FACEBOOK

Kezdődik a Final Four - római riport

Kezdődik a Final Four - római riport
hozzászólás, 2011.06.02.

Péntek este a római Foro Italico ad otthont az idei Euroliga Final Four elődöntőinek. Csütörtökön a helyszínen jártunk.

Az első hasznos információkat Csurka Gergelytől, a LEN egyik tájékoztatási főnökétől kaptuk - ő természetesen már az európai szövetség szerdai sajtótájékoztatóján jelen volt. Tőle tudjuk, hogy a LEN elállt attól a szándékától, hogy csökkentse a legerősebb klubtornában, az Euroligában induló csapatok számát. Ezt eredetileg a zsúfolt versenyprogram miatt hozták szóba, s ha a terv megvalósul, Magyarországról is csak két csapat indulhatott volna a 2011-12-es versenysorozatban. Szerencsére végül az a változat maradt, hogy a létszám nem változik, viszont a negyeddöntők újra egyenes kieséses rendszerben zajlanak majd, nem úgy mint idén, amikor itt is csoportkör volt. Minderről Csurka Gergő blogjában is részletesen írt.

Csütörtök délben hiába látogattunk ki a torna helyszínére, nem láttuk a magyarokat. A megadott időpontban csak a Recco pénteki ellenfele, a Budva edzett. (A montenegrói bajnok nem hajlandó tudomást venni arról, hogy csekély esélye van a döntőbe jutásra, hírek szerint kétszázan érkeznek pénteken, hogy győzelembe hajtsák Sefikéket.)

A Budva tehát már csütörtökön délben a helyszínen edzett, mint később kiderült, az olasz csapat ekkor még úton volt. Takarékoskodnak az energiával, így csak az elődöntőt megelőző este edzettek Rómában. Érdekesség, hogy a LEN előírása szerint ezúttal mind a négy csapatnak ugyanabban a szállodában kellett megszállnia, ez a hotel ráadásul elég mesze van, így talán emiatt is választotta a Recco a késői érkezést.

A Foro Italico területén egyébként jelenleg "a világ legnagyobb fitness-fesztiválja" zajlik - nem én mondom, így hirdetik a plakátok. Legalább négy nagy színpad előtt ugrabugrálnak folyamatosan fiúk és lányok (bocsánat a hozzáértőktől), ütemes és nagyon hangos zenére. Amerre az ember ellát, kisportolt, kockahasú fiúk és lányok, jól mutattunk köztük Kánya Dávid kollégámmal, amikor egy napon belül négyszer törtünk magunkat utat a tömegben.

A Foro Italico lelátója egyelőre még üres, a parton is az utolsó reklámmatricákat ragasztgatták a helyükre. Magyarországról csak mi vagyunk jelen, várjuk szeretettel a kollégákat.

A Recco esti edzése amolyan porziósan kezdődött, úszás, úszás és úszás. Utána több részre oszlott a társaság különböző gyakorlatok szerepeltek a programban, persze a kapura lövés mellett.

A vízből kikászálódó magyarok szívesen álltak a vlv kamerája elé, mutatjuk is mindjárt, hogy mit mondtak, de előbb az FF programja:

Péntek

19.30 Partizan Belgrád-Mladost Zágráb

21.00 Pro Recco-Budva (vlv)

Szombat

19.30 Bronzmeccs

21.00 Döntő

Úgy tudjuk, hogy Magyarországon csak az Eurosport2 adja a meccseket, de nem élőben, az elődöntőket szombat délelőtt, a döntőt vasárnap reggel.

VLV-FOTÓK:


vlv-képek 1.



vlv-képek 2.


VLV-VIDEÓK:


Kásás Tamás nyilatkozata

- Szervusz Tamás! Egy nap választ el minket a Final Four döntőjétől, elődöntőjétől. Hogy érzed magad? Milyen állapotban vagy? Szerintem áruljuk el végre azt is, hogy miért nem játszottál az olaszok elleni meccsen.


- Sziasztok! Igen, végre elérkeztünk ide, az utolsó két naphoz. Szeptember 1. óta tulajdonképpen emiatt szálltunk vízbe nap mint nap otthon, emiatt edzettünk, edzünk most már 9 hónapja, úgyhogy végre itt vagyunk, készen állunk. Az ujjam három hete megsérült, picit kiugrott a helyéről, de most már nem gondolunk rá. Ilyenkor nem szabad semmire gondolni, úgyhogy nem is nagyon figyelek már rá. Be van még kötve, de semmi gond nem lesz holnap, úgyhogy készen állok, ugyanúgy, mint a többiek.

