FACEBOOK

Kemény Dénes a londoni esélyekről

Kemény Dénes a londoni esélyekről
hozzászólás, 2011.03.03.

Az erős csapat és a motiváltság alapja a versenyhelyzet; Kásás még fiatal, akár 6-8 év magas szintű játék is lehet benne; ha a londoni olimpiai tornára behozzuk a pólóelit csapataival szembeni minimális hátrányunkat, miért ne verhetnénk meg őket az olimpián? Kemény Dénes a Duna tévé reggeli műsorában.

A Duna Televízió Hattól nyolcig című élő műsorának vendége volt Kemény Dénes szövetségi kapitány csütörtök reggel. A több mint tízperces beszélgetés során a kapitány megosztott néhány információt sikert eredményező szakmai elveiből. Leszögezte például, hogy tapasztalata szerint az erős csapat és a motiváltság alapja a versenyhelyzet. Ezért fordult elő az elmúlt 14 évben többször, hogy még olimpiai bajnok csapaton is változtatott. Ha ugyanis versenyhelyzetet teremt, el kell fogadnia a verseny eredményét.

Szóba került a stúdióbeszélgetés során Kásás Tamás. A riporter finoman megfogalmazott kérdése arra irányult, hogy míg más sportágakban olykor könyörögni kell azért, hogy a legnagyobb sztárjátékos vállalja a nemzeti csapatban való szereplést, a vízilabdában láthatóan nem így van. 

A kapitány ennek kapcsán elmondta, hogy Kásás Tamásnak a pekingi győzelem után akceptálható kérése volt: két nyarat szeretett volna kihagyni. Ő pedig úgy gondolta, londoni reményeink valóra váltása érdekében az a biztosabb út, ha méltányolja ezt a kérést, mint az, ha kötelezi Kásást, hogy folyamatosan jelen legyen. Az olasz Pro Recco játékosát egyébként a kapitány fiatalnak nevezte, s megítélése szerint az ő játékstílusával, játékfelfogásával akár még 6-8 év magas szintű játék is benne lehet Kása pályafutásában. Hozzátette: ez nyilván a játékos személyes döntésén múlik, hiszen a sport ezen a szinten nagyon sok lemondással jár.

Ami az olimpiát illeti, Kemény Dénes szerint "van valamennyi esélyünk, talán kisebb, mint az előző három olimpián volt, de most is van". A játékosok motiváltak, szeretnék újra átélni azt az érzést, amit már átéltek háromszor, kétszer vagy egyszer. Ő maga is ezért vállalta ezt a ciklust szövetségi kapitányként, mert szeretné ismét azt érezni, amit a sydney-i, az athéni vagy a pekingi döntő lefújásakor érzett. "Ehhez az ember valahogy hozzászokik..."

A kérdés az, hogy benne van-e a csapatban, a jelenleg még csak egymással versenyeztetett játékosokban az újabb győzelem?

- Tavaly úgy értékeltem, hogy 2-3 gól hátrányban vagyunk a legjobb csapatokkal szemben. Most a Volvo Kupán, Miskolcon azt lehetett érzékelni, hogy a csapat erősödött tavalyhoz képest, kiegyensúlyozottabb lett, többet tudnak pihenni meccs közben a meghatározó játékosok, kevésbé tikkadnak ki - elsősorban szellemileg. Ez különösen fontos egy hosszabb mérkőzéssorozat alatt. Igaz, hogy közepes ellenfeleink voltak Miskolcon, de minden meccsen három-négy meghatározó játékosunk a lelátón ült és így is közönségszórakoztató, jó játékot tudtunk produkálni, pedig igazából fel se tudtunk készülni, a csapat nincs még összeérve. Úgy gondolom, megvan az esélyünk, hogy az elithez képesti, említett két-három gól különbséget behozzuk Londonra, s ha behoztuk és nem vagyunk rosszabbak, akkor miért ne verhetnénk őket meg? - tette fel a költői kérdést Kemény Dénes.

A beszélgetés teljes terjedelemben megtekinthető:


Beszélgetés Kemény Dénessel (Hattól nyolcig, Duna TV, 2011.3.3.)