FACEBOOK

A Kotor magyarjai már várják a végét

A Kotor magyarjai már várják a végét
hozzászólás, 2011.05.07.

Befejezéséhez közeledik a montenegrói bajnokság és egyre inkább úgy tűnik, hogy a két évvel ezelőtti Euroliga-győztes Primorac Kotor sorsa megpecsételődik. Beszámolónk egy újabb botrányról, s a két magyar, Kállay Márk, valamint Steinmetz Ádám helyzetéről.

A Jadranska Liga befejezése után körmérkőzéses rendszerben, a korábbi "alapszakaszból" erősorrendben továbbvitt pontokkal zajlik a montenegrói bajnokság rájátszása, amelyből még három forduló van hátra.

A Primorac Kotornál semmi nem változott, egyetlen fillérrel sem törlesztette a klub az adósságát, amely így csak nő, a játékosok egy része segélyből tartja fenn magát. A városvezetés nem állt a klub mögé, sőt, most már az elnök is csak ígérgeti, hogy találkozik a csapat tagjaival. A klub három válogatottja és Tony Azevedo fiatalokkal kiegészítve szerepel a bajnoki meccseken, míg a csapat másik fele szétszéledt, vagy csak az edzéseken való részvétellel teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségét. (Steinmetz Ádám pedig még sérült.)

A bajnoki cím a Herceg Novi és a meglepetésre az Euroliga négyes döntőjébe jutott Budva között dől el. Ahhoz azonban, hogy így legyen, kellett egy újabb botrányos meccs, amely megint árnyékot vet az egész montenegrói vízilabda-sportra. (Ismeretes, hogy a montenegrói Kupát egy nyilvánvaló szabálysértést követő óvás után nyerte meg a Primorac.) Most az történt, hogy a Kotor-Herceg Novi meccsen egy ötméterest követően (a lövés pillanatában kirúgták Janovics kezéből a labdát), nem a vétkes kotori játékost büntették, ami "élénk tiltakozást" váltott ki a hazaiakból (beleértve a csapatvezetést, a játékosokat és a szurkolókat egyaránt). Percekig állt a meccs, majd folytatódott, de a nagyszünetben, 4:4-es állásnál a bírói kar és a delegátus úgy döntött, hogy a sportágban meglehetősen szokatlan módon "kiüríttetti a termet". Mivel ezt nem sikerült végrehajtani, egyszerűen lefújták a meccset.

A pontokat 5:0-lal a Herceg Novi kapta, s ezzel a Primorac kiesett a bajnoki címért folyó küzdelemből. A másodedzőt négy mérkőzésre, a tévedésből kiállított(!) Drasko Brguljant egy, s a felvételen lebukott, valóban vétkes játékost szintén egy meccsre meszelték el. Az eltiltottak pénzbüntetést kaptak, miként a klub is. Továbbá először azt akarták, hogy a Kotor a hazai meccseit a jövőben ne játszhassa a saját pályáján, azonban mivel furcsa lenne a Kotor-Cattarót Budvába vinni, végül zárt kapukat rendeltek el, amikor a Primorac a pályaválasztó...

KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- Azt kell mondanom, tisztességből végigcsináljuk a szezont, de mindenki maga dönti el, hogy mit tesz, hogyan kezeli a helyzetet. Ami a jövőt illeti, nem nagyon van kivel tárgyalni, bár az elnök azt ígérte, hogy még leül velünk. Úgy gondolom, így is érdemesebb edzeni, a formát tartani, mint otthon ülni.

STEINMETZ ÁDÁM a vlv-nek:

- Az az érzésem, hogy itt a szövetségnek nem érdeke, hogy a Primorac megmaradjon, tehát nemcsak hogy nem segítenek, hanem ahol tudnak, belénk rúgnak. Ezt alá tudom támasztani azzal, hogy kint voltam azon az ominózus meccsen, ahova eleve a két legrosszabb játékvezetőt küldték, azokat, akik mindig elfogultan vezetnek a meccsünkön. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Budva-Herceg Novi meccset horvát játékvezetők vezették...) A Herceg Novinak fontos volt a győzelem. Azt látom, hogy a mai napig félnek a Primoractól, még úgy is, hogy a fél csapat már nincs velünk. A másik fele, tehát egy kezdőcsapatra való jó játékos még megvan, nem véletlen, hogy 4:4 volt a Jadran ellen, amikor két negyed után félbeszakadt a meccs - szerintem hogy benne volt még a győzelem lehetősége is. Abszolút nem éreztem a Jadranban az erőt, Kotorban amúgy sem szoktak jól teljesíteni, idén nem is tudtak megverni minket. Szóval azt tudom mondani: még mindig félnek attól, hogy bele tudunk szólni ebbe a küzdelembe... Nem tudom, sajnálom a dolgot, de elnök nélkül, meghatározó személyiség nélkül, aki mögöttünk állna, itt gyakorlatilag bármit megcsinálhatnak velünk.

- Beszéljünk rólad. Hogy vagy, hol tart a gyógyulás?

- Edzek. Már csak napi egy edzésünk van, levezető fázisban vagyunk, így a munkát kiegészítem szárazföldi tréninggel. Egyre jobb erőben vagyok, a nyakam is rendben van. Elképzelhető, hogy az utolsó meccsekre egy pár percre bemegyek, de nem sportszakmai okok miatt, hanem inkább azért, hogy elbúcsúzzak az itteni közönségtől. A nyakamtól egy olyan két hét múlva játszhatnék, ennyi a visszacsontosodás ideje. A karom még gyenge, igazából alkalmatlan arra, hogy ilyen szinten vízilabdázzak, de úgy veszem észre, hogy javul, mind a zsibbadás, mind az erő szempontjából.

- A jövődről lehet valamit tudni?

- Most úgy néz ki, hogy ha nem maradok Kotorban, akkor Magyarországon folytatom.


A Primorac Kotor szombat este hazai pályán, zárt kapuk mögött 13:6-ra kikapott a Budva csapatától. Amennyiben Sefikék a hátralévő két mérkőzésüket megnyerik, az Euroliga Final Fourba jutás után a montenegrói bajnoki címet is megszerzik.

VLV-VIDEÓ (RTCG):


 

5 régi hozzászólás

móka hozzászólása
móka33038
2011.05.08. 17:21

Ádi! Remélem a magyarországi hazatérés Angyalföldet jelenti! Itt mindenki szeretettel vár téged és szükség van rád a nagy célok megvalósításához! Sikeres rehabilitációt, várunk haza!

Tina hozzászólása
Tina33037
2011.05.08. 17:07

Na igen gyere Debrecenbe :) csatlakozom.... :) Itt várunk nagyon nagyon sok szeretettel és tárt karokkal :)

balzs hozzászólása
balzs33033
2011.05.08. 10:59

A világbajnokságon játszhat már Steinmetz Ádám, lesz olyan formában és egészségi állapotban? Ha Kis Gábornak ki kell hagynia a vb-t, szükség lenne rá gondolom...

mikasa hozzászólása
mikasa33032
2011.05.08. 10:49

A Vasasnak el kéne hozni a Kotorból Tony Azevedot!

oszlej hozzászólása
oszlej33031
2011.05.08. 00:19

STEINMETZ ÁDÁMnak, gyere \"erösödni\" Debrecenbe, itt szivesen látunk, sőt játéklehetőséget is kapsz!