- Mindig adódik a kérdés, hogy esélyesek vagytok, abszolút esélyesek a végső győzelemre is, de egy meccsen minden megtörténhet. Lelkileg hogy vagytok? Mennyire féltek az ilyen szituációtól?


- Nem félünk, azért az nem lenne helyes szó. Az biztos, hogy nagyon nagy nyomás van rajtunk, mint minden évben. Ugye az elnökünk az év elején kijelenti, hogy akkor nekünk most meg kell nyernünk az Euroligát, meg a bajnokságot, mindent, úgyhogy tőlünk ezt várják el. Nekünk csak ez a jó eredmény, ha nyerünk. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy fejben és fizikailag is teljesen jól felkészültünk, és mi magunktól is csak azt várhatjuk el, hogy megverjük mindkét ellenfelünket. Ugye először a Budvát, ami úgy gondolom, hogy bár sokan azt hiszik, hogy nem lesz nehéz ellenfél, én úgy gondolom, hogy az lesz. Az elődöntők, ha visszanézzük, mindig nagyon nehezek szoktak lenni, bárkivel is játszunk. A Budva egy jó csapat, megnyerték a montenegrói bajnokságot, úgyhogy először csak rájuk koncentrálunk.

- Milyen forgatókönyvre számítasz holnap? Megpróbáljátok megnyomni az elejét, vagy vártok?

- Megpróbáljuk megnyomni az első négy negyedet...

- Ez egy jó taktika.

- Persze, az eleje nagyon fontos, hogy hogy megyünk be a vízbe, és hogy éreztessük velük, hogy itt ma nem nagyon van sanszuk.

- Köszönöm Tomi, holnap este találkozunk. Jó pihenést!

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)


Madaras Norbert nyilatkozata

- Hát szia Norbi, egy nap van hátra. Milyen erőben vagy, milyen a csapat, mire számíthatunk holnap este?


- Jól vagyok. Sőt, az előbb mondtam pont a Tibinek, hogy mikor meglátom ezeket a kék feliratokat, ami ilyen, hogy is mondjam, világversenyt jelképez, ezt a kék színt, ezeket a tipikus betűket, akkor valahogy mindig jobban vagyok. És innentől tényleg csak a meccs lesz fontos. Úgyhogy most azt mondom, hogy jól, aztán majd két nap múlva meglátjuk…

- Jó, de hát azért felkészültetek, jó erőállapotban vagytok…

- Felkészültünk abszolút. Azt mondom, hogy abszolút…

- Mekkora a nyomás rajtatok?


- Hát az van, de ez minden évben ilyen. Azt mondom, hogy már hozzá is szoktunk. Volt, amikor nem nagyon viseltük el, meg volt, amikor – mint tavaly, már legalábbis a döntőben – nem okozott gondot. Én bízom benne, hogy most sem fog. Ettől függetlenül már a holnapi nagy meccs, és szerintem nehéz lesz. Mindenki olyan könnyen veszi, hogy ez a Budva, és a másik két csapat igazából a jobb, ugye a négyből ez a Budva a leggyengébb. De azért emlékszem, hogy Budvában megszenvedtünk idén, 6:5-öt játszottunk, és sok függ attól az egy-két jó játékostól, főleg a kapusuktól szerintem. Hogyha jó napot fog ki, akkor meg fogunk izzadni, az biztos.

- Mit tudtok tenni? Van-e valami, ami speciálisan egy meccsre szól, hogy magatokat felspannoljátok vagy szigorúan a taktikai fegyelem…


- Van, van…

- …tehát mi az, amivel kiálltok?

- Leginkább szerintem nekünk magunkra kell figyelnünk. Tehát amiket megbeszélünk, ha azokat megcsináljuk, akkor nagyon nehéz minket legyőzni… Felspannolni meg, pont ezt mondom, hogy nem kell. Bejövök ide, és innentől már ma minden megváltozott egy picit, több kedvem volt edzeni. Holnap azt hiszem, hogy ugyanez lesz. Viszont nem szabad átesni a ló túloldalára. Tavaly elkövettük az elődöntőben ezt a hibát. Bementünk, azt sem tudtuk, hogy mi van, és 4:0 volt a Partizannak. És akkor kezdtük el, hogy hoppá, álljunk meg. Úgyhogy ott szerintem kifejezetten túlpörögtünk. Azért holnap ezt nem szabad.

