FACEBOOK

Primorac Kotor: közel a végkifejlet

Primorac Kotor: közel a végkifejlet
hozzászólás, 2011.04.09.

Többéves folyamat közelít a végkifejlet felé: az Euroliga 2009. évi győztesénél, a Primorac Kotornál hamarosan lehúzhatják a rolót. A csapat játékosai bejelentették, hogy nem várnak tovább az évek óta folyamatosan elhangzó ígéretek teljesítésére, nem játszanak addig, amíg a klub nem rendezi tartozásait.

Döntésükről közleményt hoztak nyilvánosságra. Ebből kiderül, hogy a klubvezetés nem csak "aktuális" fizetésekkel tartozik, hanem a 2009-es Euroliga-győzelemre, a Szuperkupa elhódítására és az európai Final Four tavalyi ezüstérmére ígért prémiumok egy részével is.

Egy alkalommal már "sztrájkolt" a csapat, akkor az újabb, megbízhatónak tűnő ígéretekre és a város vezetésével zajló, biztató tárgyalásokra való tekintettel a játékosok újra "felvették a fonalat". A tartozások összege azonban utána sem csökkent, sőt... Ilyen körülmények között a csapat erőn felül teljesített, megnyerte a Montenegrói Kupát, kis híján bejutott az Euroliga legjobb nyolc csapata közé, s kis híján beverekedte magát a Jadranska Liga négyes döntőjébe. (Nyilvánvaló, hogy a "kis híján" éppen annyi, amit a kialakult helyzet jelentett a lelkileg és egzisztenciálisan padlóra került játékosok számára.)

A Jadranska Liga záróakkordjaként a Primorac az elmúlt hetekben két helyosztó meccset vívott a Budvával. Az 5-6. helyért lefolytatott párharc egyoldalú lett, miután az első találkozóra, Budvára csak hét Kotor-játékos utazott el, közülük pedig mindössze egy, Tony Azevedo tartozott a Primorac első csapatához.

A Primorac az első meccsen 15:6-ra, a másodikon 15:10-re kapott ki és így a Jadranska Liga hatodik helyén végzett.

Steinmetz Ádámmal készített korábbi interjúnkból kiderült, az olimpiai bajnok center műtétje után lábadozva nemrég még arra számított, hogy a montenegrói bajnokság végküzdelmeibe talán bekapcsolódhat és segítheti a Primorac eredményes szezonzárását. Nos, a bajnokság "házi része", a montenegrói négy csapat körmérkőzése hamarosan kezdődik (a Jadranska Ligában elért jobb eredmények pontelőnnyel járnak). A Primorac a harmadik helyről startol és juniorjátékosokkal természetesen semmi esélye nincs, még az anyagilag szintén megroggyant LEN Kupa-címvédő Cattaróval szemben sem, nem beszélve a Budváról és a Jadranska Liga idei győzteséről, a Herceg Noviról.

KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- A Jadran Herceg Novi elleni utolsó meccs után pár nappal ült össze a csapat ismételten. Tekintettel arra, hogy végigdolgoztuk szinte az egész szezont, mindenki teljes erőbedobással edzett és játszott, úgy éreztük, eljött a pillanat, hogy átgondoljuk, mennyire becsülik meg a munkánkat. Közösen meghoztuk a döntést, hogy nem játszunk addig, amíg nem lesz változás. Ez a már lezajlott két Jadranska-helyosztó mellett a bajnoki rájátszás hat meccsét érinti.

- Egy fillért sem kaptatok közben?

- Én nem tudok róla :-)

- A csapat együtt van azért?

- Az edzőnk maradt a helyén, ő mindenképpen folytatja, Milics, a csapatkapitány már nem jár edzésre, illetve összesen még három játékos ment el. Nem hiszem, hogy összeáll a korábbi csapat. Egyébként az elnökünk, aki a főszponzor szerepét is betölti egyben, külön tárgyalt egyes játékosokkal a Jadran meccs után (a többiek tudta nélkül) az esetleges folytatásról, így megosztotta a csapategységet.

- Van reális esély változásra?

