FACEBOOK

A vízilabda EB-pályázat elsőbbséget élvez

A vízilabda EB-pályázat elsőbbséget élvez
hozzászólás, 2011.03.24.

Szerdán bejelentették, hogy Czene Attila sportért felelős államtitkár számos kérdésben megállapodott Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökével. Az állami sportvezetés deklarálta, hogy a senior úszó EB-vel szemben előnyt élvez a pólós kontinensbajnokság magyar pályázata. Kemény Dénes és Gyarmati Dezső is reagált a hírre.

A nemzeti hírügynökség által kiadott információ szerint Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke szerdán a Parlamentben fogadta Gyárfás Tamást, hogy megbeszéljék a MÚSZ-nak a tavalyi Európa- bajnokság elszámolásával kapcsolatos kötelezettségeit. A találkozón részt vett Czene Attila sportállamtitkár is.

A tárgyalást követően az olimpiai bajnok úszó megígérte, segíti Gyárfás Tamás elnök és az újonnan főtitkárrá választott, korábbi olimpiai, vb- és Eb-ezüstérmes Szabó Tünde eredményes munkáját. Élve az alkalommal az államtitkár megismerte a 2013-as masters úszó Európa-bajnokság és a 2014-es vízilabda Eb-pályázattal kapcsolatos lehetőségeket, s ennek ismeretében útmutatást adott Gyárfásnak, aki a LEN, az Eb-k ügyében döntést hozó Európai Úszó Liga alelnöke is: elsősorban a vízilabda Európa-bajnokság elnyeréséért tegyen meg mindent.

A LEN vezető testülete, a Büro most szombaton dönt a masters Eb, május közepén pedig a pólósok kontinenstalálkozója színhelyéről. Az állam - erősítették meg a felek - természetesen mindkét eseményt támogatja, de az nyilvánvaló, hogy Magyarország minden pályázaton nem lehet győztes. A MÚSZ-elnök ígéretet tett Czene Attilának, hogy élve a sportdiplomáciai lehetőségekkel, mindent megtesz a maximális siker érdekében.

Kemény Dénes, az olimpiai bajnoki címvédő férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya így reagált az MTI megkeresésére: örül a megállapodásnak. "Az elmúlt napokban többször is egyeztettem Czene Attila államtitkárral és Gyárfás Tamás úszószövetségi elnökkel, és nagyon örülök, hogy nekik is sikerült megállapodniuk egymással arról, hogy a vízilabda Eb-pályázat elsőbbséget élvez. A játékosaim és a magam részéről a kandidálás sikeréért a legtöbbet azzal tehetjük, hogy a csapat a legjobbját nyújtja a vízben."

Gyarmati Dezső korábbi sikerkapitány, aki játékosként három olimpiai bajnoki aranyérmet szerzett, ezt mondta: "A magam részéről szimpatikusnak, nagyvonalúnak ítélem Czene Attila lépését, amelyben benne van az is, hogy a póló nálunk nemzeti sporttá vált. Örülök a megegyezésnek, amellett ott van Gyárfás Tamás személye, aki nemcsak LEN-alelnök, hanem a FINA, a világszövetség vezetésének is a tagja, s akinek a sportdiplomáciai sikereiben továbbra is bízhatunk."