon. Nem annyira az eredményesség, mint inkább maga a sportág. Attól tartok, hogy ami most a vízilabda erőssége, az veszélyforrás is lehet! Ugyanis jelenleg azért népszerű a póló Magyarországon, mert sikeres, és sajnos kevés olyan sportág van, amely örökké sikeres tud maradni. Valószínű, előbb-utóbb bekövetkezik, hogy Magyarország nem nyeri újra ás újra zsinórban az olimpiákat, de meg kellene őrizni a sportág iránti szimpátiát, szeretetet. És természetesen azért is tenni kellene, hogy még sokkal több ember szeresse a vízilabdát.

- A közvélemény-kutatás egy szakma. Bevontatok hozzáértő szakembereket?

- Igen! Nagyon sokan segítenek, meglepően sokan, és csak kérni kellett őket! Rengetegen szeretik a vízilabdát és szívesen adják a szaktudásukat. Tudomásom szerint ilyet még nem csinált senki, úttörő munkáról van szó, emiatt egy kicsit nehezen is indult. Végül megszületett a 25 kérdésből álló kérdőív, az erre adott válaszok kiértékelése után fogunk tudni továbblépni.

- Mi a kiértékelés rendje?

- A program szépen összesíti a válaszokat, így automatikusan statisztikai mutatókhoz jutunk. Természetesen fontos, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet.

- Mi történik ezután?

- A következő lépés az lesz, hogy a válaszokból kirajzolódó tendenciák alapján megyünk tovább a részletek felé. Tehát, ha például nyilvánvaló, hogy a többség nem érti a meccseken történteket, esetleg szeretné, ha valamilyen azonnali magyarázatot kapna, akkor ebbe az irányba indulunk el. Ugyancsak körvonalazódhat, hogy a nagyközönség szeretne-e kisebb pályát, téli helyett nyári meccseket stb. És persze az is kiderül, hogy egyáltalán szükség van-e bármilyen vàltoztatásra...

- Meddig lehet kitölteni a kérdőívet?

- A világbajnokság után néhány héttel, tehát várhatóan augusztus közepén zárnánk le ezt az első fázist. Bízom abban, hogy kiderül, van-e széles körű igény arra, hogy a sportág megváltozzon, s talán az irányok is körvonalazódnak. Jövőre lesz EB, olimpia, elég sűrű lesz a bajnokság is, de én azt gondolom, hogy olimpia után mindenképpen hasznosak lesznek ezek az információk. Akármilyen változás is fog bekövetkezni a vízilabdában, az összegyűjtött adatok segíthetik majd a szakembereket. Mindenesetre az első lépés most megtörtént.

(Lejegyezte: Varga Bogi)

A  kérdőív folyamatosan elérhető és kitölthető a vlv valamennyi oldalának jobboldali hasábjából.

1 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs33233
2011.06.13. 19:18

Sok sikert a szervezőknek!