- Semmi konkrétumot nem tudunk, éppen ez a baj, minden játékosnak van azért tartása, igénye arra, hogy megbecsüljék a munkáját. Folyamatosan csak ígéreteket kaptunk és azok nem teljesültek. Már mindenki a jövőn gondolkodik, Európa-szerte láttak bennünket játszani, mindenki tudja, hogy milyen kvalitású játékosokról van szó.

- Ez mit jelent, mindenki keresi az új csapatát?

- Igen, érdemes előre tekinteni.

- Te mihez kezdesz?

- Az Adria Liga nagy kihívás volt és sokat léptem előre. Maradnék a Balkánon, mert hasznos, de már tavaly szó volt Olaszországról, így az idén is szóba jöhet.

- Konkrét csapatnevet hallhatunk?

- Idővel :-)

STEINMETZ ÁDÁM a vlv-nek:

- Nem vagyok még abban az állapotban, hogy konkrétan érintsenek a fejlemények, edzek, úszom rendesen, napi szinten, de még nem tudok teljes értékű munkát végezni. Az április végi kontrollvizsgálatok után lehet majd többet tudni arról, hogy mikor játszhatok.

- De közben a Primorac elveszíti az esélyét a jó bajnoki eredményre. Hogyan vélekedsz a kinti fejleményekről?

- Az én álláspontom ismert: bármi van, én nem sztrájkolok, ha egészséges vagyok, akkor játszani fogok a mérkőzéseken. Úgy tudom, most már többen is edzenek, nem csak a juniorok. Vannak válogatott játékosok (Drasko Brguljan, Dragan Draskovics, Uros Csucskovics, a szerk.), akik nem engedhetik meg maguknak, hogy hónapokig ne játsszanak a klubjukban. Lehet, hogy egy-két ember feladja, de jó játékosok egy része is fogja vállalni a szereplést a rájátszásban. Én is profi játékos vagyok, arra szerződtem, hogy játszok, így ezt teszem akkor is, ha késik a fizetés. Aztán a szerződés lejártakor meglátjuk, hogy milyen jogi lépésekre van szükség, ha nem rendeződnek a dolgok. Számomra most az a lényeg, hogy egészséges legyek, és mindenképpen szeretnék még legalább egy mérkőzést játszani a Primorac színeiben, hiszen úgy néz ki, elválnak útjaink a szezon végén.

A montenegrói bajnokság rájátszása április 16-án kezdődik és május 15-én ér véget. A Primorac első meccsét Budvában játssza.

2 régi hozzászólás

móka hozzászólása
móka32940
2011.04.10. 17:32

Ádi ! Gyere vissza Angyalföldre! Nagyon hiányzol a csapatból, egy csupaszív, technikás erős centerre iszonyat nagy szüksége van a csapatnak! A szurkolók is imádnak, és az olimpia évében, a következő szezonban jó lenne veretes eredményeket elérni! Ehhez rád mindenképpen szükség van!

B (régi) hozzászólása
2011.04.10. 16:29

Tavaly őszre bebizonyosodott, hogy Montenegró nem tud eltartani négy európai szintű élcsapatot. Most kiderült, hogy hármat sem. A történet azért tanulságos, mert amikor az idei bajnokság elejére négy korábbi meghatározó játékosa igazolt el a Herceg Novinak, mindenki csak legyintett a csapatra, most viszont ott tartanak Gojkovicsék, hogy megnyerték az Adria bajnokságot és a legjobb eséllyel pályáznak a montenegrói bajnoki címre is. De ami a legfontosabb, együtt van a csapatuk, fejlődnek és fokozatosan mennek előre. Nem hallani felőlük sem botrányokról, sem pénzügyi gondokról, mert idejében felismerték a saját anyagi korlátaikat és megváltak azoktól a sztárjátékosaiktól, akiket már csak az egész éves szereplés veszélyeztetésével tudtak volna megtartani. A sztárok helyén pedig kevésbé ismert vagy inkább tök ismeretlen játékosokkal vágtak neki az idei bajnokságnak. Ádit és különösen Márkot sajnálom, hogy így ér véget számukra a kotori álom, de ezzel a csattanóval ismét bebizonyosodott, hogy a becsvágy önmagában kevés a tartós sikerhez, az igazi nagysághoz és a folymatos elismertséghez az élsportban is a bölcsességen és a megfelelő helyzetfelismerésen át vezet az út.