- Hát kíváncsian várjuk a holnap estét. Jó pihenést!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


Benedek Tibor nyilatkozata

- Szervusz Tibor! Egy újabb verseny, nagy torna döntője előtt állunk. Most végignéztem az edzést, és komolyan mondom, mint ha a 20 évvel ezelőtti fiatal Tibit láttam volna - olyan erővel lőttél, úsztál és tettél mindent. Ez gondolom nem a holnapi elődöntő miatt van, hanem egyébként is így csinálod. De van-e valami speciális információd a holnapi meccs elé?


- Nem így szoktam csinálni, én azért ennél jóval keményebben szoktam edzeni….

- Ennél keményebben?

- Sokkal, ez semmi… Ez a mai egy lazítás volt. Átmozgatás azért, mert hogy az utazás hosszú volt délelőtt. Azt hiszem, hogy szerencsére felkészültünk erre a Final Four-ra. A fiúk nagyon lelkesek és kíváncsian várjuk, azok még inkább, akik már egz hónapja nem játszottak meccset. Ők szerintem még inkább fel vannak hergelve, hogy végre játszhassanak. Nekünk pedig jó volt, hogy közben megnyertük a bajnoki döntőt. Nyílván ez egy plusz, ami segít abban, hogy önbizalommal menjünk játszani.

- Kása és Norbi is beszélt arról, hogy azért vigyázni kell a Budvával. Leggyengébb csapatnak vannak kikiáltva, de nem olyan gyengék. Te hogy vélekedsz szakmai szempontból, mire lehet számítani tőlük holnap? Ki tudnak-e dolgozni valami taktikát ellenetek?

- Nekik a taktikájuk a kapusteljesítményen múlik. Van egy fantasztikus kapusuk, ezt mutatja, hogy az egyetlen egy szoros mérkőzésünk az Euroligában - ami 1 gólos különbség volt - pont a Budva ellen volt. Ahol kevés gólt is tudtunk lőni, ha jól emlékszem 6-5-re nyertünk. Tehát ebből látszik, hogy lehet, hogy nem tudunk annyi gólt lőni, mint amennyit eddig - inkább a védekezés kerül előtérbe. A Reccóra azért jellemző, hogy rengeteg gólt lő. Ha ez nem sikerül, akkor nyilván ez meg tudja kicsit bontani azt a lendületet, ami eddig mindig jellemző volt a támadásunkra.

- Mire számíthatunk holnap este? Milyen eredménnyel lennél elégedett?

- Én egy sima győzelmet várok. Két egymást követő napon van az elődöntő és a döntő. Nehéz mind a két meccsre száz százalékosan regenerálódni. Ezért a feladat az, hogy annyi energiát tegyünk bele a holnapi mérkőzésbe, amennyi kell ahhoz, hogy megnyerjük. Egyáltalán nem lehet félvállról venni, mert ez egy jó csapat. Aki már ide kerül - az, bárkit megverhet. A Budva megverte a Jug Dubrovnikot, amire senki nem számított.

- Köszönöm szépen! Holnap este meglátjuk, hogy ki nyer.

(Lejegyezte: Tina)


Giuseppe Porzio nyilatkozata


- Mit vár a holnapi elődöntőtől?

- Nekünk, de az ellenfélnek is nehéz lesz, mert az elődöntő mindig nehéz mérkőzés. Mentálisan nagyon figyelni kell. A legfontosabb az eredmény, ezért a csapatok ilyenkor nem a legszebb vízilabdát játsszák. Győzni kell, ez a lényeg.

- Hogyan tudja motiválni ezeket a fiúkat? Sokan közülük már nyertek Final Fourokat, számos játékos sok sikert megért már.

- Számunkra az elsődleges a kitűzött cél elérése, ezért dolgozunk. Tudjuk, hogy jó csapat vagyunk, de azt is, hogy alázattal kell dolgoznunk a sikerért. Keményen dolgozunk a szezon során, hónapokon keresztül, hogy a legvégén mi nyerjünk. Ez a titok.

- Hogy van a csapat? Van-e sérült játékos vagy mindenki egészséges?

- Fizikálisan mindenki a maximális szinten van, nincs sérült játékos, minden rendben van a csapat körül. Valószínűleg egy nagyon jó Final Fournak nézünk elébe, mert mind a Partizan, mind a Mladost, mind a Budva nagyon erős csapat.